Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Macaristan ::::: Budapeşte ::::: Budapeşte Gezi Rehberi : 2 (Ulaşım - Budapeşte Kart - Şehir İçi Turlar)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Macaristan Budapeşte 01 Mart 2013 12 Ocak 2016 01 Ocak 2013
02 Ocak 2013
97347 10 hakangeziyor 

 Budapeşte Gezi Rehberi : 2 (Ulaşım - Budapeşte Kart - Şehir İçi Turlar)
 (Faydalı Bilgiler)

Budapeşte'ye nasıl ulaşılır? Havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir? Tren garı nerededir ve ulaşımı nasıldır? Peki ya şehir içi ulaşım nasıl acaba? Budapeşte Kart alsanız karlı olur mu?... Soruları artırmak elbette mümkün. Bu soruların cevabını aşağıda bulabileceksiniz... Katkılarınızı bekliyoruz...

 
 
1 Euro: 315 HUF
 
 

BUDAPEŞTE'YE ULAŞIM

 
Havayolu Ulaşımı
Türkiye'den Budapeşte'ye doğrudan uçuş imkânı sadece THY ile İstanbul'dan mevcut. Ülkemizin farklı şehirlerinden İstanbul aktarmalı olarak Budapeşte'ye uçabilirsiniz. Alman Lufthansa Havayolları ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den Münih aktarmalı Budapeşte uçuşları mevcut.  Bunun dışında Hollandalı KLM Havayolları Amsterdam, İsviçreli Swiss Air Zürih, İtalyan Alitalia ise Roma aktarmalı uçuşlar yapıyor.

Macaristan'ın en büyük havaalanı olan Budapeşte Ferenc Liszt Havaalanı (Ferihegy Havaalanı) şehrin yaklaşık 25 km güneydoğusunda yer alıyor. Terminal 1'den sadece nakliye uçuşları yapılırken Terminal 2 ise, A ve B bölümleri olarak ikiye ayrılmış. THY dahil pek çok büyük havayolu Terminal 2B'yi kullanıyor. Düşük maliyetli havayolları olarak da en önemli kullanıcılarından birisi Macar Wizz Air. Bunun dışında Ryan Air, easyjet, airberlin havayolları ilk akla gelenlerden.

Havaalanında turizm danışma ofisi, postane, döviz bürosu, araba kiralama servisleri, market, alışveriş ve yeme içme üzerine oldukça fazla alternatif bulunuyor. Ayrıca zemin katta yakın zamanda faaliyete giren SkyCourt bölümünde 24 saat boyunca çalışan bir de emanet ofisi var. Parça başına saati 2 €'dan başlayan ücreti altı saatlik 8 €, on iki saatlik ise 10 €. Ferenc Liszt Havaalanı hakkında daha detaylı bilgi için Budapeşte Havaalanı (www.bud.hu) internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
TÜYO: Havaalanındaki emanet ofisi sadece nakit kabul ediyor...
 
Havaalanı-şehir merkezi-havaalanı arasında ulaşım tren ve otobüslerle yapılıyor. 200E no'lu otobüs Terminal 2 ile Kbánya-Kispest arasında çalışıyor. Kbánya-Kispest, aynı zamanda M3 metro hattı başlangıç/son durağı olduğundan burada aktarma yaparak şehir merkezine geçebilir, isterseniz Deák Ferenc tér durağından M1 ve M2 metro hatlarına aktarma yapabilirsiniz. Otobüs, havaalanı-Kbánya-Kispest arası 04.17-22.52 saatleri arasında çalışırken aksi istikamette 05.05-23.45 saatleri arasında çalışıyor. Ücreti ise tek yön 350 HUF. Bileti önceden almak yerine şoförden almayı tercih ederseniz ödeyeceğiniz tutar 450 HUF. 200E no'lu otobüs sefer saatleri için 200E no'lu Otobüs Güzergahı ve Sefer Saatleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Havaalanından merkeze ulaşmanın bir diğer yolu da trenle yolculuk etmek. Her gün havaalanından Nyugati tren istasyonuna 04.02-23.40 saatleri arasında çalışan tren ters istikamette ise 03.08-23.43 saatleri arasında çalışıyor. Ortalama 25 dakika süren yolculuğun bilet ücreti ikinci sınıf kompartıman için 370 HUF. Tren istasyonuna ulaşmak için havaalanından çıktıktan sonra sağa dönüyorsunuz ve birkaç yüz metre yürüyorsunuz. Bileti 09.00-22.00 saatleri arasında Terminal 1'deki turizm danışma ofisinden alabileceğiniz gibi bu saatler dışında tren istasyonundaki otomatik bilet makinelerinden de alabiliyorsunuz.
 
