Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Isparta’nın Yalvaç İlçesi Cittaslow İlan Edildi        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Isparta   19 Kasım 2011 2941 0 Erdin İVGİN 
 
  Isparta’nın Yalvaç İlçesi Cittaslow İlan Edildi

İzmir'in Seferihisar ilçesinin öncülüğünde başlayan Cittaslow (Sakin Şehir) sertifikası alan kentlere Isparta'nın Yalvaç ilçesi de katıldı. Merkezi İtalya'da bulunan Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Yavaş Yemek (Slow Food) hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğinden oluşuyor. Dünyanın çok ülkesinden, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasaba ve kentlerin katıldığı bir birliğe Seferihisar'ın önerisiyle başvuran Yalvaç, sakin şehir olabilmek için gerekli olan bir dizi kıstası yerine getirdikten sonra Kırklareli'nin Vize, Ordu'nun Perşembe ilçeleriyle birlikte resmen Cittaslow ilan edildi.

Seferihisar, Akyaka, Gökçeada, Taraklı ve Yenipazar'ın ardından birliğe katılan Vize, Perşembe ve Yalvaç ile Türkiye'deki Sakin Şehirlerin sayısı sekize yükseldi.

Cittaslow, nüfusu 50 binin altındaki kentlerin üye olabildiği, kentlerin kendi gelenek-göreneklerinin yanı sıra yemek kültürü ve tarihsel kimliklerini korumalarını öngörüyor. Birliğe üye olan kentlerin ve üye adaylarının "Yavaş Felsefesine" bağlı kalmaları ve bu çerçevede hareket etmeleri için belirlenen 59 adet üyelik kıstası arasında; çevre, altyapı, teknoloji, misafirperverlik, farkındalık ve yavaş yemek (Slow Food) gibi başlıklar bulunuyor.

Akdeniz Bölgesinde konumlanan Yalvaç, Isparta ilinin kuzeydoğusunda, Sultan Dağları'nın güney eteklerinde ve 1100 metre yükseklikte, 1415 kilometrelik bir alanı kaplayan, merkezde 20 bin, köyleriyle birlikte 50 bin kişiyi aşan nüfusuyla Isparta ilinin en büyük ilçesidir. Akdeniz Bölgesinde konumlanmasına rağmen yüksekte yer alması nedeniyle karasal iklim görülür. Tarih bakımından zengin Yalvaç, antik dönemin önemli merkezlerinden biri olan ve bölgeye başkentlik yapmış Antiokheia antik kentiyle yan yana kurulmuştur.


KAYNAK: 




 
Türkiye
Ana Sayfa
          Isparta
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.