Roma Pratik Gezi Rehberi



Roma, Roma, Roma... Daha ne denilebilir ki...Roma gezinizde kullanabileceğiniz pratik bilgiler için incelemeye başlayabilirsiniz...Katkılarınızı bekliyoruz…

 
 
1- ULAŞIM


Roma’ya Ulaşım


İstanbul’dan Roma’ya THY ve Air Italia gibi resmi havayolu firmalarından ulaşım yapabileceğiniz gibi düşük maliyetli havayolları firmaları olan İtalyan Blu-express ve yerli Pegasus havayolları ile de direkt uçabilirsiniz. Bunun dışında THY ve Pegasus Havayolları ile pek çok şehrimizden aktarmalı olarak da Roma’ya uçabileceğiniz gibi Alman Lufthansa Havayolları’da diğer bir alternatifiniz olabilir.


İtalya'da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. 

İtalya'da 14 Haziran 2014 tarihine kadar geçerli olan "2x1 Special Offer" uygulaması var. Sadece Cumartesi günleri geçerli olan kampanyada iki kişi bir bilet fiyatı ile seyahat edebiliyorsunuz. Bölgesel trenlerde geçerli olmayan uygulama kapsamında sınırlı sayıda bilet satılıyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. 

Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, Roma – Milano arasında çalışan FRECCIAROSSA treninde bir ay öncesinde, base 95 €, economy 59 €, super economy ise 39 €'dan satılıyor.

Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya'da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor. Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Roma’nın en büyük ve merkezi tren garı Roma Termini. Zaten Termini civarındaysanız Roma şehir merkezindesiniz demektir. Roma’da işleyen iki farklı metro hattının kesiştiği tek nokta Termini. Hemen ön tarafındaki devasa Cumhuriyet Meydanı da pek çok otobüsün ilk/son durağı. Buradan gerek metro gerekse de otobüslerle Roma'nın hatta Avrupa'nın her yerine ulaşmanız mümkün. İstasyonda birinci katta bagajlarınızı bırakabileceğiniz emanet ofisi (Deposito Bagagli) bulunuyor. 06.00-24.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 € ücret alıyor. Ayrıca bodrum katta her şeyi bulabileceğiniz bir de süpermarket mevcut.

Bunun dışında şehrin kuzeydoğusunda yer alan Tiburtina tren garı da ikinci büyük istasyon. Metro hattının geçtiği istasyonda da, Termini ile aynı koşullarda, emanet ofisi bulunuyor.

Havaalanı Ulaşımı



Fiumicino Havaalanı
Roma’da en büyük havaalanı şehre 26 km uzaklıktaki Fiumicino (FCO) havaalanıdır. Tüm ulusal havayolu firmaları ile bazı düşük maliyetli havayolları buraya uçuyor. Türkiye’den kalkan tüm Roma uçakları da bu havaalanını kullanıyor. Detaylı bilgi için Fiumicino Havalimanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.


Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasında ulaşım için otobüs ve tren kullanılmaktadır. Leonardo Express havaalanı ile Roma Termini tren istasyonu arasındaki özel tren seferlerini yapmaktadır. Her gün Termini’den 05.52-22.52 arası; havaalanından ise 06.36-23.36 arası her 30 dakikada bir hareket eden tren yolculuğu yaklaşık yarım saat sürer ve ücreti 14 €. 12 yaşından küçük çocuklar bir büyükle seyahat ettiklerinde ücret ödemiyorlar. Leonardo Express 23-24 no'lu platformlardan hareket ediyor.

Bunun dışında şehrin Trastevere, Ostieense ve Tiburtina tren istasyonuna ulaşımı sağlayan ve metroya aktarma yapabileceğiniz FL 1 Bölgesel tren seferleri de mevcut. Yaklaşık 45 dakikalık bu yolculuğun maliyeti 8 €. Leonardo Express ve diger tren seferleri için İtalya Demiryolları Havaalanı Ulaşımı internet sitesini inceleyebilirsiniz.




Otobüse gelince… Sitbusshutle firması havaalanından Termini tren istasyonuna karşılıklı seferler düzenliyor. Sitbusshuttle Otobüs Firması Havaalanından 08.30-00.30 arası: merkezden (Via Marsala - Piazza Cavour) ise 05.00-20.30 arası ortalama her 45 dakikada bir otobüs kalkıyor. Fiyatları ise tek yön 6 €, gidiş-dönüş alırsanız 11 €.





Bunun dışında özellikle gece yarısından sabaha kadar yaklaşık 1-1,5 saat aralıklarla havaalanı ile Tiburtina tren istasyonu arasında karşılıklı çalışan otobüs seferleri de mevcut. 5 € fiyatlı bu otobüsler Termini tren istasyonunun da bulunduğu Cinguecento meydanında dururlar. Biletler doğrudan otobüslerden alınabilir. Ayrıntılı bilgi için: Cotral Otobüs Firması (İtalyanca) internet sitesini inceleyebilirsiniz.



Ayrıca Terravision firması da her 30 dakikada bir Havaalanından Termini tren istasyonuna karşılıklı seferler düzenliyor. İnternet üzerinden promosyon fiyatları olarak tek yön 4 €. Gidiş-dönüş alırsanız fiyat farketmiyor. Eğer biletinizi otobüste alırsanız tek yön 6 €, gidiş-dönüş 11 €. Ayrıntılar için Terravision Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.



Roma Belediyesi Havaalanından şehir merkezine karşılıklı olarak fix tarifeli taksi seferleri de düzenlemiş. Buna göre maksimum dört kişilik bir taksi yolcuğu tutarı 40 Eurodur.

Ciampino Havaalanı

 

Roma’daki ikinci havaalanı ise yaklaşık 15 km mesafede yer alan Ciampino (CIA) havaalanıdır. Bu havaalanında faaliyet gösteren en önemli düşük maliyetli havayolu firmaları Ryan Air ve Easyjet’tir. Havaalanı hakkında detaylı bilgi isterseniz Roma Ciampino Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.





Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasında ulaşım için otobüs ve tren kullanılmakla birlikte tren için aktarma yapılması gerektiğinden daha çok otobüsle ulaşım tavsiye ediliyor. Havaalanı-Merkez arasında karşılıklı sefer yapan dört farklı otobüs firması bulunmakla birlikte en popüler iki tanesi Terravision ve Sitbusshuttle firmaları. Her iki firma da yoğun saatler dışında ortalama 45 dakikada bir sefer düzenlemektedir. Terravision Otobüs Firması havaalanından 08.15–00.15 arası çalışırken, Termini’den 04.30–21.20 arası çalışıyor. Bileti internetten alırsanız fiyatlar tek yön 4 €, gidiş-geliş 8 €. Yok duraktan alırsanız o zaman tek yön 6 €, gidiş-dönüş 11 €.

