Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Robben Adası        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Güney Afrika Cumhuriyeti Cape Town Kültür Mirası 02 Ocak 2013 02 Ocak 2013 5122 0 hakangeziyor 

 Robben Adası
 Güney Afrika Cumhuriyeti » Cape Town
 (Kültür Mirası)

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehri açıklarında yer alan Robben Adası yaklaşık 5 km kare büyüklüğündedir. Tarihi daha eskilere dayansa da Robben Adası gerek Hollanda koloni döneminde gerekse de İngiliz sömürge döneminde aralıklarla hapishane, akıl hastanesi ve askeri üs olarak kullanılmıştır. Adanın bir diğer özelliği ise bir dönem cüzzamlıların izole edildiği bir yer olmasıdır. Adada yer alan mezarlıklar bunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında bir kilise, bir okul, 19. Yüzyıla tarihlenen bir deniz feneri, 2. Dünya savaşından kaldığı tahmin edilen askeri araç-gereçler adanın diğer yerleşik unsurlarıdır.


Robben Adası, özellikle 17. yüzyıldan itibaren siyasi mahkûmların kapatıldığı bir hapishane olarak kullanılmaya başlamıştır. Koşulların oldukça ağır olduğu söylenen hapishanede mahkûmların altı ayda bir mektup hakkı olduğu, ayda 2 kez 10 dakika sıcak su verildiği, kötü beslenmeden veya hastalıklar nedeniyle mahkûmların büyük bölümünün tahliye olamadığı rivayet edilmektedir. Her ne kadar bir dönem tatil beldesi olarak organize edilmesi planlanmışsa da yakın tarihte başlayan 2. Dünya Savaşı bu amacı engellemiştir.
 
 

 FOTOGRAF:  © Rüdiger Wölk / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5


Kuşkusuz diğerlerinin yanında adanın en önemli mahkûmu, beyazların mutlak üstünlüğü anlayışına karşı çıkan ve bundan dolayı yaklaşık 20 yıl aynı hücrede hapis yatan Nelson Mandela'dır. Son siyasi mahkûmunu 1991 yılında tahliye eden Ada, 1996 yılından bu yana açık hava müzesi olarak ziyaret edilebilmektedir. Bugün için adada ilginç olan husus rehberlerin genellikle adada hapis yatmış olan eski mahkûmlardan oluşmasıdır. Bu ziyaret sırasında Mandela'nın esaret günlerine dair hikâyeler dinleyebileceğiniz gibi onun ikamet ettiği en çok 2x2 metrekare büyüklüğündeki odayı da görme şansınız bulunmaktadır. Bir yatak, bir tabure, bir masa ve metal bir kap bu ziyaret sırasında size eşlik edecek eşyalardır.


Güney Afrika Cumhuriyeti'nin çalkantılı siyasi tarihini yansıtan en güzel kareleri barındıran Robben Adası, üzerindeki binalar ve özellikle de 20. yüzyıl sonuna ait siyasi tutukluların tutulduğu maksimum güvenlikli hapishane, demokrasinin baskı ve ırkçılık karşısında elde ettiği zaferi sembolize etmektedir.
 
KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center

ÇEVİRİ: © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com

 

 FOTOGRAF: © Rüdiger Wölk / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5
 
 
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi:
1999
Liste Sıra No: 916
Niteliği: Kültürel
Yeri: Robben Adası, Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti
Koordinatlar: S33 47 60 E18 22 0



 
Güney Afrika Cumhuriyeti
Ana Sayfa
  Güney Afrika Cumhuriyeti
Dünya Mirasları
  Cape Town
Ana Sayfa
  Cape Town
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)