Verona Pratik Gezi Rehberi


İtalya denildiğinde genelde aklımıza hemen Roma, Floransa, Venedik ve Milano geliyor. Bunların arasında bir yerde kalmış olan Verona nedense çoğu zaman es geçilir. Oysa Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Verona’da yapılacak pek çok şey var. İşte sizlere bu güzel ve şirin şehirde işinize yarayacağını düşündüğümüz bazı bilgiler. Umarız gideceklere faydalı olur. Zenginleştirmek adına katkılarınızı da bekliyoruz…

 

ULAŞIM

Verona’ya Ulaşım
Türkiye’den Verona’ya doğrudan havayolu bağlantısı bulunmuyor.
 
İtalya’da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, Roma-Venedik treninde base 80 Euro, economy 49 Euro, super economy ise 29 Euro'dan satılıyor.
 
Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya’da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor.Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için  İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Verona ana tren istasyonu Porta Nuova, şehrin güney batısında kalıyor. İstasyon, tren seferleri açısından ana arterlerden birisi olarak kabul ediliyor ve günde yaklaşık 300 tren Verona tren istasyonuna uğruyor. Floransa, Venedik, Milano arasında kalan Verona’ya sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar sık aralıklarla hızlı ve/veya bölgesel tren bulmak mümkün. İstasyon, XXV Aprile Meydanına açılıyor ve şehrin tarihi bölgesine yaklaşık 15 dakikalık yürüme mesafesinde. Şehir merkezine gitmek için 11,12,13 no’lu otobüsleri de kullanabilirsiniz. İstasyonun çıkış meydanı aynı zamanda Verona’yı yakın bölgelere bağlayan otobüslerin de kalkış/varış noktası. İstasyonda bir adet emanet ofisi (Deposito Bagagli) bulunuyor. 07.00-23.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 €  ücret alıyor.
 

Havaalanı Ulaşımı
 
Verona Havaalanı (VRN-Valerio Catullo) şehrin yaklaşık 10 km güneybatısında yer almaktadır. Havaalanı  Brescia’ya 75, Bergamo’ya 116, Venedik’e 120 ve Bologna’ya 138 km. uzaklıktadır. Bazı düşük maliyetli havayolları (Germanwings, Ryanair, Vueling) bu havaalanını kullanmaktadır. Havaalanında emanet ofisi bulunmamaktadır. Daha fazla bilgi için Verona Valerio Catulla Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 

Havaalanı-Porto Nuova Tren İstasyonu-Havaalanı arasında ulaşım “Aerobus” denilen 99 no'lu otobüslerle sağlanmaktadır.  ATV firmasına ait otobüsler havaalanından 06.10-23.35 arası: Tren istasyonundan ise 05.15-23.10 arası ortalama her yirmi dakikada bir kalkıyor. Fiyatı ise tek yön için 6 €. Otobüs biletleri havaalanındaki standlardan, tren istasyonundan ve şoförlerden alınabilmektedir.Bu konuda daha detaylı bilgi için ATV Aerobus Otobüsleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 
 
Bunun dışında terravision firması, Verona Catullo Havaalanı ile İtalya’nın en popüler kayak merkezlerinden olan Dolomitler arası otobüs seferi yapmaktadır. Ücreti ise tek yön 25 €, gidiş-dönüş 39 €’dur. Sefer saatleri ve diğer detaylar için Terravision Catulla Havaalanı-Dolomitler Otobüsleri internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
 
 

Verona Catullo havaalanından tren istasyonu taksi ücreti yaklaşık 20 €, şehir merkezi ise 28-30 € tutmaktadır.

  
Şehiriçi Ulaşım
 
 
Verona nispeten küçük bir şehir olduğundan metro hattı bulunmuyor ve tüm ulaşım ATV firmasına ait otobüslerle sağlanıyor. Mesafeye göre toplam 8 farklı fiyatlandırma (Tariffe) mevcut ve bunlar T1, T2……T8 şeklinde isimlendiriliyor. Şehir içinde geçerli olan (T1) 60 dakikalık otobüs bileti 1,30 €. (Şoförden alırsanız 1,50 €)  Bu biletleri 10 adetlik koçan halinde alırsanız ücreti 11,70 €. Eğer tüm gün geçerli olan bilet alırsanız fiyatı 4 €. Hangi tür bileti alırsanız alın mutlaka otobüslerdeki turuncu ya da sarı küçük makinelere onaylatmanız gerekiyor. Aksi takdirde yüklü bir ceza ile karşılaşabilirsiniz.