TÜYO: Tren havaalanından kalkmıyor, başka bir noktadan gelirken Ferihegy tren istasyonunda duruyor. Budapeşte yönüne gitmek için üst geçidi kullanıp karşıya geçmeden havaalanı tarafından bineceksiniz. Bindiğiniz trene dikkat edin! Bir üst sınıf olursa 150 HUF fark ödemek durumunda kalabilirsiniz.
  
Eğer Budapeşte'ye gece yarısından sonra ulaşırsanız 900 no'lu otobüs tam size göre. Havaalanı Terminal 2'den güneydeki Dép-Pesti Otobüs garajı arasında 23.29-03.29 saatleri arasında çalışan otobüs ters istikamette 23.49-04.43 saatleri arasında çalışıyor. Merkezde bir noktaya ulaşmak için St. Stephen Bazilikası yakınlarındaki Bajcsy-Zsilinszky durağında inmeniz gerekiyor. Ayrıca herhangi bir noktaya gitmek için 950 ve 950A numaralı otobüslerle aktarma yapabilirsiniz. Diğer otobüslerde olduğu gibi gece otobüsünde de normal bilet geçerli. 900 no'lu otobüs güzergahı ve sefer saatleri için 900 no'lu Otobüs Güzergahı ve Sefer Saatleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
TÜYO: Havaalanı turizm danışmadan alacağınız günlük kartları ya da Budapeşte Kartı tüm otobüslerde kullanabilirsiniz.
 
Havaalanından merkeze taksiyle ulaşmak isterseniz ortalama fiyat 6000-7000 HUF (23-25 €) arasında değişiyor. Taksi şoförü ile baştan konuşmanız daha iyi olacaktır.
 

 
 Keleti Tren İstasyonu... (M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com)
 
 
Demiryolu Ulaşımı

Macar Demiryolları MAV (Magyar Államvasutak) pek çok Avrupa ülkesi ile kıyaslandığında oldukça sade ancak gelişkin bir yapıya sahip. Bunda Doğu Bloğu geçmişinin önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Komşu ülkelerle yapılan özel anlaşmalarla da Avrupa'nın önemli şehirleri ile Budapeşte arasında tren yolculuğu oldukça kolay hale gelmiş. Farklı türde trenlerle Viyana, Prag, Berlin, Dresden, Zürih, Zagrep, Saraybosna, Ljubljana, Bükreş, Belgrad, Sofya, Varşova ve Hamburg'dan Budapeşte'ye ulaşım mümkün.
 
Macaristan'da iç ya da dış hatlarda farklı trenler faaliyet gösteriyor. Ana güzergâhlarda çalışan Intercity (IC) trenlerinde rezervasyon yapmanız zorunlu. IC trenlerde birinci sınıf (elso osztály) ve ikinci sınıf (másod osztály) ayrımı mevcut ve pek çoğunda ayrı restoran vagonu bulunuyor. Bu trenleri üzerlerindeki kırmızı şeridinden ayırt edebilirsiniz. Eğer Avrupa'da popüler olan Interrail tarzı biletleriniz mevcutsa IC trenlerinde fark ödemek durumunda kalıyorsunuz. IC trenlerinin uluslararası olanlarından birisi Eurocity (EC) iken diğeri ise Avusturya Demiryollarının hızlı treni olan Railjet. Személyvonat denilen trenler ise her kasaba, her köyde duran bölgesel trenler. En ucuz koltukları bulabileceğiniz bu trenlerle en uzun yolculuklar da sizleri bekliyor. Bu trenlerin pek çoğunda sadece ikinci sınıf seyahat edilebiliyor. Rezervasyon gerekmediğini de hatırlatalım.
 
Sizlere fikir vermesi açısından; bir hafta sonrasına (Ocak 2016), farklı günlerde, gidiş-dönüş, normal koltuk Budapeşte-Viyana 26 €; Budapeşte-Prag 38 €; Budapeşte-Berlin ise 58 €'dan başlayan fiyatlarla seyahat edebiliyorsunuz.
 
