Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Şuştar Tarihi Su Sistemleri        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İran Şuştar Kültür Mirası 10 Mart 2014 3351 0 hakangeziyor 

 Şuştar Tarihi Su Sistemleri
 İran » Şuştar
 (Kültür Mirası)

Güneybatı İran'da, Kuzistan Eyaleti'nden geçen Karun Nehri'nin kıyısındaki bir kasaba olan Şuştar,  yüzyıllardan bu yana gelişmiş bir sulama sistemine sahip. Bu yüzden de tarım başlıca ekonomik kaynak. Zagros Dağları'ndan ovalara geçilen bir noktada yer alan kasaba, geleneksel pazarı, camileri, geniş mahzenleri, görkemli taş ve tuğla binaları, sur kalıntılarıyla etkileyici bir görünüme sahip. Yazın sıcaklık 50 derecenin üzerine çıktığında halkı mahzenlerde barınıyor. 

Yaratıcı bir dehanın ürünü olan Şuştar'ın sulama sistemleri, milattan önce beşinci yüzyılda Pers Hükümdarı Büyük Darius zamanına kadar dayanıyor. Bu sistemler Karun Nehri üzerinde iki ana kanal oluşturmuş. Biri hâlâ kullanılan ve Şuştar halkına su sağlayan Gargar Kanalı. Kanala giden birçok tünel su değirmenlerine su sağlıyor. Sistem özel bir yükseltiden suyu aşamalı olarak aşağıya akıtarak bir çanağa topluyor. Sonra şehrin güneyinden girerek Mianab (Cennet) olarak adlandırılan 40 bin hektarlık çiftlik ve meyve bahçelerine hayat veriyor. UNESCO'nun Dünya Mirası ilan ettiği bu alan aynı zamanda Salasel Kalesi. Kale, tüm sistemin operasyonel merkezi. Sistem, su seviyesinin ölçüldüğü kule, barajlar, köprüler, havzalar ve değirmenleri kapsıyor. Bu şaşırtıcı yapı Elamitlerin ve Mezopotamyalıların çağlar önceki bilgi birikimine tanıklık ediyor.
 
FOTOGRAF:  © P0lyzoarium / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 (10.03.2014)

Şuştar aslında bir ada şehir ve karmaşık bir sulama sistemine sahip. Nehir şehrin çevresinde dolanacak şekilde adeta su ile dolu bir kale hendeği oluşturmuş. Şehrin doğusuna, batısına ve güneyine ana kapılar ve köprüler inşa edilmiş. Sular-şeker kamışı, tahıl tarımına katkıda bulunmuş. Ganat adı verilen gizli kanallar suyu evlerin veya binaların özel depolarına; diğer yandan da yerel kullanım ve sulama için taşımış. Suyu aynı zamanda, ana kapılar savaş dönemlerinde kapandığında kullanabilmek için de özel olarak depolayabiliyorlardı. Ganatların izleri bazı evlerin yıkıntılarında hâlâ bulunabiliyor. Bu karmaşık su sistemi 19'uncu yüzyıl boyunca bozulmaya uğradı.

Tarihte Zagros Dağları boyunca uzanan eski yol üzerinde önemli bir ticaret merkezi olan kasaba da, Kuzistan bölgesinde bulunan petrol yataklarının işletmeye açılmasından sonra yeni yerleşimlerin kurulması sonucu geriledi. Yüzyıllar boyunca kasaba Haricilerin ve Şiilerin en güçlü merkezlerinden biriydi.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center;  © Hürriyet Seyahat (03.08.2009)
FOTO (AVATAR): :  © P0lyzoarium / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 (10.03.2014)

FOTOGRAF:  © ninara / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0 (10.03.2014)


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2009
Liste Sıra No: 1315
Niteliği: Kültürel
Yeri: Şuştar, Kuzistan, İran
Koordinatlar: N32 1 7 E48 50 9

 
İran
Ana Sayfa
  İran
Dünya Mirasları
  Şuştar
Ana Sayfa
  Şuştar
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)