Skopelos : Soprades Adalarının İncisi...

Merhabalar, bir tatil daha bitti. Geriye paylaşmak kaldı. 2-3 sene önce Mammamia filmini seyredince, eşimle filmin çekildiği Soprades adalarına gitmeye karar kıldık. Seçimimizi Skopelos adasından yana kullandık. Adaya Yunanistanın Volos şehrinden geçiliyor. Volos İstanbula 800 km mesafede ve oldukça keyifli bir şehir. Yunanistanın beşinci büyük şehri, nüfusu 200.000 civarında.

Sabah 05.30 gibi yola çıktık. Gümrükçülerin arabayı X-Ray cihazına sokma azizliği ve dutyfree oyalanması, en son olarak da yarım saat yol üstü yemek molası dahil saat 15.00 gibi Volosa vardık. Yol ile ilgili bilgi vermek gerekirse bizim İstanbul - Ankara yolunun aynısı diyebilirim. 13 euro highway parası tuttu. Seneye açılacak gişelerle birlikte 20 Euro civarı tutar sanırım. Yunanistanda otobanlarda “Dikkat radar kamerası var” diye devamlı ikaz tabelaları var. Ancak daha sistemi çalıştırmaya başlayamamışlar. Bilmem anlatabildim mi:))

Adaya çeşitli yöntemlerle ulaşılabiliyor. Örnek vermek gerekirse;
1)- İstanbul- Selanik uçuş. Selanik- skopelos gemi (Gemi 5.5 saat)
2)- İstanbul - Atina uçuş. Atina-Skiatos adası uçuş, Skiatos - Skopelos Yunan İDO’su (20dk)
3)- İstanbul - Volos kendi arabanız, sonra da Ferry ile Sopelos (ferry 3.30 saat ama adada kendi arabanızı kullanma lüksünüz var)
4)- İstanbul - Selanik araba ile, selanik Skopelos ferry ile
5)- En güzel en ucuz yöntem maalesef krizden dolayı çalışmıyor. İstanbul - Volos yataklı tren kişi başı 70 euro. Akşam Sirkeci biniş, ertesi gün saat 12 gibi Volosa varış, Yunan İDO’su Skopelos 2,5 saat.
6)- Gitmezsiniz.


Biz akşam 21.00 gibi apart otelimizin bulunduğu yer olan Limnonari koyuna vardık. Denizi muhteşem bir koy, sadece iki apart tesis ve bir restaurant var. Bizim odadan deniz 100 metre mesafede idi . Kaldığımız tesis için 40 euro ödedik. Merak edenler için internet adresini veriyorum: www.skopelos.net

Ada bir ucundan diğer ucuna 25 km. Bir sürü koy var. Bazı koylarda beach clup tarzı yerler var. Deniz bütün koylarda akvaryum gibi inanılmaz temiz ve turkuaz renginde. Koylar arası beşer dakiklık mesafe ve rüzgarın durumuna göre muhakkak bir - iki koy çarşaf gibi oluyor. Biz en çok filmin çekildiği Kastani Beach koyunu beğendik. Güzel bir de işletme vardı. Şezlonglar, bir şey içerseniz bedava ancak fiyatlar diğer lokantalara göre pahallı. İki salata 25 euro , Bira 5 euro falan gibi . Bir gün 50 Euro’ya falan mal oluyor. Ama bir çok yerde de hiç bir şey vermeden denize girersiniz. Gidip istediğiniz yerde yemeğinizi yersiniz.


Ada biraz bizim Büyükada’yı andırıyor. Her taraf çam ormanı kaplı. Çorak hiç bir yer görmedim. İlk önce adanın koylarını ve yerleşim yerlerini anlatalım.

SKOPELOS CİTY
Adanın Capital şehri. Yamaca kurulmuş ama düzlük yerleri de var. Çok keyifli bir yer. Daracık sokaklar, bembeyaz minik avlulu begonvilli evler var. Ana limanı da burada zaten. Bir sürü lokanta, şık butikler, kiliseler, hediyelik eşya dükkanları bu daracık sokaklarda sizi bekliyor. Yok beni basar derseniz, limanda deniz kenarında oldukça ferah yerler de var. Bu güzel yerleşim yerinin tepesinde Anatolian Ouzeri diye bir yer var ki tam uçurumun tepesinde, sanırım 200-300 basamaklık bir yolla tırmanılıyor. Gece 23.00’de rembetiko müziği başlıyor. Sabaha kadar ye iç durumları var. Vallahi içimde kaldı gidemedim. Bizim otele 10 km mesafede ve yol çok virajlı. Gece 3-4 gibi içkili olarak o merdivenleri inip otele dönmeye cesaret edemedim.

AGNONDAS
Merkeze 5 km mesafede bir balıkçı köyü. Yerel halk balığı burada yemeyi tercih ediyor. İnanılmaz güzel bir deniz, iki lokanta bir de bar cafe tarzı bir işletme var. Bunların hepsi sahilde yolun öbür tarafında apartlar ve pansiyonlar var. Skopelos ana liman tarafı dalgalı olduğunda koca ferryler bu küçük limana yanaşıyor. Kendim uzak yol kaptanı olmama rağmen adamları yanaşırken seyredince tüylerim diken diken oldu.


Biz Agnondas da bir akşam yedik. Bir kaç foto da çektik tabiki... Fiyatları diğer adalara göre biraz pahallı. Midilli’de 60 euro olan Istakozun kilosu burada 80 euro ve hiç pazarlık kabul etmiyor. Biz de tercihimizi Fangri-Tarak-Kalamar-Salata ve ouzodan yana kullandık. İki kişi 62 euro ödedik.