Macaristan'da biletler ortalama 60 gün önce satışa çıkıyor. Normal trenlerde yolculukların 30 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Yani belirli gün veya saatteki bir trene mahkûm olmadan canınız ne zaman isterse o zaman kullanabiliyorsunuz. Macaristan'da iç hatlarda, bölgesel trenler hariç, gidiş-dönüş indirim uygulaması bulunmuyor. Uluslararası trenlerde ise gidilen ülke, yolcu sayısı, tren türü, yolculuk saati gibi faktörlere bağlı olarak %30-60 arası indirim alabiliyorsunuz. 6 yaşından küçükler ücret ödemezken 6-26 yaş arasındakiler hafta içi %33 indirimli seyahat edebiliyorlar. Bunun dışında Hungary Card gibi kartlara da farklı indirimler olabiliyor. Budapeşte'den Prag, Viyana, Bratislava, Berlin gibi çokça tercih edilen destinasyonlara seyahat edecekseniz "Sparpreise/City-Star" biletleri tam size göre. Gidiş ya da dönüş gününün Cumartesi ya da Pazarı kapsaması durumunda gidiş-dönüş 19 €'dan başlayan fiyatlarla seyahat edebilirsiniz. Macar Demiryolları MAV hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz İngilizce olarak da hizmet veren MAV (Macaristan  Demiryolları) internet sitesini inceleyebilirsiniz. Bilet fiyatları ve seferler için de MAV Bilet Alım internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 
TÜYO: Macaristan Demiryolları uluslararası yolculuklarda internetten alınan biletlerde "print" uygulamasını kabul etmiyor. Başka bir deyişle bileti internetten almış olsanız dahi mutlaka bir istasyondan kağıt bilet almak zorundasınız!

Budapeşte'de üç ana tren istasyonu bulunuyor. Peşte tarafında şehrin doğusunda yer alan Keleti istasyonu (Keleti pályaudvar) daha çok uluslararası trenler tarafından kullanılıyor. Şehrin en büyük tren istasyonu olan Keleti'den başta Viyana, Prag ve Berlin olmak üzere pek çok Avrupa şehrine ulaşmak mümkün. Aynı zamanda Eger, Gyor, Pecs ve Kosice gibi Macaristan'ın turistik noktalarına da seyahat edebilirsiniz. İstasyonda aynı zamanda 2 no'lu metro hattı durağı da mevcut. 24 no'lu tramvay da istasyondan geçiyor. İçerisinde kafeler, gazete büfesi, hediyelik eşya dükkânı ve turizm danışma olan istasyonda 24 saat esasına göre hizmet veren otomatik emanet kasaları da bulunuyor. 6 no'lu platformun bitişiğinde yer alan emanet bölümübde küçük ve orta boy çantalarınız için bir saatliğine 400 HUF öderken, büyük boy çantalarınız için bu ücret 600 HUF oluyor. İstasyonda bilet gişeleri dışında otomatik bilet makineleri de mevcut. 
 
 

 
 Nyugati Tren İstasyonu... (M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com)
 
 
Budapeşte'nin bir diğer önemli tren istasyonu da yine Peşte tarafında yer alan Nyugati istasyonu (Nyugati Pályaudvar). 4 ve 6 no'lu tramvay hatları dışında 3 no'lu metro hattının da ayağında yer alan Nyugati, bazı uluslararası hatlar (Bükreş) dışında daha çok iç hat trenlerinin kalktığı bir istasyon. Örneğin, Estergon'a trenle gitmek isterseniz Nyugati'yi kullanmak durumundasınız. İçerisinde kafeler, hediyelik eşya dükkanları, döviz bürosu olan istasyondaki emanet ofisinin kuralları Keleti'deki ile aynı. Otomatik makineler burada da mevcut.
 
TÜYO: Budapeşte'de tren garlarından bulunan otomatik bilet makinelerinin tamamında İngilizce dil seçeneği bulunmuyor. Bu yüzden vaktiniz varsa yolculuğunuz için biletinizi gişeden almak daha mantıklı olacaktır.
 