Gündüz (sabah 06.00) yaklaşık 20 hatla hizmet veren otobüsler saat 20.00’den sonra 8 hatta düşüyor ve gece otobüslerinin numaraları 90’larla başlıyor. Yoğun saatlerde 5-10 dakika arasında otobüs bulmak mümkün. Otobüslerin önünde gideceği yerin son durağının ismi yazıyor.
 
 

T1 tarifesinin dışındaki tarifelere gelince: Tek kullanımlık T2 tarifesi 2 € iken T8 tarifesi 5,80 €. Eğer biletleri 10’luk koçanlar halinde alırsanız fiyatlar 18-52,20 € arasında değişiyor. Verona çevresinden birkaç örnek vermek gerekirse; Peschiera ve Gardaland T4, Garda kasabası T5, Malcesine ve Riva Del Garda T8. Her ne kadar ingilizce sayfası zaman zaman sorun çıkarsa da otobüslerle ilgili daha detaylı bilgi için ATV Otobüs Firmasının internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 

Verona Karta gelince… Belki de çok az Avrupa şehrinde satın alacağınız bu tarz bir kartla maksimum fayda elde edebilirsiniz. Verona Kart’ın iki günlüğü 15 €, beş günlüğü ise 20 €.  Verona’da gezilebilecek ne kadar yer varsa hepsine bu kartla ücret ödemeden girebiliyorsunuz. Jülyet’in Evi, Teatro Romano, Arena, Torre di Lamberti, tüm kiliseler… Üstelik geçerli olduğu gün boyunca şehir içi tüm toplu ulaşım araçları da ücretsiz. En popüler 5-6 tanesini gezdiğinizde bile toplam tutar 25-30 €’yu buluyor. Daha bir takım restoran/cafe indirimlerinden de bahsetmiyoruz…Tek eksiği ise “saat hesabı” yerine “gün hesabı” ile geçerli olması. Yani Kartın geçerliliği gece 24.00’te sona eriyor. Siz siz olun Verona’da birkaç turistik yeri gezecekseniz bile bu karttan mutlaka alın… Verona Kartla ilgili daha detaylı bilgiye Verona Card Hakkında Bilgiler bölümünden ulaşabilirsiniz.
  
 
Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince…Her ne kadar Verona kendi başınıza gezebileceğiniz kadar küçük bir yer olsa da şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turlarından da bahsetmekte yarar var. Verona’da şehir turunun iki hattı var. 24 saat geçerli olan biletin fiyatı yetişkinler için 18 €, 5-15 yaşındakiler için 9 €. Bileti aldığınızda size verilen kırmızı bir karta tarih ve saat işleniyor. Kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz.Her iki hattın başlangıç noktası da Bra Meydanı. Her iki hatta da 8 durak var. Hatlar sadece Porta Leoni durağında kesişiyor. Verona’da şehir turu Kasım-Mart arası dönemde çalışmıyor. 01 Mayıs-31 Ekim arası A hattı 09.30’da başlayıp son seferini 19.00’da yaparken B hattı 09.30-18.30 arası çalışıyor. (Ortalama 60 dakikada bir sefer). Size verilen kartı saklayın. Zira başka bir İtalya şehrinde benzer şehir turunu yapmak isterseniz %10 indirim alıyorsunuz. Bu konuda daha detaylı bilgi ve güzergahlar için Verona Şehir Turlarını inceleyebilirsiniz.
  
 
YEME-İÇME
 
 
İtalya’da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria’lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia’lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerleri saat 15.00-19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.
 
 

İtalya denince akla pizza ve makarna  (pasta) geliyor elbette. Hem lezzetli hem de keseye uygun. Ancak İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını orada bulamazsınız. Sırf bu farklılık bile bazılarını İtalyan pizzalarından uzaklaştırmaya yetiyor. (Verona’da pizzalar türüne göre 5,50-12 € arasında değişiyor)
 
 
Makarna konusunda Verona klasik bir İtalyan kenti gibi. Kuzey İtalya’nın her şehrinde deneyebileceğiniz “Tortellini” denilen, mantıya benzeyen çeşidi (Ortalama 5-7 €) oldukça lezzetli. Denemedim ama “bigoli” denilen ve genellikle ördekle ya da ançüezle servis edilen spagetti tadılabilir.

