Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İspanya ::::: Barselona ::::: Barselona Gezi Rehberi 3 (Yeme-İçme)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İspanya Barselona 27 Kasım 2012 01 Ocak 2012
02 Ocak 2012
19374 0 hakangeziyor 

 Barselona Gezi Rehberi 3 (Yeme-İçme)
 (Faydalı Bilgiler)


Barselona'ya geldik, gezdik ve biraz yorulduktan sonra acıkmaya başladık. Peki Barselona'da ne yiyebiliriz? O kadar çok alternatif var ki...Haydi, hep beraber okuyalım o zaman...Katkılarınızı bekliyoruz...

 

Bu bölümde belki de ilk olarak söylenecek şey Katalanların yemek saatlerinin bizimkilerden farklı olduğudur. Öğle yemeklerini saat 15.00 ve bundan sonra, akşam yemeklerini ise genelde 21.30'dan sonra yiyorlar. Hatta çoğu Barselonalı günde dört öğün yemek yiyor. Turistik bölgedekilerde ciddi bir sıkıntı olmamakla beraber özellikle yöresel ve yerel lezzetleri sunan sokak içi restoran ve lokantalar gün içinde yemek yiyeceğiniz saatlerde kapalı olabiliyor. Siz siz olun yemek saatlerini mümkün olduğunca onlara uydurmaya çalışın.

 
 

Bir liman şehri olduğundan pek çok yerde deniz ürünleri sunan özellikli restoranlar göreceksiniz. Genel olarak değerlendirildiğinde Barselona'da fiyatlar diğer önemli Avrupa şehirlerinden çok da farklı değil. Konumuna ve gününe göre değişmekle birlikte çok da lüks olmayan bir restoranda iki kişilik yemek (içecekle birlikte) yaklaşık 50-60 €'dan başlıyor ve arzunuza göre sınırsızca artabiliyor. Özellikle eski limanın karşısındaki ara sokaklarda küçük ama lezzetli yemekler sunan bütçeye uygun restoranlar mevcut.

 

 

 

Peki, Barselona'da ne yiyeceksiniz? Eğer seviyorsanız tabi ki Deniz Ürünleri... Deniz mahsullerinin her türlüsünü yiyebiliyorsunuz. Hem de Türkiye ile kıyasladığınızda oldukça makul fiyatlara. Başta balık, kalamar, karides, ıstakoz, sübye, ahtapot olmak üzere daha önceden hiç görmediğim pek çok deniz ürünleri mevcut. Bunların her daim taze ve nefis olarak sunulduğu en güzel yer Las Ramblas'daki La Boqueira Market. 3 € ödeyerek elinizde gezerken yiyebileceğiniz deniz ürünleri tabağından tutun da 50 € ödeyerek tüm deniz ürünlerinin bulunduğu, yanında bir şişe şarapla gelen iki kişilik deniz ürünleri tabağına kadar her şeyi yiyebilirsiniz. Üstelik sürekli bir kalabalık, koşuşturmaca ve bunların seyri de cabası tabi ki. Ayrıca buradan çıkmadan önce arzunuza göre küçük veya büyük tabaklarda satılan meyvelerden de yemeyi unutmayın sakın. Küçük kaplarda size maliyeti sadece 1 €.

 
 

İspanya ve özünde Barselona deyince zeytinyağı ile birlikte tabi ki akla gelen ilk yiyecekler tapaslar oluyor. Bildiğimiz küçük atıştırmalık mezeler olarak tarif edebileceğimiz tapas özellikle alkol alınan yerlerin neredeyse tamamında bulunuyor. Bunun yanında Barselona'da belki de yüzlerce tapas bar da mevcut. Akşam yemeklerinin geç saatlerde yenmesinin bir sebebinin de tapas yeme alışkanlığı olduğu söyleniyor. Çok fazla çeşit olmakla beraber özellikle zeytinyağlı ve domatesli kızarmış ekmek (Pa amb tomaquet), deniztarağı (Berberechos), baharatlı patates dilimleri (Patatas bravas), kızarmış küçük balıklar (Pescaditos), Ançüez (Anxoves), gerek halka gerek bütün servis edilen kalamar çeşitlerini, zeytin çeşitlerini mutlaka denemelisiniz. Tapasların fiyatları türüne göre 2 ila 7 € arasında değişiyor. Bazı barlar 2-3 tapasla beraber bira ya da alternatif içkili menüler sunuyorlar. Bunların da fiyatları barın konumuna, kalitesine göre 6-7 €'dan başlıyor. Kaynaklara göre en popüler tapas barlarından bazıları şunlar: El Xampanyet (Calle Montcada, 22- Metro, Jaume I); El Vaso d'Oro (Calle Balboa, 6 - Metro, Barceloneto); Jai-ca (Plaça de les Olles, 8 - Metro, Barceloneto)

 

 Paella...
 
