Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Mosi-oa-Tunya - Victoria Şelaleleri        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Zambiya Mosi-oa-Tunya Milli Parkı Doğa Mirası 23 Mart 2011 02 Ocak 2013 7065 0 Erdin İVGİN 

 Mosi-oa-Tunya - Victoria Şelaleleri
 Zambiya » Mosi-oa-Tunya Milli Parkı
 (Doğa Mirası)

Victoria Şelaleleri veya Mosi-oa-Tunya dünyanın en görkemli şelalelerindendir. Zambezi Nehrinin üzerinde, Zambiya ve Zimbabwe sınırları arasında, bulunur. Şelaleler yaklaşık olarak 1,7 km genişliğinde ve 128 m yüksekliğindedirler ve 1989 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Yerlilerin "Mosi-oa-Tunya" (Gürleyen duman) diye adlandırdıkları Victoria şelalelerinin ilk beyaz tanığı 1855'de İngiliz keşif ve misyoner Dr. Livingston olmuş. O dönemde kara Afrika'ya hıristiyanlığı yaymaya ve esir ticareti ile mücadele etmeye gelen Dr. Livingstone, Victoria şelalelerini görünce hislerini: ''Melekleri bile güzelliği ile büyüleyen bir yer..." diye nitelendirir. Asıl amacı Nil nehrinin kaynağını aramak olan kâşif, o günden sonra büyülenmiş gibi kendini bu bölgeye adar. Şelaleye İngiliz kraliçesi Victoria'nın adını koyar, bölgeyi kalkındıracak girişimlerde bulunur ve yerli halkı eğitir.



Şelaleler iki milli parkın parçasıdırlar, Zambiya'daki Mosi-oa-Tunya Milli Parkı ve Zimbabwe'deki Victoria Şelaleleri Milli Parkı. Şelaleler Güney Afrika'nın en önemli turist çeken noktalarından biridir.

Victoria şelalesinin bir ucu Zimbabwe'de öbür ucu ise Zambia'da biter. Victoria şelalesini en geniş açıdan ve dökülen en fazla su hacmini Zimbabwe'de görebilir. Zambezi nehrinin ağzı 1.7 kilometre genişleyerek 107 metre derinliğinde Zambezi boğazına dökülüyor ve böylece Victoria şelalesi oluşuyor. Yağmur mevsiminde dökülen suyun dakikadaki hacmi 545 milyon litreyi buluyor. Bu dökülen suyun spreyi 500 metre yukarı çıkarak çevreye yağmur şeklinde düşüyor. Bu sayede bu bölgede bir yağmur ormanı gelişiyor ve 30 kilometre uzaktan bile "gürleyen dumanın" etrafa yaydığı spreye tanık olunabilir. Victoria Şelalesi'nin üzerinde ise hiç kaybolmayan bir gökkuşağı vardır. Nisan ve Haziran ayları arasında hava biraz rüzgârlıysa bir mucize daha gerçekleşiyor ve çifte gökkuşağına tanık olunur.

Kuzey Amerika'daki Niagara Şelaleleri'nden daha geniş olan Victoria Şelaleleri sadece Güney Amerika'nın Iguaçu Şelaleleri ile karşılaştırılabilir. Iguaçu 270'den fazla (görece) 'küçük' şelaleye bölünmüşken Victoria dünyadaki en büyük, 100 metreden yüksek ve 1,5 km'den geniş, tek su yatağından, dökülmektedir.


KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - © Wikipedia.org



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1989
Liste Sıra No: 509
Niteliği: Doğa Mirası
Yeri: Zambiya ve Zimbabwe sınırları arasında
Koordinatlar: S17 55 28.308 E25 51 19.404
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Victoria Şelaleleri Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Zambiya
Ana Sayfa
  Zambiya
Dünya Mirasları
  Mosi-oa-Tunya Milli Parkı
Ana Sayfa
  Mosi-oa-Tunya Milli Parkı
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)