Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Çin ::::: Nanjing ::::: Güneyin Başkenti Nanjing...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Çin Nanjing 30 Temmuz 2016 23 Haziran 2016
26 Haziran 2016
6597 0 Oktay Arslan 

 Güneyin Başkenti Nanjing...
 (Genel)

Çin'de tarihi tapınakları, anıt mezarları ve doğasını gezmek, birde üniversiteleri hakkında bilgi almak isterseniz, önerim Nanjing'i görmeniz. Uzakdoğuda şehirlere genellikle bulunduğu yere göre isimler verilir, Nanjing kelime anlamı ise ''Güneyin başkenti'' anlamına geliyor. Şuan ki başkent olan Bejing ise ''Kuzeyin başkenti ''anlamına geliyor. Çin'de toplam 22 eyalet var. Nanjing ise Jiangsu eyaletinin başkenti durumunda. Şangay'dan 300 km uzaklıkta olan Nanjing'e hızlı tren ile ortalama 1.5 saatte ulaşmak mümkün. Hızlı tren ücreti ise yaklaşık 70 Türk lirası değerinde. Şehirde iki büyük tren istasyonu var, bu tren istasyonları ortalama  bir havalimanı büyüklüğünde, İçinde hotelden tutun da restoranlar, marketler hatta ihtiyacınızın olduğunuz bir çok şey mevcut, bu tren istasyonlarından şehrin her yerine giden metro hatları ile  aktarma yapmak ta mümkün.

Konaklama konusunda Çin çok ucuz bir ülke değil. Bu durum Nanjing için de geçerli. Ortalama  hotel fiyatları 80-100 dolardan başlıyor. Hatta bazı hoteller de kalabilmek için sadece paranızın olması yetmeyebilir, nedeni ise "güvenlik". Yabancı turistlerin pek te kabul edildiği bir yer değil ne yazık ki. Bu arada gezmeye aileniz ile gelmediyseniz hostellerde kalmanızı tavsiye ederim, bu sayede hem yeni insanlarla tanışıp, hemde o kaldığınız bölge hakkında daha  fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. İletişimin çok önemli olduğu Nanjing'de, hostel çalışanlarının çoğunluğu iyi derecede ingilizce biliyorlar. Tripadvisor, booking.com gibi internet sitelerinden  o şehirdeki hostelleri  çok rahat bulup rezervasyon yapabilirsiniz.




Nanjing'de  gezilecek yerlerin  başında modern Çin'in kurucu sayılan Dr.Sun Yat Sen'in anıt mezarının olduğu yer geliyor. Tren istasyonundan  line 1 ile önce Xinceyeko ardından Line 2 hattına transfer yaparak Muxuyuan  metro durağında inip 1 nolu çıkış kapısından çıkarsanız  işaretler sizi anıt mezarın olduğu yere götürür. Ilk durağınız olacak  Anıt mezara girişler ücretsiz, ziyaret saatleri ise 08.30 ile 16.30 arasında. Anıtın bulunduğu bölge Nanjing'in en güzel yerlerinden biri olan ''Mor Dağlar''ın da içindedir. Anıtkabire varmak  için sağlı sollu çınar ağaçlarının olduğu 400 merdiveni çıkmak sizi yorabilir. Anıtkabirin içine girdiğimizde Dr.Sun Yat Sen'in heykelleri, kişisel eşyaları ve o döneme ait fotoğrafların ilk görecekleriniz arasında yer alıyor. Çin'de konuştuğumuz pek çok insana Çin'in önemli devlet liderlerinden, Mao  Zedong'u  sevip sevmediklerini sorduğumda, ya cevaplamaktan kaçınıyorlar ya da pek sevmediklerini belirtiyorlar, fakat Modern Çin'in babası kabul edilen düşünür ve siyaset adamı  Dr.Sun Yat Sen, Çin'de oldukça geniş kitleler tarafından sevilen ve saygı duyulan bir isim.Nanjing'e gelmişken  temiz orman havası almak ve uzun yürüyüşler yapmak isterseniz  ''Mor dağlar"a uğramadan gitmeyin diye öneririm. Ormanın hemen giriş kapısın de  25 Yuana, bisiklet kiralayabilir ayrıca ormanın güney kısmında kamp yapılan göleti ve çevresini de görebilirsiniz.



