Napoli Pratik Gezi Rehberi


Kimilerine göre gerçek İtalya, kimilerine göre görülmese de olur...Napoli tezatlıkları bünyesinde barındıran bir şehir. Ve bu tezatlıklar içinde sizlere yardımcı olabilecek bazı bilgileri toparlamaya çalıştık...Umarım işinize yarar...


1- ULAŞIM

Napoli’ye Ulaşım
Türkiye’den Napoli’ye doğrudan uçuş bulunmuyor. İstanbul’dan Roma, Milano, Bologna’ya THY ile uçup aktarma yapmak zorundasınız. Aynı şekilde düşük maliyetli havayolları firmaları olan Blu-express ve Pegasus havayolları ile de Roma ve Milano’ya uçabilir, buradan Napoli’ye aktarma yapabilirsiniz.
 
İtalya'da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. 

İtalya'da 14 Haziran 2014 tarihine kadar geçerli olan "2x1 Special Offer" uygulaması var. Sadece Cumartesi günleri geçerli olan kampanyada iki kişi bir bilet fiyatı ile seyahat edebiliyorsunuz. Bölgesel trenlerde geçerli olmayan uygulama kapsamında sınırlı sayıda bilet satılıyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. 

Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, , Napoli – Milano arasında çalışan FRECCIAROSSA treninde bir ay öncesinde, base 95 €, economy 59 €, super economy ise 39 €'dan satılıyor.
  

Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya'da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor. Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
Napoli tren istasyonu Napoli Centrale merkezdeki Garibaldi Meydanına açılıyor. Napoli civarına ve tüm güney İtalya’ya servis yapan büyük bir tren istasyonu. İstasyonda zemin katta bagajlarınızı bırakabileceğiniz emanet ofisi (Deposito Bagagli) bulunuyor. 07.00-21.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 € ücret alıyor.
 
Bunun dışında Napoli'ye gemiyle de gelmeniz mümkün. Palermo, Livorno, Tunus, Cagliari’den düzenli feribot seferleri bulunuyor. Daha fazla bilgi için Grandı Navı Denizcilik internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Havaalanı Ulaşımı

Napoli Havaalanı (NAP) (Capodichino) şehre sadece 7 km uzaklıkta. Easy jet, Meridiana, Air Berlin, Vueling, Wizz Air gibi düşük maliyetli havayolları da Napoli’ye uçuş yapıyor. Havaalanında geliş terminalinde günlüğü 7 €’dan emanet ofisi bulunuyor. Daha detaylı bilgi için Napoli Havalimanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasında ulaşım için otobüs en mantıklı seçenek zira tren seferi bulunmuyor. İki tip otobüs işliyor: Unicocampania firmasinin otobüsü (Unico Alibus) her 20–30 dakikada bir havaalanından hareket ederek sadece Garibaldi Meydanı (15–20 dakika) ve Municipo Meydanında (30-35 dakika) duruyor. Fiyatı 3 € ve 06.30-23.30 arası çalışıyor. Biletleri otobüsten temin edebiliyorsunuz. Bu biletle 90 dakika boyunca başka herhangi bir toplu taşıma aracına binmeniz de mümkün. Unicocampania Alibus hakkinda daha detaylı bilgi için Unicocampania Alibus internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Bunun dışında aynı firmaya ait ANM-3S otobüsü de havaalanından Garibaldi Meydanına her 15 dakikada bir karşılıklı olarak sefer yapıyor. Sabah erken saatten gece yarısına kadar çalışan bu otobüslerin fiyatı 1,10 €. Ancak diğerine göre daha çok durakta duruyor ve daha kalabalık oluyor.
Bunun dışında havaalanından Amalfi sahillerini oluşturan Salerno, Sorrento ve Serre gibi diğer yakın turistik kasabalara sefer yapan otobüsler de mevcut. Bunlar hakkında detaylı bilgiye yukarıda verilen havaalanı internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım
 
 
Napoli’de şehir içi ulaşım otobüs, tramvay ve metro ile sağlanıyor. Ayrıca, başta Capri olmak üzere, yakın mesafedeki adalara ulaşmak için de feribot seferleri mevcut. Tüm otobüsler tren istasyonunun çıkışında yer alan Garibaldi Meydanında duruyor.
Napoli’de şehir içi ve yakın çevresinde ulaşım sistemi diğer Avrupa şehirlerine göre daha karışık. Birden fazla firma, farklı kartlar sunuyor. Otobüslerde, tramvayda ve metroda kullanılan “Unico Napoli” denen biletler bir kaç türlü. Napoli merkezinde 90 dakika geçerli biletlerin fiyatı 1.30 €. Bununla şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarına binebiliyorsunuz. Eğer bu bileti günlük almak isterseniz değeri 3,70 €. Hafta sonu için günlük bilet fiyatı ise 3,10 €. “Unico” biletlerin sadece Napoli’nin içinde değil de yaklaşık 20 km’lik çevresinde geçerli olanları da mevcut. Bunlar U1, U2 diye sıralanarak 11’e kadar gidiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi ilerledikçe ücrette artıyor.
 
