Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Almanya ::::: Berlin ::::: 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 5. Bölüm - BERLİN        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Almanya Berlin 13 Ağustos 2016 26 Ağustos 2016 03 Haziran 2016
25 Haziran 2016
3784 0 k_akkus 

 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 5. Bölüm - BERLİN
 (Gezi)

Bugün 350 km.'lik kısa bir yolumuz var. Önce Terezin Toplama Kampı'na ardından da Dresten'e uğrayıp, Berlin' de konaklayacağız. Prag'dan 50.513137,14.160324 koordinatıyla çıktık. Navigasyon bizi 61 km. sonra Terezin Toplama Kampı otoparkına getirdi. 

144.000 kişinin esir tutulduğu, 88.000 kişinin diğer ölüm kamplarına gönderildiği, ve 33.000 kişinin son nefesini verdiği bu kamp hapishane olarak inşa edilmiş ve uzun bir süre öyle kullanılmış. Çekoslavakya'nın 1939 senesinde Nazi işgali ile beraber Gestapo SS Hapishanesine dönüşmüş. İkinci dünya savaşı ile beraber Rus , İngiliz , Fransız esirler burada tutulmuş. 


Terezin; bilinen toplama kampından ziyade daha çok bir dağıtım kampı olarak kullanılmış. Esirler yakalandıktan sonra Terezin'e getiriliyorlar buradan başta Polonyadaki Auschwitz kampı olmak üzere diğer kamplara gönderiliyorlarmış. Şartlar o kadar kötüymüş ki esirler başka kamplara götürülmeden hayatlarını kaybediyorlarmış. Terezin kampında salgın hastalıklar o kadar yayılmış ki , gardiyanlar çareyi kampı terk etmekte bulmuşlar. Bundan sonra Terezin'e ilk olarak mayıs 1945 'de Sovyet askerleri girmiş ve sağlık ekipleri ile esirlere ilk müdahaleyi yapmışlardır. Terezin Nazi kampı girişinde 1945 senesinde Milli mezarlık kurulmuş. Burada 10.000 kişinin mezarı burada bulunuyor.

 

Bu kampta çekilen acıları tahmin etmeye çalışarak bizi Dresten merkezdeki otoparka götürecek 51.049827,13.733221 koordinatıyla yola çıktık. Kampla Dresten arası 95 km. Bir saatte park yerine geldik. 

Dresden İkinci Dünya savaşında bombalanarak büyük yıkıma uğramış. Öyle ki Japonya`da atom bombasından ölen kişi sayısından daha fazlaymış Dresden`de ölenler. Şehrin neredeyse %90 ı tahrip olmuş. Bu nedenle şehirde restorasyon çalışmaları yapılmış hala da yapılmakta. Çoğunluğu saksonya krallığı zamanından kalan binalar kireç taşından yapılmış. Bu sebeple zamanla kararmış binalar. Restorasyon yapılmış binalar anlaşılıyor bu renk değişiminden. Yıkımdan kalan orijinal parçalar, eksik olanların yerine de yeni taşlar kullanılarak yeniden yapılmış binalar, siyah ve beyaz karışımı bir görüntü veriyor.(gezenadam.com) 

 

Arabayı bıraktıktan sonra parkın hemen karşı tarafındaki " Zwinger" i dolaştık. Dresden'in en önemli yapılarından biri Zwinger sarayı. 1710-1732 yılları arasında yapılan sarayın adı mekanın yerinden geliyor. Zwinger iki sur arasında ki yer demekmiş. İçinde havuzlar, geniş galeriler, galerileri birbirine bağlayan köşkler (pavillon) var. (gezenadam.com)

Zwinger'in karşısındaki Taschenberg sokağından dümdüz ilerleyip Neumarkt meydanı ve Frauenkirche' yi gezdik. Kilisenin arkasından Elbe nehrine doğru yürüyüp, Avrupa'nın balkonu olarak da adlandırılan Brühlsch Terrasse' ı görüp nehri sağımıza alıp yürüyerek Theaterplatz' a çıktık. 

