Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İtalya ::::: Roma ::::: Roma: İlk Görüşte Aşkın Başkenti...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İtalya Roma 09 Mayıs 2011 03 Nisan 2009
05 Nisan 2009
8305 4 Sertap Yar 

 Roma: İlk Görüşte Aşkın Başkenti...
 (Genel)

Ah! İtalya,İtalya.. Hayallerimin şehri Gondol da, şarap gibi bir kadın Elinde bir kadeh. Bir müzik çok uzaklara saklanan Yürekleri çarptıran. Ve bir aşkk kokusu Rüyalara karışan Ah! İtalya Romantik kadınım.. Şarabım.. Gitarım. Sakladığım kokulu mumları Senin için yakacağım...

Bir yer vardı beni mıknatıs gibi çeken ve hayali hep gözümde canlanan. Adını, şiirle andığım, aşkla yaşadığım ve günün birinde kavuşacağıma inandığım Romantik Kadınım İtalya! Nedense, bir kadına benzetmiştim bu farklı tuttuğum ülkeyi, daha görmeden...Rengi, kokusu ve vazgeçilmezliği ile. Ve yarım kalan bir aşkın büyüsüydü belki de, yüreğimi ve ruhumu bu denli titreten.

Sonsuzluğu yaşatan yeşilin, hemen her tonunun yer aldığı, üzerinde sarı papatyalarla, kırmızı gelincik desenlerinin gülümsediği, bir elbise ile karşıladı İtalya bizi. Adına, doğa elbisesi diyeceğim bu giysi, tam da İtalya'nın vücut ölçülerine göre tasarlanmıştı sanki, yaratıcı tarafından. Belli ki, sahip olduğu özelliklerine, tutkuyla bağlı bir ülke İtalya.
Avrupa'nın güneyinde, Akdeniz'e doğru yol alan, çizme şeklinde ki, yarımadanın üzerinde nefes alan bu ülkenin ilk önem taşıyan uygarlığı sanat ve kültürde donanımlı olan Etrüsklerdir. Bir süre Etrüskler'le yaşayan Roma'lılar, soylarının Roma kentini kuran Remus ve Romolo'nun soylarından geldiğini kabul ederler. Hristiyan'lığın Katolik mezhebine bağlıdırlar. İtalyanca ise, resmi dilleridir.

İlk görüşte aşk'tır başkent Roma. İçinde sakladığı cevherlerin, size yaşatacağı duygulardan habersizce, başınızı döndürür bu görkemli şehir. Muhteşem mimarisi ile etkileyici Colosseum, eğlencenin ve gücün temsili olan gladyatör savaşlarını akıllara getirerek, soğukkanlı insanlara bile coşkunluk verir özelliğe sahiptir.
Işık ışık yandığı gecelerde ise, büyünün farklı bir boyutuna soyunur Colosseum. Çalgıları ve sesleri ile, caddelere, hüzünle sevgiyi aynı anda serpiştiren mutlu insanlarla berabersiniz Roma'da. Bu duygular, Aşk Çeşmesine sürükleyiverir insanı ansızın. Belki de, biraz hayal kırıklığıdır kimine göre bu çeşme. Daha uzun boylu, daha genç bir kadın gibi resmedilir düşlere. Oysa, tarihin ve emeğin gerçeği akar bu çeşmede. Hatta, bir şans daha verilmiştir buraya doyamayanlar için. Nasıl mı? Aşk çeşmesine, sağ omuzunuzun üzerinden para atarsanız eğer, Roma'ya yeniden merhaba diyebilirsiniz. Poli sarayının etekleri gibi duran heykeller, mimarinin olağanüstü başarısını, yüzlerde hayranlıkla, şaşkınlık arası bir ifadeye neden oluyor. Denizden çıkan kanatlı atların çektiği, denizkabuğuna benzeyen at arabası ve içindeki mitolojik deniz tanrısı, eski çağlardaki efsâne mâceraların sadece çok küçük bir bölümü. Bu heykellerin görüntüsü, bana Külkedisi hikayesini anımsattı. Hani, iyilik perisinin değneği ile balkabağına dokunarak, atların ve arabacıların olduğu görkemli bir kupa arabasını, ortaya çıkarması ve saat onikide büyünün bozularak arabanın yeniden balkabağına, arabacıların kertenkele atların ise fareye dönüşeceği mitolojik hikayeyi. Konular farklı olsa da, Aşk çeşmesi heykelle ölümsüzleşirken, Külkedisi masal olmuştur hayatlara.
İtalya'da bağımsız devlet Vatikan. Devlet Başkanları Papa. Hıristiyanlığın en büyük mezhebi olan Katolik kilisesinin merkezi ve kendine ait bayrağı ile Vatikan, ne ilginçtir ki, soylu ve zengin ailelerin çocukları olan, İsviçre'li katolik askerler tarafından korunmakta. Nedenine gelince, posta hizmetlerinden tutun da, resmi gazetesine kadar her şeye sahip olan dünyanın en küçük ama en güçlü devleti Vatikan, derin sırlarını ancak bu askerlerin koruyabileceğine inanmakta.