 
Hemen hemen bütün İtalyan şehirlerinde olduğu gibi otobüse bindiğinizde makineden tarih ve saati işletmeniz gerekiyor. Aksi takdirde 37–100 € arasında değişen cezalarla karşılaşabilirsiniz.
İki tane ana metro hattı mevcut. Mavi hat merkezden başlayıp güneye sahil bölümüne giderken, sarı hat ise şehrin kuzeyine (Piscinola) gidiyor. Garibaldi, Museo ve Montesento metro ana bağlantı noktaları. Metroya bileti sisteme okutmadan binemiyorsunuz. Ortalama 4–8 dakika arasında metro seferleri söz konusu. Gece 21.00’dan sonra 15 dakikada bir işliyor. Hem metro hem de otobüsler gece yarısına kadar çalışıyor. Sabah da saat 06.00’da seferlerine başlıyorlar. Otobüs ve metro biletleri hakkında daha detaylı bilgi için Unicocampania Firmasının internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Napoli’de, Campania artecard denen güzel bir uygulama var. Napoli merkezi için 3 gün geçerli olan kartın fiyatı yetişkinler için 21 €, 18-25 yaş arasındaki gençler içinse 12 € . Napoli dahil tüm bölgeyi gezebileceğiniz diğer kartlar ise 3 ve 7 günlük olarak düzenlenmiş. 3 günlük bölgesel kartın fiyatı yetişkinler için 32 €, 7 günlük kartın fiyatı ise 34 €. 18-25 yaş arasındaki gençler ise 25 € ödüyor. Bunun dışında 7 farklı Artecard seçeneği mevcut. Bu kartlarla, kartın geçerli olduğu yerlerdeki ilk üç giriş ücretsiz, ondan sonrakilere de %50 indirim var. Ayrıca şehir içi ulaşım da bu karta dahil. Kartın süresi son günün gece yarısı bitiyor. Bu kartlarla havaalanından Alibus’lara da binebiliyorsunuz. Hangi kartın sizin için daha uygun olduğunu, tüm kartlar ve geçerli olduğu alanlarla ilgili olarak daha detaylı bilgi için Campania Artecard internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince; Şehri gezmek için kısa süresi olanlara şehir turu mantıklı bir seçenek olabiliyor. Üstü açık kırmızı renkli otobüslerle yapılan bu gezinin fiyatı yetişkinler için 22 €, 6-15 yaş arası çocuklar içinse 11 €. Bileti aldığınızda size verilen kırmızı bir karta tarih ve saat işleniyor. İşte bu dakikadan itibaren kartınız 24 saat geçerli. Ödemeyi kredi kartı ile de yapabiliyorsunuz. Napoli’de şehir turu için dört farklı güzergâh belirlenmiş: Kırmızı hat (A), mavi hat (B), yeşil hat (C) ve açık mavi hat (R). A (Kırmızı Hat) ve B (Mavi Hat). 1 Nisan–30 Ekim arasında hatların başlangıç saatleri 09.30/10.00 ve son hareket 17.00/17.30. 1 Kasım–31 Mart arasında ise hatların başlangıç saatleri 09:45/10:00 ve son turlar ise 15:45/16:00’da. Aldığınız bilet 24 saat boyunca tüm hatlar için geçerli. Tüm hatların başlangıç-bitiş noktaları Municipio meydanında ancak sadece buradan bineceksiniz diye bir şart bulunmuyor. Bazı duraklarda hatlar birbirleriyle kesiştikleri için birinden inip diğerine binerek neredeyse şehrin tamamını gezebiliyorsunuz. Bu tarz bir gezideki temel espri; şehrin popüler mekânlarını yaklaşık 3–4 saat içinde otobüsten inmeden gezebileceğiniz gibi aynı zamanda her hat boyunca 9–12 arası değişen duraklarda inip, o bölgeyi gezip, yaklaşık her yarım saatte bir gelen diğer otobüse binerek yolculuğa devam edebilmenizdir. Yani 24 saat boyunca 25’e yakın tarihi ve turistik yere bu otobüslerle giderek seçeceğiniz duraklarda inmeniz ve o bölgede zaman geçirmeniz mümkün. Bu konuda daha detaylı bilgi ve güzergahlar için Napoli Şehir Turları internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 

2- YEME-İÇME
 

İtalya’da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria’lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia’lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerlerinin büyük bölümü saat 15.00–19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.
 