 

Burada verdiğimiz fotoğraf molasından sonra Augustubrücke' den Elbe Nehrinin karşısına geçip Hauptstrasse' yi izleyerek Albertplatz' çıktık. Hemen soldaki Königstrasse' den nehre doğru yürüyerek Palaisplatz'a gelip, Japanisches Palais' i (Japon Sarayı) görüp arabanın yanına döndük. Benim bir paragrafta anlattığım bu gezi iki saatten fazla sürdü. (Gezilen yerlerle ilgili detaylı bilgiler internette bol miktarda olduğu için ayrıntıya girmedim.)  

    

Dresten bir kez daha gelinmesi gereken şehirler listesine alınarak Berlin'de konaklayacağımız Metropolitan Hotel'e doğru yola çıktık.

Dresten Berlin arası 186 km. Almanların o meşhur, hız limiti olmayan otoyollarında asfaltı ağlatma niyetiyle geçtim direksiyon başına... Ama heyhat..! Adım başı yol çalışması. Tam hızlanıyorum hooop yol tamiratı. Bitiyor, 'oh be' diyorum, 5 km. sonra yeniden başlıyor tamirat. Yorgun ve bıkkın olarak otele varıyoruz.

Otelin çok geniş ve ferah odaları var. Önündeki caddeye park yapılabiliyor. Saat 9-20 arası ücretli. (Saati 1 euro) Merkeze çok yakın. Tek eksik odada mini bar olmayışı. Berlin'de nasıl gezilirle ilgili hazırladığım notlar eşliğinde Berlin turuna başlıyoruz. (Notları olduğu gibi aşağıya aldım.) 

"Geziye başlamak için otelden Zoologischer Garden istasyonuna gel. İstasyonun önündeki otobüs duraklarından 100 nolu otobüsle Brandenburg Gate'e gel. Kapıyı gör. Unter den Linden'a yüzün dönük sağ tarafa ilerle Holocausto Yahudi soykırım anıtını gez. Geri kapıya dön. Bu sefer sola doğru yürü Reichstag Building'e gel. Çok kalabalık yoksa içini varsa dışını gez.(Çok kalabalıktı sadece dıştan baktık.) Kapıya gel kapının arkasındaki parkın içine giren geniş yolu izleyerek Berlin zafer sütununun olduğu alana çık, gez. (100 nolu otobüs de geçer.) Tekrar kapıya gel Kapının önündeki Pariser Platz'ı gez. Buradaki Adon Otel ve diğer binaların mimarisini incele. Unter den Linden'den etrafına bakınarak yürü. (Metro çalışması var.) 

 

Berlin Katedralinin yanına gel. Kathedrali gez. Yanındaki bahçenin kenarından yürüyerek Müzeler adasını gez. Buradan tekne turu da yapabilirsin. (yapmadık) Kathedralin önünden yürüyerek tv kulesinin olduğu Aleksanderplatz'a gel. Buralarda gez. Dünya saatini gör. Kathedralin yakınlarında seyyar sosisçilerde karnını doyur. Buradaki gezintin bitince kırmızı hat metroyla Potsdamer Platz'a gel. Metrodan çıkınca meydanda sağdaki camlı, soldaki kahverengi gibi, kızıl gibi binalar olan caddeye gir. O camlı binanın arkası Sony Center. Orayı gez. Buradan Checkpoint Charlie' ye gidilecek. Sony Center'den 950 m. Hava güzel ve yorgun değilsen, geldiğin caddenin ters yönüne (geldiğin yöne) yürü. 2. dörtyoldan sağa Mauerstrasse'ye sap. İlerle. Friedricstrasse ile birleşir. Yürü karşına çıkar. Geldiğin yöne doğru Friedricstrasse'yi izlersen Unter den Landen'a çıkarsın. U 6 nolu metronun Checkpoint Charlie durağında inerek de buraya ulaşabilirsin. Buradan geldigin yöne doğru biraz yürüyüp sola Zimmerstrasse'ye saparsan 400m. sonra Berlin Duvarı'ndan kalan bir bölümü ve terör müzesini görürsün.

