Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İtalya ::::: Milano ::::: Milano Pratik Gezi Rehberi        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İtalya Milano 01 Eylül 2010 23 Kasım 2012 27 Kasım 2008
28 Kasım 2008
53795 10 hakangeziyor 

 Milano Pratik Gezi Rehberi
 (Faydalı Bilgiler)



Milano'ya seyahat yapacakların işine yarayacağını düşündüğüm bazı bilgileri toparlamaya çalıştım. Umarım okuyanlara yararlı olur...
 
 
1- ULAŞIM
 
Milano'ya Ulaşım
 

İstanbul'dan Milano'ya THY ile doğrudan uçuş yapabilirsiniz. Ayrıca diğer şehirlerden de İstanbul aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Alitalia ise Roma üzerinden aktarmalı uçuşlar gerçekleştiriyor. Düşük maliyetli havayolları firmalarından olan Pegasus havayolları ile Milano'ya yakın mesafedeki Bergamo havaalanına uçabilirsiniz. Bunun dışında Lufthansa'da Almanya üzerinden aktarmalı bir diğer alternatifiniz olabilir.

İtalya'da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, Milano - Napoli arasında çalışan FRECCIAROSSA treninde base 95 Euro, economy 49 Euro, super economy ise 29 Euro'dan satılıyor.





Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya'da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor. Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.



Milano ana tren istasyonu şehir merkezindeki Milano Central Train Station. Tarihi yapısıyla da öne çıkan bu tren istasyonundan gerek İtalya'nın gerekse de Avrupa'nın diğer şehirlerine tren bulmak mümkün. İstasyonun zemin katında bir adet emanet ofisi (Deposito Bagagli) bulunuyor. 06.00-24.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 € ücret alıyor. Bunun dışında ikinci büyük tren istasyonu ise Porta Garibaldi. Ayrıca daha çok bölgesel trenlerin kullandığı Cadorna tren istasyonu da mevcut. (Örneğin, Como gölüne giden trenler ağırlıklı olarak bu istasyonu kullanıyor)

 
 

Havaalanı Ulaşımı

Linate Havaalanı
Milano'nun yaklaşık 8 km doğusunda yer alan Linate Havaalanı (LIN) orta büyüklükte. Bazı ulusal havayolu firmaları ile düşük maliyetli havayolları buraya uçuyor. Türkiye'den kalkan uçaklar ise bu havaalanını kullanmıyorlar. Havaalanında zemin katta emanet ofisi bulunuyor. Parça başına günlük 3,50-4 € arası ve 07.00-21.30 arası çalışıyor. Detaylı bilgi için Linate Havayolu internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Havaalanı - Milano Şehir Merkezi - Havaalanı arasında ulaşım için otobüs kullanılıyor ve iki farklı firma hizmet veriyor. Bunlardan ilki Starfly (Autostradale) havaalanı - Merkez tren istasyonu arasında her yarım saatte bir çalışıyor. Her gün Merkez tren istasyonu önünden 05.30-22.00 arası; havaalanından ise 06.15-22.45 arası işleyen otobüslerin seferi yaklaşık 25 dakika sürüyor ve ücreti tek yön için 5 €, gidiş-dönüş ise 9 €. Detaylı bilgi için Starfly Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Diğer firma olan ATM ise havaalanı - Luigi di Savoia Meydanı (merkez tren istasyonu) arasında çalışıyor. Her gün Luigi di Savoia Meydanından 06.00-23.00 arası; havaalanından ise 06.30-23.30 arası işleyen Air Bus otobüslerinin seferi yaklaşık 25 dakika sürer ve ücreti tek yön için 5 €, gidiş dönüş ise 9 €'dur. Detaylı bilgi için ATM Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Tercihiniz toplu taşıma olmayacaksa havaalanından şehir merkezine taksi ücreti 20-25 Euro arasında değişmektedir.
 
