Dusseldorf Pratik Gezi Rehberi

Merhaba…Uzun yıllar Düsseldorf ve çevresinde yaşamış biri olarak Düsseldorf’u gezmek istediğinizde sizlere faydalı olabilecek bazı bilgileri kaleme aldım. Umarım faydalı olur…

ULAŞIM

Düsseldorf’a Ulaşım
Türkiye’nin bütün büyük havalimanlarından Düsseldorf’a doğrudan uçuş yapabilirsiniz. Lufthansa ve Türk Havayolları gibi resmi firmalarla uçuş yapabileceğiniz gibi düşük maliyetli havayolları firmaları olan Pegasus Havayolları ve Sun Express Havayolları ile İstanbul, Izmir ve Antalya’dan direkt uçuş yapabilirsiniz. Ayrıca, Almanya kökenli Ögertürktur ile de Türkiye’nin birçok havalimanından direkt uçak bulmak mümkün.

Almanya’da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. Resmi tren firması DB Bahn. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Ama istasyondaki makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Aksi takdirde yüklü bir ceza ile karşılaşabilirsiniz.

Düsseldorf konumu gereği pek çok ulusal ve uluslar arası trenlerin güzergâhı üzerinde bulunuyor. Fransa, Hollanda, Belçika ve Avrupa’nın diğer şehirlerinden hızlı ve konforlu trenlerle Düsseldorf’a ulaşmak mümkün.

Şehir merkezindeki Düsseldorf merkez tren istasyonu (Hauptbahnhof) Avrupa’nın en modern tren istasyonlarındandır. Tarihi ve modern yapısıyla da öne çıkan bu tren istasyonundan gerek Almanya’nın gerekse de Avrupa’nın diğer şehirlerine tren bulmak mümkündür. Ayrıca Düsseldorf havaalanında da günde ortalama 350 trenin uğrak noktası olan ayrı bir tren istasyonu daha mevcuttur. Düsseldorf’a trenle ulaşım için daha detaylı bilgilere Almanya Ulusal Demiryolları internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Havaalanı Ulaşımı

Düsseldorf International Havaalanı
Düsseldorf’un yaklaşık 8 km kuzeyinde yer alan Düsseldorf Havaalanı (DUS) Almanya’nın üçüncü büyük havaalanıdır. Türkiye ve Avrupa’nın her yerinden bu havaalanına uçuş bulmak mümkündür. Havaalanı hakkında detaylı bilgi için Duesseldorf Uluslararası Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasındaki ana ulaşım trenle yapılmaktadır ve her 15–20 dakikada bir tren bulunmaktadır. Havaalanı istasyonlarından günde 350’nin üzerinde tren kalktığından birçok şehre ve diğer havaalanlarına ulaşmak da mümkündür. Havaalanında iki tren istasyonu mevcuttur.

— 1 no’lu İstasyon (S-Bahn Bahnhof) terminal binasının altındadır ve buradan S7 no’lu tren çalışmaktadır. Bu tren ile 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tek yön yetişkin ücreti 2,30 €, 6–14 yaş arası 1,30 €’dur.

— 2 no’lu İstasyona (ICE Fernbahnhof) ulaşım Sky train (asma raylı tren) ile ücretsiz sağlanmaktadır. Sabah 03.45’ten gece yarısından sonra 0.45’e kadar çalışmaktadır. Tren istasyonuna geldikten sonra buradan Almanya’nın birçok havalimanına ve şehrine (Aachen, Bielefeld, Dortmund, Duisburg, Essen, Köln) ulaşabilirsiniz. Tren seferleri, ücretler ve saatlere yönelik detaylı bilgiyi Almanya Ulusal Demiryolları internet sitesinde bulabilirsiniz.

Havaalanından şehir merkezine ve yakın noktalara beş farklı otobüsle de ulaşım sağlanmaktadır. Rheinbahn tarafından şehir merkezine işletilen 721 no’lu otobüs için Zone A bileti gerekmektedir. (tek yön yetişkin 2,30 €) Farklı yönlere otobüs numaraları ve güzergahlar aşağıda verilmiştir:

SB 51 (Havaalanı - Theodor-Heuss-Brücke - Meerbusch-Büderich - Kaarst)
721 (Havaalanı – Şehir Merkezi – Merkez Tren İstasyonu - Tannenhof)
727 (Havaalanı - Freiligrathplatz - Lohausen)
760 (Havaalanı - Lichtenbroich - Ratingen- Merkez)
896 (Havaalanı- Messegelände (sadece sergi/fuar döneminde))

Otobüs seferleri, ücretler ve saatlere ilişkin daha detaylı bilgiyi RHEINBAHNinternet sitesinde bulabilirsiniz.