Sitbusshuttle firması ise benzer saatler arasında çalışırken havaalanından kalkışları 23.15’i buluyor. Tek yön normal fiyat 6 €, gidiş-geliş 8 €. Ancak firma zaman zaman sadece havaalanı - Roma Termini biletleri icin tek yön 4 € özel fiyat uygulaması yapıyor. Detaylar icin Sitbusshuttle Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.




Diğer havaalanında olduğu gibi Roma Belediyesi Ciampino’dan şehir merkezine karşılıklı olarak fix tarifeli taksi seferleri de düzenlemiştir. Buna göre maksimum dört kişilik bir taksi yolcuğu tutarı 40 €.

Şehir İçi Ulaşımı



Roma’da en yaygın şehir içi ulaşım aracı metrodur. Bunun yanında pek çok noktaya sefer düzenleyen şehir içi otobüsler de mevcuttur. Roma’da 100 dakika geçerli biletin  (Biglietto Integrato a Tempofiyatı 1,50 €. Tüm gün (Gece saat 24.00'e kadar) geçerli olan biletin (Biglietto Giornaliero Integrato) fiyatı ise 6 €. Üç günlük turist biletinin (Biglietto Turistico Integrato) fiyatı da 16,50 €. Eğer geziniz bir haftayı bulacaksa o zaman haftalık bilet (Carta Integrata Settimanale) almanız lazım ki bunun da fiyatı 24 €. Bu biletlerle şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarına binebiliyorsunuz. Çoklu biletlerde metroya her binişinizde zaten otomatik kapılardan geçebilmeniz için kartları göstermeniz gerekiyor. Otobüste ise ilk bindiğinizde içerdeki makinelerde onaylatıyorsunuz. Bu onaylatma işlemi ile başlangıç günü ve saati kaydediliyor. Sonraki binişlerinizde böyle bir mecburiyet yok. Kontrolde geçersiz bir durum ortaya çıkarsa turist olmanıza aldırmadan yaklaşık 100 € ceza kesiliyor. Biletler Tabacchi denen büfelerden ya da otomatik makinelerden satın alınabiliyor.



Roma’da metro iki hattan oluşuyor: A (Kırmızı Hat) ve B (Mavi Hat). Bunların kesiştikleri tek nokta ise Roma Termini. Metro genellikle tarihi şehre çok fazla uğramıyor. A hattının şehrin tarihi bölümüne en yakın diyebileceğimiz durağı Barberini. Ki bu dahi Aşk Çeşmesine yaklaşık 300–400 metre uzaklıkta. B hattında ise meşhur Kolezyum durağı var. Metro ortalama her 7-10 dakika arası çalışıyor. Yoğun saatlerde bu süre 3-5 dakikaya kadar iniyor. Metro sabah saat 05.30’da başlıyor ve gece 23.30’a kadar (Cumartesi geceleri 24.30) devam ediyor.

Roma’da çok yoğun bir de otobüs ve tramvay hattı mevcut. Otobüsler de sabah 05.30 da başlayıp gece yarısına kadar çalışıyor. Ayrıca Roma Termini ile Piazza Venezia’dan pek çok yöne her yarım saatte bir kalkan gece otobüsleri de mevcut. Bu otobüslerde biletleri şoförlerden de alabiliyorsunuz. Roma Termini çıkışındaki meydanda (Piazza dei Cinquecento) yer alan otobüs danışma bölümlerinde turistik yerlerde kaç numaralı otobüslerin geçtiğine dair bilgiler mevcut. Otobüs duraklarındaki elektronik göstergeler, hangi numaralı otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını belirtiyor. Duraktan geçen otobüslerin nereye gittiğini bildiren tabelalar var. Böylece gitmek istediğiniz yere hangi numaralı otobüsün gidebileceğini bulabiliyor ve bunun kaç dakika sonra geleceğini görebiliyorsunuz. Elinizdeki kartla otobüse ilk kez bindiğinizde içerdeki makinelere mutlaka okutmanız gerekiyor. Zira 100 Euro ceza burada da geçerli. Aşağıda Roma'daki en popüler noktalara giden otobüs hatları listelenmiştir:

- H Termini station - via Nazionale - piazza Venezia - Jewish Ghetto - Trastevere (district) - Roma Trastevere train station
- 23 St. Paul Outside the Walls - Ostiense station - Testaccio - Trastevere - p.za del Risorgimento (Vatican Museums)
- 40 Termini station - p.za Venezia - largo di Torre Argentina - corso Vittorio Emanuele II - Castel Sant'Angelo (express route)
- 44 Via del Teatro di Marcello (Capitoline Hill) - Forum Boarium - Trastevere - Janiculum - Monteverde vecchio
- 64 Termini station - p.za Venezia - l.go di Torre Argentina - c.so Vittorio Emanuele II - c.so del Rinascimento (p.za Navona) - St. Peter's
- 75 Via XX Settembre - Termini station - Roman Forum - Colosseum - Aventine - Ostiense station - Testaccio - Trastevere - Janiculum - Monteverde vecchio
- 81 St. John Lateran - Colosseum - Circus Maximus - p.za Venezia - c.so Vittorio Emanuele II - p.za Navona - p.za del Risorgimento (Vatican Museums)
- 115 L.go Fiorentini (via Giulia) - Janiculum (piazzale Garibaldi) - Janiculum (S. Pietro in Montorio) - Trastevere
- 116 Via Veneto - Campo de' Fiori - piazza Navona
- 117 St. John Lateran - Colosseum - piazza di Spagna - piazza del Popolo
- 119 Piazza Augusto Imperatore - Pantheon
- 175 Termini station - p.za della Repubblica - p.za Barberini - via del Corso - p.za Venezia - Forum Romanum - Colosseum - Circus Maximus - Ostiense station.
- 492 Cipro (Metro line A) - p.za del Risorgimento (Vatican Museums) - Castel Sant'Angelo - c.so del Rinascimento (p.za Navona) - l.go di Torre Argentina - p.za Venezia - via del Corso - via del Tritone (piazza barberini and Trevi fountain) - Tiburtina station

Gerek metro gerekse de otobüs hatlarıyla ilgili daha detaylı bilgiyi Atac Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.





Roma’da en mantıklı ulaşım seçeneklerinden birisi de turizm bürolarından ya da bazı büfelerden bir adet Roma Pass satın almak. Değeri 36 €. Roma Pass, güzel bir paket. Bu paketin içeriğinde bulunanlar ise şöyle:



- 3 gün geçerli ve tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabilen bir ulaşım kartı,


- 3 gün geçerli, gireceğiniz ilk iki müze ya da tarihi esere bedava, sonrakilere ise indirimli şekilde girmenizi sağlayan bir müze giriş kartı,


- Roma haritası,


- Ufak bir Roma Rehberi,


- Bir adet Roma Haberleri rehberi.