Her iki havaalanını birbirine bağlayan Malpensa Shuttle ise tek yön ücreti 13 €, 2-12 yaş arası içinse 6,50 €'dur. Günde beş sefer olarak gerçekleştirilen ortalama 70 dakikalık bu yolculuk hakkında detaylı bilgi için Malpensa Shuttle internet sitesini inceleyebilirsiniz.


Malpensa Havaalanı

Milano'nun en büyük havaalanı olan Malpensa (MXP) şehre yaklaşık 40 km uzaklıkta. Türkiye'den direkt ya da aktarmalı tüm uçuşlar (Pegasus Hariç) bu havaalanına yapılmaktadır. Bu havaalanında faaliyet gösteren en önemli düşük maliyetli havayolu firmaları Easyjet, Germanwings, Air Berlin, Vueling ve Blu Express'tir. Havaalanında emanet ofisi bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için Malpensa Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.


Havaalanı - Şehir Merkezi - Havaalanı arasında ulaşım için otobüs ve tren kullanılıyor ve bunun için ana tren Malpensa Express. Havaalanı Terminal 1'den hareket eden trenle Milano'daki her üç tren istasyonuna da ulaşmak mümkün. Cadorna tren istayonuna geceyarısından sonra 02'ye kadar devam eden trenler Merkez tren istasyonuna ve Garibaldi'ye yaklaşık 23.30'a kadar sürüyor. Yolculuklar yetişkin için tek yön 11 €, gidiş-dönüş 15 € iken 2-12 yaş arası çocuklar ise tek yön 5,50 € ödüyorlar. Terminal 2 ila 1 arasında 24 saat ücretsiz olarak işleyen servis bulunuyor. Daha detaylı bilgi için Malpensa Express internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Malpensa havaalanında esas olarak iki otobüs firması hizmet veriyor: Malpensa Shuttle, havaalanı - merkez tren istasyonu arasında karşılıklı sefer yapıyor. Her gün Merkez tren istasyonu önünden 03.45-00.30 arası; havaalanından ise 05.00-01.20 arası işleyen otobüslerin seferi yaklaşık 50 dakika sürüyor ve ücreti tek yön için yetişkin 10 €, 2-12 yaş arası 5 €. Biletinizi gidiş dönüş alırsanız 16 € ödemeniz gerekiyor.

Malpensa Shuttle aynı zamanda her iki havaalanını da birbirine bağlıyor. Günde beş sefer olarak gerçekleştirilen ortalama 70 dakikalık bu yolculuk için tek yön ücreti 13 €, 2-12 yaş arası içinse 6,50 €. Daha detaylı bilgi için Malpensa Shuttle internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 




İkinci otobüs firması ise Starfly (Autostradale). Diğerinde olduğu gibi havaalanı-merkez tren istayonu arasında sefer yapan otobüsler Terminal 2'yi kullanıyor. Her gün Merkez tren istasyonu önünden 04.00-23.00 arası; havaalanından ise 06.00-00.40 arası işleyen otobüslerin seferi yaklaşık 50 dakika sürüyor ve ücreti tek yön için yetişkin 10 €, 2-12 yaş arası 5 €. Gidiş-dönüş ise 16 €. Aynı firma Malpensa-Torino arasında da ulaşım sağlamaktadır (Tek yön 20 €). Daha detaylı bilgi için Starfly (Autostradale) internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Havaalanından şehir merkezine taksi ücreti 70-90 Euro arasında değişmektedir.