Duesseldorf havaalanından şehir merkezine ortalama 20 €, Duisburg’a ortalama 45 € ve Essen’e ortalama 50 €’ya taksi ile ulaşım mümkündür.

Üç no’lu otoparkın bulunduğu zemin kattaki bagaj emanet ofisinde 30 kg’a kadar eşyalarınızı 2,50 € ve 31–60 kg arası eşyalarınızı ise 3 €’ya günlük emanete bırakabilirsiniz. Emanet ofisi sabaha karşı 04’ten gece yarısına kadar hizmet vermektedir.

Düsseldorf Weeze Havaalanı
Her ne kadar Düsseldorf havaalanlarından birisi olarak geçse de Weeze Havaalanı (NRN) Düsseldorf’un yaklaşık 80 km kuzeyinde yer almaktadır. Hollanda sınırına çok yakın olan Weeze havaalanı, Almanya’nın düşük maliyetli havaalanlarından birisidir. Weeze havaalanına bugün için Türkiye'den sadece Antalya ve Bodrum’a charter ve paket tur uçuşları yapılmaktadır. Weeze havaalanından Avrupa’nın birçok şehrine uçuş bulmak mümkündür. Sadece düşük maliyetli Ryanair firması Weeze'den 50'nin üzerinde havaalanına uçuş gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Wizz Air, Sky Airlines, Hamburg international ve XL Airlines bu havaalanından Avrupa’nın birçok kentine uçuş düzenlemektedir. Havaalanı hakkında detaylı bilgi için Duesseldorf Weeze Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Havaalanına toplu ulaşım esas olarak otobüs ile sağlanmaktadır Düsseldorf istikametinden gelenler RE 10 no’lu tren ile WEEZE tren istasyonunda inip havalimanına SW1 no’lu otobüs ile devam edebilirler. Weeze tren istasyonu - havaalanı arası yetişkin tek yön ücreti 2,20 €, 14 yaşına kadar çocuklar ise 1,50 €; Düsseldorf - Weeze arası yetişkin tek yön bilet ücreti ise 14,80 €’dur. (6–14 yaş 7,40 €)

Düsseldorf merkez tren istasyonundan Schillinggruppe adlı özel bir şirket tarafından Weeze havaalanına seferler de düzenlenmektedir. Tek yön yetişkin fiyatı 14 €, yedi yaşına kadar çocuklar 7 €’dur. Yolculuk süresi 70 dakika olan seferlerin Düsseldorf’dan ve havaalnından kalkış saatleri aşağıda yer almaktadır. Daha detaylı bilgi için SCHİLLİNGGRUPPE

Düsseldorf – Weeze Havaalanı
Kalkış saatleri: 3.30, 7.00, 10.00, 12.30, 14.00, 16.15, 17.15 (Pazartesi - Cuma)
Kalkış saatleri: 3.30, 6.45, 10.00, 12.00, 13.45, 15.45, 18.45 (Cumartesi)
Kalkış saatleri: 3.30, 7.00, 10.30, 13.30, 15.45, 17.15 (Pazar)

Weeze Havaalanı - Düsseldorf
Kalkış saatleri: 10.00, 12.45, 14.45, 16.30, 18.30, 20.30, 23.00, 00.00 (Pazartesi - Cuma)
Kalkış saatleri: 10.00, 12.45, 14.00, 16.30, 19.15, 21.45, 00.00 (Cumartesi)
Kalkış saatleri: 10.15, 13.45, 16.00, 18.30, 21.00, 00.00 (Pazar)

Weeze havaalanından Airexpressbus firması tarafından Hollanda’nın Amsterdam, Utrecht ve Nijmegen şehirlerine de karşılıklı her gün ikişer sefer yapan otobüsler bulunmaktadır. Tek yön Weeze-Amsterdam 35 €, Weeze-Utrect 27 € ve Weeze-Nijmegen 16 €’dur. Biletler internet üzerinden alındığında tek yön 3 € indirim sağlanmakta ayrıca gidiş dönüş biletlerde de %10 extra indirim yapılmaktadır. Sefer saatleri ve biletler için AİREXPRESSBUS internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Weeze havaalanında emanet ofisi 2 no’lu parkın karşı tarafında bulunmaktadır. Her parça başına ilk altı saat 2,50 €, 24 saat 10 €’dur. İlave her gün için ise ayrıca 2 € talep edilmektedir. Emanet ofisi sabah 06’dan gece 21’e kadar hizmet vermektedir.

