Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Kamboçya ::::: Kamboçya Genel ::::: Kamboçya-Siem Reap: Tapınaklar ve Yüzen Köy        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Kamboçya Kamboçya Genel 10 Eylül 2014 23 Kasım 2012
23 Kasım 2012
3268 3 RocksOnRoad 

 Kamboçya-Siem Reap: Tapınaklar ve Yüzen Köy
 (Gezi)

Yaklaşık 100 yıl kadar Fransız kolonisi olan sonraki yıllarda bir dönem Japonya tarafından işgal edilen 70li yıllarda tüm aydınlarının, sanatçılarının, bilim adamlarının tarlalarda çalışmaya zorlandığı, karşı çıkanların işkence ile öldürüldüğü zorlu zamanlar geçirmiş bir ülkedir Kamboçya. Güneydoğu Asya gezimizin son durağında ünlü tapınakları görmek üzere günü birlik Siem Reap şehrine geldik.
 
 
Kahvaltı yaptığımız kafe
 
Gezimizi planlarken yaptığımız ufak bir internet araştırması sonucunda Mr. Kriss'i bulduk. Mr. Kriss klimalı arabalarla isteyene şoför isteyene rehber isteyene ikisini birden sağlıyor. Heralde ilk zamanlar kendisi bu işi yaparken zamanla işleri büyütüp artık organizasyonu ile ilgileniyor. Tabi bu bizim tahminimiz çünkü bizi şahsen karşılamadı. Kamboçya gezisi planlayanlar için işte adresi : http://www.aangkorwattour.com/
 
Günlük turun fiyatı gerçekten çok ama çok düşük, yanlış hatırlamıyorsak 50 dolar araba, rehber ve şoför, havaalanında karşılama ve havaalanına bırakma dahil.
 
 
Sabah uçağıyla Siem Reap'a indik ve bizi rehberimiz alanda karşıladı. Klimalı gayet temiz konforlu bir araçla kahvaltımızı yaptığımız çay bahçesi kafe arası bir mekana geldik. Ancak burada ilginç bir uygulama var, rehberlerin oturduğu masalar ayrı. Onlar turistlerle aynı bölümde oturmuyorlar. Biz her ne kadar ısrar etsek de bizim rehberimiz de kahvaltı boyunca bizden ayrı bir köşede oturdu.


 
Kahvaltı sonrasında tapınaklara giriş için gerekli olan biletimizi aldık. Tüm gün geçerli olan bu biletle bütün tapınakları ziyaret edebildik.
 
İlk durağımız Siem Reap denince akla gelen en büyük en bilinen tapınak Angkor Wat oldu. Dünya kültür mirası listesinde yer alan Angkor Wat bir dönem Hindu bir dönem de Budist tapınağı olmuş. Ülkenin bayrağında da bulunan tapınağın kubbeleri Meru Dağı'nı simgeliyormuş, Hinduizm'e göre tanrılar bu dağda yaşıyorlarmış.
 

Angkor Wat Tapınağı
 
Rehberimiz tapınağın içinde duvarlarda bulunan tüm motifleri tarihte yaşananlara bağlı olarak detaylı bir şekilde anlattı, ancak malesef burada bunları yazamıyorum zira çoğu aklımdan silindi. Ancak bazı tuhaf hikayeleri hala hatırlayabiliyorum. Mesela dev bir kaplumbağanın şehri kurtardığından bahsetmişti yanlış anlamadıysam.
 
Tapınağın içinde yüksek merdivenlerle çıkılan kutsal sayılan bir bölüm bulunuyor, oraya çıkarken kıyafetlerin uygun olmasına dikkat ediliyor. Uzunca bir sırayı bekledikten sonra dizlere kuvvet tırmandık biz de bu bölüme.
 

Epey yüksek bir sürü merdiven yaşlı turistleri yıldırmıyor.
 
Biz turistler yukarı tırmanırken rehberler aşağıda bekliyor.
 
 
Angkow Wat Tapınağı'ndaki kalabalık sadece yabancı turistler ve rehberlerden oluşmuyor, aynı zamanda yerli halk da evlendiklerinde buraya gelmeyi adet edinmişler. Gezerken havuz kenarında fotoğraf çektiren bir sürü gelin damat gördük.
 
