Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İtalya ::::: Dolomitler ::::: Merano: Dolomitlerin Eteklerinde...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İtalya Dolomitler 20 Ocak 2011 05 Haziran 2005
05 Haziran 2005
8659 3 NEŞE 

 Merano: Dolomitlerin Eteklerinde...
 (Genel)

Bu kez kuzey İtalya'dayız, hem de çok kuzey...Avusturya'ya doğru çıkan ana autostradanın (Brenner geçidi) geçtiği vadi, Dolomitleri bir bıçak gibi ikiye bölüyor. Merano, işte bu vadi kenarında, Dolomitlerin eteklerinde aristokrat bir kasaba (330 mt.) Bölge, "Güney Tirol" özerk bölgesi...Avusturya sınırları içindeki "Kuzey Tirol" bölgesi ile dil aynı, gelenekler aynı ama ülkeler farklı. İtalya sınırları içindeki bu bölge sanki Avusturya'nın bir devamı, Almanca konuşuluyor, bütün işaretler almanca ve İtalyanca...Kuzeydeki Tirol bölgesi ile de birleşmek gibi bir dertleri yok, herkes eğitimli, bilgili, halinden memnun ve belli bir refah seviyesine ulaşmış.

Kayalık dağlarla çevrili güzel MERANO- MERAN 19. yüzyılda aristokrat, zengin aileler tarafından bir kür merkezi olarak keşfediliyor, güzel, ılık havası, yürüyüş parkurları ve sağlıklı sıcak suları ile birdenbire parlıyor ve zenginlerin villaları, parklar, bahçeler, havuzlarla süsleniyor. Birinci Dünya savaşı sonrasına kadar Avusturya'ya ait olan bölgeye Avusturya- Macaristan imparatoru Franz Joseph'in sevgili eşi güzel Elisabeth (SİSİ) sık sık gelir, sıcak sularından faydalanır ve yürüyüşler yaparmış. Günümüzde de MERANO bu işlevini sürdürüyor. Turizme ek olarak yeşil elması ve Speck (domuz pastırması) ile de ünlü.
Çevredeki otellerde günümüzde çok moda olan "Wellness" haftaları, kampanyaları düzenleniyor. Sıcak sular, masaj, yoga, güzellik kürleri, özel diyet ve bölgeye özgü "saman banyoları" pek revaçta...Gelsin paralar...19. yüzyıl sonunda ortadan akan nehir kıyısına yürüyüş yolları yapılmış, kışın güneşli olan kıyıya "Winter promenade", yazın gölgeli olan diğer kıyıya "Sommer promenade" deniyor ve bu patikalar dev ağaçlar, bakımlı parklar arasından yükseliyor ve yeşil tepelere çıkıyor. Yükseldikçe aşağıda akan nehir ve MERANO gittikçe küçülüyor. Yürüyüş yolları üzerinde, dinlenmek için yer yer banklar yerleştirilmiş ve şirin balkonlu, çiçekler içinde teraslı Gasthauslar soğuk bir bardak bira için bekliyor. Biranızı için, sosisinizi yiyin ve yürüyüşe, hafif tırmanmaya devam ederek bu bölgenin en küçük köyü TİROL'e geliyoruz