 
Bergamo Havaalanı
 
Her ne kadar pek çok kaynakta Milano havaalanları arasında gösterilse de aslında Bergamo şehrine ait olan Bergamo Havaalanı (Orio al Serio-BGY) Milano'ya yaklaşık 45 km uzaklıkta. Temelde düşük maliyetli havayollarının tercih ettiği bu küçük havaalanının en önemli firması Ryan Air. Ayrıca Pegasus'da İstanbul'dan direkt ve diğer şehirlerden aktarmalı olarak Bergamo Havaalanına uçuyor. Havaalanının geliş terminalinde parça başı günlük 4 €'ya hizmet veren bir emanet ofisi bulunuyor. Daha detaylı bilgi için Bergamo Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Havaalanı - Şehir Merkezi - Havaalanı arasında ulaşım için otobüs ve tren kullanılıyor. Otobüsle ulaşım en kolay ve pratik seçenek. Zira havaalanına doğrudan tren seferi yok. Starfly (Autostradale) firmasının her gün Milano merkez tren istasyonu önünden 03.20-23.30 arası; havaalanından ise 04.30-01.00 arası işleyen otobüslerinin seferi yaklaşık 60 dakika sürüyor ve ücreti tek yön için yetişkin 5 €, gidiş-dönüş ise 9 €.

Aynı firma her gün Brescia'dan 04.10-19.15 arası ve havaalanından Brescia'ya 05.10-23.00 arası karşılıklı on sefer düzenliyor. Yaklaşık bir saatlik yolculuğun tek yön bedeli yetişkin 12 €, 2-12 yaş 5 €. Biletinizi gidiş dönüş alırsanız 22 € ödemeniz gerekiyor. Seferler hakkında daha detaylı bilgiyi Starfly (Autostradale) internet sitesinde bulabilirsiniz.
 


Bir diğer firma olan Orioshuttle ise her gün merkez tren istasyonu önünden 03.00-23.15 arası; havaalanından ise 04.10-00.15 arası yaklaşık 60 dakikalık seferler yapmaktadır. Ücreti tek yön için yetişkin 10 € (kampanya-internet üzerinden alındığında 5 €), 2-12 yaş arası 5 €'dur. Seferler hakkında daha detaylı bilgiyi Orio Shuttle internet sitesinde bulabilirsiniz.
 


Havaalanı ile Bergamo şehri arasındaki seferler ise ATB firması tarafından gerçekleştiriliyor. Bergamo şehir merkezinden (Porta Nuova) her gün 05.49-00.10 arası; havaalanından ise 06.08-00.28 arası çalışan ve Bergamo tren istasyonuna da uğrayan otobüs yolcuğu ortalama 10 dakika sürüyor. Her 30 dakikada bir olan otobüslerin ücreti tek yön 2,10 €. Eğer aynı bileti Bergamo şehrindeki ulaşım araçlarında da geçerli olacak şekilde 24 saatlik alırsanız 5 € ödüyorsunuz. Seferler hakkında detaylı bilgiyi ATB Bergamo Otobüs Firması internet sitesinde bulabilirsiniz.
 


Havaalanından Milano şehir merkezine taksi ücreti 60-75 € arasında değişmektedir.
Şehir İçi Ulaşım
Milano'da şehir içi ulaşım metro, tramvay ve otobüslerle yapılıyor. Üç adet metro hattı ve 120'den fazla tramvay ve otobüs hattı faaliyet gösteriyor. Şehir içi ulaşımı sağlayan temel firma ATM. Milano'da 90 dakika geçerli olan biletin fiyatı 1,50 €. 10 kullanımlık biletin fiyatı ise 13,80 €. Bu biletlerle süresi dahilinde dilediğiniz kadar otobüse ya da tramvaya ama sadece bir kez metroya binebilirsiniz. 24 saat geçerli olan biletin fiyatı 4,50 €, 48 saat geçerli olan biletin fiyatı ise 8,25 €. Bu iki biletle sınırsız ulaşım hakkınız oluyor. Biletlere otomatik makinelerden ya da büfelerden ulaşmak mümkün. Çoklu biletlerde metroya her binişinizde zaten otomatik kapılardan geçebilmeniz için kartları göstermeniz gerekiyor. Otobüste ise ilk bindiğinizde içerdeki makinelerde onaylatıyorsunuz. Bu onaylatma işlemi ile başlangıç günü ve saati kaydediliyor. Sonraki binişlerinizde böyle bir mecburiyet yok. Kontrolde geçersiz bir durum ortaya çıkarsa turist olmanıza aldırmadan yaklaşık 100 € ceza kesiliyor.
 
