Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Fuerte de Samaipata        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Bolivya Santa Cruz Kültür Mirası 05 Ağustos 2016 4507 0 hakangeziyor 

 Fuerte de Samaipata
 Bolivya » Santa Cruz
 (Kültür Mirası)

Bolivya Ant Dağları'nın doğu eteklerinde yer alan bir bölgede bulunan arkeoloji alan "El Fuerte" ismi ile de bilinir. Samaipata arkeolojik alanı iki bölümden oluşmaktadır:  Bunlardan birincisi, eski şehrin (14-16. Yüzyıl) dini seramonilerinin merkezi olduğuna inanılan ve bir çok oymanın yer aldığı vadidir. İkinci bölüm ise bu vadinin güneyinde kalan ve yönetim merkezi olarak kullanılan, aynı zamanda yerleşim merkezi görevi gören bölümdür.

Şehri hakimiyeti altında tutan devasa bir kayadan oyulmuş yapı, pre-Hispanik dönemin gelenek ve inançlarına tanıklık eden ve Amerika'da benzeri bulunmayan eşşiz bir eserdir. Kayanın en tepesinde oturaklar biçiminde oyularak yapılmış bulunan bölüm "Rahipler Korosu" adı ile bilinir. 

FOTOGRAF: By Marek Grote - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28029299

Yapının askeri amaçlı olarak inşa edilmediği, daha çok pre-Kolombiya dönemine ait bir inanç merkezi olduğu düşünülmektedir. Pre-İnka kültürüne ait Arawak kökenli Chavin halkı tarafından inşa edilmiştir. Tapınağın yakınında, bir İnka şehrinin antik kalıntıları da yer almaktadır.  Hem İnka halkı, hem de Chavin'ler bölgeyi zaman zaman ele geçiren Guarani  savaşçıları nedeni ile oldukça sıkıntı yaşamışlardır. İşgaller sonrasında Guaraniler Santa Cruz şehrinin tüm vadi ve ovalarını ele geçirerek şehri yıkmışlardır. Bu tarihten sonra bölge, İspanyol kolonileri dönemine kadar Guarani hakimiyeti altında kalmıştır. 

Tapınağın yakınlarında İspanyollar tarafında kurulan bir yerleşim bölgesi yer aldığı gibi, Endülüs dönemine ait tipik Arap mimarisini yansıtan kalıntılar da bulunmaktadır. İspanyollar bir süre sonra tapınağın yer aldığı bölgeyi terk ederek şimdiki Samaypata şehrinin yer aldığı vadiye yerleşmiştir.El Fuerte Bölgesinin eşsizliği, bu kültür çeşitliğinin yansımasından gelmektedir. Bölge, Chavinler, İnkalar ve İspanyollara ait mimari kültür öğelerine ev sahipliği yapmaktadır. 

El Fuerte'de yer alan El Cascabel adlı yapı, bölgenin en önemli öğesi olarak kabul edilmektedir. Yapıdaki iki paralel hat, gökyüzünde 71 derece güneyde ve 6.75 derece yükseklikteki belirli bir bölgeye işaret etmektedir. Bu konum öyle bir alanı işaret etmektedir ki; El Fuerte'nin eteklerinde İnka duvarının önündeki gözlem noktasında  durarak  bu paralel çizgilerin arasından bakan bir kişi, 20 Ağustos 1066 yılında gündoğumu sırasında  Venüs ve Jüpiter gezegenlerinin paralel biçimde doğduklarını izleyebilmiştir. Bazı arkeologlar, kayalar üzerinde yer alan alışılmadık oyukların İnka öncesi uygarlıklar tarafından Halley kuyruklu yıldızının dünya üzerinden Mart 1066 yılındaki geçişini anmak üzere yapıldığına inanmaktadır.
FOTOGRAF: By Mhwater from nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1804924

Bölgeyi ziyaret eden turistlerin kayalar üzerine işlenmiş semboller üzerinde gezinmeleri  ve bölgedeki şelalenin neden olduğu erozyon, yapıya oldukça hasar vermiştir. Bu nedenle, iç kısımlar  yapının daha fazla zarar görmesini önlemek üzere kapatılmıştır ancak bölgenin  büyük bir bölümü hala görülebilir. 

Ilıman bir iklime sahip olan bölgeye ulaşım yalnızca karayolu ile sağlanabilmektedir. Samaypata şehir merkezinden taksi ile yaklaşık 30 TL ücret karşılığında bölgeye varmak mümkündür. Ayrıca arzu etmeniz halinde taksinin sizi gezintiniz boyunca bölgede beklemesini de sağlayabilirsiniz. Giriş ücreti yaklaşık 13 TL'dir (Ağustos 2016) Bölgede herhangi bir otel veya konaklama mekanı bulunmamaktadır. Bu nedenle yapı ancak günü birlik olarak ziyaret edilebilir. 

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center; www.santacruz.gob.bo 

ÇEVİRİ: © Tuğçe Tan Bozkurt / Gezialemi.com

FOTOGRAF: By Jhonsys - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3582887

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1998
Liste Sıra No: 883
Niteliği: Kültürel
Yeri: Santa Cruz, Bolivya 
Koordinatlar: S18 10 0 W63 49 0

 
Bolivya
Ana Sayfa
  Bolivya
Dünya Mirasları
  Santa Cruz
Ana Sayfa
  Santa Cruz
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)