Şehir İçi Ulaşımı

Düsseldorf’da şehir içi ulaşım metro, tramvay ve otobüslerle yapılmaktadır. Şehir içi ulaşımı sağlayan temel firma Rheinbahn’dır. Düsseldorf’da beş farklı biletleme tipi mevcuttur: Kısa mesafe (Kurzstrecke), A,B,C ve D. Kısa mesafe bileti ile sadece dört durak gidebilirsiniz. A biletleri şehir içinde geçerli iken diğer biletler sırasına göre çevredeki şehirlere yapacağınız seyahatler için gerekmektedir. Alacağınız biletlerle bölgesi ve süresi dahilinde dilediğiniz kadar otobüse, tramvaya ya da metroya binebilirsiniz.

Şehir içi kısa mesafe biletinin tek yön fiyatı fiyatı 1,30 €, dört kullanımlık fiyatı ise 4,70 €’dur. Düsseldorf şehir içinde 90 dakika geçerli olan tek yön biletin (A) fiyatı 2,30 €’dur (6-14 yaş 1,30 €) Dört kullanımlık biletin fiyatı ise 8 €; aynı bileti tüm gün için geçerli almak isterseniz bedeli 5,30 €’dur. Günlük biletlerin kullanım hakkı alındığı gün gece yarısından sonra saat üçte son bulur. Eğer beş kişiye kadar bir grupla seyahat ediyorsanız tüm grup için günlük biletin fiyatı ise 11,70 €. (A) bileti şehir içinde hızlı tren (ICE) hariç bütün toplu taşıma araçlarında geçerlidir.

Biletlere otomatik makinelerden ya da büfelerden ulaşmak mümkün. Aldığınız biletleri mutlaka istasyon ve duraklardaki makinelerden onaylatmayı unutmayın. Otobüste ise ilk bindiğinizde içerdeki makinelerde onaylatıyorsunuz. Bu onaylatma işlemi ile başlangıç günü ve saati kaydediliyor. Sonraki binişlerinizde böyle bir mecburiyet yok. Kontrolde geçersiz bir durum ortaya çıkarsa turist olmanıza aldırmadan yaklaşık kiş başı 40 € ceza kesiliyor.

Düsseldorf’da sekiz metro, on üç tramvay ve onlarca otobüs hattı mevcut. Toplu taşıma sabah 05.00 de başlayıp normalde 01.00’e kadar çalışıyor. Ayrıca şehrin ana arterlerinde 02.00–05.00 arası çalışan küçük otobüsler ve metrolar da mevcut. Bu otobüslerde biletleri şoförlerden de alabiliyorsunuz. Otobüs duraklarındaki elektronik göstergeler, hangi numaralı otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını belirtiyor. Duraktan geçen otobüslerin nereye gittiğini bildiren tabelalar var. Böylece gitmek istediğiniz yere hangi numaralı otobüsün gidebileceğini bulabiliyor ve bunun kaç dakika sonra geleceğini görebiliyorsunuz. Metro ve otobüs hatlarıyla ilgili daha detaylı bilgiyi VVR internet sitesinde TÜRKÇE olarak bulabilirsiniz.

