Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İngiltere ::::: Londra ::::: Londra'da Savaş Tarihine Kısa Bir Yolculuk...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İngiltere Londra 04 Nisan 2011 03  Aralık 2005
03  Aralık 2005
5739 8 hakangeziyor 

 Londra'da Savaş Tarihine Kısa Bir Yolculuk...
 (Genel)

Tarihi ve tarihsel olayları her zaman sevmişimdir. Herhangi bir yere gittiğimde kaleler, müzeler ve kentin tarihi dokusunu simgeleyen yerler beni daima kendisine çeker. Öyle yemeye içmeye çok meraklı değilimdir. Ya da daha doğrusu lüks, pahalı restoranlara gitmeyi sevmem. Ama gezi bütçemin önemli bir bölümünü tarihi yerlere harcamaktan da çekinmem...Dil eğitimi için üç aylığına İngiltere'nin güney doğusundaki Margate kasabasına geldiğim dönemde de değişen bir şey olmamıştı. Önce civardaki tarihi yapılar, sonra yakın çevre, sonra Londra ve Edinburgh...

Londra Victoria tren istasyonunda trenden indiğimizde saatler sabah 10.00'u gösteriyordu. Mehmet abiyle beraber bugünkü programımızın sabah bölümünde ingilizlerin meşhur "İmparatorluk Savaş Müzesi"ni (Imperial War Museum) gezmek vardı. Diğer arkadaşlar ise Londra'ya bu bilmem kaçıncı gelişimizde farklı yerleri gezmek için bizden ayrıldılar.

Tren istasyonundan çıktıktan sonra Savaş Müzesini bulmak çok zamanımızı almadı. Ne de olsa artık az buçuk Londra'yı tanıyorduk. İngiltere'de kaldığımız 3 ay boyunca 5-6 hafta sonumuzu bu güzel başkentte geçirmiştik: " Geleneklerin Başkenti Londra". Kimileri Londra'yı kasvetli ve itici bulur ama ben sevdim. Parklarını sevdim, düzenini sevdim, metrosunu sevdim, yeşilini sevdim...Neyse konumuz Londra değil...

İmparatorluk Savaş Müzesi'nin görkemli tarihi binası Londra şehir merkezinde Lambeth Road üzerinde. Parlamentonun bulunduğu Westminister'a da oldukça yakın sayılır. Giriş için herhangi bir ücret ödemedik. Zaten Londra'nın en sevdiğim özelliklerinden birisi de bu. Pek çok önemli müze ve galeriye ücret ödemeden girebiliyorsunuz. Tabi bunu biraz da gerek vatandaşlarına gerekse de turistlere ülkenin tanıtımı ve propagandası olarak da düşünebilirsiniz. Girişte içerideki önemli şeylerin tanıtıldığı birkaç küçük broşür verdiler.

Müze, birinci dünya savaşı devam ederken 1917 yılında kurulmuş, açılış ise 1920'de yapılmış. Kuruluş felsefesi askeri anlamda halkın desteğini almak. Müzenin kendi sitesinde günümüzdeki amacı "savaşların gerçek yüzünün ve birey ve toplum üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına destek sağlamak" olarak ifade ediliyor.
Müzeye girer girmez sizi yüksek tavanlı devasa bir galeri karşılıyor. Bu galeri de 1. ve 2. Dünya savaşlarında kullanılan uçaklar, tanklar ve diğer silahlar sergilenmiş. Ortasından ya da yukarıdan nereden bakarsanız bakın bulunduğunuz ortam son derece etkileyici.

İlk göze çarpanlardan birisi oyuncak gibi duran kırmızı bir Londra otobüsü. LGOC B Tipi denen (daha çok savaş zamanındaki popüler çizgi karakter olan Ole Bill diye biliniyor) bu otobüs İlk kez 1910 yılında kullanılmış. Bunlardan yaklaşık 900 kadarı 1. Dünya Savaşında askerleri taşımada da kullanılmış. Dünyanın ilk tankı olarak kabul edilen ve 1916 yılında üretilen Mark serisinden V nolu tank, General Grant'a ithafen isimlendirilen "Grant Tank" ilk göze çarpan savaş malzemeleri. Müzenin tavanında asılı "Halkın Savaşçısı" anlamına gelen tek motorlu avcı uçağı Alman Heinkel HE 162, İngilizlerin birinci dünya savaşında kullandıkları Sopwith Camel ve yine İngilizlerin tek pilotlu avcı uçağı Supermarine Spitfire, araçların havadaki duruşlarının etkileyici birer görüntüsünü veriyor.
Galerinin arka tarafına doğru geçtiğimizde karşımıza bir İngiliz denizaltısının iç bölümünün sergilendiğini gördük. Askerlerin kamaralarının yer aldığı oda ve periskopun da bulunduğu yönetim bölümü oldukça ilginç geldi bana.

Daha sonra 1. ve 2. Dünya Savaşı galerilerini gezmeye başladık. Burada savaşları belirli bir tema üzerine oturtmuşlar. Örneğin bir tema "Batı Cephesi"; bir diğeri "Gökyüzünde Savaş"; bir başkası "Denizlerde Savaş". Bu bölümlerin tamamında kullanılan malzemeler, askeri dokümanlar, kıyafetler sergileniyor. Ayrıca anlatımlarda büyük boyda hazırlanmış. Askerlerin cephedeki görüntülerini birebir sergileyen bölümler son derece çarpıcı düzenlenmiş. Siper gerisindeki askerler, ışıklandırma ve kullanılan ses efektleriyle sanki bir anda herhangi bir yönden üstünüze kurşunlar yağacakmış gibi hissediyorsunuz.
Özellikle "Diğer Cephelerde Savaş" temasının üzerinde biraz daha fazla zaman geçirdik. Zira bu alanda Çanakkale Savaşlarına da küçük bir bölüm ayrılmıştı. Tabi onlar cepheyi "Gallipoli" olarak adlandırıyorlar. Hem deniz hem kara savaşlarının kısa özetlerinin yapıldığı bölümde ayrıca, savaştan kareler, üniformalar, silahlar v.s yer alıyor. Yeri gelmişken tüm şehitlerimize allahtan rahmet diliyorum...

