Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Caserta Sarayı, Bahçesi ve Su Kemerleri         
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İtalya Napoli Kültür Mirası 04 Mart 2011 02 Ocak 2013 5857 2 hakangeziyor 

 Caserta Sarayı, Bahçesi ve Su Kemerleri
 İtalya » Napoli
 (Kültür Mirası)

İtalya'nın Napoli kentinde yer alan, Reggia di Caserta olarak da bilinen Caserta Kraliyet Sarayı, Napoli Krallığı Bourbonları için yaptırılmıştır ve 18. yüzyılda Avrupa'da bulunan en büyük yapı olarak kayıtlara geçmiştir.

1752 yılında Napoli Kralı VII. Charles tarafından yapımına başlanan sarayın amacı, Versay ve diğer saraylara göre daha görkemli ve büyük bahçeli olmasıydı. Ancak kral sarayda bir gece dahi uyuyamadı. Bunun nedeni İspanya Kralı olmak için 1759 yılında verdiği istifaydı. Projeyi ise oğlu IV. Ferdinand'a devretti. Bu sırada Napoli halkı, saraydaki iş gücüne yakın olabilmesi için 10 km Caserta'ya doğru yaklaştırıldı. San Leucio dinlenme alanındaki bir ipek fabrikası ise çok büyük bir park alanı içinde bir köşke dönüştürüldü. Napoli ve saray, 20 km uzunluğundaki bir caddeyle Anıtsal meydana bağlanmak istendi ancak gerçekleştirilemedi.

Yapı bitirildiğinde 1200 odaya, iki düzine gösterişli salona, büyük bir kütüphaneye ve bir tiyatro odasına sahipti. Dikdörtgen bir plana sahip olan saray, dört tarafı dört iç avlu ile şekillenen ve her birinin ölçüsü 3800 metrekareden fazla olan iki dik kolla bağlanmaktadır. Caserta'da, 1200 odayı gezmek neredeyse imkansızdeı ancak gezebildiğiniz odalardaki ihtişam, diğer odalar hakkında size bir fikir verecektir.
 
 
Bourbon monarşisinin ihtişamını ve görkemini göstermek üzere yapılmış olan sarayda, çeşmelerdeki göz alıcı fıskiyeler için büyük bir su kemeri yaptırılmıştır. 116 basamaklı devasa taş bloklardan oluşan ana merdiven, mermer ve dramatik perspektifin mükemmel bir kombinasyonudur. 25 kraliyet dairesine bu merdivenle ulaşılır. Bu odaları gezerken San Carlo'dan sonra modellenen ve adeta bir mücevheri andıran tiyatro odası, görülmesi gereken yerler arasındadır. Saray, Napoli Körfezi'nden gelen saldırılara karşı savunmasız olduğundan, askeri kışlalar iç tarafa yerleştirilmiştir.

120 hektarlık bir alana sahip olan saray bahçesi, barok stilinin bir örneğidir. Versay Sarayı'ndan ilham alınarak yapılan bahçe, ondan çok daha üstün nitelikte ve güzelliktedir. Yapay çeşme ve şelalelerle uzun bir yola sahip olan bahçe, sarayın arka cephesinden başlar. Üst katta 1780 yılında Carlo Vanvitelli ve John Graefer tarafından tasarlanmış olan İngiliz Bahçesi bulunur. Sahte antik kalıntılar ve küçük bir göl ile süslenen bu bahçe dinlenmek için biçilmiş kaftandır. Her biri bir havzayı dolduran yapay çeşme ve şelaleler, ufka doğru giden geniş düz kanallarla desteklenir. Bu çeşme ve şelalelerden bazıları; Diana ve Actaeon Çeşmesi, Venüs ve Adonis Çeşmesi, Yunuslar Çeşmesi, Aeolus Çeşmesi ve Ceres Çeşmesi'dir.

Caserta Sarayını, Salı günleri hariç, sabah saat 08.30'dan mevsime göre 19.00'a kadar ziyaret edebilirsiniz.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © maximiles.com.tr - © Wikipedia.org
FOTOGRAFLAR: © Twice 25 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1997
Liste Sıra No: 549
Niteliği: Kültürel
Yeri: Napoli, İtalya
Koordinatlar: N41 4 23.988 E14 19 35.004
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
© Maximiles.com.tr
© Wikipedia Caserta Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
İtalya
Ana Sayfa
  İtalya
Dünya Mirasları
  Napoli
Ana Sayfa
  Napoli
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(13 Mart 2011)

Yalnız değilsiniz ki...:)

NEŞE
(13 Mart 2011)

Napoli ve çevresinde dön dolaş ve bu güzelim sarayı görmeden dön Türkiye ye,ne büyük kayıp benim için...Bir daha gitmenin ve görmenin hesaplarını yapmalıyım..Akılsız başın cezası !

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)