Ulaşım ve birçok noktada indirim sağlaması açısından Düsseldorf WelcomeCard da uygun bir seçenek olabiliyor. Tek kişilik kartın 24 saatliği 9 €, 48 saatliği 14 € ve 72 saatliği ise 19 €. Eğer grup halinde seyahat ediyorsanız (Grup kartında bir kart ile maksimum iki yetişkin ve iki çocuk (14 yaşına kadar) veya üç yetişkin seyahat edebilir) fiyatlar 18 €, 28 € ve 38 €’dur. WelcomeCard ile birlikte size bir adet turist bilgi rehberi bir adet Düsseldorf rehberi ve bir adet etkinlikler programı hediye edilmektedir. Bu kartlarla süresi dahilinde tüm toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebiliyorsunuz. Kart size pek çok yerde indirim ve avantajlar sağlıyor. Oldukça fazla sayıda restoranda %10–15 arası indirim alırken, şehir turunda ve Ren nehiri turlarında %20’ye varan indirime hak kazanıyorsunuz. Ayrıca birçok müzeyi de ücretsiz veya indirimli ziyaret edebilirsiniz. Peki kartı nerelerden alabilirsiniz? Merkez Tren istasyonundaki (Hbf) turizm danışma bürosundan, müzelerden, otellerden ve toplu taşıma bileti satan dükkânlardan temin edebilirsiniz. Kart hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için WELCOMECARD internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince; Şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turu mantıklı bir seçenek olabiliyor. Düsseldorf’da çok sayıda farklı şehir turları mevcut. Rehberli şehir turunun iki farklı hattı var. Birinci Tur Saat 11.15’de merkez tren istasyonundan (Kasım-Mart ayları arasında 14.45’de ve sadece Pazar günleri) hareket edip iki saat Almanca ve İnglizce konuşan rehber eşliğinde şehiri turluyor. Bu tur için yetişkinler 16,50 €, 6-12 yaş arası çoocuklar 7 € ödüyor (WelcomeCard ile bu fiyat yetişkinlerde 13,90 € ve çocuklarda 6 €’ya düşüyor) İkinci tur saat 14.45’de merkez tren istasyonundan (sadece Nisan-Ekim ayları arasında) hareket ediyor ve Ren nehrinde ufak bir gemi turu da dahil ediliyor. Yaklaşık 2.5 saat süren bu turun fiyatı yetişkinler için 20 €, 6–12 yaş arası çocuklar içinse 9 €. (Welcomecard ile bu fiyat yetişkinerde 17,40 € ve çocuklarda 8 € oluyor).

Bunun dışında Avrupa’nın başka şehirlerinde olduğu gibi tek bir biletle tüm gün boyunca seyahat edebileceğiniz ve birçok noktayı ziyaret edebileceğiniz şehir turları da (Hop On Hop Off) mevcut. Saat 11.00, 13.00, 15.00 ve 17.00’de merkez tren istasyonundan başlayan ve sekiz farklı noktada indi/bindi yapabileceğiniz bu turun günlük fiyatı 12 €, iki günlük fiyatı ise 15 €. Bu tarz bir gezideki temel espri şehrin popüler mekânlarını yaklaşık 3–4 saat içinde otobüsten inmeden gezebileceğiniz gibi aynı zamanda sekiz farklı durakta inip, o bölgeyi gezip, yaklaşık iki saatte bir gelen diğer otobüse binerek yolculuğa devam edebilmenizdir. Bu konuda daha detaylı bilgi ve güzergâhlar için Düsseldorf Şehir Turları internet sitesini inceleyebilirsiniz.

YEME-İÇME

Almanya çok göç almış olan bir ülke olduğundan yeme-içme konusunda bir zorluk çekmezsiniz. Hemen hemen her türlü yemeği bulabilirsiniz ama et ve et ürünleri her şeyden önce geliyor. Domuz eti tüm Almanya’da çok yaygın. Etleri daha çok sosis tarzı yaparak yemeyi seviyorlar. Hatta 1500’e yakın sosis tipi olduğu söylenir.

Düsseldorf’da, Almanya’da “İmbiss” diye tabir edilenlerden (Patates kızartması, kızarmış tavuk vs. satılan yerler) Zimbabve restoranına kadar her türü bulabilirsiniz. Tabi bizim Türk restoranlarının da Düsseldorf’da hatırı sayılır yeri vardır. En kötü ihtimal adımbaşı McDonalds ve bizim dönerciler mevcut. Yalnız dönerlerde Türkiye’deki lezzeti aramayın. Daha çok birkaç farklı sosla lezzetlendirilen, genelde tek tip dönerler satılıyor. Şehir merkezinde gece gündüz açık restoran veya imbiss bulabilirsiniz. Benim size tavsiye edebileceğim yerlerden birisi, Merkez tren istasyonunun hemen yanında bulunan Anadolu Restoran. Buraya kadar gelmişken bir işkembe çorbası içmeden ve bir de döner yemeden ayrılmayın derim.

Yerel lezzetleri denemek isterseniz; bezelye çorbası (Aazezupp), hardallı pirzola (mustard rib steak), sirkeli kavrulmuş biftek (Rhenish sauerbraten), çavdar ekmeğinde peynirli hardallı sandviç (Halver Hahn) denenebilir. Çukulataları, kekleri her yerde bulabilirsiniz ama Altstad’daki Heinemann Confierie’dekileri denemenizi tavsiye ederim.