Budapeşte'nin bir diğer tren istasyonu da 1970'lerde inşa edilen ve Buda tarafında bulunan Deli istasyonu (Déli Pályaudvar). Modern tren istasyonu Hırvatistan ve Slovenya yönüne giden trenlerin kalkış noktası olmasının yanında Macarların popüler tatil mekânlarından birisi olan Balaton Gölüne ulaşımın da yapıldığı istasyon. 2 no'lu metro hattının geçtiği istasyonda banka dahil istediğiniz her mekana ulaşmak mümkün. Emanet ofisi ile ilgili söylediklerimiz burada da geçerli.


Karayolu Ulaşımı
Budapeşte'ye Macaristan dışından otobüsle gelmeye karar verdiyseniz son durağınız, büyük olasılıkla, şehrin Peşte tarafında yer alan Nepliget Otobüs Terminali olacaktır. 3 no'lu metro hattında olan terminale ayrıca 1 ve 1A no'lu tramvayla ya da 103, 254, 901 ve 914 no'lu otobüslerle ulaşabilirsiniz. Nepliget terminali uluslararası seyahat dışında Macaristan'ın batısına giden otobüslere de ev sahipliği yapıyor. İstasyonda büfe ve kafe dışında gece yarısına kadar çalışan ve parça başına 300 HUF ücreti olan bir emanet ofisi bulunuyor.
 
 

 
Nepliget Otobüs Terminali... (www.hoszigduna.hu)
 
 
Nepliget dışındaki diğer önemli otobüs terminali ise daha çok Macaristan'ın doğusuna seyahat imkânı sağlayan Stadionok Otobüs Terminali. 3 nolu metro hattının güzergahında olan terminalde gece yarısına kadar açık olan bir emanet ofisi bulunuyor. Ücreti diğeriyle aynı.
 
Avrupa'nın neredeyse tamamında faaliyet gösteren Eurolines'ın Macar ortağı Volanzbus en önemli otobüs firması. En yakındaki Bratislava'dan en uzaktaki Londra'ya kadar seyahat imkanı sağlıyor. Bunun dışında Orangeways firması da gerek Macaristan içine gerekse de Avrupa'da pek çok şehre ulaşım sağlayan bir başka otobüs firması. Orangeways firması diğerine göre biraz daha ekonomik fiyatlar sunuyor ancak bazı durumlarda extra bagaj ücreti ortaya çıkabiliyor. Örnek vermek gerekirse, tek yön, Budapeşte'den; Bratislava 3990 HUF, Prag 5990 HUF, Krakow 6990 HUF ve Viyana 4990 HUF. Bazı durumlarda (erken alım, daha uzun süreli yolculuk vb.) daha uygun fiyatlara da bilet bulunabiliyor. Biletleri internetten ya da Nepliget ve Stadionok otobüs terminallerindeki ofislerden alabilirsiniz. Bunun dışında küçük bir komisyon karşılılığında şehrin pek çok noktasındaki turizm şirketlerinden de bilet alabilirsiniz. Budapeşte otobüs seferleri hakkında daha detaylı bilgi için  Volanzbus Otobüs Firmasının internet sitesini ya da Orange Ways Otobüs Firmasının internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Budapeşte'de şehir içi ulaşım metro, tramvay ve otobüslerle yapılıyor. Aktif olarak çalışan dört farklı metro hattı (Mavi, kırmızı, sarı ve yeşil) var ve bunların yeşil (Metro 4) hariç üçü merkezde Deák Ferenc tér durağında kesişiyor. BKV firması tarafından işletilen Metro hafta içi ve hafta sonu sabah 04.30'dan gece 23.30'a kadar yoğun saatlerde ortalama 3-5 dakika aralıklarla faaliyet gösteriyor. Her metro durağı arası ortalama 2-3 dakika. Eğer aktarmanız varsa buna birkaç dakika daha ilave etmeniz gerekiyor. Budapeşte metrosu hakkında daha detaylı bilgi için MetroBudapest (www.bkv.hu) internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 
Budapeşte'de 30'dan fazla tramvay hattı var. Çalışma saatleri hemen hemen metro ile aynı denilebilir. Duraklarda çalışma saatlerini gösteren afişler bulunuyor. 2, 4, 6, 47 ve 49 no'lu hatlar en sık kullanılanlar. Özellikle 2 no'lu tramvay hattını kullanarak Tuna Nehri kenarında harika bir tur atmış olur ve UNESCO Dünya Mirası listesindeki pek çok eseri de görmüş olursunuz.
 

