Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Dünyanın En pahalı pasaportu hala Türkiye'de        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye   09 Ekim 2013 2403 0 Erdin İVGİN 
 
  Dünyanın En pahalı pasaportu hala Türkiye'de

Türkiye'de pasaportlar için 72 lira defter ücreti alınıyor. Defter ve harç ücretiyle birlikte 6 aylık pasaporta 164 lira, 1 yıllık pasaporta toplam 207 lira, 2 yıllık pasaporta 292 lira, 3 yıllık pasaporta 385 lira, 4-10 yıllık pasaportlara da toplam 513 lira para ödeniyor. Pasaport harçlarına her yıl yeniden değerleme oranı kapsamında da zam yapılıyor. 

Trafik tescil belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 66,5 lira. Ehliyet: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Trafik ruhsatı belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Evlilik cüzdanı: maliyeti 3 lira, satışı 66 lira...Pasaport ise evet sadece, 10 TL. Devlet bunun için vatandaşlarından 72 TL alıyor. Ayrıca bir de harç 10 yıllık pasaportta bu toplam 513 TL'yi buluyor.

Türkiye, dünyada en pahalı pasaport kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda bulunuyor.


DÜNYADA PASAPORT ÜCRETLERİ

David J. McKenzie / World Bank - Development Research Group World Bank Policy Research Working Paper 3783, December 2005


Dünya üzerinde en ucuz pasaport ise 7 lirayla Swaziland'da veriliyor. Botswana, Kenya, Gana gibi ülkeler pasaport ücreti olarak sadece 10 lira alıyor. Avrupa'da en pahalı pasaport 320 lirayla Belçika'da, en ucuz ise 46 lirayla İspanya'da veriliyor.
Ermenistan'da hiç pasaport ücreti alınmaması dikkat çekiyor.

Ülkemizde dünyanın en yüksek pasaport defter ücreti ve harç bedeli ödenmektedir. Bu yurtdışına çıkmak isteyen her ortalama bireyin bütçesini yeniden gözden geçirmesine neden olmaktadır. Bugün yurtdışına çeşitli sebeplerden çıkmakta olan yüzbinlerce vatandaşın sırtına ek bir yük olarak binmektedir. 

"Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri" Twitter ve Facebook üzerinden her yıl yeniden değerleme oranı kapsamında arttırılan yüksek harçlara tepki gösteriyor.  Pasaport harçlarının düşürülmesiyle ilgili sosyal medyada "#Pasaporta513TLVEREMEM" kampanyası başlatıldı.

"Pasaporta 513 lira veremem" kampanyasına şimdiye kadar 7 binin üzerinde kullanıcı imza attı. İmzaların 10 bin kişiye ulaşmasından sonra Maliye Bakanı ve İçişleri Bakanına gönderilmesi planlanıyor.










 
Türkiye
Ana Sayfa
         
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.