Milano'da 3 tane metro hattı var: Kırmızı hat (M1), yeşil hat (M2) ve sarı hat (M3). Sabah saat 06.00'dan gece yarısına kadar ortalama her 5 dakikada bir (yoğun saatlerde 3 dakikada bir) çalışıyor. Cumartesi günleri ise 01.40'a kadar faaliyet gösteriyor. Bunların üçünün birden kesiştiği hiçbir durak yok. Sarı ve yeşil hatlar meşhur Duomo meydanından geçiyor. Hatlar arasında aktarma yapmak oldukça basit. Yürüdüğünüz merdivenlerin kenarlarındaki demirler hattın rengini gösteriyor. Yeşil ve kırmızı hatlar belirli noktalardan sonra farklı güzergâhlara gittiği için metronun önünde yazan son durak isimlerine dikkat edin.
 
Milano'da çok yoğun bir de otobüs ve tramway hattı mevcut. Otobüsler de sabah 05.30 da başlayıp 01.00'a kadar çalışıyor. Ayrıca şehrin ana arterlerinde 02.00-05.00 arası çalışan küçük otobüsler de mevcut. Bu otobüslerde biletleri şoförlerden de alabiliyorsunuz. Otobüs duraklarındaki elektronik göstergeler, hangi numaralı otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını belirtiyor. Duraktan geçen otobüslerin nereye gittiğini bildiren tabelalar var. Böylece gitmek istediğiniz yere hangi numaralı otobüsün gidebileceğini bulabiliyor ve bunun kaç dakika sonra geleceğini görebiliyorsunuz. Metro ve otobüs hatları ile biletlerle ilgili daha detaylı bilgiyi ATM Metro ve Otobüs Firması internet sitesinde bulabilirsiniz.
 
Milano Kart'ta ulaşım ve 100'den fazla noktada indirim sağlaması açısından uygun bir seçenek olabiliyor. Kartın bir günlüğü 6,50 €, üç günlüğü ise 13 €. Üç günlük kartla ilk onaylatma işleminden itibaren 48 saat boyunca tüm toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebiliyorsunuz. (48 saat geçerli olan ulaşım biletinin 8,25 € olduğunu dikkate alin!) Kart size pek çok yerde indirim ve avantajlar sağlıyor: Örneğin, Linate havaalanından şehir merkezine otobüse ücretsiz binebiliyorsunuz. Malpensa Havaalanından iki bilet aldığınızda birisi ücretsiz oluyor. Oldukça fazla sayıda restoranda %10-15 arası indirim alırken, şehir turunda ve Como gölü turlarında %10 indirime hak kazanıyorsunuz. Ayrıca meşhur "Son Yemek" tablosunu görmede ve Duomo Katedralinin terasını gezmede (+%10) önceliğiniz oluyor. Peki kartı nerelerden alabilirsiniz? Her üç havaalanındaki Autostradale ofislerinden ve merkezdeki turizm danışma bürosundan (Zani Viaggi) kartı satın alabilirsiniz. Kart hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Milano Kart internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.



