Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Edinburg Eski ve Yeni Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İskoçya Edinburgh Kültür Mirası 03 Ocak 2013 25 Temmuz 2013 4310 0 hakangeziyor 

 Edinburg Eski ve Yeni Şehir Merkezi
 İskoçya » Edinburgh
 (Kültür Mirası)

Avrupa'nın en güzel görünümlü kentlerinden birisi olarak kabul edilen Edinburgh 15. yüzyıldan beri İskoçya'nın başkentidir. Aynı zamanda önemli bir üniversiteler kenti olarak da bilinen Edinburg'un iki farklı bölgesi bulunmaktadır: Kral 1. David tarafından 12. yüzyılda inşa ettirilmiş olan heybetli Orta Çağ kalesinin hüküm sürdüğü Eski Şehir (Old Town) ve 18. yüzyıldan bu yana mükemmel gelişimi Avrupa şehir planlamasında önemli bir etki bırakan neo-klasik Yeni Şehir (New Town). Şehre özgün karakterini veren de çok sayıda önemli binayı barındıran bu iki karşıt tarihsel alanın uyumlu birleşimidir.

 
Eski Şehir
Eski Şehri keşfetmeye şehrin en yüksek tepelerinden birinde bulunan ve 1000 yıldır görünümünden hiçbir şey kaybetmeden ayakta kalmayı başaran Edinburgh Kalesi ile başlayabilirsiniz. Kale, stratejik konumu sayesinde en iyi komutanlar tarafından bile ele geçirilememiştir.

Kaleden ayrıldıktan sonra Royal Mile'dan ilerleyebilirsiniz. Bu yol kaleden başlar ve Holyrood'a kadar uzanır. Şehrin en işlek eski caddesi olan yol boyunca tarihe tanıklık etmiş pek çok binaya rastlamak mümkündür. 16., 17. ve 18. yüzyıldan kalma bu binalar her yüzyılda farklılaşan mimari yapının oluşturduğu açık hava müzesi gibidir.
 

 © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
Royal Mile boyunca ilerlediğinizde Holyrood'a ulaşırsınız. Burada bir park, manastır ve Holyrood Sarayı bulunur. Modern mimarisi ile dikkatleri çeken İskoçya Parlamentosu da buradadır. Ayrıca cepheleriyle dikkatleri çeken pek çok konut da burada görülebilir. Palace of Holyroodhouse isimli saray ise dönemin İngiliz Kralı'nın İskoçya'daki malikânesidir. Masallarda ve masalsı filmlerde rastlanan Edinburgh manzaralarına tanıklık edebileceğiniz bölgelerden sadece biri olan Holyrood Parkı ve burada bulunan volkanik tepe Arthur's Seat ziyaretçilerine Edinburgh mimari yapısı ile birleşmiş yemyeşil bir görsel şölen sunar. Holyrood'da bulunan Parlamento Binası'nı ise zevkli dekorasyonuna tanıklık etmek amacıyla ziyaret edebilirsiniz.

Holyrood ve Royal Mile'a paralel uzanan ve İrlanda mahallesi olarak bilinen Cowgate üzerinden sokaklara atılmış sandalyeleriyle ünlü kafeleri ve çeşitli hediyelik eşya satan dükkân ve stantları görebileceğiniz Grassmarket'a ulaşabilirsiniz. Cowgate boyunca dar geçitleri ve görkemli köprüleri geçtikten sonra buraya ulaşabilirsiniz.

 
 

 © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
 

Yeni Şehir

Edinburgh'da şehre yapılan göçler ile artan nüfus 18. yüzyılda sağlıksız yaşam koşullarına neden olmuştu. Old Town bölgesinin ne yerleşim yerleri ne de kanalizasyonları insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitedeydi. Yeni bir yerleşim alanı planlamak zorunluluk haline gelmişti ve 1725 yılında ortaya atılan bu fikir çeşitli tartışmalardan sonra 1766 yılında bir proje hâline getirildi. Gelişigüzel genel kapsamlı planlar yapıldı ve 1782 yılında New Town bölgesi karmaşık bir yapı ile genişlemeye başladı. Sonradan belirli bir plan dahilinde ilerleyen yeni şehir bölgesi ününe ün katarak gelişmeye başladı.

 
 

 © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
 
Bu bölgenin en güzel yerlerinden birisi meşhur Princes Street'tir. Sadece yaya girişine açık olan bu cadde önemli alışveriş mağazalarına ev sahipliği yapar. Burası aynı zamanda İskoçya'nın Oxford Street'i olarak anılmaktadır. Avrupa ve İskoçya kültür ve sanatının bir temsilcisi olan National Gallery of Scotland; Monet, Van Gogh, Turner, Tiziano, Rubens, Rembrandt, Raffaello gibi isimlerin eserlerini barındırır. Görkemi ile büyüleneceğiniz ve ihtişamı ile kendinizi küçücük hissedeceğiniz Scott Monument, neo-gotik tarzda inşa edilmiş taş bir kuledir. Ünlü romancı Walter Scott'un anısına tasarlanmış kulenin dibinde ünlü yazarın ve sadık köpeği Maida'nın mermerden bir heykeli yer alır. Kulenin üst katlarında ise çeşitli galeriler bulunur.



 
KAYNAK : © UNESCO World Heritage Center - © maximiles.com.tr
HAZIRLAYAN : M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
 
 
 

 © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
 
 
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1995
Liste Sıra No: 728
Niteliği: Kültürel
Yeri: Edinburg, İskoçya
Koordinatlar: N55 57 0 W3 13 0



 
İskoçya
Ana Sayfa
  İskoçya
Dünya Mirasları
  Edinburgh
Ana Sayfa
  Edinburgh
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)