Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Dede Korkut UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesinde         


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Türkiye Genel   20 Ocak 2019 2909 0 Erdin İVGİN 
 
  Dede Korkut UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesinde

Türk Destanı "Dede Korkut" ise 28 Kasım'da UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13'üncü Hükümetlerarası Komite Toplantısı, Morityus Cumhuriyeti'nin başkenti Port Louis'de düzenlendi. Toplantıda alınan karar göre destanlarıyla ünlü 'Dede Korkut', somut olmayan kültürel miras listesine alındı. Böylece Türkiye temsili listeye en çok unsur kaydettiren ilk beş ülke arasındaki yerini de korumuş oldu.

'Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik' dosyası Kazakistan'ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye'nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlanarak UNESCO'ya başvurulmuştu.

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan 'Dede Korkut' etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği Türkiye'nin başta kuzeydoğusu olmak üzere ülke genelinde yaşatılıyor.

Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisindeki dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler, Türkiye'nin kültürel belleğinde canlılığını koruyor; geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyor. Birikimi ve değerleri sınırları aşan 'Dede Korkut' mirası bu yönüyle Türkçe konuşan ülkelerde de birleştirici bir unsur olarak son derece önemli.

Listede, Türkiye'nin bazıları 'Dede Korkut' gibi diğer ülkelerle ortak olunan değerler dahil toplamda 16 kültürel mirası bulunuyor.




Dede Korkut Kimdir?

Dede Korkut destanların ilk anlatıcısıdır. Eserin çeşitli yerlerinde "dede", giriş bölümünde dört defa "ata" unvanıyla anılmıştır. Göçebe Türkler'in yüceltip kutsallaştırdığı, bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen biridir.

Hayatı hakkında tarihî kaynaklardaki bilgiler farklılıklar gösterir. Kimi kaynaklarda Oğuzlar'ın Kayı boyundan, kiminde Bayat boyundan olduğu söylenir. Saltukname'de Dede Korkut Osmanlılar'la aynı soydan gösterilir ve Osmanlılar'ın soyu Oğuzlar'la birlikte İshak peygamberin oğlu Îs'e bağlanır. Halk rivayetlerine göre Dede Korkut aydın, berrak gözlü dev kızından dünyaya gelmiştir.

İslâm'dan önce yaşamış olmakla birlikte menkıbelerde İslam peygamberinin zamanına da yetişmiş gösterilir. 295 yıl yaşadığı rivayet edilir. Oğuz hükümdarlarına vezirlik yapmış olduğundan bahsedilir. Kimi kaynaklara göre Oğuz hanlarının onuncusu olan Kayı İnal Han'ın başmüşaviridir; kimine göre on dördüncü han olan Kanlı Yavguy'ın müşavirlik yapmıştır. Bir menkıbeye göre Kayı İnal Han Muhammed devrine Müslüman olmuş ve Dede Korkut'u Peygamber'e elçi göndermiştir. Eserde genellikle ozan olarak ortaya çıkar

Şamanizm kökenli bir menkıbeye göre Kırgız şamanlarına kopuz çalmayı ve türkü söylemeyi öğretmiş olan bir şamandır. Kazak halkı arasında bir Müslüman Kazak ermişi olarak tanınır. Seyhun nehrinin sol yakasında kurulmuş bir Kazak obasında yaşayıp, ölünce nehrin sağ kıyısına gömüldüğü anlatılır. Dede Korkut'un mezarının Bayburt Masat Köyünde olduğuna dair rivayetler vardır. Her yıl Bayburt'ta "Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni" düzenlenmektedir.





 
Türkiye
Ana Sayfa
          Türkiye Genel
Ana Sayfa
 

"Dede Korkut UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesinde " Haberini İlgilendiren Ülke ve Şehirler:

Azerbaycan Genel (Azerbaycan), Kazakistan Genel (Kazakistan),



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.