Şehir içi seyahatte 200'den fazla hatla otobüsler de oldukça fazla kullanılıyor. BKV tarafından işletilen otobüsler sabahın erken saatinden gece yarısına kadar şehrin her noktasına gidiyor. Bunun dışında belirli bir saatten sonra işleyen gece otobüsleri de bulunuyor. 4, 7, 86 ve 105 no'lu hatlar önemli noktalara giden hatlar. Otobüs sistemi ve diğer detaylar için Budapeşte Otobüs Sistemi (www.bkv.hu) internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 

 
2 No'lu Tramvay... (M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com)
 
 
Gelelim biletlere... Metro, tramvay ve otobüslerde geçerli tek kullanımlık bilet (vonaljegy ya da jegy) ücreti 350 HUF; otobüs şoföründen alırsanız 450 HUF. Biletinizi 10'luk olarak (tíz darabos gyjtjegy) alırsanız 3000 HUF ödüyorsunuz. Bileti makineye onaylattığınızda 60 dakika içinde seyahati tamamlamak durumundasınız. Tek kullanımlık biletlerle aktarma yapılmıyor. Bunun için 530 HUF vererek 90 dakika geçerli alan transfer bileti (átszállójegy) almanız gerekiyor. Bunun dışında 24 saatlik geçerli bilet (napijegy) 1650 HUF; üç günlük bilet (turistajegy) ise 4150 HUF. Eğer 5 kişilik küçük bir grupsanız ve gezi sırasında birbirinizden ayrılmayı pek düşünmüyorsanız 3300 HUF ücreti olan 24 saatlik grup kart (csoportos 24 órás jegy) en mantıklısı. Bu kartlarla süresi dahilinde sınırsız yolculuk yapabiliyorsunuz. Unutmayın, grup kart hariç diğer günlük kartlar kişiye özel kartlardır, birden fazla yolcunun kullanmasına imkân yoktur.

TÜYO: Üç kişi dahi olsanız birbirinizden çok fazla ayrılamayacaksınız 24 saatlik grup kartı almak mantıklı.
 
Biletlerinizi önceden bilet ofislerinden, otomatik makinelerden, gazete büfelerinden alabilirsiniz. Bilet ofislerini özellikle büyük ve merkezi metro istasyonlarında bulabilirsiniz. Tek biletlerinizi mutlak surette turuncu (bazı yerlerde kırmızı) makinelere onaylatmak durumundasınız. Eğer günlük kartlardan kullanıyorsanız bu kartları yanınızda bulundurmalısınız. Genellikle metro istasyonlarında girişteki görevliler tarafından kontrole tabi tutuluyorsunuz. Geçersiz bir biletle ya da biletsiz seyahat etmenin cezası 8000 HUF. Cezayı o anda ödemezseniz pasaport bilgileriniz alınıyor ve cezayı iki gün içinde ilgili ofislere ödemezseniz ceza katlanarak 16.000 HUF oluyor.
 
TÜYO: Metro gişelerindeki görevlilerde İngilizce zayıf olduğu için önceden almak istediğiniz biletin Macarcasını bir kâğıda yazarsanız faydalı olabilir.
 
Budapeşte'de geçerli fiyatlama sistemi hakkında daha detaylı bilgi isteyenler Budapeşte Şehir İçi Ulaşım Bilet Fiyatları internet sitesini inceleyebilirler. 
 

 
Otomatik Bilet Satış Gişesi... (M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com)
 
 
 
Budapeşte Kart

Avrupa'nın pek çok şehrinde olduğu gibi Budapeşte'de de 1-3 günlük özel kullanımlı kartlar var. Budapeşte Kart'ın 24 saatliği 4900 HUF, 48 saatliği 7900 HUF ve 72 saatliği ise 9900 HUF. İnternet üzerinden alımlarda bazen %5 indirim yapılıyor. Peki bu kartlarla neler yapabiliyoruz? 
 
- Süresi boyunca toplu ulaşım ücretsiz.

- Rehberli iki yürüyüş turu ücretsiz.

- Szent Lukacs termal ve havuzlarına bir giriş ücretsiz.