Yukarıdakilere ilaveten "Accademia Nazionale di San Luca", "Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina", "Museo Bilotti a Villa Borghese", "Museo Canonica", "Museo delle Mura", "Museo Napoleonico" ve "Villa di Massenzio" müzelerine de ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

Örnek vererek açıklamak istersek: Popüler mekânlardan Kolezyum (Roma Forumu dahil) ve Borghese Galerisi ya da Castel Angelo’nun girişleri yaklaşık 24 €. Yani ilk iki girişi buralara yaparsanız 3 günlük ulaşım bedeli size 12 €’ya gelmiş oluyor. Başka bir ifadeyle, diğer müzeleri ziyaret etmeseniz dahi yaklaşık 6-7 € kazançlı oluyorsunuz. Kart, müzeler ve şehirdeki diğer bazı aktivitelere de indirim sağlayabiliyor. Bu sebepten Roma Pass yazan yerlerde kartınızı göstermeyi unutmayın. Ayrıca bedava girmeyi planladığınız ilk iki yer için özel Roma Pass giriş turnikesi varsa bilet sırasını beklemenize de gerek yok (Kolezyumda böyle bir gişe mevcut). Unutmadan, Roma şehir turu yapacaksanız Roma Pass %15’de indirim sağlıyor.

2013 yılından itibaren üç günlük Roma Pass Yanında "48 Saatlik Roma Pass" adıyla satılan 28 €'luk bir kart daha mevcut. 48 saatlik Roma Pass'ın farkı, adından da anlaşılacağı gibi 48 saat geçerli olması ve iki yerine bir ücretsiz atraksiyona izin vermesi. Normal koşullarda aralarındaki fark dikkate alındığında normal Roma Pass'ı kullanmak her koşulda daha avantajlı oluyor. Roma Pass hakkında daha detaylı bilgiye Roma Pass Kartı internet sitesinde bulabilirsiniz.




Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince; Şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turu mantıklı bir seçenek olabiliyor. Üstü açık kırmızı renkli (az sayıda yeşil) otobüslerle yapılan bu gezinin fiyatı yetişkinler için 22 €, 5-15 yaş arası çocuklar içinse 11 €. Bunun haricinde daha ekonomik gelen farklı aile paket fiyatları uyguluyorlar. Bileti aldığınızda size verilen kırmızı bir karta tarih ve saat işleniyor. Roma’da şehir turu için 2 farklı güzergâh belirlenmiş: A (Kırmızı Hat) ve B (Mavi Hat). Aldığınız bilet 48 saat boyunca her iki hat için de geçerli. Tüm hatların başlangıç noktaları farklı ama bazı duraklarda hatlar birbirleriyle kesiştikleri için birinden inip diğerine binerek tamamını kullanabiliyorsunuz. Bu tarz bir gezideki temel espri şehrin popüler mekânlarını yaklaşık 3-4 saat içinde otobüsten inmeden gezebileceğiniz gibi aynı zamanda her hat boyunca 12-13 arası değişen duraklarda inip, o bölgeyi gezip, yaklaşık her yarım saatte bir gelen diğer otobüse binerek yolculuğa devam edebilmenizdir. Yani iki gün boyunca 40’a yakın tarihi ve turistik yere bu otobüslerle giderek seçeceğiniz duraklarda inmeniz ve o bölgede zaman geçirmeniz mümkün. Roma Şehir Turu hakkında daha detaylı bilgi ve güzergâhlar için ilgili internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 



2- YEME-İÇME

 

İtalya’da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria’lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia’lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerleri büyük bölümü saat 15.00-19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.

İtalya denince akla pizza ve makarna (pasta) geliyor elbette. Bu kural Roma için de geçerli. Hem lezzetli hem de keseye uygun. Genelde bunlarla bir sorununuz yoksa tüketmeye devam.

İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını orada bulamazsınız. Arzunuza göre ayrı ayrı malzemeli pizza sipariş edebileceğiniz gibi pek çok yerde parça pizza yeme şansınız var. Şehrin hemen hemen her sokağında pizza ve pasta yemek mümkün ancak ekonomik olmak sizin için çok da önemli değilse Trastevere ile Campo di Fiori bölgelerini özellikle tavsiye ediyorum.



İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bana göre bunun temel nedeni sütün yeterince ısıtılmadan servis edilmesi. Kahvenizi sütsüz alıyorsanız sorun yok.



Toscana bölgesi üzümlerinden yapılan şarapların (Chianti) içimi ve fiyatları güzel. Ayrıca Napoli ve Sicilya bölgesinde daha popüler olsa da bir tür limon likörü olan limoncello tüm İtalya’da bulunabiliyor. Mutlaka deneyin.

Roma’dan dondurma yemeden sakın ayrılmayın. Çok çeşit ve enfes lezzetler bir arada bulunabiliyor. Farklı markalar olsa da Blue Ice tavsiye ederim. Çok noktada bulabilirsiniz. Bunun yanında tiramisu’yu da deneyebilirsiniz. Büyük ihtimalle bizdekilerin tiramisu olmadığını düşüneceksiniz.

Restoran ve kafeteryalarda Tavalo ve Banco uygulaması var. Bu daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz. Bu uygulamayı mutlaka sorun ya da menüden kontrol edin.



Pek çok popüler şehirde olduğu gibi, özel bir ilginiz ya da tavsiye yoksa Roma’da turistik mekânların civarında yemek yemekten kaçının. Aynı ürünleri bir-iki arka sokakta yarı fiyatına yiyebilirsiniz.



Roma yaz dönemi inanılmaz sıcak oluyor. Çeşmelerden akan su temiz ve içilebilir. Hiç düşünmeden boşalan şişelerinizi gördüğünüz çeşmelerden doldurun.



Eğer oteliniz kahvaltı dahil değilse ve siz Termini tren istasyonuna yakınsanız, istasyonun hemen girişinde sağda bulunan kafeteryayı tavsiye edebilirim. Türlü türlü sıcak kruvasanlar çok uygun fiyatlara sizleri bekliyor olacak.

 
 


3- GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER


Şehir İçi


Roma gerek tarihi dokusu gerek canlılığı itibariyle onlarca gezilecek ve görülecek yeri barındıran mükemmel bir şehir. Bu açıdan değerlendirildiğinde hepsini bir araya toplamak gerçekten çok zor. Yine de en çok ilgi görenleri bir tablo halinde vermeye çalıştım.