Tüm Avrupa’da olduğu gibi şarap ve bira Almanya’da da çok tüketilir ama Almanlar ille de bira derler. Ve Düsseldorf’daki Alt birası mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Alt birasının mayası Pilsener veya lager tipi biralardan farklıdır. Acılığı yüksektir ve içimi serttir ama tadı harikadır. Denemeden dönmeyin…


GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER

Düsseldorf’da en çok ilgi gören yerleri ya da oraya kadar gittiğinizde mutlaka görmeniz gerekenleri bir tablo halinde vermeye çalıştık.







DİĞER

- Düsseldorf; tarihi açıdan baktığınızda Münih, Berlin, Hamburg ve Köln gibi şehirlerle kıyaslandığında aslında daha sönük ve önemsiz bir şehir denilebilir. Moda (Fashionhouse) ve fuar (Messe Düsseldorf) merkezi olarak dünyanın ve Almanyanın sayılı şehirlerinden olan Düsseldorf oldukça pahallı ve lüks bir yer.

- Düsseldorf’un ideal gezi mevsimi Mayıs - Eylül arası olarak kabul ediliyor. Özellikle kış soğuğuna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Düsseldorf’da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta, harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofisini; merkez tren istayonunda, İmmermannStr. bulabilirsiniz.

- Özellikle düşük bütçeli oteller (budget hotel) genelde bir binanın bir yada birkaç katında bulunuyor Kahvaltılardan çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde, çay, kahve, kruvasan, ekmek ve reçel bulunuyor.

- Königsallee (Kö), dünyanın en lüks bulvarlarından biridir. Pek çok lüks mağaza ve değişik hediyelikler bulabilirsiniz. Ayrıca, Schadow sokağı Almanya’nın en büyük alışveriş caddelerinden biri olup, Stilwerk’de önemli bir alışveriş merkezidir.

- Gezinizi kış dönemine rastlayacaksa mutlaka Şubat ayına denk getirin. Düsseldorf Karnavalı gerçekten görülmeye değer bir eğlencedir.

- İmmermannstrabe ve çevresinde küçük bir Japonya’ya rastlayacaksınız.

- İlgilenirseniz, yaklaşık 240 metre yüksekliğindeki Rhen Kulesi’ne çıkabilir ve 360 derecelik açıyla Düsseldorf’u yukarıdan izleyebilirsiniz.

- Düsseldorf’da acil telefonlar: Polis 110, ambulans 112, itfaiye 112

- Türkiye’den Düsseldorf’u aramak için: 00–49–211-numara; Düsseldorf’tan Türkiye’yi aramak içinse: 00–90-alan kodu-numara çevirin.

- Düsseldorf’da tatil günleri şunlardır:
Yeni Yıl (1 Ocak),
Paskalya (22 nisan, 25 nisan),
İşçi Bayramı (1 Mayıs),
Christi Himmelfahrt (2 Haziran),
Hamsin yortusu (13 Haziran),
Frohnleichnam (23 Haziran),
Dogu ve Bati Almanyanin Birlesme Yildönümü (3 Ekim),
Allerheiligen (1 Kasim),
Noel (25/26 Aralik)

- Düsseldorf Konsolosluğu:
Adres: Cecilienallee 41, 40474 Düsseldorf Telefon: +49 211 454 780 Faks: +49 211 454 78 42 tgk.dus@t-online.de

- Düsseldorf hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
Dusseldorf Tourism
Germany Tourism
NRW Tourism
Lonelyplanet








Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.


 Yazılan Yorumlar...
KC
(22 Kasım 2012)
Düsseldorfa yeni gelmiş biri olaraktan yazdıklarınızı okudum ve gerçekten şimdiden çok işime yaradı. Elinize sağlık, teşekkürler :)
melo
(18 Ağustos 2011)
Dear Director,

We are OPRFID Technologies manufacturer from China.

Our company provide RFID Card, RFID Label, NFC tag, Jcop card/Java card, RFID Label products and RFID technology products.

Our products have past ISO 9001:2000-certified management system. Price and quality leading the world. OPRFID Technology have customer support team include sale-service and tech-service, who can satisfy yours need. We hope make relationship long terms with you.

Look forward to receiving your reply.

Web: www.oprfid.com

Thanks&Regards,

Melo Ye
hakangeziyor
(23 Eylül 2010)
Sevgili Dursun,
Türkiyeye de aramıza da hoşgeldin. Diğer Almanya şehirleri hakkında da yararlı bilgileri bekliyoruz.
Kalemine sağlık...