Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Katmandu Vadisi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Nepal Katmandu Kültür Mirası 12  Aralık 2011 02 Ocak 2013 6987 0 hakangeziyor 

 Katmandu Vadisi
 Nepal » Katmandu
 (Kültür Mirası)

Nepal'in başkenti ve en büyük şehri olan Katmandu aynı zamanda ülkenin kültür, politika ve ticaret merkezi konumundadır. Şehrin bilinen tarihi 7. yüzyıla dayanmakla birlikte esas keşfedilme dönemi 12. Yüzyılda Mallalar zamanındadır. Katmandu Vadisi'nin kültürel mirası, vadinin dünyaca ünlü olmasını sağlayan tüm tarihi ve sanatsal başarıların yelpazesini gösteren yedi anıt ve bina grubuyla resmedilir. Bunlar, Katmandu, Patan ve Bhaktapur Durbar Meydanları, Swayambhu ve Bauddhanath'ın Budist mabetleri ile Pashupatinath ve Changu Narayan Hint tapınaklarıdır.

 
FOTOGRAF: © Bernard Gagnon / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Katmandu Durbar Meydanı
, 12. ve 18. yüzyıllar arasında eski Nepal kralları tarafından inşa ettirilmiş olan saraylar, tapınaklar, mabetler ve avlularla doludur. Katmandu şehrinin dini ve sosyal merkezi konumundaki meydan, birçok avludan ve birbirine geçişlerle bağlı tapınak, mabet ve sarayların bütününden oluşmaktadır. Girişi aslan heykelleri tarafından korunan Eski Kraliyet Sarayı, Kasthamandap Tapınağı, Narayanhity Durbar Müzesi bu meydan içerisinde bulunan başlıca görülmesi gereken yerlerdir.

Katmandu'dan yaklaşık 14 km uzaklıkta yer alan Patan şehrindeki Durbar Meydanı eski Patan kraliyet ailesine ait sayısız esere ev sahipliği yapmaktadır. Saray bölgesinde bulunan üç avluda (Mul Chowk, Sundari Chowk ve Keshav Narayan Chowk) kırmızı taştan yapısıyla Krişna Tapınağı, Mahaboudha Budist Tapınağı, büyük koruyucu aslan heykelleri ile Jagannarayan Tapınağı, Vishwanath Tapınağı vb. yapılar yer almaktadır.

 
FOTOGRAF: © MMuzammils / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


"Dindarlar şehri" olarak da bilinen Bhaktapur'un neredeyse tümü gezilmesi gereken onlarca eserle doludur. Katmandu başkent olmadan önce, 14. ve 16. yüzyıllar arasında Katmandu Vadisi'nin başkenti konumunda bulunmuş olan Bhaktapur şehri, orta çağ havasını yansıtan bir atmosfere sahiptir. Bhaktapur Durbar Meydanı Aslan Kapısı, Altın Kapı, 55 Pencereli Saray, Nyatpola Tapınağı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdir. Şehir ayrıca Katmandu Vadisi'nin dokumacılık ve çömlekçilik merkezi konumundadır.

"Kendi kendine var olan" anlamına gelen Swayambhu, Nepal çapındaki en kutsal Budist mabetlerinden biridir. 5. yüzyıldan beri varlığını sürdürmekte olan mabede, 365 merdiven çıkılarak ulaşılabilmektedir. Merdivenlerin girişinde ve mabedin tepesinde bulunan dev Buda heykelleri oldukça göz alıcıdır. Mabet içerisinde Budizm ile alâkalı renkli oyma figürler ve sanat eserleri bulunmaktadır. Mabedin bir diğer özelliği ise el ayak çekilince ortaya çıkan çok sayıda maymuna ev sahipliği yapmasıdır.

 
FOTOGRAF: © Aiwok / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


40 metrelik yüksekliğiyle Katmandu'da yer alan en büyük Budist anıt olma özelliğini taşıyan Boudhanath Tapınağı, 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Tapınak, şehirde gerçekleşen Budist etkinliklerinin çekim noktasıdır. Her yanı ibadeti simgeleyen bayraklarla süslü olan ve dört yanında mavi, beyaz ve kırmızı renklerden oluşan Buda'nın gözlerinin resmedildiği anıt, birçok Budizm dua çemberi ve küçük kutsal Buda resimleriyle dekore edilmiştir.

Pashupatinath Tapınağı, kutsal Bagmati Nehri kıyısında kuruludur. Birçok mabet, heykel ve küçük ibadet alanlarını içeren Pashupatinath Tapınağı, kutsal nehir boyunca, ölüleri yakmak için kullanılan nehir kıyısındaki alanlara ulaşmayı sağlayan "cenaze geçidi" merdivenleriyle çevrelenmiştir.

 
FOTOGRAF: © GerthMichae / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Adını aynı isimli Hindu tanrıdan alan Changu Narayan Tapınağı'nın 4. yüzyılda inşa edildiği ve en eski Hindu tapınaklarından biri olduğu bilinmektedir. Changu Narayan, tanrı Vishnu'nun isimlerinden biridir ve tapınak ona ibadet edilmek üzere inşa edilmiştir. 5. Yüzyıla tarihlenen on başlı ve on kollu tanrı Vishnu idolü burada yer almaktadır.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © www.maximiles.com.tr
FOTO (AVATAR): © R.M. Calamar / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0

 
FOTOGRAF: © Whhalbert / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1979
Liste Sıra No: 121
Niteliği: Kültürel
Yeri: Katmandu, Patan, Bhaktapur, Nepal
Koordinatlar: N27 42 14.22 E85 18 30.888
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Maximiles Katmandu Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Nepal
Ana Sayfa
  Nepal
Dünya Mirasları
  Katmandu
Ana Sayfa
  Katmandu
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)