 

Barselona ile beraber anılan lezzetlerden biri de meşhur Paella. İçinde pişirildiği büyük tavanın tadını alan bu yemeğin özü pirinç ve safrandan oluşuyor. Arzunuza göre deniz ürünlü, kırmızı etli, karışık, sebzeli vb. olarak servis ediliyor. Bir de mürekkep balığının sosu kullanılarak önünüze gelen siyah paella mevcut. Büyük tavalarda (2 kişilik) servis edilen paellayı herkese bir tane gelecek şekilde söylerseniz bazıları bitiremeyebilir. Deniz ürünlüsü özellikle denenmeli. Fiyatları yerine ve kaliteye göre 9-15 € arasında değişiyor.

Barselona'da çok özellikli tatlılar olduğunu söylemek zor. Dondurmanın ve meyvenin çok tüketildiği hemen belli oluyor. Bir tür bizdeki krem karamele benzeyen crema catalana denenebilir. Bir de anasonlu incir tatlısının (Figues amb aniset) güzel olduğu söyleniyor. Meraklısına...

 

Gelelim içeceklere... İspanyollarda diğer Avrupalılar gibi şarabı ve birayı seviyorlar. Uygun fiyatlı (2-5 €) şarap bulabilirsiniz. Özellikle Cava şarapları çok popüler. Çeşit çeşit bira da mevcut. Ama bana göre Barselona'da denemeniz gereken asıl içki, her ne kadar yerliler turistler kadar içmiyor olsa da, Sangria. Sangria, genelde büyük sürahilerde servis edilen (tek başınaysanız tabi bir bardak da içebilirsiniz) ana maddesi kırmızı şarap ve portakal suyu olan hoş kokulu bir içecek. Çok farklı türde yapım şekli var. Zira bazılarında alkol oranı diğerlerine göre daha fazla. Albayzin barda garson Orlando'nun bana verdiği tarifi sizinle paylaşalım.

 

MALZEMELER (Yaklaşık bir litrelik) 


— 70 cl kırmızı şarap (tercihen Roza)
— Bir küçük çay bardağı rom (Orlanda White Horse kullanıyor)
— İki adet portakal
— Bir adet limon
— Bir adet Elma
— İki çorba kaşığı toz şeker
— Bol miktarda buz
— Geniş ağızlı bir sürahi
— Tahta kaşık

 Sangria...
 
 

Şarap, rom, bir portakalın suyu, yarım elmanın ve yarım limonun suyu bir kapta karıştırılıyor. Birkaç dakika bekletildikten sonra şeker ilave edilerek eriyinceye kadar karıştırılıyor. Yarım portakal, limon ve elma küçük halkalar ya da küpler şeklinde kesilerek karışımın içine atılıyor. 20-25 dakika kadar oda sıcaklığında durduktan sonra buzdolabına koyuyorsunuz. Burada 4-6 saat kadar bekledikten sonra mümkünse ağzı geniş bir sürahiye alabildiği kadar (abartmayın ama) buz atıyorsunuz. Sürahinin içine ekleyeceğiniz bir tahta kaşıkla da ara sıra karıştırıyorsunuz. Afiyet olsun... Eğer alkol derecesi ile oynamak isterseniz portakal suyunun veya romun miktarını değiştirebilirsiniz.

 

Yukarıdaki tarifin yanında marketlerde ve büfelerde hazır halde satılan sangrialar da mevcut. Bunların en popüleri Don Simon marka olanı. Aldığınız yere ve şişenin estetiğine göre bir şişe sangrianın fiyatı 2-10 € arasında değişebiliyor. Las Ramblas caddesindeki Carrefour'dan Don Simon markasını aldım. Orlanda bana her ne kadar hazır olsa da içine meyve parçaları ve bir miktar rom ilave etmemi söyledi. Hatta daha da ileri gidip küçük bir şişenin içinde rom verdi. Yaptım... Güzeldi, içenler beğendi ama itiraf etmeliyim ki orada içtiklerimiz gibi olmadı. Bu biraz da el alışkanlığı olsa gerek diye düşünüyorum.

 
 
 





Barselona hakkında diğer gezi rehberleri için:

 
 
 
 

Barselona Gezi Rehberi 2 (Ulaşım - Barselona Kart - Şehiriçi Turlar)

 
 

Barselona Gezi Rehberi 4-son (Diğer Hususlar)




Not: Bu yazı, okuyacak ve
kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler,
saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir.
Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının
içinde verilen linklerden kontrol edilmesi
önerilir.

 

Son Güncelleme: 07/12/2011
















 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.