Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Atatürk ve Çocuk Müzesi 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Yalova 14 Eylül 2016     3120 0 Erdin İVGİN 

 Atatürk ve Çocuk Müzesi
 (Özel Müzeler)

Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmış evlerden olması sebebiyle Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 20.11.2007 tarih 193 sayılı kararı ile tescil edilen TİGEM Atatürk Köşkü  Baltacı Çiftliği köşkü olarak da bilinmektedir. Yürüyen Köşkü yaptırmadan önce kullandığı bir yapıdır. Restorasyonu 2013 yılı Şubat ayında başlamış olup, 2014 yılı Temmuz ayında tamamlanmıştır.

Atatürk ve Çocuk Müzesi  30 Ağustos  2014 tarihinde ziyarete açılmış olup,  müzenin tefrişatı  klasik Atatürk Müzelerinin dışında modern müzecilik anlayışına uygun olarak  ilköğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların  ilgisini canlı tutan tasarımlardan oluşmaktadır.



Müze binası iki katlı olup, giriş bölümünde zeminin bir kısmı Yalova'daki tarihi yerlerin işaretlendiği bir harita kaplanmıştır. Yine bu bölümde yer alan bilgi panolarında    Atatürk'ün Yalova'ya gelişi ve Yalova'da kurmuş olduğu çiftlikler, kullanmış olduğu köşkler ve tarihçelerine yer verilmiştir. Girişin sağında yer alan salon üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Atatürk'ün Yalova'lı Çoban Mustafa'yla karşılaşması canlandırılmış olup, hikâyesine yazılı olarak yer verilmiştir. Söz konusu alanda bulunan kiosk' ta Çoban Mustafa'yla yapılan röpörtajı izlenilebilmektedir.



Orta salonda etkileşimli kutu modüller tasarlanarak çocukların ilgisi canlı tutulmaya çalışılmıştır. Modüllerde Atatürk'ün 7 manevi evladından   bahsedilerek Ata'nın himayesine aldığı bu çocukların eğitimi konularında bilgi verilmiştir. Burada yer alan kioskta manevi evlatlarla yapılan röportajlar seyredilmektedir. Giriş katın son bölümünde ise Atatürk'ün eğitim anlayışına değinilmiştir. Ayaklı vitrinlerde Atatürk kitapları sergilenmektedir.

Üst kata giriş bölümünde Atatürk Kronoloji fotoğraflarla eşleştirilmek üzere hazırlanmıştır. Üst kattaki salona orta bölümden girilir. Bu bölümde etkileşimli renkli kutu modüllerde devrimlere yer verilmiştir. Aynı salonda Atatürk'ün  yurt gezilerinden fotoğrafları  ve video gösterimi bulunmaktadır.



23 Nisan salonunda ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının ilan edilmesinde Çocuk Esirgeme Kurumunun öneminden bahsedilerek Atatürk'le fotoğraf çektirme köşesi oluşturulmuştur. Ayrıca bu salonda Yalova'ya ait eski 23 Nisan fotoğrafları dijital ekranda sürekli gösterilmektedir. Ayaklı vitrinlerde Çocuk Esirgeme Kurumuna ait 1945 yılının pulları sergilenmektedir.
 
Çocuk Faaliyet Alanında ise bir duvar puzzle yer almakta olup, öğrenci grup ziyaretlerinde bu alan aktif olarak kullanılacak şekilde düzenlenmiştir. Bahçede düzenlenen oyun alanı ise  uygun mevsimlerde kullanılmak üzere, müze ziyareti sonrası çocuklara müze içerisindeki bilgilerden oluşan sorulardan sorulup, kostümler giydirerek oynatılmak üzere tasarlanmış bilgi oyunudur.




ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Pazar ve Pazartesi günleri  kapalıdır.
Hafta içi  09:00-12:00  13:00-16:30  
Cumartesi 10:00-12:00  13:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Müze girişleri ücretsizdir. Grup ziyaretlerinde daha önceden randevu alınması gerekmektedir. 


Telefon: 0 226 814 10 46
Adres: Gazi Paşa Cad.Garden A.Ş. Hizmet Binası Yanı (Tigem Atatürk Köşkü)
Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: Yalova Belediyesi  
Denetleyen Müze: Bursa Müzesi Müdürlüğü 




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Yalova
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.