Yakın Çevresi

Roma’da üç günden fazla kalacaksanız yakın çevresinden de gezi alternatifleri oluşturabilirsiniz. İşte size bunlardan ilk akla gelenler…

Tivoli Bahçeleri


Tivoli bahçeleri, Roma’ya yaklaşık 50 dakika uzaklıktadır. Görkemli çeşmeleriyle Villa d’este ve İmparator Hadrian’ın villasını gezmek için bir gününüzü ayırabilirsiniz. Ve Ponte Mammolo metro istasyonundan alacağınız 4 €’luk otobüs gidiş-dönüş biletiyle harika bir gün geçirebilirsiniz. Otobüsler her 15 dakikada bir çalışıyor. Ayrıca Tiburtina tren istasyonundan da karşılıklı tren var ve tek yön tren ücreti 2,80 €. Tivoli Harabeler Giriş ücreti normalde yetiskin icin 8 €. Ancak özel etkinliklerin olduğu zamanlarda (ki neredeyse yılın 7-8 ayında var) bu fiyat 11 €. Sabah 08.30’dan gün batımına bir saat kalana kadar açık. Tivoli hakkında daha detaylı bilgi için Tivoli Bahçeleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.




Ostia Antica

Eski Roma liman kasabası olan Ostia şehri de bir başka alternatif olabilir. Tarihi dönemde bir Roma şehrinin nasıl göründüğü ilginizi çekiyorsa ve nispeten sessiz bir gün geçirmek istiyorsanız burası tam size görebir yer. Metro B hattındaki Piramide istasyonunda bineceğiniz “ Lido di Ostia” treni ile bir metro bileti fiyatına yaklaşık 30 dakika içinde Ostias’ya varabilirsiniz. Pazartesi günleri hariç 08.30-19.30 arası açık olan tarihi şehre giriş ücreti yetişkinler için 6,50 €, 18-25 yaş arası ise %50 indirimli. Özel olarak hazırlanmış faydalı bilgiler dokumanı için Ostia Antica Sayfası internet sitesini veya Ostia Antica internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Orvieto

Roma’nın yaklaşık 100 km kuzeyinde kalan dünyanın en önemli ortaçağ mirası şehirlerinden Orvieto’ya gitmek için Termini ve Tiburtina tren istasyonlarından kalkan trenlere binebilirsiniz. Tek yön bilet ücretinin 7,50 € olduğu bu önemli Etrüsk kentinin merkezine ulaşmak içinse 580 metre uzunluğundaki bir fenikülere binmeniz gerekiyor. Orvieto hakkında daha detaylı bilgi isteyenler Orvieto Turizm Sayfası internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Castelli Romani

 
Roma’nın güney doğusunda yaklaşık 20 km mesafede yer alan ve Albin Tepeleri olarak da bilinen Castelli Romana bölgesi 13 küçük kasabayı kapsamaktadır. Papanın yazlık sarayının bulunduğu Castel Gandolfo ve meşhur şaraplarıyla Frascati en önemli kasabalardır. Frascati’ye ulaşım için metro A hattındaki Anagnina istasyonundan otobüse binebilirsiniz (Tek yön 1,60 €). Ya da Termini tren istasyonundan 2,10 € ödeyerek trenle gidebilirsiniz. Frascati’den Gandolfo’ya otobüs olduğu gibi Termini’den doğrudan tren de bulunmaktadır.


DİĞER



- Roma yılın her ayında ziyaret edebileceğiniz bir şehir. Ancak haziran ve temmuz ayları oldukça yoğun ve aynı zamanda çok sıcak oluyor. Bu yüzden ilkbahar ve sonbahar ayları çok daha mantıklı seçenekler.



- Roma’yı iki-üç gün içinde tamamen gezebilmeniz neredeyse imkânsız. Bu yüzden planınızı iyi yaparak “her yeri görmem lazım” diye kendinize işkence etmeyin. Dinlenmek için zaman ayırın.

- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Roma’da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerinden bazılarını; her iki havaalanında, Termini tren garında, Navona meydanında ve Castel Sant’Angelo’da bulabilirsiniz.



- Otelinizi kendiniz ayarlıyorsanız “tarihi şehir merkezinde” ifadesine temkinli yaklaşın. Zira Roma oldukça büyük bir şehir ve pek çok yeri tarihi olarak geçiyor. Bu yüzden otelin haritadaki konumuna mutlaka bakın.



- Roma’da hosteller de dahil neredeyse tüm konaklama yerlerinin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa’nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.



- Özellikle düşük bütçeli oteller (budget hotel) genelde bir binanın bir yada birkaç katında bulunuyor. Kahvaltılardan çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde, çay, kahve, kruvasan, ekmek ve reçel bulunuyor.



- Şehri ekonomik gezmenin en iyi yollarından birisi 64 no’lu otobüse binmektir. Güzergâhında pek çok tarihi yeri görebileceğiniz bu otobüs aynı zamanda en çok yankesicilik vakalarının yaşandığı yerdir. Dikkatli olun.



- Venezia Meydanındaki Vittoria Emanuele II anıtını ücretsiz gezebilirsiniz. Ancak ilginiz varsa ve Roma’nın yüksekten manzarasını görmek istiyorsanız 7 € vererek asansörle yukarı çıkabilirsiniz. Meraklısına…



- Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...



- Roma’dan sevdiklerinize posta kartı ya da resim gönderecekseniz İtalya Posta Servisi yerine Vatikan Posta Servisini tercih edin. Kesinlikle daha hızlı olduklarını duymuştum.



- Eğer Roma’da bir Pazar günü bulunuyorsanız Tiber nehrinin öbür yakasında Trastevere semtindeki açık semt pazarına mutlaka uğrayın. Yaklaşık 2 km.lik bu pazarda yok yok…

- İyi bilenler Roma’nın hırsızlık ve yankesicilik konusunda diğer Avrupa şehirlerinden çok farkı olmadığını söylerler. Yine de gece yarısından sonra Termini civarında dikkatli olmanızı öneriyorum.



- Roma’da acil telefonlar: Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115



- Türkiye’den Roma’yı aramak için: 00–39–06-numara; Roma’dan Türkiye’yi aramak içinse: 00–90-alan kodu-numara çevirin.



- Roma’da tatil günleri şunlardır:

Yeni Yıl (1 Ocak),


Epiphany (6 Ocak),


Paskalya (Mart/Nisan),


Kurtuluş Günü (25 Nisan),


İşçi Bayramı (1 Mayıs),


Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),


S. Pietro e Paolo (29 Haziran),


Assumption (15 Ağustos),


Hristiyan Festivali (1 Kasım),


Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),


Noel (25 Aralık).