Nanjing ismini duyunca ilk akla gelenlerden biri, Nanjing de gerçekleşen büyük katliam. 1937'de  Japon orduları Nanjing'i ele geçirdikten sonra, altı hafta içinde, 300.000 Çin'liyi öldürmüş, öldürmekle kalmamış ölü bedenler üzerinde akla gelebilecek her türlü iğrenç işkenceleri de yapmaktan geri kalmamışlar. Nanjing katliamını anlatmak için Çin'liler öylesine devasa bir katliam müzesi yapmışlar ki, katliam sürecinin başlangıcından tutunda sorumluların cezalandırılmasına kadar her türlü detayı ziyaretçilere gösteren başarılı bir müze oluşturmuşlar. Müzenin girişinde büyük harflerle 300.000 rakamının göze çarpması da bu çabanın ilk sonuçlarından. Tarihteki bu büyük katliamı unutturmak istemediklerini ziyaretim sırasında gruplar halinde müzeyi ziyaret eden ilköğretim öğrencilerini gördükten sonra daha iyi anlamıştım.

Nanjing katliamında Japon subaylar, kılıçlar ile kelle kesme yarışı yapıp başarılı olabilmenin ilk şartı olarakta, en az 100 kelle kesme şartı koymuşlar, kesilen insan kafalarını ise tellere asıp sergiliyorlarmış. Sayıları 60.000 bulan Çin'li kadına tecavüz olayları da tarihte ki yerini almış bilgiler arasında geçiyor, Savaş mağduru on binlerce Çin'li kadın, onurlarını kurtarabilmek için intihar etmiş. Gerçekten müzeyi gezerken, insanın tüyleri diken diken oluyor, insanoğlu bu kadar canileşebilir mi diye düşünmekten kendinizi alamayabilirsiniz tıpkı benim gibi.

Müze çıkışındaki kapıda da İngilizce ve Çince olarak "Bu katliam bağışlanabilir ama kesinlikle unutulamaz" diye yazıyordu. Bu arada hemen katliam müzesi ile ilgili bir kaç önemli notu da vermeden geçmek istemiyorum. Müze, Pazartesi günleri kapalı, hafta sonları da hem şehir dışından gelen gruplar  hem de hafta sonu olduğu için çok kalabalık oluyor, bundan dolayı çok rahat gezip inceleme şansınız olmayabilir, o yüzden eğer imkanınız varsa hafta içi bir gün müzeyi gezebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsiz olup, 2 numaralı metro hattı ile Yunjinlu  istasyonundan gidebileceğiniz bilgisini de eklemeden geçmek istemiyorum.




Nanjing'de gezilecek yerlerden bir diğeri ise ''Zhonghua kapısı'' diye adlandırılan Çin'in en büyük kale tarzı şehir kapısıdır. 700 yıl önce yapılan bu ünlü kapıya giriş ücreti 25 yuandır. Sur şeklinde olan bu devasa şehir kapısının üstüne çıkarak etrafa göz atınca Nanjing'in yeni ve eski binalarının  nasıl iç içe geçtiğini görüyorsunuz. Zhonghua kapısından sonra şehrin en turistik yeri olan Fuzioma'ya da gittim. Buraya Line 3 metro hattı ile ulaşabilirsiniz. Burada Çin'e özgü hediyelik eşya satan birçok dükkan bulabilirsiniz, özellikle benim favorim kemikten yapılan doğal taraktı. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 50 yuan civarinda idi, bu arada hazır gelmişken Konfüçyüs tapınağına da uğramadan geçmeyin derim. Etrafında nehirler olan tapınağın içinde Konfüçyüs'ün büyük heykeli var, ziyaretçiler girişten aldıkları mumları heykelin önünde yakıyorlar, tapınağın içine girince çalınan müzikler ve atmosfer ile insan kendini çok rahat hissediyor. Çin'de Konfüçyüs diyince akan sular duruyor. Konfüçyanizm Çin'liler arasında en yaygın öğretidir. 

