Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Honaz Dağı Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Denizli 25 Mayıs 2014     4562 0 Engin D 

 Honaz Dağı Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Ege Bölgesi'nde, Denizli ili sınırları içinde yer almaktadır.1995 yılında ilan edilmiştir, 1998 de sınır değişikliği yapılmıştır. Yüz ölçümü 9.429 hektardır. 2.528 metrelik zirvesi ile Ege Bölgesinin en yüksek noktası olan Honaz Dağı jeolojik yapısında periglasiyel formasyonlar göstermektedir. Çevresinden oldukça dik bir şekilde yükselen dağ oldukça gür bir bitki örtüsüne sahiptir. Kızılçam, karaçam ve ardıç başlıca ağaç türleridir. Otsu flora içinde endemik türler bulunmaktadı r. Yaban keçisi, yabandomuzu, tavşan, tilki, porsuk, kirpi alanda görülen memelilerdir. Milli parkta ötücü ve yırtıcı kuşlarla birlikte keklik de bulunmaktadır.



Milli Park civarında 964 bitki türü saptanmış olup bunların 122 adedi Türkiye için endemiktir. Endemiklerden ikisi, Mercan Köşk ve Çan Çiçeği, hem Honaz Dağı hem de Babadağı'nda bulunmaktadır. Dünya'da sadece Honaz Dağı'nda yetişen üç adet bitki türü, Ballıbaba, Sığırkuyruğu ve Safran tespit edilmiştir. Milli Park sınırları içinde en yaygın ağaç türü Karaçam ve Kızılçam koru ormanı olarak dağılmakta yer yer Meşe ve yüksek yerlerde Ardıç ağacına rastlanmaktadır. 



Yaban Hayatı açısından zengin olan Milli Parkta özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır. Yaban domuzu, tavşan, tilki, sansar ve porsuk önemli yaban hayatı üyeleridir.  Ayrıca Milli Parkta yerel adı Dağ Anası olarak bilinen çok zehirli bir yılan türüne de rastlamak mümkündür.

Milli Park sınırları içerisinde Colossae antik kenti bulunmaktadır. Antik Çağdan beri kullanılan güney şark yolu üzerindedir. Büyük Frigya içinde bulunan en önemli merkezlerdendir. Kentte birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Pers egemenliğinde en parlak çağlarını yaşamıştır. M.Ö. III. Yüzyıldan itibaren Hierapolis ve Laodikeia'nın kurulması ile önemini yitirmiştir. Şimdiki Honaz İlçe merkezinin bulunduğu yerde Chonae kentinde, St. Micheal kilisesi bulunmaktadır.



KAYNAKLAR: 

FOTOGRAFLAR:
http://bolge5.ormansu.gov.tr






 
Türkiye
Ana Sayfa
    Denizli
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.