Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Mogao Mağaraları        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Çin Dunhuang Kültür Mirası 21 Mart 2011 02 Ocak 2013 5311 0 hakangeziyor 

 Mogao Mağaraları
 Çin » Dunhuang
 (Kültür Mirası)

Mogao mağaraları, (Mogao yeraltı odaları, Bin Buda mağaraları ve Dunhuang mağaraları adlarıyla da bilinir) Çin'in Gansu eyaletinin Dunhuang şehrinin 25 km güneydoğusunda Mingsha dağı eteklerinde yer almaktadır. Mağaralarda 492 adet tapınak vardır. Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde önemli bir vahada yeralan mağaralarda bin yıllık bir dilimi kapsayan süreç içinde yapılmış Budist sanatın en seçkin örnekleri bulunmaktadır. Budist yeraltı mabedlerinin yapımına 366 yılında başlanmış, ve uzun süre çeşitli heykel ve sanat eserlerini saklamak amacıyla kullanılmışlardır. Mogao mağaraları, Longmen yeraltı odaları ve Yungang yeraltı odaları ile birlikte Çin'in en bilinen Budist yeraltı odalarından ve en ünlü antik heykel sitlerden biridir.

Söylenceye göre, 366 yılında Lezun adında bir Budist rahip Dunhuang'a gelir. Mingsha Dağı'na bakarken altın ışıklar arasında binlerce Buda gördüğü sanrısına kapılan Lezun, bu görüntüden ilham alarak ilk mağara kazısına başlar. Zamanla mağaraların sayısı artar, Tang Hanedanı dönemine gelindiğinde bölgede binin üzerinde mağara bulunduğu kaydedilmiştir. Sade bir yaşamı ilke edinen Budist rahipler aydınlanma arayışlarının bir parçası olarak bu mağaralarda inzivaya çekilmiştir. 4. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar rahipler batıdan topladıkları heykelleri Dunhuang'a getirmiş, yolu buradan geçen gezginler arkalarında çeşitli duvar resimleri bırakmıştır. Duvar resimleri toplam 42.000 metrekare alanı kaplamaktadır. 11. yüzyıldan itibaren mağaralar duvarlarla kapatılarak değerli, hasara uğramış elyazmaları ve kutsal eşyalar için depo olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Gelmiş geçmiş hanedanlar döneminde insanlar, burada mağaralar oyarken, içlerine de çok sayıda Buda heykeli ve duvar resimleri yaptılar. Mogao, zamanın Doğudan Batıya giden "İpek Yolu"nun önemli bir yerinde bulunmasından dolayı, Doğulu ve Batılı dinlerin, kültürlerin ve bilgilerin tartışıldığı, harmanlandığı bir yer haline geldi. Çeşitli yabancı sanatlar ile Çin sanatlarının bir arada barındırıldığı Mogao mağaraları, rengarenk sanat manzaraları sergiler. Farklı süsleme ve sanatsal yöntemlerle oyulan değişik figürlerdeki heykeller, farklı dönemlerin özelliklerini gösterir. Görkemli görülen duvar resimleri, birbirlerine bağlanırsa, 30 kilometre uzunluğunda resim koridoru oluşturulabilir. Dunhuang'daki Mogao Taş Mağaraları Çin'in ücra bir yerinde bulunduğu için yüzlerce yıllık süre içerisinde hemen hiç kimsenin dikkatini çekmemiştir. Ancak 20. yüzyılın başlarında gizemli bir kütüphane keşfedildikten sonra bütün dünya şaşkınlığa kapılmıştır. Yabancı turistler, "Mogao Taş Mağaraları dünyada Budizm sanatçılığının en muhteşem hazinesi" değerlendirmesinde bulunmaktadır.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
FOTOGRAFLAR: © Shizhao / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1987
Liste Sıra No: 440
Niteliği: Kültürel
Yeri: Dunhuang, Çin
Koordinatlar: N40 7 59.988 E94 49 0.012
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Mogao Mağaraları Sayfası
© Gezialemi.com / Dünya Mirası Listesi


 
Çin
Ana Sayfa
  Çin
Dünya Mirasları
  Dunhuang
Ana Sayfa
  Dunhuang
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)