Köyün adı bölgenin adı ile aynı, haritada adı sanı yok...Köy MERANO'ya tepeden bakıyor ve vadiye hakim durumda böylece civar tepelerdeki şatolara da genel bir panorama sunuyor. Burada da çok şık Chalet tipinde Gasthaus ve oteller var, hepsi çiçekler içinde ve birbirleri ile yarışıyor. Kasabanın tam ortasından akan nehir kıyısında, bu tip yerleşimlerin hepsinde olan KURHAUS (kür evi ) yer alıyor. Burası sergiler, konserler ve çay-kahve keyfi için kullanılan bir 19. yüzyıl yapısı, beyaz kremalı pasta gibi şirin bir bina...Orada bulunduğumuz bir Pazar günü, komşu köylerden gelen geleneksel giysili klasik müzik gruplarının konserlerini izledik, hepsi amatördü ama yaptıkları işi profesyonel bir ciddiyet ile yapıyorlardı.
Çevrede şirin kayak kasabaları var, Dolomitlerin SASSO zirvelerine yaklaştıkça (3100 mt.) hava serinliyor, bitki örtüsü azalıyor ve öyle bir an geliyorki bir kaya duvarı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Tabii autostradadan çıkıp, dar ve virajlı yollarda bölgenin zevkine varmak gerekiyor. Öylesine sivri kaya zirveleri ile dolu bir kütle ki, yol neresinden dolaşacak endişesi hakim oluyor. Bu kayalık kütleyi tam ortada bırakarak etrafındaki yollardan bir tur yapmamız tam bir günümüzü aldı ve her kilometresine değdi doğrusu. Tüm yaşantım boyunca gördüğüm en vahşi, kayalık dağlardı ve tek bir zirve değil, kilometrelerce devam eden bir duvar...Hakkari-Şemdinli civarını bilen öğrencilerim o bölgedeki dağların da böyle sarp kayalık olduğunu söylüyorlar Bu bölgenin en önemli arkeolojik buluntuları BOLZANO müzesinde sunuluyor. BOLZANO'nun çok özel bir yer olduğunu söyleyemem. Vadinin tabanında yine nehir kenarında bir güney Tirol kenti...Fakat müzede çok özel bir buluntu var: BUZ ADAM ÖTZİ... Ötz vadisinde yürüyüş yapan bir Alman çift, 1991 yılında, eriyen buzullar arasında buluyorlar, Avusturya jandarmasına, bir ceset bulundu ihbarı yapılıyor ve bay ÖTZİ doğru İnnsbruck morguna kaldırılıyor. Araştırmalardan sonra, günümüzden 5300 yıl öncesine ait bir adama ait olduğu ve buzulların arasında donarak günümüze geldiği anlaşılıyor. Bay ÖTZİ iki devleti tam kapıştırmak üzereyken, buluntu noktasının 92.50 mt. İtalya sınırları içinde olduğu saptanıyor ve büyük bir eskort eşliğinde İtalya'ya BOLZANO müzesine getiriliyor. Özel soğutulmuş bir vitrin içinde, köseleye dönmüş çıplak vücudu, diğer vitrinlerde de giysi ve silahları sergileniyor. Giysiler çok gelişmiş, çizmeler su geçirmiyor, bel çantasında antibiyotik etkili mantarlar var, uzun bir mızrak ve bakır bir balta taşıyor. 45 yaşında, 50 kg. ve 1.65 mt. boyunda. Bir saldırı sonucu öldürüldüğü kesin, saldıranlar dört kişi ve DNA ları ÖTZİ'nin üzerinde çıkıyor. Polisiye film gibi...Seyredenler hayretler içinde, sessizce açıklamaları okurken, şamata yapan bir grup öğrenci var, onlar Avusturya'dan bir okul gezisi ile gelen gurbetçilerimizin çocukları, 16-17 yaşındalar, Türkçe küfür ederek, itişmekle meşguller !!!...
Keyifli yolculuğumuz günlük geziler sonrası MERANO'ya dönüşlerle devam ediyor. Komşu İsviçre'nin ST. MORİTZ kayak merkezi ilkbaharda ıssız, sessiz, hiç de güzel değil, kışın donan minik göl rüzgarlı, kayak pistleri tozlu ve ST. MORİTZ uykuda.. Temmuz ayında yürüyüşlerle yeniden renklenebilir, şimdi bu yükseklikte her yer sessiz..

Biraz güneydeki (Merano- Verona 1.5 saat) VERONA, Roma İmparatorluğunun görkemi ile parlıyor, ne yazıkki ünlü VERONA arenası, gösteriler ve temsillerden elde edilen gelire feda edilmiş durumda...Ünlü Roma arenasına metal koltuklar ve basamaklar çakılarak güzel bir koruma örneği veriyor İtalyanlar!!! Böyle bir şeyi biz Türkiye de yapsak UNESCO demediğini bırakmaz haklı olarak. Ne yazık.. Bir başka gün de GARDA gölü etrafını turladık, ama o, bir başka yazının konusu olacak gibi...

Şimdilik hoşca kalın, sevgiler.....








 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(25 Ocak 2011)

Saygıdeğer Mustafa Bey,çok çok teşekkürler...Emekli bir öğretmen olarak kısıtlı bir bütçe ama kısıtlanamayan bir gezi aşkı ile kendi ölçülerimiz içinde gezmeye ve bu güzel günleri de sizin gibi gezi ve paylaşmayı sevenlerle birlikte anmaya çalışıyoruz..Sağlıkla hep gezi dolu güzel günler sizlerin olsun !

Mustafa Demircioğlu
(25 Ocak 2011)

Sevgili Neşe Hoca, gitmediğimiz, gidip de görmediğeimiz halde bir çok yeri sayenizde öğreniyor sayenizde görmüş kadar oluyoruz. Size ne kadar teşekkür edilse azdır. Bu nedenle kaleminize güç, deklanşörünüze enstantane, ayaklarınıza seyahatler nasip olsun...Sevgiyle.

hakangeziyor
(20 Ocak 2011)

Hocam, bu Dolomitleri son dönemde çok daha fazla duymaya başladım. Henüz nasip olmadı ama inşallah önümüzdeki yıllarda görebiliriz.

Kaleminize sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.