- Roma hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:


Turismoroma


Rome info

Enjoy Rome


About Roma

Lonelyplanet

 







Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.


Son Güncelleme: 23/04/2014  (Gezilicek yerler tablosu hariç)







 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(28 Ekim 2016)
Sevgili Mesut, çok keyifli bir Roma ve Floransa gezisi yaptığını biliyorum. Maceraları senden bizzat dinlemek çok eğlenceliydi. Ama burada da çok yararlı bilgiler vereceğinden şüphem yok. Tekrar hoşgeldin. Öpüyorum...
Mesut Ünal
(24 Ekim 2016)
08-14 Ekim 2016 tarihleri arasında Romaya yaptığım gezide, havaalanından şehir merkezine giden otobüs firmaları çeşitlendirilmiş gibi geldi bana.
hakangeziyor
(13 Nisan 2016)
Selamlar, gezilecek yerler tablosu biraz daha eski olsa da tüm fiyatlar 23.04.2014 tarihi itibariyle geçerli. Siz gitmeden yenilemeye gayret gösteririm. İyi seyahatler.
Elafed
(10 Nisan 2016)
Hakan bey merhaba,4 mayısda Roma seyahatimiz var,fiyatlar güncelmidir acaba?
halis
(03 Mart 2016)
Hakan Bey öncelikle emeğiniz ve sabrınız için teşekkürler.
Milano(1)-Verona(1)-Venedik(1)-Floransa(2)-Roma(3)şeklinde plan yaptık. Romaya 2.5 gün kalıyor. Son günümüz ayın ilk pazarına (4 eylül) denk geliyor. Tüm müzeler kolezyum vs. ücretsiz ancak ücretsiz olacağı için aşırı yoğun olurda buraları gezemezsem diye endişeliyim.
3 Eylül de buraları gezeyim desem, 4 ünde de vatikan kapalı olcak. Sizce gezebilir miyim kolezyum ve santangeloyu ayın ilk pazarında.
hakangeziyor
(13 Şubat 2016)
Ali bey merhaba. Maalesef bildiğim kadarı ile Roma Passı havalimanı bağlantısı olan seferlerde (tren, otobüs) kullanamıyorsunuz.
Trenitaliadan 2x1 kampanyasında bilet almak için iki kişilik seçim yapıyorsunuz, sistem size sonunda tek kişilik fiyat ödemesi yaptırıyor. Trenitalia sitesinin "Offers" bölümünde aynı gün gidiş-dönüş ya da hafta sonu gibi farklı indirimleri de inceleyin derim.
İyi yolculuklar.
Not: Bu arada rehberi yenileme ve geliştirme zamanının geldiğini hatırlattığınız için teşekkürler...
Ali73
(03 Şubat 2016)
Merhaba
Bilgiler için teşekkürler.
Romapass kartını havaalanından şehir merkezine giden trende de kullanabilirmiyiz?
Ayrıca Roma Venedik tren yolculuğunda 2x1 kampanyasında kişi sayısını bir kişimi seçmemiz gerekiyor?
Teşekkürler
Hüseyin D.
(19 Ocak 2015)
Hakan bey dediğiniz gibi sistemsel bir sıkıntı varmış sanırım şimdi düzeldi.Roma-Floransa biletimizi de aldım.Umarım Roma-Napoli-Roma biletlerimizde bir sıkıntı olmaz.Onuda Termini ye vardığımızda PNR kodumuzu bilet ofisinden teyit ettirmek için soracağım.Zaman zaman sorularım olacak yine size.çok teşekkürler ilginiz için.
Hüseyin D.
(18 Ocak 2015)
Hakan bey ben hangi tarihi seçsem ilerlediğim zaman bir sonraki güne bilet kesiyor.Roma-Napoli gidiş-dönüş biletini bir önceki günü seçerek gideceğim tarih olan 14 mayısa aldım.16 Mayıs tarihinde Romadan floransaya geçeceğiz.Bu sıkıntı yüzünden beklemeye başladım bende.Sizden ricam mesela 16 mayısa bakar mısınız Roma-Floransa saat 09.50 treni?
hakangeziyor
(18 Ocak 2015)
Hüseyin bey, bir yanlışlık olmasın? Ben denediğimde örneğin 04.02.2015 yazdım ve son noktaya kadar aynı tarih için geldi. Sakın gideceğiniz gün dışında bir tarih yazmayın. Muhtemelen siz baktığınızda sistemsel bir sıkıntı vardı. Zira bir zamandır bende bakmıyordum ve trenitalia stesini de yenilemiş.
Hüseyin D.
(17 Ocak 2015)
herkese merhaba.12 Mayısda İtalyaya balayına gidiyoruz inşallah.siz değerli üyelerin yazılarından yola çıkarak 10 günlük bir program hazırlıyoruz.tren biletlerini de şimdiden alıyorum yalnız trenitalia sitesinde bir sorun var seçtiğim tarihe bilet almak istediğim zaman bir gün sonrasına bilet kesiyor.bu şekilde gideceğim tarihten bir önceki günü seçip bilet alırsam bir sıkıntı yaşar mıyız?cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Cagataythr
(13 Eylül 2014)
Slm hakan yazıların mukemmel sızden bırsey rıca edecem esımle bırlıkte 1-5 kasım arasında ıtalyada olacaz roma da ınıp romadan dönecez tekrar bize bir yol programı tavsıye edebılırmısın görebıldıgımız kadar fazla yer ve mekan gormek ıstıyoruz sımdıden cok tesekkurler
okan
(08 Haziran 2014)
23 haziran sabah 8 de eşim ile Romaya iniyoruz. 1 hafta süremiz var. Nasıl bir plan yapılabilir? araç kiralamak mantıklı mı?