PANOROMOS
Merkeze 12 km mesafede iki ayrı koydan oluşan güzel bir koy. Otel-Pansiyon-Lokanta-Beach clup-tekne kiralama yeri kısaca ne isterseniz var. Eşim en çok burayı beğendi. Fotolar sizi yanıltmasın, gerçekten çok daha güzel bir yer.


GLOSSA
Adanın ikinci büyük yerleşim yeri Glossa oldukça yüksekte yamaçta kurulmuş. 3 km aşağısında Loutraki isimli bir limanı var. Glossa merkeze 25 km mesafede, muhteşem manzaralı bir yer. Adanın en meşhur restaurantı burada, 1953 yılında kurulmuş. İsmi Agnanti ve çok güzel bir yer. Bir çok gezi mecmuasına çıkmış. Ayrıca Maistrali isimli daha az iddalı, daha hesaplı ve oldukça iyi bir restaurant da var. Bütün evlerin kepenkleri kapalı. Yunanlı zenginlerin yazlıkları var. Ayrıca Mammamia filmindeki evde burada...

Bu restauranta sosyete takılıyor. Rezervasyon ancak iki gün sonraya aldılar. Şarap ve tatlı dahil 72 Euro hesap geldi. En pahallı yemeğimizdi. Ancak ne yalan söyliyeyim hakettiler. Glossanın diğer restaurantı Maistrali; Agnanti restaurantdan %30 daha ucuz.


AGİA IONISSAS
Adanın son noktasının merkeze uzaklığı 28 km. Burada inanılmaz yüksek bir kayanın üzerinde ne zaman yapıldığı bilinmeyen bir kilise var, filmdeki evlilik sahnesi burada çekilmiş.
Bütün bunların dışında bir gün tekne gezisi yaptık. Sabah 10.30 da başlıyor ve 19.30 da bitiyor. Adambaşı 25 euro ve bu fiyata dilediğiniz kadar meşrubat, şarap ve uzo dahil. Yunanistanın tek marine parkı Alonissas adasına götürüyorlar. Bu adada balıkçılık, dalmak yasak. Akdenizin en büyük fok popülasyonu burada yaşıyormuş. Turun ilk durağı adanın merkez limanı. Biz burada otobüs ile yapılan old city turuna katılmayıp aşağıdaki plajda denize girdik, ancak sonradan anlatılanlara göre hata yaptığımızı anladık.


Ayrıca bu adada bir fok müzesi var. Fok ların yaşamı ile ilgili bir belgesel izledik. Bu foklar bizde az sayıda bulunan Monacus Monacus fokları...

Tekne turunun ikinci durağı denize girmek için aynı kişinin işlettiği restaurant, bar ve cafenin olduğu bir koydu. Adamlar havuzu deniz suyu ile doldurmuş . Denemesini yaptım tabii. En son olarak bizim Bodrum Gümüşlük’ün benzeri bir koya götürdüler. Bir sürü salaş balıkçı lokantası vardı. Biz denize girmeyi tercih ettik. Odamızın girişinde yuvalanmış dostlarımız Edik, Büdük ve Düdük gezimize ayrı bir renk kattılar…

Bütün bunların dışında Skopelostaki Perivoli restaurantı şiddetle tavsiye ederim. Muhteşemdi artık dönüş yoluna başlama vakti geldi. Dönüşü saat 17.30 da bindiğimiz ferry ile yaptık, saat 21 de Volosa vardık. Volos da Nefeli otel diye onlara göre 4 bana göre 3 yıldızlı otelde bir gece geçirdik. Bulabildiğim en ucuz oteldi fakat sabaha kadar motor sesi, köpek havlaması ve çöp kamyonu sesinden uyuyamadık. Volos ta Mexican restaurantı tavsiye ederim. İsmi La marimba...


Sabah aşağıdaki fotoda göreceğiniz bütün seyahatin bana göre en güzel ve manalı yerine doğru yola çıktık. Neresi mi?

Yaşadığımız güzel ülkeyi bize sunan Ulu Önderimizin Selanikteki evi:)

Bir yazının daha sonuna geldik. Bu seyahatte bizi kazasız belasız gezdiren sevgili arabam denize huzurlarınızda teşekkürü borç bilirim.

Onbeş gün sonra sefere gidiyorum. Sanırım 7-8 ay sürer. Gittiğim yerlerde değişik bir şeyler görürsem sizlere fotolarım. Kalın sağlıcakla...

NOT:Sorularınız olursa mail adresimden ulaşabilirsiniz. Yalnız internete her limanda giremiyorum. Bazı yerlerde bağlantı olmuyor....






 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(18 Eylül 2011)
Sami Bey, sayenizde Yunan adaları çeşitliliğimiz artıyor. Aramıza hoşgeldiniz...Kaleminize sağlık...
NEŞE
(18 Eylül 2011)
Tam bizim zevkimize göre gezmişsiniz,anlattıklarınızla güzel bir adayı daha tanıdık.Biz de komşu Meis deydik 2 gün önce,sizin tarzınızda yedik-içtik,denize girdik.Volos güzel bir şehir,biz de sevmiştik ve sahildeki parkın hemen gerisindeki Park hotel de kalmış ve beğenmiştik,Peloponnes yarımadasından dönüşte güzel bir duraktı..Teşekkürler güzel yazınız için.