Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Siena Tarihi Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İtalya Siena Kültür Mirası 20 Haziran 2011 02 Ocak 2013 5897 1 Erdin İVGİN 

 Siena Tarihi Merkezi
 İtalya » Siena
 (Kültür Mirası)

Siena'nın tarihi şehir merkezi, UNESCO tarafından 1995 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır. Siena, Orta Çağ kentlerinin simgesi olabilecek bir yerdir. Burada yaşayan insanlar Floransa ile olan rekabetlerini kent planlamasında da devam ettirmişlerdir. Kentin 12. ile 15. yüzyıllar arasında kazanılan Gotik görünümünü asırlar boyunca korumuşlardır. Bu dönemde Duccio, Lorenzetti kardeşler ve Simone Martini'nin eserleri sadece İtalyan sanatını değil tüm Avrupa sanatını etkilemiştir. Piazza del Campo etrafında kurulan Siena kentinin tamamı, çevreleyen manzara ile bütünleşen bir sanat eseri olarak geliştirilmiştir.



Dar sokakları ve Ortaçağ'da inşa edilen binalarıyla adeta bir film setini andıran Siena'yı gezmek için yaya olarak dolaşmak en iyisi. Roma ve İstanbul gibi yedi tepenin üzerine kurulu olan Siena'nın, çoğu sokağı diktir. Bu iniş çıkış, sizi her an yeni bir manzarayla karşı karşıya bırakır.



Siena'da en önemli bina, Duomo Katedrali ve etrafındaki meydandır. 12. yüzyılda inşa edilen Duomo, İtalya'nın en önemli gotik katedrallerinden biri. Katedralin içini gezdikten sonra müzeyi de gezmelisiniz. Müzedeki en ilginç parça, Duccio di Buoninsegna imzalı, iki taraflı tablo. Bir tarafında Meryem Ana ve Hz. İsa, diğer tarafında İsa'nın hayatından parçalar yer alıyor. Bu tablo, Ortaçağ resminin Rönesans'a geçişi açısından önem taşıyor.



Duomo'dan sonra, Siena'nın en görkemli sarayı olarak bilinen Palazzo Piccolomini'yi gezebilirsiniz. Yörenin en varlıklı ailesi Piccolomini'ler için inşa edilmiş olan ve bugün müze olarak gezilen sarayda Siena devlet arşivleri bulunuyor. Saray'dan çıktıktan sonra ise Piazza Salumbeni'de yer alan Monte dei Paschi banka binasını görebilirsiniz. Gotik tarzdaki binanın cephesinde, 29 ünlü sanatçının büstleri yer alıyor. Soldan sağa saydığınızda yedinci büst Michelangelo'ya, sekizinci büst ise Leonardo da Vinci'ye ait.



Oradan yukarı doğru çıkarken solunuzda Palazzo Chigi Saracini'yi göreceksiniz. Burası, 1932'den beri Siena'nın müzik akademisi olan eski saray, Kont Chigi Saracini'nin kente bağışı. Sassetta, Beccafumi, Botticelli, Rosa, Manetti gibi ünlü İtalyan sanatçılarının tablolarını barındıran sarayda ayrıca, 70 bine yakın müzik eseri ve edebi eser bulunuyor.

Akademiden sonra ise Siena'nın en ilgi çekici meydanı olan Piazza del Campo'yu gezebilirsiniz. Deniz kabuğu şeklindeki meydan 12. yüzyıldan kalma. Meydanın etrafı eski saraylarla çevrili, ortasında ise heykellerle süslü Fonte Gaia Çeşmesi bulunuyor. Dikdörtgen çeşmenin rölyeflerinde Adem ve Havva, Meryem Ana ve İsa ile Erdemler'in heykelleri var. Çeşmenin suyu ise 14. yüzyıldan beri tepelerden su taşıyan, 25 km. uzunluğunda olan bentlerden geliyor.



Meydanın en görkemli binası, hâlâ belediye sarayı olarak kullanılan Palazzo Pubblico. Ziyaretçilere açık olan sarayın freskleri görülmeye değer. Meydanın en ilginç binası ise 102 metre boyundaki Torre del Mangia. İtalya'nın ikinci en yüksek kulesi olan Mangia 1338-1348 yılları arasında Muccio ve Francesco di Rinaldo kardeşler tarafından yapıldı. Kulenin adı ise tembelliği nedeniyle Mangiaguadagni (kazancını yiyen) lakaplı ilk çan çalıcısından geliyor. Toskana'da neredeyse tüm zengin konakların kuleleri vardı. Kulelerin yüksekliği ailenin varlığının simgesi olurdu. Yangın gibi tehlikeli durumlarda da çanlarını çalararak halkı uyarıyorlardı. Ciğerlerine güvenenler 505 basamağı çıkarak Toskana'nın nefes kesici manzarasını görebilir. Meydanda ayrıca çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor.



KAYNAK:
© UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org - © www.tripadvisor.com.tr/
FOTOGRAFLAR: © Massimo Catarinella / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Ricardo André Frantz / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Zyance / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Tango7174 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Georges Jansoone / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Myrabella / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1995
Liste Sıra No: 717
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Pisa, İtalya
Koordinatlar: N43 19 7 E11 19 54


Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
www.wikipedia.org - Siena Sayfası



 
İtalya
Ana Sayfa
  İtalya
Dünya Mirasları
  Siena
Ana Sayfa
  Siena
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(01 Mayıs 2012)

Erdincim, Sienayı görmek nasip oldu sonunda. Gerçekten son derece tarihi ve güzel bir yer. Gezi anılarımı toplarken senin hazırladığın bu Siena notlarından da bolca yararlandım. Kalemine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)