Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Şanlıurfa Kent Müzesi 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Şanlıurfa 10 Ekim 2016     3773 0 Erdin İVGİN 

 Şanlıurfa Kent Müzesi
 (Özel Müzeler)

Şanlıurfa kültürü, şehir surlarının yer aldığı Beykapı mevkiindeki 900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi'nin restorasyonunun ardından hizmete açılan müzede yaşatılıyor. Mahmutoğlu Kulesi 2008 yılında Şanlıurfa Belediyesi tarafından satın alınarak kent müzesine dönüştürüldü. "Şanlıurfa Şehir Surları"nın üzerine inşa edilen ve surların önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip müze, Anadolu sivil mimarisinin örneğini teşkil ediyor. 

Dünyanın en eski mabedi olarak bilinen Göbekli Tepe höyüğü ile sular altında kalan tarihiyle ve çevresindeki zengin tarihî mirasıyla Halfeti ilçesini tanıtan slayt gösterilerinin yer aldığı müzede hayvan figürleri, çeşitli dönemlere ait hanlarla ilgili görüntüler, Şanlıurfa'da yetişen tarım ürünleri, at kültürü, Şanlıurfa'nın geleneksel hayatını gösteren birçok tarihî eserin tanıtımı yapılıyor. Türkiye'nin en büyük 5 müzesi arasında bulunan kent müzesi, tarihî eser depolama ve sergileme alanı olarak da kullanılıyor. Pek çok farklı medeniyete ait önemli eserlerin de bulunması nedeniyle dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan kent müzesinde 12 bin yıllık dünyanın en eski heykeli olan Balıklıgöl heykeli de yer alıyor. Şanlıurfa'nın tarihî evlerine ait ahşap kapı ve pencere kanatlarının da görülmesi mümkün olan müzede, yaygın olarak görülen biber ve isot kültürü de tanıtılıyor.



Kent Müzesi'nde kentin tarihini, kültürünü ve yaşamını yansıtan her türlü malzeme ile kentlilerin yaşamından kesitler, bilgiler ve belgeler yer almaktadır. Kent Müzesinin yer aldığı Mahmutoğlu Kulesi diye bilinen yapı, "Kale" olarak, 1098-1144 yılları arasında Urfa'da kontluk kurmuş Fransız asıllı Haçlılar döneminde 1122-1123 yıllarında inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti döneminde, Mahmudoğlu Ailesi'ne buradaki "Bey Kapısı"nın ağalığı verilirken, bu kale de tapulu olarak verilmiş ve o tarihten sonra bu yapı "Mahmudoğlu Kulesi" olarak tanınmıştır. Surların bir kısmı ile Bey Kapısı yıkılmış olup günümüze ulaşmamıştır.



Son yıllarda kullanılmayan birkaç burçtan oluşan tarihi yapı, Şanlıurfa Belediyesi tarafından 2008 yılında satın alınmış ve 2012-2013 yıllarında restore edilmiş, Mart 2014'ten beri "Şanlıurfa Kent Müzesi" olarak hizmet vermektedir. Müzede, Şanlıurfa coğrafyası, flora ve fauna zenginliği, 12.000 yıllık tarihi boyunca kentin geçirdiği evreler, arkeolojik alanlar ve ören yerleri, mimari yapılar ile Urfa'da yaşamış peygamberler inanç turizmi değerleri çeşitli malzeme, fotoğraf ve bilgi panolarıyla tanıtılmaktadır.



Şanlıurfa'nın tarım, eğitim, sağlık, spor, sanat ve müzik tarihinin yanı sıra; mutfak kültürü, el sanatları, giyim kuşam, günlük yaşam, geleneksel adetler gibi konularla ilgili bilgi ve belgeler de müzede sergilenmektedir. Şanlıurfalının tutkularından At yetiştiriciliği
ve güvercin ve ceylan yetiştiriciliği de sergilemede yer almaktadır. Müze, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlıdır.


ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Haftaiçi saat 09.00 ile 17.00 saatleri arası açık kalmaktadır. 


İletişim Bilgileri
Telefon: (0414) 216 1350
Adres: Beykapısı Mahallesi, (Mahmutoğlu Kulesi) 970.Sk, No: 1 Eyyübiye/ŞanlıurfaAtatürk Mah. 19. Sokak (Kehriz Sokak) No: 26 Şanlıurfa
Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: Şanlıurfa Belediyesi   
Denetleyen Müze: Şanlıurfa Müzesi Müdürlüğü 
Kaynak ve Fotoğraf: Şanlıurfa Belediyesi 



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Şanlıurfa
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.