İkinci dünya savaşı galerisinde beni en çok etkileyen temalardan birisi "Toplama Kampları" bölümü oldu. Burada Auschwitz kampını seyrettiğimiz 20 dakikalık siyah beyaz belgesel belki de konuyu en çarpıcı biçimde özetleyen filmlerden birisiydi. Bunun dışında insan boyunda düzenlenmiş olan kocaman resimlerle birlikte bir an kendinizi o toplama kamplarında gibi hissediyorsunuz. Ayrıca İkinci Dünya savaşı bölümünde savaşta kullanılan malzemelerle ilgili çok hoş bir sergi de mevcut. Kibritler, konserveler, sigaralar, çikolatalar ve daha neler neler...

Müze sadece dünya savaşları ile sınırlı kalmıyor. "1945'ten Bugüne Sorunlar" galerisinde yakın tarihimizdeki bölgesel savaşlardan ve soğuk savaş dönemindeki olaylardan da bahsediliyor. Özellikle doğu-batı bloku restleşmeleri yakın tarihimize ışık tutacak sadelikte ve güzellikte. Yine muazzam görsellerle anlatım sağlanmış. İkinci katta yer alan savaş temalı sanat galerisinde bulunan resimler de çok güzel.
İkinci kattaki kütüphane ve araştırma odası da herkesin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş. İnce uzun masalarda oturup masaların üzerine monte edilmiş küçük ekranlarda orada kayıtlı olan bazı belgesel tarzındaki filmleri izleyebiliyorsunuz. Bunların bazılarını karıştırırken canımızın sıkıldığı o an geldi: Dünyada soykırımlar bölümünde Ermeni olayları da işleniyordu. Peşin kabulle bunu benimsemişler. Ne anlatsanız boş. İlk iş gününde Dışişleri Bakanlığına bu konuyla ilgilenilmesi için uzun bir mail attığımı hatırlıyorum. Takip edemediğim için sonucun ne olduğunu ve bugün hala Müzede yer alıp almadığını bilemiyorum.

Savaş Müzesi tüm bu özetle anlattığım sabit görseller dışında yılın belirli dönemlerini kapsayan etkinlik ve sergiler de düzenliyor. Oldukça aktif bir müze sizin anlayacağınız. Müzenin bir de mağazası var. Bu mağaza posterden kitaba, oyuncaktan hediyelik eşyaya sunduğu alternatiflerle herkese hitap ediyor.

Yaklaşık dört saatin sonunda tarih dolu keyifli gezimiz tamamlanmıştı...Mehmet abiyle kendimizi Londra'da yeni maceralara doğru bıraktık...

Seyahatle kalın...








 Yazılan Yorumlar...
Sibel Sönmez
(05 Nisan 2011)

Sizin de benimle aynı fikri paylaşmanıza memnun oldum Neşe Hanım...Tabi gidip görmek önemli ama ben bu hakkımı İngiltere için kullanmayacağım.

NEŞE
(05 Nisan 2011)

Sibel hanım bir gidin görün ,tüm duygu ve fikirleriniz daha da pekişecek..Ben fikir sahibi olmak açısından gezmek-görmek yanlısıyım,çünkü bazı yerler hakkında fikrim böylece değişti,fakat dikkat ederseniz "yerler" dedim...Çok haklısınız..

Sibel Sönmez
(05 Nisan 2011)

İngilizleri oldum olası sevemedim. Gurur, tepeden bakma ne arasanız var. Önce karıştırırlar sonra biz düzelttik derler. Bu yüzden de hiç bir zaman gitmek istemedim tek ülke diyebilirim.

Erdin İVGİN
(05 Nisan 2011)

Hakan
Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Yazından ve fotoğraflarından anladığım kadarıyla oldukça etkileyici bir müze. Müzecilikte bize göre ileride oldukları görülüyor. Keşke bizdeki müzeler de bu kadar etkileyici olabilse.

hakangeziyor
(05 Nisan 2011)

Hocam, İngilizler zaten hep böyle değil midir? Gerçi oldukça güzel sergilenmişti olaylar...Hatta onların Gallipoli diye anlattığı bölümde de bizim kahramanca savunmamız ve tarihin akışını değiştirdiğimiz belirtiliyor...

Güldencim, teşvik edici yorumların için sonsuz teşekkürler...İngiltere ve İskoçya notlarıma kaç yıl sonra ulaştığımdan dolayı küçük küçük yazmaya çalışacağım...

gülden
(04 Nisan 2011)

Gerçektem bayıldım...Muhteşem bir yazı olmuş..Tarihte bir yolculuk yapmışsınız bizede bunu yaşattınız...Kaleminize sağlık.....

NEŞE
(04 Nisan 2011)

Sevgili Hakan ,değişik bir yazı olmuş..Şu İngilizlere şaşırıp kalıyorum,nasıl da kendilerini ilgilendirmeyen işlere bulaşıyorlar,Ermenilerle ve Auschwitz kampı ile ne ilgileri var ? Kampı kurtaranlar Amerikan birlikleriydi !Çanakkale ve Ortadoğu daki rezilliklerini anlatsınlar !

Ferudun Babacan
(04 Nisan 2011)

Hakan Bey,
Çarpma, Bölme, Çıkarma varken neden Toplama Kampları?
Emeğine sağlık.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.