Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Aziz Katherina Manastırı Bölgesi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Mısır Saint Catherina Kültür Mirası 28 Şubat 2011 02 Ocak 2013 5678 0 hakangeziyor 

 Aziz Katherina Manastırı Bölgesi
 Mısır » Saint Catherina
 (Kültür Mirası)

Aziz Katherina Ortodoks Manastırı, eski ahit kayıtlarının bulunduğu ve Hz. Musa'ya On Emir'in yazılı olduğu tabletlerin gönderildiği Mısır'daki Sina Dağı'nın 1500 metre yükseklikteki eteğinde bulunur. Sina Dağı, Müslümanlar tarafından Musa Tepesi olarak bilinmekte ve kutsal kabul edilmektedir. Bölgenin tamamı üç büyük dünya dini için kutsaldır: Hristiyanlık, İslam ve Musevilik.

Bizans imparatoru I. Justinianos tarafından 527'de kurulan Aziz Katherina Manastırı, hala işlevini koruyan en eski Hıristiyan manastırıdır. Manastır İslam dininin yayıldığı 7. yüzyılda dağınık Hıristiyan topluluklarının sığınağı olmuştur. Manastırın duvarları ve yapıları Bizans mimarisi çalışmaları için son derece önemlidir ve Manastır evleri, erken dönem Hıristiyan el yazmalarının ve ikonalarının en seçkin koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Çok sayıda arkeolojik dini alan ve anıt içeren sarp dağlık alan, manastıra mükemmel bir fon oluşturur. Başlangıçta Kudüs patriğinin yetki alanında olan manastır 1575'te Fener Patrikhanesi'nin onayıyla bağımsız bir yapı kazanmıştır. Manastırdaki keşiş sayısı 36 olarak sınırlanmıştır; bu sayı günümüzde Kahire ve Süveyş'teki manastırlarda yaşayanları da kapsar. Sina Kilisesi'nin cemaati manastırda çalışan bazı Hıristiyan Araplardan ve Kızıldeniz kıyısındaki et-Tur'da oturan balıkçılardan oluşur. Manastırın yakınlarında yaşayan Müslüman Bedevi Araplar her dönemde manastırın koruyuculuğunu yaparak karşılığında manastırdan destek görmüşlerdir.
İlk manastırın gri granit duvarlarıyla aynı tarihte inşa edilerek Meryem Ana'ya adanan kilise hala ayaktadır. Kilisenin apsisinde İsa'nın nura bürünüşünü temsil eden, erken Bizans döneminden kalma onarılmış bir mozaik vardır. Manastırın en önemli hazineleri, bazıları 8. yüzyıldan önce yapılmış ikonlar ile yazmalardır. 1945'te inşa edilen bir kitaplıkta korunan bu yazmaların çoğu Yunanca ve Arapçadır.

1975'te manastırda onarım yapan işçilerin kazayla yıktıkları bir duvarın arkasında, varlığı bilinmesine karşın uzun zamandan beri kayıp olan eski İncil metinlerini ve başka belgeleri içeren yaklaşık 3 bin ek yazmadan ve çeşitli sanat yapıtlarından oluşan bir hazine ortaya çıkmıştır. Bulgular arasında Kodeks Sinaitikos 'un eksik parçaları, 50 kadar eksik, 10 kadarı da eksiksiz başka derlemeler ve Yunan yazı tarihine ışık tutan ve yuvarlak büyük harflerle yazılmış Yunanca metinler vardı. Ayrıca Çeşitli Hami-Sami ve Hint-Avrupa dillerinde 6. yüzyıldan ya da daha öncesinden kalma çok sayıda belge bulunmuştur.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
FOTOGRAFLAR: © MrPanyGoffi / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0 ; © Berthold Werner / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2002
Liste Sıra No: 954
Niteliği: Kültürel
Yeri: Saint Catherina, Mısır
Koordinatlar: N28 33 22.428 E33 58 31.548
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Aziz Katherina Manastırı Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Mısır
Ana Sayfa
  Mısır
Dünya Mirasları
  Saint Catherina
Ana Sayfa
  Saint Catherina
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)