- Önemli müzelerde (Tarih Müzesi, Ulusal Galeri, Ulusal Müze vb.) bulunan bir adet sergi ücretsiz.

- Nehir turlarında %20-50 indirim

- Üstü açık otobüslerle şehir turlarında %20-30 indirim

- Müze, restoran, kafe ve sportif faaliyetlerin dahil olduğu 86 farklı noktada %10-50 arası indirim.
 

Peki Budapeşte Kart avantajlı mı değil mi? Gelin birlikte 24 saatlik Budapeşte Kartı analiz etmeye çalışalım. 
 
- Bir adet günlük ulaşım kartı: 1650 HUF

- Hop on Hop Off Şehir Turu İndirimi: 1000 HUF

- Nehir turu İndirimi: 600 HUF

- Müze, kafe ve restoran tahmini kazanç: 2000 HUF 
 
TOPLAM: 5.250 HUF

Yukarıdaki hesabı daha da uzatmak mümkün ancak Budapeşte'nin olmazsa olmazlarını yaptığınızı varsayarak toplam 5.250 HUF hesaplama yaptık. Eğer Hayvanat Bahçesini ziyaret edip, yürüyüş turlarına da katılacaksanız o zaman rakam daha da yükseliyor. Önceden iki günlük kart tekne turu ve otobüsle şehir turunu ücretsiz sağlarken artık her ikisinde de %20-30 indirim sağlıyor.
 
Tüyo: Size tavsiyemiz Budapeşte'de gezinize başlamadan önce bir Budapeşte Kart satın alın.
 
Budapeşte Kart hakkında daha detaylı bilgiye Budapeşte Kart internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 
 
 
Budapeşte Şehir Turları (Hop On Hop Off)

Her şehirde olduğu gibi Budapeşte'de de üstü açık/kapalı otobüslerle gerçekleştirilen şehir turları mevcut. Burada sizlere Budapeşte Kart tarafından da %20-30 indirim sağlanan Giraffe şirketi tarafından gerçekleştirilen şehir turları hakkında bilgi vereceğiz.
 

 
Giraffe Şehir İçi Tur Güzergahı....(www.citytour.hu)
 
 
Şehir turları, yukarıdaki haritada da görüldüğü gibi, kırmızı ile sarı otobüs ve mavisi de bot olmak üzere üç hat üzerinde gerçekleştiriliyor. Kırmızı Hat József nádor Meydanından kalkarken sarı hat ise Erzsébet Meydanından kalkıyor. Nehir turunu kapsayan mavi hat ise diğer tekne turlarında olduğu gibi Vigado Meydanındaki 11 no'lu iskeleden kalkıyor. İki otobüs hattı dört farklı durakta birbiriyle kesişiyor. Bot turunda da Batthyany Meydanı ile Margit Adasında indi-bindi yapma imkânınız oluyor. Fiyat alacağınız süreye göre değişiyor: 24 saatlik kart yetişkinler için 5000 HUF, öğrenciler içinse 4500 HUF. Eğer kartı 48 saatlik alacaksanız o zaman sırasıyla 6000 HUF/5500 HUF ödemeniz gerekiyor. 0-6 yaş arası ücretsiz. Bilet iki gün boyunca her üç hatta da sınırsız olarak geçerli. Yaz döneminde saat 09.00-17.30 arası işleyen (Bot turu 22.00'ye kadar) turlar kış döneminde saat 10.00-16.00 arası (Bot turu 19.00'a kadar) daha seyrek işliyor. (Sarı hat Ocak ve Şubat aylarında çalışmıyor). Kırmızı hat yüksek sezonda her yarım saatte bir, sarı hat ise her saat işliyor.
 