İtalya denince akla pizza ve makarna (pasta) geliyor elbette. Bu kural en çok Napoli için geçerli olsa gerek. Zira pizzanın anavatanı olarak Napoli’yi gösteren kaynaklar o kadar çok ki! Hem lezzetli hem de keseye uygun. Genelde bunlarla bir sorununuz yoksa tüketmeye devam.

İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını büyük ihtimalle göremeyeceksiniz. Arzunuza göre ayrı ayrı malzemeli pizza sipariş edebileceğiniz gibi pek çok yerde daha ekonomik parça pizza yeme şansınız var. Şehrin hemen hemen her sokağında pizza ve pasta yemek mümkün ancak özellikle iki yer öne çıkıyor: Via Tribunali, 38 numaradaki “Ristorante Sorbillo” ve Via Cesare Sersale 1/3 numaradaki De Michele. Tüm kaynak kitaplar her ikisinin de Napoli’nin en güzel pizzalarını yaptığını söylüyorlar. Sorbillo’yu denedim. Gerçekten güzeldi…
 


İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bana göre bunun temel nedeni sütün yeterince ısıtılmadan servis edilmesi. Kahvenizi sütsüz alıyorsanız herhangi bir sıkıntı yok demektir.

Bir tür limon likörü olan limoncello’yu mutlaka denemelisiniz. Hafif acımsı ve ekşimtırak tadıyla gerçekten içimi güzel. Bazı dükkânlarda size ikram edilebilir. Alkol oranı çok yüksek değil. Bunun dışında, Toscana bölgesi üzümlerinden yapılan şarapların (Chianti) içimi ve fiyatları güzel.
 


Restoran ve kafeteryalarda Tavalo ve Banco uygulaması var. Bu daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz. Bu uygulamayı mutlaka sorun.

İtalya’da güneye doğru indikçe her şeyin fiyatı düşmeye başlıyor. Bu yüzden çok sıra dışı yerler hariç Napoli’de pahallılıktan endişe etmeyin.
 


Napoli yaz dönemi inanılmaz sıcak oluyor. Çeşmelerden akan su temiz ve içilebilir. Hiç düşünmeden boşalan şişelerinizi gördüğünüz çeşmelerden doldurun.

 
GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER

Şehir İçi
Napoli, diğer öne çıkan İtalya şehirlerinin nispeten gölgesinde kalmış olsa da önemli tarihi ve turistik yerleri barındırıyor. En çok ilgi görenleri ya da oraya kadar gittiğinizde mutlaka görmeniz gerekenleri bir tablo halinde vermeye çalıştık.





Yakın Çevresi

Napoli’nin yakın çevresinden de gezi alternatifleri oluşturabilirsiniz. İşte size bunlardan en popüler birkaç tanesi…

 
Capri
Avrupa ve İtalya sosyetesinin en önemli yazlık duraklarından birisi olan Capri adası Napoli’ye ortalama bir saat uzaklıkta. Capri ve AnaCapri olarak ikiye ayrılan bu 11 kilometrekarelik adaya ulaşmak için Beverello veya Massa limanlarına gelmeniz gerekiyor. Buradan ortalama saatte bir adaya ulaşım mümkün. Fiyatlar seçtiğiniz araca göre değişiyor. Yaklaşık 75 dakika süren feribot yolculuğunu seçerseniz tek yön ulaşım ücreti 10-11,20 € civarında tutuyor. Eğer 45 dakika süren deniz otobüslerini seçerseniz yaklaşık 18 € civarı ödeme yapmanız gerekiyor. İkisinin arasında bir sürede ulaşımı sağlayan hızlı feribotlar ise 16,5 € civarı. Ayrıca adaya vardığınızda daha yüksekteki AnaCapri bölgesine geçmek için fenikülere 1,80 € ücret ödemek durumundasınız. Otobüs ücreti de aynı.
Ana Capri’de Villa San Michele ve İmparator Tiberius için yapılmış olan Villa Jovis gerçekten büyüleyici. Mavi Mağara’da (Grotta Azzurra) görülebilecek yerlerden birisi ancak küçük sandallar kullanarak gidebiliyorsunuz. Capri hakkında daha detaylı bilgi için Capri Tourism internet sitesini inceleyebilirsiniz.


