Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Tarihi Havana Şehri ve Kalıntıları        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Küba Havana Kültür Mirası 06 Ocak 2013 06 Ocak 2013 5098 0 hakangeziyor 

 Tarihi Havana Şehri ve Kalıntıları
 Küba » Havana
 (Kültür Mirası)

1519 yılında İspanyollar tarafından kurulan Havana, zaman içerisinde korsan saldırılarına maruz kalmaya başlamış ve etrafı kaleler ve surlarla çevrilmiştir. 17. yüzyıldan itibaren Karayipler'in ana gemi inşa merkezlerinden biri haline gelen şehir 7 Yıl Savaşları sırasında İngilizler tarafından 11 ay boyunca işgal edilmiş ve daha sonra Florida ile takas edilmiştir. Bugün itibariyle yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Havana büyük bir metropol olmanın yanında tarihi dokusu ve ünlü Eski Şehir bölgesi (La Habana Vieja) ile de her yıl yüzbinlerce insanın tercih ettiği bir destinasyondur.

 
Havanın merkezi sayılan Eski Şehir, aynı zamanda ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in de bir süre ikamet ettiği yer olarak bilinmektedir. Bölgenin merkezi Plaza de la Catedral'dir. Meydan, Havana'nın en dikkate değer yapılarından birinden almıştır ismini: Catedral de San Cristóbal de La Habana. Şehir başpiskoposunun merkez katedrali olan yapı, 18. yüzyılda barok tarzında inşa edilmiştir. Kuleleri asimetrik olduğundan, asimetrik özelliklere sahip olan tek barok yapı olduğu söylenmektedir.

 

 Katedral - © Wikipedia Commons / Public Domain 
 
 

Katedral Meydanı'ndan Havana Körfezi'ne doğru ilerlediğinizde, Plaza de Armas'a ulaşılır. Bu meydan, neredeyse 500 yıldır Havana halkının buluşma noktalarından biri olmuştur. Bu meydanın çevresinde görebileceğiniz yapılardan bazıları; neoklasik tarzdaki koloni tapınağı El Templete, şehri korsanlardan korumak için 16. yüzyılda inşa edilmiş kale Castillo de la Real Fuerza ile kalenin içinde bulunan seramik müzesi Museo de la Cerámica Cubana ve günümüzde Havana Kent Müzesi olarak hizmet veren eski başkanlık sarayı Palacio de los Capitanes Generales'dır. Ayrıca Plaza de Armas Meydanı'nda, Küba bağımsızlık mücadelesinde payı bulunan milli kahraman Carlos Manuel de Céspedes'in bir heykeli bulunmaktadır.



Havana'nın tarihi ve kültürel dokusunun anlaşılabilmesi için Calle Obispo bulunmaz bir fırsattır. Bu cadde, Plaza de Armas'dan Parque Central'e kadar uzanan bir yürüyüş yoludur. Yol boyunca, eski Havana evleri ile barok ve neoklasik tarzda binalar sıralanmıştır. Tarih ve mimarisiyle ilgi çekici olmasının yanı sıra, Obispo Caddesi, eğlence ve dinlence yönünden de oldukça doyurucu mekânlar sunmaktadır. 1920'li yıllarda inşa edilen Hotel Ambos Mundos da Calle Obispo'da görülebilir. Yazar Hemingway bu oteli "yazı yazmak için güzel bir yer" olarak tanımlamış, birkaç yıl burada kalmış ve 511 numaralı odada "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" kitabının bir bölümünü kaleme almıştır. Calle Obrapía üzerinde yer alan sarı renkteki Casa de la Obra Pía, Küba barok sanatına iyi bir örnektir. Bu aristokratik konağın avlusu çeşitli bitkilerle süslenmiş, odaları ise ihtişamlı mobilyalarla döşenmiştir. 17. yüzyıldan beri ayaktadır ve bir zamanlar yetimler için bağış toplayan bir merkez olarak kullanılmıştır. Casa de la Obra Pía'nın karşısında ise bir başka tarihi konak olan Casa de África yer almaktadır. Bina şu an bir müze olarak kullanılmaktadır ve Küba'daki Afrika izlerine dair birçok eşyayı koleksiyonunda sergilemektedir.

 
 

 Capitolio - © Gerry Zambonini / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0
 
 
 

Calle Mercaderes'in sonunda çarpıcı bir meydan daha bulunmaktadır. Şehrin en eski meydanlarından biri olan Plaza Vieja renkli binaların ortasında yer almaktadır. Bu huzurlu meydanın tam ortasında 18. yüzyıldan kalma mermer bir çeşme bulunmaktadır. Meydanı çevreleyen yapılardan biri olan Casa del Conde Jaruco, renkli vitraylı pencereleriyle dikkat çekmektedir.



Plaza Vieja'dan batıya doğru ilerlendiğinde, tam paralelde Havana'nın simge yapılarından biri olan Capitolio'ya ulaşılır. ABD'nin Washington D.C şehrindeki Kongre Binası'na olan benzerliğiyle dikkat çeken yapı, 1959 yılına kadar hükümetin yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. 92 m yüksekliğinde olduğundan şehrin birçok noktasından rahatlıkla görülebilir. Diğer bir önemli özelliği ise dünyanın kapalı bir alanda bulunan en büyük üçüncü heykelini içinde barındırıyor olmasıdır. Kubbenin altında yer alan 25 karatlık bir elmas replikası, tavan işlemeleriyle dikkat çeken koridor Salon de los Pasos Peridos ve altın kaplamalı La Estatua de la República (Özgürlük Heykeli) içeride ziyaretçilerini beklemektedir.

 
 

 Gran Teatro de La Habana - © Zambog / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0
 
 

Capitolio'dan kuzeye doğru ilerlendiğinde Gran Teatro de La Habana'ya ulaşılır. Belçikalı mimar Paul Belau tarafından dizayn edilen ve 1837 yılında inşa edilen bina, etkileyici dış cephesiyle dikkat çeker. En ince ayrıntılarına kadar büyük bir özenle inşa edilmiş olan binanın ön cephesinde ise heykeltıraş Giuseppe Moretti'ye ait dört adet heykel yer almaktadır. Günümüzde Küba Ulusal Balesi ve Operası gösterilerini burada sergilemektedir.



KAYNAK : © UNESCO World Heritage Center - © maximiles.com.tr

HAZIRLAYAN: M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com
 
 

 © Brian Snelson / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0
 
 
 
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1982
Liste Sıra No: 204
Niteliği: Kültür
Yeri: Havana, Küba
Koordinatlar: N23 7 60 W82 20 60



 
Küba
Ana Sayfa
  Küba
Dünya Mirasları
  Havana
Ana Sayfa
  Havana
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)