Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Dolomitler        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İtalya İtalya Genel Doğa Mirası 13 Mart 2014 4964 0 hakangeziyor 

 Dolomitler
 İtalya » İtalya Genel
 (Doğa Mirası)

İtalya'nın kuzey doğusunda bulunan Dolomite Dağları'nın coğrafi sınırlarını batıda Adige Nehri, doğuda Piave Vadisi belirliyor. Kuzey ve güney sınırları ise Puster Vadisi ve Sugana Vadisi ile tanımlanıyor. Alplerin ve doğal olarak turizmin önemli bir parçası olan dağların önemli bölümü Belluno bölgesinde. Diğer bölümleri Bolzano - Bozen ve Trento bölgelerinde. Milano'dan karayoluyla 4, Münih'ten 3,5; Venedik'ten 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Dağların kuzey bölümüne en yakın tren istasyonu Fortezza'da. 

Dağlar isimlerini toprağında bol miktarda bulunan dolomit mineralinden alıyor. 141,9 bin hektarlık alanı kaplıyor. 18 zirveden bazıları 3 bin metrenin üzerinde. Dikey duvarlar, dimdik yarlar, derin dar ve uzun vadilerinin çokluğuyla dünyanın en güzel dağ manzaralarından birine sahip. Bölgelere göre manzara farklılaşıyor. Dağlar jeomorfolojide özel öneme sahip. Taş duvarların yanı sıra, aynı zamanda buzul dönemi formları ve karstik sistemleri de barındırıyor. Dolomite Dağları yoğun toprak kaymaları, seller ve çığlarla bu halini almış. Aynı zamanda fosillerin de bulunduğu Mezoik dönemin iyi korunmuş örneklerine sahip. 

FOTOGRAF:  © Vincenzo Gianferrari Pini /  Wikipedia Commons /CC-BY-SA-2.5 (13.03.2014)

İtalya, Dolomite Dağları'nı turizmde çok iyi kullanıyor. Kışın önemli bir kayak merkezi, diğer mevsimlerde dağcılık, kaya tırmanışı, serbest atlama, pragliding, yamaç paraşütü gibi sporların önemli merkezleri arasında. Bu dağlarda serbest tırmanış, 1887'den beri sürdürülen bir gelenek. Önemli turizm merkezleri Marmolada Buzulu, Alleghe'nin küçük kasabaları, Falcade, Auronzo, Cortina d'Ampezzo; Arabba'nın köyleri, Gardena ve Badia Vadileri. Her yıl temmuzun ilk haftasında Dolomite Bisiklet Marotunu koşuluyor. Rotası yedi dağ geçidi aşıyor. 

Dolomite dağlarında bir milli park ve birçok bölgesel park bulunuyor. Burada profesyonel dağcı olmayanlar için günlük turlar da düzenleniyor. Halkın güleryüzü de bu bölgeyi çekici kılan bir diğer unsur. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalya ve Avusturya - Macaristan güçleri arasındaki hat bu dağlardan geçmişti. Bu hat şimdi Cinque Torri (Beş Kule) ve Lagazuoi Dağı'nda açık hava savaş müzesine dönüştü. Birçok kişi Dolomite'ye Vie Ferrate'ye tırmanmak için geliyor. Dağlarda pek çok profesyonel yürüyüş rotası var. 1'den 8'e kadar numaralandırılmış yollar arasında en az bir haftalık yürüyüş içeren uzun rotalar bulunuyor. En meşhur rota Alta Via 1. Bu yollar boyunca birçok "Rifugi" yani kulübe yürüyüşçülerin hizmetine sunuluyor.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center;  © Hürriyet Seyahat (13.07.2009)
FOTO (AVATAR): :  © Roberto Ferrari / Wikipedia Commons / CC-BY-SA-2.0 (13.03.2014)

FOTOGRAF:  © Redmarkviolinist / Wikipedia Commons / CC-BY-SA-3.0 (13.03.2014)


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2009
Liste Sıra No: 1237
Niteliği: Doğa
Yeri: Kuzeydoğu İtalya Bölgesi, İtalya 
Koordinatlar: N46 36 47 E12 9 47

 
İtalya
Ana Sayfa
  İtalya
Dünya Mirasları
  İtalya Genel
Ana Sayfa
  İtalya Genel
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)