Pompei

79 yılında Vezüv yanardağının püskürmesi ile tamamen lavlar altında kalan Pompei şehri Napoli’ye yaklaşık 25 km uzaklıkta. 200.000’den fazla insanın taşlaşarak öldüğü bu şehre gitmek için iki alternatifiniz var: Tren ve otobüs. Bölgesel tren Circumvesuviana’nın Napoli tren istasyonundan kalkan Napoli-Sorrento trenine bindiğinizde Pompei Scavi istasyonunda inerseniz tarihi kentin girişi yaklaşık 100 metre mesafede yer alıyor. Eğer bu durağı kaçırırsanız Pompei merkezde inerek 20 dakikalık keyifli bir yürüyüşe razı olmanız gerekiyor. Bunun dışında SITA otobüs firması da Municipio meydanından kalkarak sizi Pompei’ye (Piazza Esedra) götürmektedir. Tek yön tren ve otobüs ücretleri 3 € civarında.
Nisan-Kasım ayları arasında 08.30-19.30 arası açık olan Pompei’ye giriş ücreti tüm gün geçerli 11 €. Üç günlük geçerli ve beş yeri kapsayan (Herculaneum, Pompeii, Oplontis, Stabiae, Boscoreale) bilet ücreti ise 20 €. Pompei hakkında daha detaylı bilgi için Pompeiturismo internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 

DİĞER
 

Napoli yılın her ayında ziyaret edebileceğiniz bir şehir. Ancak haziran ve temmuz ayları oldukça yoğun ve aynı zamanda çok sıcak oluyor. Bu yüzden ilkbahar ve sonbahar ayları çok daha mantıklı seçenekler. Hatta kış tercihiniz dahi olabilir. Eğer ille de yazın gidecekseniz güneş kreminizi ve mayonuzu almayı unutmayın.
 
Gideceğiniz her şehirdeki gibi Napoli’de de öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerinden bazılarını; havaalanında, Napoli Centrale tren garında, Plebiscito meydanında ve Galleria Umberto’da bulabilirsiniz.
 
Napoli’de hosteller de dahil neredeyse tüm konaklama yerlerinin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa’nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.
 
Özellikle düşük bütçeli oteller (budget hotel) genelde bir binanın bir ya da birkaç katında bulunuyor. Kahvaltılardan çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde, çay, kahve, kruvasan, ekmek ve reçel bulunuyor.
 
Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...
 
Napoli’nin dar sokaklarında gezintiye çıkmak isterseniz Spaccanapoli’ye mutlaka uğrayın. Cüzdanınıza ve değerli eşyalarınıza da dikkat edin.
Via Tribunali’yi kesen hediyelik eşyalar satılan sokaklara girmeden dönmeyin. Mutlaka ilginizi çekecek bir şeyler bulacaksınız.
 
Napoli İtalya’da hırsızlık ve yankesicilik açısından en sorunlu şehirlerden biri ya da birincisi olarak kabul ediliyor. Hatta merkez tren garında çok yerde bunun uyarılarını dahi görebilirsiniz. Üzerinizde pahallı bir şey bulundurmayın, çantanıza ve fotoğraf makinelerinize sahip çıkın. Özellikle saat 23’den sonra Garibaldi Meydanında daha dikkatli olun.
 
Napoli’de acil telefonlar: Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115
 
Türkiye’den Napoli’yi aramak için: 00–39–81-numara; Napoli’den Türkiye’yi aramak içinse: 00–90-alan kodu-numara çevirin.
 
Napoli’de tatil günleri şunlardır:
Yeni Yıl (1 Ocak),
Epiphany (6 Ocak),
Paskalya (Mart/Nisan),
Kurtuluş Günü (25 Nisan),
İşçi Bayramı (1 Mayıs),
Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),
Assumption (15 Ağustos),
Hristiyan Festivali (1 Kasım),
Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),
Noel (25 Aralık).
 
 

Napoli hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
 
 
 
 





Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.


Son Güncelleme: 18/04/2014 (Gezilecek yerler tablosu hariç)



 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(18 Nisan 2014)
Yazıdaki detaylar (gezilecek yerler tablosu hariç) 18.04.2014 tarihi itibariyle güncellenmiştir.
hakangeziyor
(06 Eylül 2012)
Güzel yorumlarınız için teşekkürler. Napoliden Sorrentoya en kolay ulaşım tren ile. Ortalama bir saat süren yolculuk tek yön 4 Euro. Otobüste mevcut ancak en iyisi tren bence. İyi seyahatler...
sln
(06 Eylül 2012)
merhaba yazınızı okudum, faydalı bilgileriniz için teşekkürler. site oldukça güzel. bir sorum olacaktı.
napoli den sorrento ya geçiş nasıldır acaba
Kübra
(16 Mart 2012)
Hakan bey mrb.mayıs ayına avrupaya bı gezı planlıyorum ama yol,rota..cok bılgı eksıgım var yardımcı olabılırsenız cok mutlu olurum...
SEYMEN TAHİR
(25 Eylül 2011)
TEBRİK EDERİM HARİKA BİR GEZİ YAZISI. EMEKLERİNİZE SAĞLIK.