Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Aydın 08 Eylül 2016     2591 0 Erdin İVGİN 

 Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Park Ege Bölgesi, Aydın ili sınırları içinde yer alır. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası 1994 yılında ilan edilmiştir. Yarımada 10.985, delta 16.613 hektar olmak üzere toplam 27.598 hektarlık bir yüz ölçümüne sahiptir. Yarımada ülkemizde maki florasının en iyi örneklerine sahip olduğu gibi, kuzey bakılarında Karadeniz florasına ait türleri de barındırmaktadır. Delta ise Ege Bölgesi'nde göçmen kuşlar için en önemli yaşama alanlarından biridir. Delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahasıdır. Yarımada, yaz mevsiminde yöre halkının denizden yararlandığı bir merkez haline gelmektedir.



Ege Bölgesi'nde Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan milli parka, Kuşadası-Söke karayolu ile ulaşılır. Milli park Kuşadası'na 28 km., Söke'ye 34 km. uzaklıktadır. Samson Dağı'nın Ege Denizi'ne doğru uzantısıyla şekillenen Dilek Yarımadası'nın jeolojik yapısı palezoik şistler, mezozoik kalker ve mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiş, Menderes mastının bir parçasıdır. Yarımada kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir.



Milli park nesli tükenmeye yüz tutmuş Anadolu parsının batıda yaşadığı son noktadır. Ayrıca, Akdeniz ülkelerinde korunan türler arasında da bulunan Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları milli parkın kıyılarında yaşama ve üreme olanağı bulmuştur. 



Milli parkın kuzeydoğusundaki Dilek Tepesi'nin eteğinde yer alan Güzelçamlı köyündeki M.Ö. 9.-8. yüzyıllarda kutsal sayılan İonia'nın siyasal ve bilimsel merkezi olan Panionion, konfederasyonun toplantı yeri olarak kullanılmıştır.




KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr
http://bolge4.ormansu.gov.tr

FOTOGRAFLAR:
http://www.milliparklar.gov.tr



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Aydın
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.