İtalyan mutfağının pizza ve makarnadan sonra en çok tanınan yemeği olan “gnocchi” denenebilir. Ana malzemesi patates ama ıspanak, lor peyniri veya renk vermesi için değişik haşlanmış sebzeler de hamura katılabiliyor. “Bollito Mistro”yu (haşlanmış et) deneyebileceğiniz gibi her zaman herkesin tatmak istemeyeceği at etinden yapılan “pastissade de caval” ya da ana malzemesi kemil iliği olan “pearà” değişik bir deney olarak düşünülebilir. Tüm bunların ötesinde Garda gölü civarında taze balıkları da deneyebilirsiniz.  “Alışılmışın dışına çok da çıkmam” diyenlerdenseniz Mc Donalds’larda menü fiyatları ortalama 6 €. Tatlı olarak daha çok tiramisu ve dondurma tüketildiğini söyleyebilirim.
 
 
Verona, diğer popüler İtalyan şehirleri kadar pahallı gelmiyor insana. En turistik bölgeler sayılan Erbe Meydanı veya Bra Meydanında bile 10-12 €’ya karnınızı doyurmanız mümkün. Kaynak kitaplara göre en popüler ve eski restoranlardan birisi “Ristorante 12 Apostoli”. Özellikle Adige nehrinin diğer tarafında da geleneksel yemekler sunan küçük lokantalar bulabilirsiniz.
 
 
İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bunun dışında tüm Avrupa’da olduğu gibi şarap ve bira çok tüketiliyor. 

 
İtalya’nın pek çok şehrinde rastlayabileceğiniz Tavalo ve Banco uygulaması Verona’da çok dikkatinizi çekmiyor. (Bu uygulama daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz.)
 


GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER
 
Şehir İçi
  
Verona küçük bir şehir olduğundan gezilecek yerleri iyi bir planla 4-6 saat içinde bitirebilirsiniz… İşte bunlardan en popüler olanları…
 



 
Yakın Çevresi
 
Verona çevresinde küçük çaplı geziler arasında en önemli ve atlanmaması gereken alternatif enfes Garda Gölü gezisi. İtalya’nın en büyük ve en güzel göllerinden birisi olan Garda’ya ulaşım Verona’dan oldukça kolay. Her gün Porta Nuova tren istasyonunun önündeki meydandan kalkan otobüslerle gölün civarında yer alan Garda, Sirmione, Pescheria, Malcesine, Riva del Darda gibi pek çok kasabaya otobüsle ulaşmanız mümkün. Fiyatlar tek yön 3,40-5,00 € arasında değişiyor. Bunun dışında trenle sadece Pescheria ve Desenzano kasabalarına ulaşım mümkün. Tren ücretleri ise tek yön ortalama 3,50-4,20 € arasında. Bunun dışında bölgedeki Gardaland Eğlence Parkı’da güzel bir alternatif olabilir. Garda gölüne ulaşım, gölde tekne turları ve diğer detaylar için Garda Gölü Gezi Yazısını inceleyebilirsiniz.
 
 
DİĞER
 
 

- Aşıklar şehri Verona bütün bir yıl boyunca seyahat edilebilirse de yazın yoğun sıcaklıkları dikkate alındığında en mantıklı aylar Nisan-Haziran ve Eylül-Ekim olarak kabul ediliyor.

 

- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Verona’da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun. Görevlilere soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; Havaalanında, Porta Nuova tren istasyonunda ve Via Degli Alpini’de (Bra Meydanı yakınında) bulabilirsiniz. 

 

- Alışveriş için trafiğe kapalı olan Via Mazzini ve çevresini tercih etmelisiniz. Büyük alışveriş merkezleri şehrin dışında yer alıyor ve Garda Gölü yolundaki Grande Mela (Via Trentino, 1) bunun için iyi bir seçim olabilir. Sokak pazarı açısından da Erbe Meydanını ziyaret edin. 