Gelin ve damatlardan bir örnek
 
Angkow Wat'tan sonra Ta Phrom ve Bayon tapınaklarını gezdik. Ta Phrom tapınağı diğerlerinden farklı olarak duvarların ağaç kökleri tarafından sarıldığı ilginç bir yer. Burası ayrıca Tomb Raider filminin bir bölümünün çekildiği yer olarak da ünlenmiş.

Öğlen yemeğinde rehberimiz bizi yerel yemeklerin yapıldığı bir restoran'a götürdü tabi burası da turist kaynıyordu. Bilinen birşeyler yemek yerine Kamboçya'ya özgü birşeyler yiyelim dedik ama ben her zamanki gibi Engin kadar cesur olamadım ve tavuklu noodle tercih ettim. Engin ise hindistancevizi içinde servis edilen hindistan cevizi sütünde pişmiş balık çorbası istedi.
 
Yemekler gayet lezzetli, bize göre çok farklı ve de çok tatlıydı, evet doğru okudunuz şekerli gibi bir yemek yedim, Engin'in pilav da yasemin kokulu ilginç bir aromaya sahipti. Belki bize öyle geldi beli de ülkelere göre değişkenlik gösteriyor ama kola bile daha tatlıydı.
 
 
Yemek sonrası rehberimizi tercihi bize bırakarak tura tapınaklarla devam etmeyi veya "floating village" dedikleri yüzen köye gitmeyi önerdi. Siem Reap'ın tapınakları gez gez bitmez ama bize 4 tapınak yetti ve rehberimizin önerisini direkt kabul ettik. Tabi bu kısım tura dahil olmadığından ek bir ödeme talep ettiler, hem benzin hem kayık biletleri hem de rehberlik ücreti için. Zaten herşeyin çok ucuz olduğu bir ülke olduğundan hiç tereddüt etmedik.
 
Yolda bu maymunu gördük, yanına yaklaşınca beni korkutmak için agzını açtı durdu ama bu beni korkutmak yerine çok güldürdü. Halbuki hayvan belki de saldırmak üzereydi ama ben saf saf yanına yaklaşmaya devam edip onun taklidi yaptım. Neyseki şanslı günümdeymişim hayvanı delirtmeden ısırılmadan kurtuldum.
 
 
Yüzen köy çok ilginç ve Siem Reap'a gidilmişken kesinlikle görülmesi gereken bir yer. İnsanlar nehrin üzerinde küçük teknelerde yaşıyorlar. Okulları, spor sahaları yine teknelerin üzerinde. Hayat teknenin üzerinde. Rehberimizden öğrendiğimize göre burada yaşayanlar çoğunlukla Vietnam'dan gelen mülteciler.

Spor Sahası
 

Okuldan dönen çocuklar

Tapınak
 
Nehrin ortasında turistler için hediyelik eşyaların satıldığı bir mekan bulunuyor burada çok kötü koşullarda tutulan timsahlar da var. Tanzanya'da zebrayı yediği için kızdığım timsahlara burda çok üzüldüm.
 
Günü birlik ama çok dolu bir Kamboçya gezisi sonrası Güneydoğu Asya gezimizi tamamlamış olduk ve evimize döndük.
 

 
Kamboçya gezimizin tüm fotoğrafları için tıklayın.
Gezi yazılarımızın devamı için buraya tıklayın.








 Yazılan Yorumlar...
Setenay Süzer
(12 Eylül 2014)

Bir gün içinde çok iyi programla gerçekten harika gezi olmuş.Kamboçya, gitmek istediğim ülkelerin başında ama oralara gitmişken Sapa bölgesini içine alan Vietnam ıda görmek istiyorum, hepsi birden hem zaman, hem bütçe yönünden oldukça yüklü olacağından biraz zamana ihtiyacım var.Fotoğraflar tam usta işi ayrıca tebrikler

RocksOnRoad
(10 Eylül 2014)

Yazılarımızı ve fotoğraflarımızı güzel bir ortamda yayınlamak bizi çok mutlu ediyor, biz de sizlere teşekkür ederiz.

Erdin İVGİN
(10 Eylül 2014)

Sevgili İlkay ve Engin, iyi ki o karar aşamasında "dünyayı gezeceğiz" kararını vermişsiniz ve iyi ki bu tecrübelerinizi bizler ile paylaşıyorsunuz. Teşekkürler katkılarınız için. Fotoğraflar her yazınızdaki gibi harika.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.