Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Başkent Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne Kavuştu        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Ankara   05 Haziran 2013 1061 0 Halim Utlu 
 
  Başkent Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne Kavuştu

Kısa adı AKA olan Ankara Kalkınma Ajansı 2011 yılı mali destek programından desteklenen, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nin açılışı yapıldı. Yakın zamanda da Ankaralı Şair ve Yazarlar Müzesi ile Ankara Kent Müzesi açılması için çalışmalar devam ediyor.


Hazırlanan proje ve sözleşme kapsamında kullanım hakkı bedelsiz olarak Altındağ Belediyesi tarafından,Gazi Üniversitesi'ne verilen Hamamönü'ndeki bir Ankara evi geleneksel Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'ne dönüştürüldü. Hamamönü gibi tarihsel bir mekânda kurulmuş olan Kültürel Miras Müzesi'nde, Başkent'in kültürel mirasına ilişkin uygulamalı müzecilik faaliyetlerinin yapılması ile hem Ankara'nın kültürel mirasının yerli ve yabancı turistlere tanıtılması, hem de turizm potansiyeli kültürel alanının canlandırılması amaçlanıyor.

"Mangala","Hikayeci" , "Masal ana"

Meddah kıyafetli bir öğrencinin açılış sırasında tanıttğı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde; gölge ve kukla oyunları, masal anlatan "Masal ana", ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapımı, gelin odasında bebeğine ninni söyleyen gelin, "Beş taş" oynayan çocuklar, "Mangala" ve muhabbet meclisinde hikâye anlatan "Hikayeci" gibi çeşitli kültürel miras örnekleri yer alıyor.

Altındağ'da, daha önce de Ulucanlar Cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmüş ve bir yıl olmadan 250 bin kişi tarafından ziyeret edilmişti.Alınan bilgiye göre, yine yakın zamanda Ankaralı Şair ve Yazarlar Müzesi ile Ankara Kent Müzesi açılması için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye'de birinci, dünyada 12. sırada

Müzenin açılışı ile ilgili konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Gazi Üniversitesi'nin sosyal ve beşeri bilimlerde Türkiye'de birinci, dünyada 12. sırada olduğunu belirterek, projede emeği geçenleri ve destek verenleri kutlayarak teşekkür etti.Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da,müzenin Ajansın mali desteğiyle açılan 4. müze olduğunu,5. müzeyi de yine Altındağ sınırları içinde kent müzesi olarak açacaklarını, Başkent tarih ve kültürünün en iyi teneffüs edilebildiği yerin ,Altındağ olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Müzenin açılışında,Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki,Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı,Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, bazı sanatçılar, davetliler ve üniversite öğrencileri de hazır bulundu.



 
Türkiye
Ana Sayfa
          Ankara
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.