Çevre şehirleri de görmek istiyoruz. Tavsiyeleriniz. Bu İtalya ya ilk gidişimiz. Teşekkürler :)
hakangeziyor
(23 Nisan 2014)
Yazıda yer alan fiyatlar, saatler ve linkler (Gezilecek Yerler Tablosu hariç) 23.04.2014 tarihi itibariyle güncellenmiştir...
evrem
(19 Ocak 2014)
http://www.hotelorazia.it/ OTELİMİZ bookingden almıştık..
evrem
(19 Ocak 2014)
Merhabalar ara ara sorularım olucak demiştim:)
1-işportadan alışveriş yasakmış cezası baya yüklüymüş doğrumu ?
2-ispanyol merdivenlerinden yürüyerek treviye geçilebilirmi ?
3- şöyle bir gezi planı yaptık sizce nasıl her şık 1 günü gösteriyor.
a) kolezyum-roma forum-altare della patra-circus maximus-palatino tepesi
b) trevi-ispanyol merdiveni-panteon-pizza novano (roma forumu bugunede atabiliriz)
c)vatikan-sistine şapali-castelsantangela-san pietro meydanı-sanpietro bazilikası
aslında biz 3 gece 4 günlük bir tatil ama biz buna 2,5 gün dioruz aslında çünkü uçaktan indiğimiz günü yarım gün yarım gün sayıyoruz ama o günü bile değerlendirmek istioruz ...
4- ayakta yemek ve oturarak yeme yeme arasında fiyat farkı olduğunu duyduk
5-En güzel dondurmanın blue Ice şubelerimidir ?
6-çesme sularının içilebilir olduğunu fakat hamile olduğum için bunu riske atamam Aqua Naturel Water markasının çok minerallı olmadığından bizim sularımıza yakın olduğunu öğrendim

ŞİMDİLİK SORULARIM BUNLAR:))
evrem
(15 Ocak 2014)
çok teşekkür ederim ara ara sorularım olucak
hakangeziyor
(15 Ocak 2014)
Selam evrem, Roma passı 34 Euroya (evet fiyat artmış) aldıktan sonra kendine ait bilgileri dolduruyorsun. Sonrasında ya ilk ziyaretinde ya da ilk toplu ulaşım kullandığında kartı bir kez otomatik makinelere okutuyorsun ve üçüncü gün gece yarısına kadar geçerli oluyor. Bir yere girmek için kartı gösteriyorsun ve okutuyorsun ancak toplu ulaşım için yeniden göstermen gerekmiyor. Sadece kartı yanında bulundurman yeterli. Elbette metro kullanırken turnikeden geçmek için kartı okutmak durumundasın ama otobüslerde doğrudan binmen yeterli.
Şimdiden iyi yolculuklar.
evrem
(15 Ocak 2014)
umarim yardimci olabilicek birileri vardir..
mart sonunda roma tatilimiz var romapass
hakkinda tek sormak istedigim otobus
metro ucretsiz bunu biliyorum
fakat bazi yerlerde biletli binisler icin biletleri
onaylatma ve gorevli tarafindan kontroller
oldugunu okudum bunlar bilet icin gecerli dimi ?
romapassta sadece turnikelerde okutup gecicez ??? kimse bizi kontrol falan etmicek ??
arasira sorularim olucak simdilik romapass hakkinda
tesekkurler...
gurkas
(09 Ocak 2013)
arkadaşlar 14 aralık 2012 de eşimle Romadaydık. Gezi rehberi çok işimize yaradı. Hakan Beye öncelikle çook teşekkür ederiz. Romaya ilk defa gidecek arkadaşlara bir öneride bulunmak istiyorum. Biz hava alnından Terminiye leonardo express ile gittik. Kişi başı 18 avro ücret ödedik. sakın siz öyle yapmayın. Hava alanının hemen çıkışında otobüs terminali var. tabelalar sizi yönlendiriyor zaten. Otobüs terminiye kişi başı sadece 4 avroya götürüyor. Dönüşte aynı fiyatta. Her yarım saatte bir kalkıyorlar. Üstelik birkaç tane firma var. en pahalısı 5 avro. İyi gezmeler.
hakangeziyor
(22 Kasım 2012)
Yazıda yer alan fiyatlar, saatler ve linkler 22.11.2012 tarihi itibariyle güncellenmiştir...
hakangeziyor
(19 Ekim 2012)
Ebrucum, güzel sözlerin için teşekkürler. Amaç zaten soru işaretlerini en aza indirgemek değil mi? Bende rehber yazılarında güncelleme yapmayı düşünüyordum, o zaman ilk Romadan başlayayım da sen de son bilgilerle seyahatine git...:)
Ebru
(19 Ekim 2012)
Üstad Roma yazınız çok kapsamlı ve güzel olmuş. Romaya seyahate gidecek bir insanın aklına takılabilecek tüm soruları cevaplıyor sanki. Kasım ayında Romaya gitmeyi planlıyorum ben de.Bu yazınız bütün soru iaretlerimi götürdü desem yeridir. Kaleminize sağlık.
fatih
(04 Mayıs 2012)
tavsiyeleriniz için teşekkürler bir aksilik olmassa mayıs ayının son haftası romada olacağım bakalım ne kadar verimli geçecek :))
hakangeziyor
(04 Mayıs 2012)
Fatih bey, Roma gerçekten güzel ve büyük bir şehir. Ama güne erken başlarsanız ve özellikle yaz döneminde gidiyorsanız pek çok şeyi görebileceğinizi garanti edebilirim. Yakın çevre gezilerini düşünmeden ve bir tam günü Vatikana ayırarak planlı bir gezi nefis olcaktır diye düşünüyorum. Şimdiden iyi seyahatler.
fatih
(03 Mayıs 2012)
merhabalar yazınız gerçekten çok beğendim bende üç günlğne romaya gitmeyi düşünüyorum ancak tek başıma gidecğim için korkularım var yazınızı görnce bu korkularım azaldı :)) roma için üç gün yeterlimi en azından belli yerleri görebilirmiyim?
hakangeziyor
(29 Nisan 2012)
Ahmet Bey, bana göre dünyanın en güzel şehirlerinden birine seyahat gerçekleştirdiniz. Keyif aldığınız ve beğendiğiniz için çok memnun oldum. Çorbada bizim de tuzumuz olduysa ne mutlu bize.
Ahmet
(27 Nisan 2012)
Degerli Hakan bey, 2-3 hafta once esimle Roma gezimizi gerceklestirdik. Daha once size soru sormak icin yazmistim, simde de tesekkur etmek icin yaziyorum. Rehberiniz sayesinde gitmeden once bayagi bilgi sahibi olmustuk. Easter(paskalya) tatili icin Ingiltereden Tukiyeye gelirken transit olarak Italya uzerinden gectik ve 2.5 gunlugune Romada bulunduk. Biraz planlarimizi zorla ve sabah gune erken basla (8-9) tum Romayi gezmeye muvakkaf olduk. Aslinda farkettim ki Romanin diger Avrupa baskentlerinden en buyuk farki Akdeniz iklimine sahip olmasi. Bu sayede gezinize aksam saatlerinde de devam edebiliyorsunuz. Ozellikle Ask Cesmesi ve Ispanyol Merdivenleri cevresi gece boyunca hareketli oluyor. Daha once yine bir Nisan ayinda Pariste bulunmustum, hava kararinca soguktan otele kacmak zorunda kaliyorduk. Romada ise gec saatlere kadar vakit gecirme imkanimiz oldu. Romayi biz cok begendik. Insallah ileri yillarda tum Italyayi kapsayan bir gezi yapmak istiyoruz. Emekleriniz icin cok tesekkur ederim.
hakangeziyor
(12 Nisan 2012)
Kübra Hanım, yola çıkış noktamız zaten "kendi başına gezeceklere" destek olmak. Bu yüzden ne zaman isterseniz bilgimiz dahilinde yanınızdayız. Siz de Mayıs ayında yapacağınız Roma-Floransa-Venedik gezinizle ilgili detayları ve anıları sitemizle paylaşırsanız çok çok memnun oluruz. Şimdiden iyi seyahatler...
kübra
(12 Nisan 2012)
Mrb Hakan Bey,hiç abartmadan söyluyorum hakkınızı helal edın. Gerek sitelerdekı gezı yazılarınız,gerekse uzun bır suredır bıkmadan benım her türlü absürd :-) veya normal sorularımı bıkmadan muhakkak yanıtlıyorsunuz Benım gbî ılk kez yurt dışına cıkan ve daha pek cok seyehate çıkmıs ya da cıkacak insanlara yol gosterıyosunuz. Allah sizden razı olsun.
Saygılarımla
hakangeziyor
(12 Nisan 2012)
Levent Bey, gece yarısından sonra Cotral Firmasının otobüsleri var. Saatleri 01.15-02.15 ve 03.30. Bunlar Termini tren istasyonuna kadar geliyor. Sonrasında yaklaşık 2-3 km. mesafe kalıyor Kolezyuma. İster yürüyebilirsiniz isterseniz yaklaşık 10 Euro vererek taksiye binebilirisiniz.
Elbette diğer natif doğrudan 40 Euro vererek havaalanından taksiye binmek. Karar sizin.
İyi seyahatler...
LeventGarip
(12 Nisan 2012)
Hakan Bey merhaba,
Yazılarınız çok güzel ve faydalı...