 
Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince; Şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turu mantıklı bir seçenek olabiliyor. Milano'da şehir turunun iki farklı hattı var. Her iki hat için 24 saat geçerli olan biletin fiyatı yetişkinler için 20.00 €, 5-15 yaşındakiler için 10.00 €. Bileti aldığınızda size verilen kırmızı bir karta tarih ve saat işleniyor. Kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Her iki hatta Piazza Castello'dan kalkıyor. A hattında 9, B hattında 11 durak var. Duomo ve La Scala'da hatların ortak durakları mevcut. 01 Nisan-30 Ekim arası A hattı 09.30'da başlayıp son seferini 17.30'da yaparken B hattı 09.15-17.15 arası çalışıyor. (Ortalama 45 dakikada bir sefer). 31 Ekim-30 Mart arası ise A hattı 09.45'te başlayıp son seferini 15.45'te yaparken B hattı 10.00-16.00 arası çaşılıyor (Ortalama 90 dakikada bir sefer). Size verilen kartı saklayın. Zira başka bir İtalya şehrinde benzer şehir turunu yapmak isterseniz %10 indirim alıyorsunuz. Bu tarz turların temel prensibi gezilecek yerlerde otobüslerden inerek orayı gezmek ve bir sonraki otobüse binerek geziye devam etmek olarak açıklanabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi ve güzergâhlar için Milano Şehir Turları internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 
 
2- YEME-İÇME
İtalya'da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria'lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia'lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerleri saat 15.00-19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.
 
İtalya denince akla pizza ve makarna (pasta) geliyor elbette. Hem lezzetli hem de keseye uygun. Genelde bunlarla bir sorununuz yoksa tüketmeye devam. İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını orada bulamazsınız. Arzunuza göre ayrı ayrı malzemeli pizza sipariş edebileceğiniz gibi pek çok yerde parça pizza yeme şansınız var. Makarnayı da pek çok yerde yiyebilirsiniz. Özellikle Tortellini denilen, mantıya benzeyen çeşidini denemenizde yarar var. Bu arada fesleğen soslu makarnayı da unutmayın.
 
Milano ve Roma'da yaygın olan, bizde İstanbul Suadiye'de de bulunan Pastarito İtalyanların popüler restoranlarından biri. La Scala tiyatrosunun civarında bulabilirsiniz. Fiyatları da Milano için makul denilebilir.
 
Milano denince, pek çok kişinin aklına risotto geliyor. Parmesan peyniriyle servis edilen bir tür pilav olan bu yemeği hemen hemem her yerde yiyebilirsiniz. Minestrone (İtalyan sebze çorbası) vejetaryenler için ideal lezzetlerden birisi. Milano et yemekleriyle de ünlenmiş bir şehir. Dana eti, soğan, patates ve kerevizle hazırlanan ossobuco gerçekten lezzetli.
 
Yöreye has peynirler de (Gorgonzola, Mascarpone, Grana Padano) denenebilir. Gorgonzola bizim otlu peyniri andırıyor. Herkes sevmeyebilir. Mascarpone ise bildiğimiz labne türü.
 
Tatlı derseniz: ben tiramisu ve profiterolü öneririm. Hamur işi tarzı yiyeceklerden hoşlanıyorsanız Panzerotti'yi denemelisiniz. Klasik olarak mozzarella peyniri ve domatesli bir tür pişi olan Panzerotti'nin 6-7 farklı çeşidi daha var. En iyi merkezdeki (Duomo civarı, via S. Radegonda 16) Luini yapıyor. Zaten önündeki kalabalıktan belli. Tanesi 2,30 € (Kasım 2010) Ayrıca bir tür Noel keki kabul edilen Panettone'de denenebilir.
 
İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bana göre bunun temel nedeni sütün yeterince ısıtılmadan servis edilmesi. Kahvenizi sütsüz alıyorsanız herhangi bir sıkıntı yok demektir.
 
Restoran ve kafeteryalarda Tavalo ve Banco uygulaması var. Bu daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz. Bu uygulamayı mutlaka sorun.

 
 
3- GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER
 


Şehir İçi
 
Milano'da en çok ilgi gören yerleri ya da oraya kadar gittiğinizde mutlaka görmeniz gerekenleri bir tablo halinde vermeye çalıştık.
 
 
DİĞER
- Milano; tarihi açıdan baktığınızda Roma, Floransa ve Venedik gibi şehirlerle kıyaslandığında aslında daha sönük ve önemsiz bir şehir denilebilir. Moda ve fuar merkezi olarak dünyanın sayılı şehirlerinden olan Milano oldukça pahallı ve lüks bir yer. Özellikle İtalya'nın güney tarafıyla kıyasladığınızda bunu çok net görebilirsiniz.
 