Bu tarz gezilerin temel mantığı size verilen broşürlerde gösterilen duraklarda inip o bölgeyi gezebilmeniz ve sonraki otobüslerden birisine binerek gezinize devam edebilmenizdir. Böylece hem görülmesi gereken yerleri kaçırmıyor hem de 20 dilde sunulan dil seçeneği ile elektronik rehberlik hizmeti alabiliyorsunuz. Özellikle kısa zamanınız varsa ve pek çok şeyi görmek istiyorsanız bu tarz turlar tam size göre. Bunun için her indi-bindi yaptığınızda size verilen biniş kartını göstermeniz gerekiyor. Biletleri herhangi bir durakta otobüsten ve turizm danışma ofislerinden alabilirsiniz. Türkçe dil seçeneği olduğunu da hatırlatayım. Şehir turları hakkında daha detaylı bilgi için Giraffe Şehir Turları (www. citytour.hu) internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
 

DİĞER HUSUSLAR
 
Budapeşte'ye kadar gelmişken Tuna Nehrinde bir tur yapmamak olmaz. Farklı firmaların düzenlediği ortalama bir saatlik Budapeşte tekne turu yaklaşık 2990-3900 HUF arasında değişiyor. Gündüz ya da gece katılabileceğiniz bu turlarda kahve ya da alkolsüz bir içecek de fiyata dahil. Bu turlara akşam yemeği dahil olarak katılmak isterseniz ödeyeceğiniz tutar ortalama 9000 HUF. Arzu edenler Visegrad ya da Estergon'a feribotla da gidebilirler. Budapeşte-Estergon arası tek yön 3000 HUF, gidiş-dönüş 4000 HUF. Budapeşte tekne turları hakkında detaylı bilgi almak isteyenler Legenda Tekne Turları (www.legenda.hu) internet sitesini ya da Budapeşte'nin en çok bilinen firması olan Mahart Tekne Turları (www.mahartpassnave.hu) internet sitesini inceleyebilirler. 

Tüyo: Legenda Tekne Turları Budapeşte Karta %20 indirim yapıyor ancak Mahat Tekne Turları fiyatları daha ucuz. Karşılaştırma yaparsanız kazançlı çıkarsınız!
 
Budapeşte'de taksi ücretleri diğer Avrupa şehirlerine göre daha ucuz. Firmalara göre farklı fiyatlandırma olsa da açılış yaklaşık 400 HUF. Daha sonra her kilometrede taksimetre 300-350 HUF atıyor. Özellikle 2-4 kişi arasındaysanız taksi de ciddi bir şehir içi ulaşım alternatifi olarak düşünülebilir.
 
 


Budapeşte hakkında diğer gezi rehberleri için:
 Budapeşte Gezi Rehberi : 3 (Yeme-İçme)
 
 
Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.


Son Güncelleme: 12.01.2016


















 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(05 Mayıs 2017)

Sevgili Demian, güzel yorumun için teşekkürler. Bu arada geç kaldığım için de ayrıca özür dilerim. İstasyondan herhangi bir şehre bilet almak elbette mümkün. Macarca yanında ingilizce de hizmet veriyor ancak fiyatların internetten almaya göre oldukça yüksek olduğunu söylemeliyim. Bu yüzden programını iyi yaparsan internetten on-line olarak alman daha mantıklı olacaktır.
Bununla birlikte eğer değişmediyse gişeler saat 09.00 da açılıyor ve 18.00 de kapanıyor. Bu yüzden gideceğin tarihten bir ya da iki gün önce gişeden bilet alman mantıklı olacaktır.
Havalimanlarında bekleme yapabileceğin yerler var. Aynı şekilde tren istasyonunda da yerlerde uyuyan turist grupları görmüştüm.
İyi seyahatler..

demian
(25 Nisan 2017)

Hakan bey cok sagolun oldukca aciklayici ve bilgi verici olmus.Yakinda Budapesteye gidecegim icin biraz arastirma yaptim internetden en iyi aciklamalarla sizin yazilariniz karsima cikti.Yinede musade ederseniz bir kac sorum olacak, Istasyondan bilet almak mumkun mu banka kartiyla macarca bilmeyen biri olarak?! diger yandan saat kacta gise aciliyor bilet onlardan alabilmem icin. Hava alanindan almak mumkun mu. Nereye olacagini yazmamisim biletin :( Prag diye dusunmustum. gece yarisi havaalaninda olacagim icin orda beklemeyi dusunuyorum mumkun mu bilmiyorum tabii? yada istasyonda beklerim belki? sabah 5.25 de var tren. Eger zahmet olmazsa sorularimi yanitlarsaniz cok sevinirim. simdiden tesekurler.