Dünyanın en meşhur kilisesi olan San Pietro Kilisesi, akıllara hayret verecek olağanüstü özelliklere sahiptir. Aynı zamanda, bu kilisede yer alan Pieta heykeli, Michelangelo'yu meşhur etmiştir.

Roma' yı, farklı kılan bir unsurda, suyu içilebilir olan bir çok çeşmenin varlığıdır. Susuzluğunuzu giderecek olan bu mimari çeşmeler, estetik yönden de gözlere zevk veriyor.

Roma, güneşle başka güzel, ay ışığı ile başka. Navona Meydanı, tarihin, müziğin, aşkın, eğlencenin bir arada olduğu büyüleyici bir yer. Yormayan, huzur veren, susatmayan, neşelendiren bir karaktere sahip. Yapıları ile geçmişi saygıyla ve övgüyle andıran, geleceğe umut veren bu meydanda, bütün İtalya'da olduğu gibi, önlerindeki kutuya para attıkça, aksiyonda bulunan sanatçılar var. Evet, sanatçılar...Çünkü, yaptıkları işe emeklerini döküyorlar. Kimi zaman bir melek, kimi zaman pinokyo, kimi zamansa bir fotoğrafçı kimliğine bürünüyorlar. Adeta, bir heykel gibi...Avuç açıp, yalvarmadan...Bedenlerini ve ruhlarını katarak.
Bazı yerlerde, dans eden genç bir grubun, eğlendiren sevdasına takılı kalırsınız...Ve sonra, yürekten kopan alkış seslerine, akordionun tuşlarından yükselen gizemli sesler karışır. Beyaz bir ışığın sizi sardığı o anda, gözleriniz renksiz bir kaneviçe gibi işlenen o beyaz binalarla buluşur. Bu buluşma sizi, mutlu ederken, aynı anda üzebilir de. Mutlu eder, çünkü, taşlara verilen önemin, sevgiyle ve emekle harmanlanarak değer kazandığını izlersiniz. Üzülürsünüz, çünkü bu değerin, yaşayan tüm canlı varlıklara verilmediği gerçeği aklınıza takılır...








 Yazılan Yorumlar...
Sertap Yar
(09 Mayıs 2011)

İtalya bir mutluluktur sevgili arkadaşlar. Hep yeniden yaşanmak istenen bir mutluluk..Yeniden kısmet olur inşallah..Güzel paylaşımlarınız için çok teşekkürler..

hakangeziyor
(09 Mayıs 2011)

Sertap Hanım, yine kendinize has kelimelerinizle bizi aldınız götürdünüz Romaya...Eşim de çok görmek istediği için bana illa ki bir kez daha Roma yolları görünecek. Zaten o istemese de ben Onu zorla götürürüm. Aynen Neşe Hocamın dediği gibi "50 kez gitsem bıkmam"...

Kaleminize sağlık...

NEŞE
(09 Mayıs 2011)

Güzel üslubunuzla güzel satırlar okuduk...İtalya benim için de çok özeldir,kaç kez gittiğimi hatırlamıyorum ama 50 kez gitsem bıkmam..Yemekleri,havası,tarihi,sanatı ve güzelim şarkıları ile vazgeçilmezdir benim için.Teşekkürler bizi de bu güzelliğe ortak ettiğiniz için !

Ferudun Babacan
(09 Mayıs 2011)

Aşk Çeşmesinde Ferdiden Çeşmeyi dinlemek?
Emeğine sağlık.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.