Roma Fiumicino havaalanına gece yarısı 02:00 da varırsam colessium(merkez) a ulaşım nasıl yapabilirm. metro, otobüs filan varmı? yoksa taksi mi?

Bilgilendirebilirseniz sevinirim.
hakangeziyor
(04 Nisan 2012)
Aysun hanım, aynı şehirde birden fazla otelde kalmak zaten mantıklı değil. Çevre gezileri için de Romada ayarlanan otelde kalınabilir. Otel ayarlama konusunda çok profesyonel internet siteleri var. Booking.com, lastminute.com, hrs.com gibi...Daha da var tabi...Bunları inceleyip fiyat/konum kıyaslaması yapın. Bir de mutlaka yorumları okuyun derim. Kolay kolay yanlış çıkmıyor. Kolay gelsin...
AYSUN
(04 Nisan 2012)
merhaba
otel hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyim?
tek bir otelde mi kalmak lazım yoksa değişik mi
booking ten rezervasyon yapmak mı
teşekkurler
hakangeziyor
(29 Mart 2012)
Şeyma Hanım, teşvik edici güzel sözleriniz için sonsuz teşekkürler. Bizi izlemeye devam edin...
şeyma dalkılıç
(29 Mart 2012)
bu kadar gereksiz detaydan arınmış, her konuda bilgi bulunabilen ve güncel olan bir başka site bulabileceğim konusunda şüpheliyim. Çok teşekkür ederim
hakangeziyor
(10 Ocak 2012)
Ahmet bey, Roma gerçekten çok güzel bir şehir. Defalarca bile gidilebilir. Keşke en az üç tam gününüz olsaydı. Eğer sanata çok meraklı değilim derseniz galerileri ve müzeleri çıkarın derim. Zaten listedeki bazı yerler meydan ve çeşmeler. Normal koşullarda zaten bunları görüyorsunuz. Bana göre en çok zamanı Kolezyum ve Forum Romana alır. Yaklaşık dört-beş saat sürecektir. Çevre gezileri iptal edin, Roma merkezde kalın bence. Bir de güne erken başlayın derim. İyi seyahatler...
Ahmet
(10 Ocak 2012)
Gercekten cok faydali ve aciklayici olmus. Tesekkur ederim. Nisan ayinda Romaya gidecegim. 2 gece 3 gunduz. Tek sorun ucagim 3.gun ogleden sonra donuyor. Umarim 2.5 gun icinde(veya en kotu ihtimal 2 gun) Romanin onemli olan yerlerinin cogunlugunu gezebilirim. Daha once amsterdam ve parisi benzer zamanda gezmistim ama roma gezilecek yerleri gorunce gozume pek cok gozuktu. sanki en az 3 tam gun gezmek gerekiyor gibi geldi bana. Ne dersiniz, 2-2.5 gunde gezmek mumkun mudur? Kacirmamam gereken yerler veya tavsiyeleriniz var mi? Veya gormesen de olur diyeceginiz yerler..
NEŞE
(07 Ocak 2011)
Sevgili Yiğit,para konusunda doğru düşünüyorsunuz...Acaba vadesiz bir Euro hesabı açtırıp Türkiye de bıraksanız bir kısmını ve elinizdeki ATM karını veya bir yenisi ni bu hesaba bağlatıp,sonra da Roma dan tıkır tıkır Euro larınızı çekseniz acaba nasıl olur,bunu hemen bankaya sorun derim...Aksi takdirde tüm parayı çamaşırın içine ,görünmeyen bir ince kumaştan bel çantasına koymak iyi oluyor biz yıllarca öyle yaptık...Hacca gidenler bu yöntemi kullanıyor...Cüzdanda az para taşıyın.
hakangeziyor
(07 Ocak 2011)
Yiğit bey, 26 yaş altında olanlar için elbet interrail mantıklı olur. Dört şehir gezecekseniz o zaman programınızı "bir ay içinde 4 gün" olarak yaparsanız daha mantıklı gibi geliyor. Zira fiyat 95 Euroya iniyor.

İyi seyahatler...
Yiğit Çınar
(07 Ocak 2011)
Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Elimdeki para şu anda Euro olduğu için bunu TLye çevirip yatırırsam, ordan Euro olarak çekince baya bir değer kaybedeceğini göz önünde bulundurursak natif bir yol var mıdır?

