Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Büyük Meydan (Grande Place)        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Belçika Brüksel Kültür Mirası 16 Ocak 2011 02 Ocak 2013 5732 2 NEŞE 

 Büyük Meydan (Grande Place)
 Belçika » Brüksel
 (Kültür Mirası)

"Büyük Meydan" (Grand Place), bu bölgenin kültürel ve toplumsal özelliklerini yansıtan, mimari ve sanatsal özelliklerin çok başarılı karışımının muhteşem bir örneğidir. Mimari özelliklerinin doğası ve kalitesi, halka açık bir mekanın muhteşem düzeyinden hareketle, bizlere, bir kuzey Avrupa şehrinin ticaretle ulaştığı yüksek seviyeyi ve olağanüstü yüksek gelişmeyi gösterir. "Aşağı Pazar" (Nedermarckt) hakkındaki en erken yazılı belgeler, orijinal olarak 1174'ü işaret ediyor. Meydan, günümüzde kullanılan adını 18 yy. ın son çeyreğinde almış. Meydan, 977 yılında, Aşağı Lotharingia Dükü tarafından, savunmaya yönelik bir kalenin hemen doğusunda, Senne nehrinin sağ kıyısındaki eski bataklık arazide kurulmuştur. Grand Place'ın dikdörtgen sınırlarının genişlemesi, değişikliklere uğraması 1695'i yılını bulmuştur.
13-14 yüzyıllarda meydan, gelişigüzel taşlarla inşa edilen ve ahşap çerçeveli binalarla çevriliydi (kumaş, yiyecek, et pazarları) ve bunlar birbirinden avlu, bahçe ve yangınlara bir önlem olarak yapılan geçitlerle ayrılmıştı. 15. yüzyılda güney kenarındaki binaların yerini, Şehir Meclisi binasının doğu ve batı kanatları ile çan kulesi aldı. 1512-13'de "Kralın Evi" (La Maison du Roi) adı verilen büyük bina yapıldı. 16. yüzyıl boyunca, Rönesans ve Barok cepheli birçok yeni bina yapıldı. 14 Ağustos 1695'de Fransa kralı 14. Louise, Mareşal Villeroy'a şehrin bombalanmasını emretti. Bu, Hollanda ve İngiliz savaş gemilerinin Fransız limanlarını bombalamasına bir karşılıktı. Bombardımanın derin izlerine rağmen, şehir idarecilerinin ve diğer komşu şehir ve eyaletlerin destekleri sayesinde kısa zamanda zarar giderildi. Bu tarihlerde toplam dört yıl içinde Grand Place tamamen aslına uygun olarak restore edildi. Grand Place'ın güney kenarında yer alan "Şehir Meclisi" (Hotel de Ville), kendi içinde bir dikdörtgen avlu etrafında yer alan binalardan oluşur. Meydana bakan kısmı, iki adet "L" şeklindeki binadan oluşur. Tüm cephesi 19 yüzyılda yapılan heykellerle süslüdür.

Tam Şehir Meclisinin karşısında, meydanın diğer tarafında, önemli bir yapı olan, "Kralın Evi" yer alır. Bu yapı bugün Şehir Müzesidir. 1873'de Şehir Konseyi, yapının korunma şartlarının kötülüğünü öne sürerek yıkılmasına karar vermiş, bina yıkılmış ve orijinaline sadık kalınarak yeniden yapılmıştır. Sonuç olarak, kemerli cephesi, üzerinde feneri ile merkez kulesi ve tuğla duvarları ile bina ayaktadır. Grand Place etrafındaki binalar çeşitli büyüklükleri ile değişik isimlere sahiptir: Les Duc de Brabant (Brabant Dükleri), Le Roi de L'Espagne (İspanya Kralı), Le Cornet (Boynuz), Le Cygne(Kuğu), La Maison des Brasseurs (Biracılar Evi), Le Cerf (Geyik) gibi...

KAYNAK: © UNESCO World Heritage
ÇEVİRİ: © Neşe Sözmen / Gezialemi.com FOTOGRAFLAR: © UNESCO


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1998
Liste Sıra No: 857
Niteliği: Kültürel
Yeri: Brüksel, Belçika
Koordinatlar: N50 50 48.048 E4 21 8.712
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia Grand Place Sayfası (İng.)



 
Belçika
Ana Sayfa
  Belçika
Dünya Mirasları
  Brüksel
Ana Sayfa
  Brüksel
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(17 Ocak 2011)

Neşe Hanım,
Sizinde belirttiğiniz gibi bu bölüm bilinçli gezmeyi sevenler için oldukca faydalı. İnternette bu konuda yeterince Türkçe kaynak bulunmuyor. Sizinde katkılarınızla bu bölümü geliştirirsek çok faydalı olacak. Çok teşekkür ederim.

NEŞE
(16 Ocak 2011)

Dünya mirası köşesi gittikçe zenginleşiyor ve çok faydalı oluyor.Çok teşekkürler..

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)