Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Tek Tek Dağları Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Şanlıurfa 10 Eylül 2016     2826 0 Erdin İVGİN 

 Tek Tek Dağları Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Şanlıurfanın güneybatısında bulunan Tektek Dağları üzerinde 19.335 ha lık bir alanı kapsamaktadır. Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri, Senem Mağarası alandaki önemli arkeolojik kalıntılardır. Halk arasındaki bir inanca göre, Şuayp peygamber Şuayıp Şehrinde yaşamıştır ve kent adını bu peygamberden almıştır. Kalıntılar arasındaki bir mağara Şuayp peygamberin makamı olarak ziyaret edilir.


By Klaus-Peter Simon - Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038883


Soğmatar harabeleri, kökü Harran Sin kültürüne dayanan Sabizm ve Baştanrı Marilaha'nın kültür merkezi olduğu bilinen bir ören barındırır. Burada, o inanışa göre baştanrıya ve mukaddes gezegenlere (Güneş, Ay, Satürn, Jüpiter, Mars, Venüs, Merkür) ibadet edilen ve kurban kesilen açık hava mabedi bulunmaktadır. Ayrıca, Roma devrine ait çok sayıda kaya mezarları da park alanında bulunmaktadır.


By Klaus-Peter Simon - Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038999


Park alanının kaynak değeri tarihi ve arkeolojik kalıntılar oluşturur. Bunları; Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri ve Senem Mağarası olarak saymak mümkündür. 


By Klaus-Peter Simon - Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038825


Şuayıp Şehri Harabeleri: (III. veya IV. yüzyıla ait Şehir.)
Oldukça geniş bir alana yayılan bu tarihi kentin etrafı yer yer izleri görülen surlarla çevrilidir. Kent merkezinde çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapılar inşa edilmiştir. Tamamı yıkılmış olan bu yapılan bazı duvar ve temel kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Halk arasındaki bir inanca göre, Şuayp peygamber bu kentte yaşamıştır ve kent adını bu peygamberden almıştır. Kalıntılar arasındaki bir mağara Şuayp peygamberin makamı olarak ziyaret edilir. 


FOTOGRAF: http://www.milliparklar.gov.tr


Soğmatar Harabeleri:
Soğmatarda kökü Harran Sin kültürüne dayanan Sabizm ve Baştanrı Marilaha'nın kültür merkezi olduğu bilinen örende sözde baştanrıya ve mukaddes gezegenlere (Güneş, Ay, Satürn, Jüpiter, Mars, Venüs, Merkür) ibadet edilen ve kurban kesilen açık hava mabedi olup, önemli kalıntıları teşkil etmektedir. Ayrıca, Roma devrine ait çok sayıda kaya mezarları bulunmaktadır.


KAYNAKLAR: 



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Şanlıurfa
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.