Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Brugge Tarihi Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Belçika Brugge Kültür Mirası 26 Şubat 2011 02 Ocak 2013 5217 0 NEŞE 

 Brugge Tarihi Şehir Merkezi
 Belçika » Brugge
 (Kültür Mirası)

Brugge tarihi şehir merkezi, uzun bir zaman süreci içinde, özellikle Gotik tuğla mimarisi ve yenilikçi sanat etkileri konusunda büyük bir mimari gelişme göstermiştir. Ortaçağ Avrupasının kültürel, ticari alanlarda geçirdiği safhaları yansıtan önemli mimari bir örnek ve kamusal, sosyal, dinsel kurumlar açısından da canlı bir kanıttır.

Brugge, gelişmenin çeşitli dönemlerini gösteren yapısal organizasyonları korumuştur ve zaten bugünkü tarihi merkez de eski yerleşimle tamamen aynı büyüklükteki bir alanı kaplamaya devam etmektedir. Günümüzde de hareketli ve yaşayan bir şehir olarak, gelişimi belgeleyen, çeşitli dönemlere ait kentsel yapılar, mimariler daima korunmuştur. Bu sürekliliğin bir parçası olarak, geç 19. yüzyılda cepheleri yenilenen yapılar, Brugge için çok özel olan Neo Gotik üsluplarını korumaktadırlar.

Brugge adı ilk olarak 9. yüzyılda geçer ve Karolenj paraları üzerinde "Bruggia" olarak görülür. Bu çağda Brugge, Normanlara karşı bir savunma sisteminin parçasıdır ve ilk savunma duvarları 851 yılında Bourg yöresinde yapılmıştır. Yerleşim zamanla gelişir ve Avrupa ile ilişkilerde bir liman ve ticari bir merkez haline gelir. Bir alış-veriş noktası olarak Brugge,1200'lerde İngilizlerle yün ticareti ile ilişkili olarak adını duyurur. Şehrin gelişen ve artan zenginliği kamusal binaların yapımında kendini gösterir (Büyük Meydan daki çan kulesi gibi ) ve Brugge kısa zamanda Avrupa'nın ekonomi başkenti haline gelir.
 
 
Philippe le Bon (1419-67) döneminde Brugge, saray hayatının merkezi olur ve Flaman resim sanatının öncülerinden olan ve Avrupa sanatını çok etkileyen Jan van Eyck'ı yetiştirir. Aynı zamanda minyatür sanatı ve matbaacılıkta da bir merkezdir. İtalyanların bu bölgeye gelmesiyle de bir Hümanizm ve Rönesans merkezi haline gelir.

15. yüzyıldan itibaren Brugge, zamanla bir durgunluk çağına girer. Flaman bölgesi, Habsburg imparatorluğuna geçer, Amerikanın keşfi ekonomik menfaatları Atlantik'ten Akdeniz'e kaydırır. Buna rağmen 1600-1800 yılları arasında, inşa edilen yeni kanal sistemleri sayesinde küçük ölçekte de olsa,yeniden denizle ilişkilerini sağlar. 1815-1830 arasında İngilterenin, 1830'dan sonra da Belçika'nın sınırları içindedir. 19. yüzyıl boyunca İngiliz asillerinden bir grup kentin kültürel yaşamını etkiler ve Brugge'nin sanatsal mirasını ve tarihi yapıların restorasyonunu canlandırmada katkı sağlarlar.

En önemli meydanlar Burg ve Grand Place'dır. (Büyük Meydan) Burg meydanı, 1000 yıldan beri sivil ve dini otoritenin uyumunun bir sembolü olmuş ve bünyesinde birçok kamusal kuruluşun merkezi de yer almıştır. Diğer taraftan Büyük Meydan,l onca binaları, çan kulesi ve Waterhalle binası ile kent bağımsızlığının sembolüdür.

Ortaçağlardan günümüze kadar Brugge mimarisi "Tuğla Gotik" özelliği ile tanınır. Özellikle bu tip yapım tekniğine "travée brugeoise" adı verilir. Bu teknik erken 16 yüzyılda ortaya çıkar, 17. yüzyıla kadar korunur, 19. yüzyıl restorasyonlarında da aynen örnek alınmıştır.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
ÇEVİRİ: © Neşe Sözmen / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Panoraman / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0 ; © Donarreiskoffer / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Michielverbeek / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2000
Liste Sıra No: 996
Niteliği: Kültürel
Yeri: Brugge, Belçika
Koordinatlar: N51 12 32.076 E3 13 30.972
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia Brugge Sayfası
Gezialemi Dünya Mirası Listesi
Brugge Gezi Yazısı


 
Belçika
Ana Sayfa
  Belçika
Dünya Mirasları
  Brugge
Ana Sayfa
  Brugge
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)