Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Troya Tarihi Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Çanakkale 10 Eylül 2016     3081 0 Erdin İVGİN 

 Troya Tarihi Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Ege Bölgesi'nde, Çanakkale ili sınırları içinde yer almaktadı r.1996 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 13.350 hektardır. Milli parkın kaynak değerlerini Troya'lılar ile Aka'ların on yıl süren savaşlarındaki kahraman askerlerin efsanevi öyküleri ile büyük ozan Homeros'un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya Kenti ve ünlü "tahta at" oluşturmaktadır.


By Brian Harrington Spier - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3252608


Milli Park; Doğu ile Batı kültür hazinelerinin kucaklaşarak, antik destanlarla beslenip gerçekliğe ulaştığı, tarihi mekandır!. Sahanın ana kaynak değerlerini; Troya'lılar ile Aka'ların (Yunanlılar) 10 yıl süren harplerindeki kahraman savaşçıların, efsanevi hikayeleri ile asırlar boyunca uluslararası bir üne sahip olan büyük ozan Homeros'un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya kenti oluşturmaktadır. Arkeologlar, İliada'da hikaye edilen Troya'nın üç bin yıllık tarihi süresince yayılım gösteren dokuz antik medeniyet katından sadece birinin kapsamından geçtiğini tanımlamışlardır. Bu kat Homeros'un dünyaca bilinen ve tanınan Troya'sıdır.


By CherryX per Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21675688


Yapılan kazılar sonucu 9 kültür katı saptanmış ve kırktan fazla yerleşim evreleri oraya çıkarılmıştır. Erken Bronz döneminin ilk yerleşmelerindendir.Küçük bir alanı kaplayan kentin çağdaşlarından çok daha gelişmiş olduğu saptanmıştır. Troyalıların ataları sayılan Romalılar kente önem vermişlerdir. Dönemin en önemli yapısı Athena tapınağı,meclis,tiyatro ve belediye sayılabilir.


CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=471063


KAYNAK: 



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Çanakkale
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.