- Milano'nun ideal gezi mevsimi Mayıs-Ekim arası olarak kabul ediliyor. Özellikle kış soğuğuna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

 
- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Milano'da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta, harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; merkez tren istayonunda, Duomo meydanında ve Castello Meydanında bulabilirsiniz.
 
- Milano'da hosteller de dahil neredeyse tüm otellerin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa'nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.
 


- Özellikle düşük bütçeli oteller (budget hotel) genelde bir binanın bir yada birkaç katında bulunuyor. Kahvaltılardan çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde, çay, kahve, kruvasan, ekmek ve reçel bulunuyor.
 


- Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...
 


- Milano'da Salı ya da cumartesi günü bulunuyorsanız günlük pazar olan Marceto Papiniano uğramadan dönmeyin. Yiyecekten giyeceğe her şeyi bulabileceğiniz bu büyük pazara Metro yeşil hatla, tramvay 2 ve 14'le gidebilirsiniz (Sant'Agostino durağı).
 


- Şık ve lüks dükkanlar arıyorsanız Galleria Vittoria Emanuele II, Via Montenapoleone, Via Spiga'ya gidebilirsiniz. Yok daha orta düzey bir şeyler arıyorsanız Corso Vercelli ve Corso Buenos Aires tam size göre yerler. Eğer AVM tarzı bir yere ihtiyacınız varsa (market+darty+diğer) şehrin kuzeybatı bölgesinde kalan Accursio Meydanı civarındaki Grosotto tam size göre. (1 ve 19 no'lu tramvay gidiyor).
 


- Bir fincan kahveye neredeyse 10 € ödemek size dokunmayacaksa Galeri Vittoria Emanuelle'nin yan tarafındaki alışveriş merkezindeki çatı katındaki cafeye uğrayın. Enfes Duomo manzarası da benden olsun.
 


- Biraz batıl inancınız varsa Galeri Vittoria Emanuelle'nin içinde yer alan boğa figüründe topuğunuzun üstünde dönün...

 
- Eğlence hayatı için Brera Galerisi civarı ve şehrin güney bölgesindeki Ticinese'yi ziyaret etmelisiniz. Brera civarında tarot falı da çok yaygın...

 
- Milano'da "Happy Hour" denen, her gün 18.00 - 21.30 saatleri arasında bir içki içerek pek çok değişik aperatiften ücretsiz atıştırmayı mutlaka deneyin. Hem ekonomik olur hem de değişik lezzetlerle karşılaşırsınız. Bazı kaliteli barlarda maksimum 10 € ödeyerek deniz ürünleri de dahil elli çeşide varan yiyecek çeşitleri olabiliyor.
 


- Makinelerden sigara alabilmek için 18 yaşını doldurmuş bir İtalyan vatandaşına ihtiyacınız var. Zira kimlik kartı olmadan makine sigara vermiyor.
 


- Milano'da bir kaç gün geçirecekseniz Como Gölü, Verona, Garda Gölü gibi civardaki diğer turistik yerlere de günübirlik seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle kendiniz gitmekten imtina ediyorsanız günlük rehberli turlara ödeyeceğiniz tutar yaklaşık 80 € civarında olacaktır. Bu tarz turlar için detaylı bilgiye Zaniviaggi Turları internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
 


- Türkiye'den Milano'yu aramak için 00-39-02-numara; Milano'dan Türkiye'yi aramak için 00-90-alan kodu-numara.
 


- Milano'da önemli telefonlar: Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115.

