Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Müzeler Adası        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Almanya Berlin Kültür Mirası 08 Mart 2011 02 Ocak 2013 7124 0 hakangeziyor 

 Müzeler Adası
 Almanya » Berlin
 (Kültür Mirası)

Müzeler Adası (Museumsinsel), Almanya'nın başkenti Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan tamı tamına 1 kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksidir. 1990'da iki Almanya'nın da birleşmesiyle 1945'ten bu yana doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyonun yeniden bir araya getirilme imkânı belirmiştir. Adını kuzeyinde bulunan uluslararası çapta tanınan 5 müzeden alan kompleksin müzeleri şunlardır:

Altes Museum: (Eski Müze) Karl Friedrich Schinkel'in siparişi üzerine 1830'da tamamlandı. İkinci Dünya Savaşı'nda oldukça hasar gören bina, savaştan sonra bir süre kullanılmamıştır. 1966 yılında geçirdiği restorasyon çalışmasından beri antik eserler bu müzede sergilenmektedir.

Neues Museum: (Yeni Müze) Friedrich August Stüler'in planlarına göre 1859'da tamamlandı. II. Dünya Savaşı'nda yıkılan müze, David Chipperfield tarafından yeniden inşa edildi ve 2009 yılında yeniden açılmıştır. 1939 yılından beri farklı mekanlarda saklanan Antik Mısır Medeniyeleri Koleksiyonu da müzeye geri dönmüştür.
Alte Nationalgalerie: (Eski Ulusal Galeri) 1876'da tamamlanan müze, aynı zamanda Friedrich August Stüler tarafından tasarlandı, banker Joachim H. W. Wagener tarafından bağışlanan 19. yüzyıl sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bode Müzesi: Adanın kuzey ucunda bulunan müze, 1904'te açılmıştır ve sonrasında Kaiser-Friedrich-Museum olarak adlandırılmıştır. Müzede heykeller, Bizans sanatı, madeni paralar ve madalyalar sergilenmektedir. Anadolu'da arkeolojik kazılarda bulunan pek çok eser de burada yer almaktadır.

Pergamonmuseum: Kompleksin son müzesi 1930'da inşa edilmiştir. Büyük bir şekilde yeniden kurulmuş çoklu ve tarihsel olarak önem teşkil eden eserleri bulundurmaktadır. Bergama Zeus Sunağı, Milet'in Market Kapısı, İştar Kapısı ve Mshatta Alınlığı gibi original yerlerinden yapının parçaları toplanarak bu müzede yeniden birleştirilmiş anıtsal yapılar Bergama Müzesi'nin adını dünyada meşhur etmiştir. Özellikle Türkiye'den getirilen parçalarla ilgili tartışmalar devam etmektedir.

Yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçiyi ağırlayan müzeler kompleksi giriş ücretleri tek tek 6 ila 12 € arasında değişmekle birlikte üç gün geçerli Berlin Müze Kart (Museums of Berlin Ticket) ile müzelerin tamamı ve Berlin'deki pek çok diğer müze toplam 19 €'ya gezilebilmektedir.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
FOTOGRAFLAR: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1999
Liste Sıra No: 896
Niteliği: Kültürel
Yeri: Berlin, Almanya
Koordinatlar: N52 31 11 E13 23 55
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Müzeler Adası Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Almanya
Ana Sayfa
  Almanya
Dünya Mirasları
  Berlin
Ana Sayfa
  Berlin
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)