Friedricstrasse canlı bir caddedir. Unter den Landen'a doğru yürüyerek çık. Çok çeşit mağazalar var. Bakın. Gezinin 2. bölümü için: Checkpoint Charlie'den M29 otobüs, U2 metro veya S7, S75 ile Zoologischer Garden Bhf.'a gel. 

 

Hemen istasyonun karşısındaki Hardenbergstrasse ile yıkık kilisenin oraya in. Kilisenin yanındaki caddeyi gez, hayvanat bahçesi girişini gör. İstasyona yüzün dönük kilisenin solundaki Kurfürstendamm caddesini gez. Tekrar kilisenin yanına gel. Kudam caddesinin devamı olan Tauentzienstrasse'ye gir. İlerde sağdaki Berlin'in en büyük alışveriş merkezi Ka De We' yi gez. Buraya metro ile gelmek istersenU1-U2-U3 ile gelebilirsin. M19-M29-M46-N1-N2-N3 otobüsleri de buradan geçer. Türk semtine gitmek için U1, U8 metrolarından Kottbusser Tor durağında in. Berliner Bankın köşesinden Adalbertstrasse ye sap orası ve çevresi. 

 

 

 

Berlin'deki ikinci günümüzde önce Postdam'ı gezdik. Otelden 52.405073,13.034836 koordinatıyla Park Sanssouci' deki 18 ve 19. Yüzyıl tarihli saraylar ve bunların bahçelerinin olduğu yere geldik. Parkın geniş arazisinde yer alan büyüleyici saraylar, köşkler, çeşmeler ve tapınaklara hayran olduk. (Potsdam'ın bir çok bölgesi UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.) 

 

Meşhur yel değirmenini de gördükten sonra,  52.396565,13.047756 koordinatıyla merkeze yakın kapalı park yerine geldik. Burada bir alışveriş merkezi var. AVM'ye arkan dönük soldaki Schopenhauerstrasse üzerinden yürürsen Lusienplatz'a çıkarsın. Buradaki Branderburger kapısını gör, sokağını gez.

 

Sokak St.Peter und Paul Kirche' de son bulur. Kiliseyi gez. Eğer Pazar kurulmuşsa ilk grişteki sosisçiye uğra, karnını doyur. Ucuz ve lezzetli. Pazarın sol tarafından ilerle sokak bitince sağa sapıp "Hollanda Evleri" ni (Dutch Quarter) gör. Kafelerde otur... 

 


Berlin'e kadar gelmişken mutlaka uğranması ve bir tam gün ayrılması gereken yerlerden birisi Potsdam. Bizim Berlin'de gezecek yerlerimiz de olduğundan yarım günlük bir turla yetindik.

Berlin biz Türkler için gezmesi çok rahat bir şehir. Her yerde Türkçe konuşmalar duyabilirsiniz. Türk Mahallesi'nde eğer özlediyseniz her çeşit Türk yemeklerinin satıldığı lokantalar var. Kesinlikle dil sorunu yaşanmıyor. Bilet makinelerinde Türkçe dil seçeneği var. Gezilecek yerlerin çoğu AB bölgesi içinde olduğu için kısa süreli turistik amaçla gelenler AB bölgeleri için bilet alsalar yeterli olacaktır. 7 Euro günlük tek kişi, 17 euro günlük grup (5 kişi) bileti. Aldığınız biletleri toplu taşıtlara binmeden önce onaylatmanız gerekiyor.

Berlin'den görüntülerle yazımıza son verelim. 
 

 










 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.