Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Mardin Dünya Mirası Listesine Hazırlanıyor        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Mardin   12 Eylül 2011 2922 0 Erdin İVGİN 
 
  Mardin Dünya Mirası Listesine Hazırlanıyor

UNESCO Dünya Mirası ''Geçici Listesine'' alınan Mardin deki tarihi mekanlarda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

7 bin yıllık geçmişe sahip ve Yüzyıllardır farklı dil, din ve kültüre sahip insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı kent olan Mardin Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) ''Dünya Mirası Geçici Listesine'' alındı. Bunun ardından Mardin Şehir Merkezi Alanındaki tarihi mekanlarda ''Tarihi Dönüşüm Projesi'' adı altında restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Proje ile tüm kültürlere ait eserleri onarılarak Mardin'in eski görünümüne kavuşması amaçlanıyor. Bu alada görünümü bozan 700 bina yıkılması planlandı. Tarihi Dönüşüm Projesi tamamlandığında Mardin 100 yıl önceki görünüme kavuşacak.

Yaklaşık 7 yıl önce Mardinin Dünya Mirası Listesine girmesi çin bir başvuru daha yapılmıştı. Ancak eksiklikler nedeniyle talebin reddedilme ihtimali olması nedeniyle daha sonra bu başvuru geri çekildi. Bu proje ile o eksiklerin giderilmesi de amaçlanıyor.

Ayrıca tarihi kentin lazerli taramasını ve rölövesini çıkarılıyor. Bu çalışma 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflendi. Bu çalışma sayesinde şehir yıkılacak olsa dahi şehri yeniden olduğu gibi kurma şansınsa sahip olunacak. Diğer taraftan Mardinin UNESCO listesine girmesi amaçlanıyorsa şehrin alt yapısının da bitmesi gerekiyor. Rölövenin ve imar planın tamamlanması gerekiyor.

Bu çalışmalar sonucunda, Mayıs 2003'te Paris'te toplanacak olan UNESCO Yönetim Kurulunun Mardin şehrini dünya kültür mirası listesine alması hedeflenmekte. Bu sayede yıllık 1 milyon olan ziyaretçi sayısı 5 milyona yükselmesi hedefleniyor.

HABER: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com





 
Türkiye
Ana Sayfa
          Mardin
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.