Nanjing'deki en eski budist tapınaklarından biri Jiming Temple. 3 numaralı metro hattı ile Jimingsi istasyonundan inip buraya ulaşabilirsiniz. Tapınağın içinde yaşıyan budist rahipler var. Tapınağın girişinde tütsü ve mum satıyorlar, ziyaretçiler tapınağın üst katında bulunan kısımda mumları yakarak dua ediyorlar. Jiming Temple, Nanjing'in en eski yerleşim yerleri arasındadır. Tarihi Çin evlerini ve birbiri içine geçmiş otantik Çin mahallerini görmek isterseniz, tapınağın kuzey kapısındaki yolu devam ettiğinizde yerli insanların yaşadığı bu mahalleye de ulaşabilirsiniz.




Yüksek binalar denildiğinde akla  hep Amerika veya Avrupa gelir. Büyük gökdelenler yüksek katlı binalar, artık bu yüksek binaları uzakdoğuda görmekte mümkün. Nanjing'de bulunan Zifeng Tower Dünya'nın en yüksek yedinci, Çin'in ise ikinci yüksek yapısıdır. Nanjing Greenland finans merkezi olarakta bilinen bu bina 450 metre yüksekliğinde ve toplamda 89 kattır. Nasıl gideceğiniz sorusunun cevabı da metro hattı ile Gulou istasyonundan inip buraya gitmektir. Giriş ücreti 60 yuan, eğer en yüksek noktaya çıkmak isterseniz ekstradan  biraz daha para ödemeniz gerebilir. Nanjing'e gelmişken kesinlikle buraya uğramadan gitmeyin derim.

Nanjing'de irili ufaklı 50'ye yakın üniversite var. Çin'de üniversiteler ilk kurulurken branşlar halinde açılmış, örneğin 1952 yılında kurulan ve benim de şu an master eğitimi aldığım, Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi, kendi alanında Çin'de sayılı üniversiteler arasında. Üniversitede eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı 1000 civarında. Nanjing'de son 5 yıl da hatırı sayılır yabancı öğrenci akınına uğramış. Benim de eğitim gördüğüm üniversitede, 1000 tane yabancı öğrenci var. Nüfusun çok yoğun olduğu Çin'de, neden eğitim sorusu sorulacak olursa, buna bir kaç örnek verebiliriz. Bunların başında nispeten Avrupa ve Amerikaya göre daha ucuz olması, Çin'deki üniversitelerin dönemlik ücretleri 1500-2000 dolar civarında. Çin üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrenciler, İngilizce ve Çinceyi bilerek mezun oluyorlar. İngilizce artık dünya dili ve 1.5 milyar insanın konuştuğu Çinceyi de öğrendikten sonra dünyada ortalama 3 milyar insanın konuştuğu iki dili bilmiş oluyorsunuz. 

Ortalama üç ya da dört gün Nanjing gezisi  için yeterli bir süredir. Eğer Çince bilmiyorsanız  Nanjing'de işiniz zor, İngilizce ya da farklı diller pekte konuşulan diller değil, ayrıca bilenlerde İngilizcelerine  güvenmeyip yardım etmek istemiyorlar, onun için, gideceğiniz destinasyonların önceden çıktısını almakta yarar var. Nanjing'deki ziyaret edilecek bir çok yer metro hattı üzerinde, metronun olmadığı yerlerde ise ticari taksileri kullanabilirsiniz, taksi ücretleri Türkiye'ye göre yarı yarıya daha ucuz. Şimdi'den   祝你旅游愉快 ( Çin'ce  iyi gezmeler )

Çin'den Sevgilerle

Oktay ARSLAN 















 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.