Budapeste
(20 Nisan 2016)

"Resimler süper canlı. Budapesteye tekrar gitmiş kadar oldum. Budapeşteye gidenlere faydası olur diye bizimde kaldığımız sahipleri cok cici turkler olan apartı tavsiye etmek ısterım.http://www.budapestetur.com . Unlu kertlerınde hemen yanında yerı:) Birde oralara kadar gitmişken Estergon ve Vısegrad Kalelesıne ugrayın derım.
Sevgıler"

zbyd
(26 Ağustos 2013)

hakan bey , okadar güzel anlatmışsınız ki bizzat budapeşteyi yaşadım .
buhafta inş budapeşteye gideceğim, yazınızı yanıma çıktı olarak hazırladım bile :)

hakangeziyor
(22 Ağustos 2013)

Merhaba. Öncelikle siz bana yazdığınızda, büyük bir tesadüf, kısa da olsa yeniden Budapeştede bulunuyordum. Bu yüzden cevaplama şansım olmamıştı. Bunun için özür dilerim.
1 Temmuz 2013 e kadar iki günlük Budapeşte Kartla ücretsiz yapabildiğiniz Hop On Hop Off ve tekne turlarının uygulamasını kaldırmışlar ancak fiyatlarını düşürmüşler. Artık kartlarda herhangi bir ayrım olmadan % 20-30 arasında değişien oranlarda indirim yapıyorlar. (Bu durumu metinde de düzelttim) Yine de kart almak bence mantıklı zira ulaşım için mutlaka gerekiyor. Ne kadarlık bir karta ihtiyaç duyuduğunuza siz karar vereceksiniz. İyi seyahatler...

zbyd
(19 Ağustos 2013)

hakan bey merhaba ,
48 saatlik budapeşte kart aldığımız zaman ücrtesiz olan tekne gezisini her şirketin duzenlediği turda geçelimi yoksa sadece hop on hop oof a ait olan tekne turundamı geçerli oluyor . legende tekne turları budapeşte karta dahil midir ?
tşk

NEŞE
(03 Mart 2013)

Macar demiryolları dış hat biletlerini internetten alamıyorsunuz,bu nedenle Budapeşte-Prag tren biletlerimizi ,Budapeşte deki ilk günümüzde merkezde bulunan demiryolları satış ofisinden aldık ve 20 Euro gibi ucuz bir para ödedik,belki bir hafta öncesinden aldığımız içindi....

NEŞE
(03 Mart 2013)

Sevgili arkadaşlar,yazmıştım,ama yine yazayım,sakın benim yaptığımı yapmayın...Geçen yıl Budapeşte ye ikinci gidişimde,havaalanında yanımda hazır forint olsun diyerek,İstanbul-Taksim de çok bilinen bir döviz bürosu olan BAMKA dan 100 Euro karşılığı forint aldım.....Havaalanından kalkan shuttle bus Euro alınca paraya dokunmadan otelimize geldik...biraz dinlenip birşeyler içelim diyerek bir kafeye oturduk....Hesabı ödemek üzere paraları çıkartınca tüm paraların tedavülden kalkmış eski paralar olduğu ve hatta bir tanesinin de sahte-fotokopi olduğunu söyledi garson...bizi polise şikayet etse rezil olduk demektir...Neyse ki durumu anladı,heasbı Euro ile ödedik ama tabiii ben deliye döndüm..Şehirde ihtiyacımız olan parayı ATM lerden kendi hesabımızdan çekerek rahatladık...İstanbul a dönüşte BAMKA ya gidip durumu anlatınca beni dolandırıcılıkla suçladılar...tabii isbat edemedim ve paralar elimde kaldı....kimi nereye şikayet edeyim....Sonuç olarak kendi hesabınızdan ATM kartınızla çekin...rahat edin....

hakangeziyor
(03 Mart 2013)

Mutlaka Macar parası olan Forint olması gerekiyor. Bunun iki temel sebebi var: Her yerde Euro geçmeyebiliyor. Ve geçse de Euro ile öderseniz kesinlikle zararınıza olacaktır. Bu yüzden havalanında çok az miktar forint alıp sizi merkeze getirecek bileti alın, şehir merkezinde de uygun fiyat veren döviz bürosunda kalanı bozdurun. İhtiyaç oldukça yeniden bozdurabilirsiniz. Kolay gelsin..

gezgine
(02 Mart 2013)

hakan bey euro her yerde gecerlı mı yanımıza macar parası olmak gerekır mı

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.