Bir de gezeceğimiz 3 şehir Roma, Floransa, Venedik. Bunların dışında bir de zamanımız kaldığı takdirde Sienaya gitmeyi düşünüyoruz. Romadan başlayıp, Romada bitecek seyahatimiz.
Bilet fiyatlarına baktığımızda oldukça pahalıya geliyor aslında bu 3 şehir arasında gezmek bile. Interrail bileti 1 ay içinde 6 gün flexi olanını 110 Euroya alabiliyoruz. 22 yaşındayız, bu yüzden youth kategorisindeyiz.
hakangeziyor
(06 Ocak 2011)
Yiğit bey, Neşe hocam zaten banka ile ilgili her şeyi söylemiş. Tek tavsiyem, kendi hesabınızdan yurtdışında her para çekildiğinde bankanın küçük bir komisyon kesmesidir. Bazen bu ücret sabit olur. Bu yüzden ne kadar az işlem yaparsanız o kadar az komisyon ödersiniz.

İnterrail biletine gelince...İnterrailin temel felsefesi en kaba haliyle;

1- Çok sayıda yolculuk
2- Uzun süreli seyahatte "yolculuk gününde bağımsızlık"tır.

Şahsi fikrim, sadece üç şehir gezecekseniz bence interrail bileti almanıza gerek yok. Zira en ucuz 2. sınıf yetişkin bileti yanılmıyorsam 115 Eurodan başlar. Gerçi şehirleri bilmediğim için net konuşamıyorum ama bölgesel trenlerde ya da IC trenlerde seyahat ederseniz belki biraz geç ulaşırsınız ama bu kadar harcamayabilirsiniz. Kaldı ki interraille bazı trenlerin ikinci sınıf mevkiinde seyahat etmek isterseniz fark ücrette alırlar. Ayrıca interraille her trene istediğiniz saattede binemeyebilirsiniz. Yani, örneğin, siz 08.00 trenine binmek istersiniz onlar size 10.00 treninin ücretsiz olduğunu aksi takdirde bilet parası kadar olmasa da küçük bir fark ödemeniz gerektiğini söylerler. Bence siz programınızı yapıp trenitalia internet sitesini bir inceleyin. Bilet alımı son derece kolaydır. Arzu ederseniz yardımcı da olurum.

Havaalanı-şehir merkezleri arasındaki trenlerde (eğer varsa) interrail geçersizdir. Ayrıca bilet almanız lazım..

İyi seyahatler...
NEŞE
(06 Ocak 2011)
Merhaba Yiğit,Hakan dan önce ben cevap vereyim istedim...Parayı nakit olarak taşımaya hiç gerek yok,biraz yanınıza alın tabii,ama bir ATM kartınız varsa iş kolay,uluslararası bankaya gerek yok,normal bir Türk bankasında vadesiz bir TL hesabınız olmalı.Yurt dışındaki bir ATM den kendi Türk kartınızı girerek,TLhesabınızdan € olarak istediğiniz miktarı çekebilirsiniz,işlem çok basit,ben bile becerebiliyorum..İyi yolculuklar dilerim..
Yiğit Çınar
(06 Ocak 2011)
Bir sorum daha vardı, eklemeyi unutmuşum.

İtalyada 3 şehir gezeceğim için Interrail bileti almayı düşünüyorum. Bu interrail bileti, yazıda tren olarak bahsettiğiniz taşıtların hepsinde geçerli mi?
Metro için farklı bir bilet almam gerekiyor biliyorum ama örneğin havaalanı-şehir merkezi arası trende interrail biletimi kullanabilir miyim?
Yiğit Çınar
(06 Ocak 2011)
Merhabalar,

Öncelikle yazdığınız yazının çok güzel olduğunu belirtmek isterim. 22 Ocakta çıkacağım seyahatte bir çok tavsiyenizi göz önünde bulunduracağım.

Benim sormak istediğim bir konu ise banka işlemlerini nasıl halledebileceğim. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı?

Seyahat boyunca harcayacağım bütün parayı yanımda mı götürmeliyim, yoksa uluslararası bir bankaya (HSBC, Fortis, ING vb.) Euro hesabına yatırarak oradan ücret ödemeden çekebiliyor muyum?

Başka önerileriniz var mıdır?

Teşekkürler.
hakangeziyor
(31  Aralık 2010)
Mustafa Bey, anlattığınız olay bana biraz ilginç geldiği için yeniden araştırdım. Geçerli bir Roma pass varsa böyle bir şey söz konusu olmamalı. Metroda hat değiştirirken yani bir hattan diğerine geçerken kart sorulur ama geçerli ise zaten sorun olmaz. Ayrıca otobüslerde ilk kullandığınızda bir kez onaylatılması yeterli. Sonraki günlerde kartı yanınızda bulundurmanız ve kontrol halinde görevliye göstermeniz kafi. Ama arkadaşınızın olayında daha farklı bir durum var bence..

İyi yıllar...
mustafa sezgin
(31  Aralık 2010)
Merhaba, bu yararlı bilgiler için çok teşekkürler, bir arkadaşım Roma pass kartını metro çıkışında okutmadığı için 2 kişi olarak 200 euro ceza ödemiş. , her seferinde hem girişte , hemde çıkışta mı okutuluyor? otobüslerde durum nasıl, ilk seferinde okutmak yeterlimi vb. Bu konuyu biraz açabilirmiyiz.
Teşekkürler.
hakangeziyor
(24  Aralık 2010)
Handan Hanım, aslında Roma Pass hala 25 Euro ama siz aslında bizim yazmayı unuttuğumuz "Roma Pass Piu" dan bahsediyorsunuz. En kısa sürede onunla ilgili bilgileri de yazıya ekleyeceğim. İlginiz ve katkınız için teşekkürler...
handan akyurt
(24  Aralık 2010)
Bu herşeyi anlatan yazıyı Romaya gitmeden önce okumayı ve hatta yanıma almayı çok isterdim...Yalnız bir değişiklik olmuş. Roma Passı biz 27 Avroya aldık. Fiyatı artmış yani. İyi günler..
hakangeziyor
(27 Ekim 2010)
Sayın sevdalıbulut,
Maalesef Roma Pass Vatikanda geçerli değil. Hatta Roma Passı gösterdiğinizde "Burası Vatikan, İtalya Değil" tarzında tepki alanları biliyorum. Bu yüzden Kolezyum en mantıklı ilk seçenek oluyor. Diğeri ise tamamen sizin tercihinize kalmış.
İyi seyahatler...
sevdalıbulut
(27 Ekim 2010)
Öncelikle bu güzel ve yararlı yazınız için içtenlikle teşekkür ederim. Çok yararlı oldu ve olacak da...
Ancak merak ettiğim bir konu var : Acaba Roma Pas Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapelinde de geçer li mi? Okuduğum diğer gezi yazılarında bu konuda bilgi bulamadım. Fiyatları ve önemlerini göz önünde bulundurunca Roma Pası bu iki yerde kullanmak en doğrusu gibi geldi bana.
Yardımcı olabilirseniz memnun olacağım.
Selam ve sevgilerimle.