 
- Milano Başkonsolosluğumuz: VIA LARGA, 19 20122 - MILANO - İTALYA TELEFON: 00 39 02 582 12 01 FAKS: 00 39 02 582 12 081
 


-Milano'da tatil günleri şunlardır:
 
Yeni Yıl (1 Ocak),
 
Epiphany (6 Ocak),
 
Paskalya (Mart/Nisan),
 
Kurtuluş Günü (25 Nisan),
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs),
 
Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),
 
Assumption (15 Ağustos),
 
Hristiyan Festivali (1 Kasım),
 
Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),
 
Noel (25 Aralık),
 
 


- Milano hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.
 
 


Son Güncelleme: 23.11.2012 (Gezilecek Yer Tablosu Hariç)








 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(02 Eylül 2012)

Arkadaşlar sağolsunlar benim bir şey söylememe fırsat bırakmamışlar zaten :) Gezi esnasında bizzat otel müdürüne sorularak alınmış bir bilgiydi ama Caner bey siz yine de nerenizi istiyorsanız oranızı yıkayın :)

NEŞE
(01 Eylül 2012)

45 yıldır seyahat eden bir gezgin ve İtalyasever olarak tabii ki Engin.d. ye katılıyorum,işlev belli ,temizlenmek ve sıcak iklimde rahatlamak,bazı Fransız otellerinde de vardır,Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde görmedim...Yoksa siz ayak mı yıkadınız sevgili Caner ?

Engin D
(01 Eylül 2012)

Görünüş itibarı ile alafranga tuvalete benzeyen bu aletin adı "BİDE"dir. İtalyanlar ayak yıkamak için kullanıyor olabilirler ama :) asıl kullanım amacı basınclı suyla genital organlari temizlemektir.

BAKINIZ http://tr.wikipedia.org/wiki/Bide internet sitesi

caner ipek
(01 Eylül 2012)

Hakanbey tuvalet hakkında verdiğiniz bilgilere öldüm gülmekten :D Tuvaletlerde taharet için yanda bir lavabo var demişsiniz, halbuki o lavabo taharet için değil ayak yıkamak için yapılır :D İtalyanlar ayaklarını o lavaboda yıkar ve hemen her İtalyan evinde mevcuttur :D Demek taharret lavabosu ha? Orada taharette yapmışsınızdır adamlar ayaklarını nereye koyduklarını bi bilseler hahahahaha :D

hakangeziyor
(17 Kasım 2011)

Yazıdaki fiyatlar ve saatler 16.11.2011 itibariyle elden geldiğince güncellenmiştir. Bu arada İtalyadaki ekonomik krizin etkileri yaklaşık 50 artan ulaşım fiyatları ile belli oluyor doğrusu...

hakangeziyor
(01 Kasım 2011)

Yasin bey, zaten hedefimizde deneyimlerimizi paylasarak gidecek olanlara katkida bulunup yol gostermek degil midir?
Hocam, guzel yorumunuz icin ayrica tesekkurler.
Keyifli bir Brugge aksamindan herkese selamlar ve saygilar...

NEŞE
(01 Kasım 2011)

Hakan ın yazıları hep böyle çok faydalı,bir çıktı alıp,cebinize koyup,gidin Milano ya....Şaşmaz....İyi yolculuklar...

Yasin
(01 Kasım 2011)

Merhaba. Milanoya gitmeden internetten biraz bilgi öğrenmeye çalışıyorum. Şu ana kadar en faydalı olan burası oldu. Teşekkürler.

hakangeziyor
(10 Kasım 2010)

Sayın Pamuklu, Ekim 2010'da yaptığım seyahatte bu sefer Como'ya uğramak nasip oldu. Yaklaşık 7-8 saat orada bulundum. İnşallah en kısa sürede sizlerle paylaşacağım..

Turgut Pamuklu
(07 Kasım 2010)

Milano gezisinde 1 günde Como gölüne ayırmak iyi olur.Gerçekten harika bir doğa ve köylere sahip.Garda gölünü bu gidişimde göreceğim.Aynı etkiyi alırım sanıyorum.Bende de İtalya tutkusu çok fazla.Kuzeyden güneye doğru ineceğim.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.