 

- Eğer antikalara ve eski kitaplara meraklıysanız ve ayın üçüncü cumartesi Verona’da bulunuyorsanız San Zeno meydanında kurulan “Mercatino dell'antiquariato” tam size göre…

  

- Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...

 

- Verona’da hosteller de dahil neredeyse tüm konaklama yerlerinin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa’nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.

 

- Kaynak kitaplar özellikle Erbe ve Bra Meydanlarında yankesiciliğin hiç de az olmadığından bahsediyor. Dikkatli olun…

 

- Daha önce de bahsedildi ama hatırlatmakta yarar var: Verona’yı gezmeye başlamadan önce mutlaka bir adet Verona Kart alın. Karlı çıkacaksınız…

 

- Şehrin enfes manzarasıni görebileceğiniz Torre dei Lamberti’ye merdivenlerden çıkmayı denemeyin. Telef olursunuz…

- Meraklıysanız Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen “Verona Opera Festivali”ni kaçırmayın…
 

- Verona’da gezilecek yerlerin büyük bölümünün pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmayın…

 

- Türkiye’den Verona’yı aramak için 00–39–45-numara; Verona’dan Türkiye’yi aramak için 00–90-alan kodu-numara.

 
- Verona’da önemli telefonlar: Yerel Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115.
 

- Verona’da tatil günleri şunlardır:

  
Yeni Yıl (1 Ocak),
  


Epiphany (6 Ocak)

 
 
Paskalya (Mart/Nisan),
 
 
Kurtuluş Günü (25 Nisan)
 
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs),
 
 
Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),
 

Assumption (15 Ağustos),
 

Hrıstiyan Festivali (1 Kasım),
  
Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),
  

Noel (25 Aralık).
 
 

- Verona hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
 

World Guides


Veronissima

  




Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir. 
 
 
Son Güncelleme:
21.11.2012  (Gezilecek yerler tablosu hariç)
   






 Yazılan Yorumlar...
neco1
(15 Haziran 2015)
ankara çıkışlı 3gece 5 gündüz italya Venedik turları hakkında fiyat nasıl öğrenebilirim ve hangi tura gitmemizi tavsiye edersiniz
r00t
(20 Nisan 2014)
eski olmasına rağmen güzel bir yazı...verona ve garda gölü için şu sitede de enteresan bir gezi yazısı var http://www.dunyayigeziyorum.com/2014/04/verona-garda-gezi-rehberi.html
hakangeziyor
(22 Kasım 2012)
Yazıda yer alan fiyatlar, saatler ve linkler 22.11.2012 tarihi itibariyle güncellenmiştir...
dursun
(07 Mart 2011)
Faydalı bilgiler için teşekkür ederim!
hakangeziyor
(19 Ocak 2011)
Keyifli bir gezi olacağından hiç şüphem yok...Umarım karnavala da denk gelir daha da bir güzelleşir...

İyi seyahatler...
Mesut Parla
(17 Ocak 2011)
Sevgili Hakan. Şubat 2011de İtalyaya ( Roma, Venedik,Floransa) gideceğim için, araştırma yaparken yazılarınıza rastladım. Detaylı anlatımınız gerçekten çok faydalı oldu; çok teşekkür ederim. Belirttiğiniz noktaları Google Eartden de görerek, neredeyse gitmiş gibi olduk :) Emeğinize sağlık..
ahmet önel
(23  Aralık 2010)
Italyada çok sayıda şehri gezmiş biri olarak herkese veronayı gezmesini, görmesini burada bir gün geçirmesini çok şiddetle tavsiye ederim. Bence tarihi dokunun ilk günkü gibi korunduğu ender yerlerden biri....
hakangeziyor
(15  Aralık 2010)
Teşekkürler Hocam...Amaç kendi imkanları ile şehirleri gezeceklere ihtiyaç duyacakları en önemli bilgileri toplamak. Zira bende seyahate çıkarken en çok bunları öğrenmek istiyorum...
NEŞE
(15  Aralık 2010)
Hakan bu ".... önemli bilgiler" dizin şahane...Her şehir hakkında böyle bir toptan özet bilgi hiçbir yerde bulunmaz,belli ki çok emek vermişsin.Yola çıkacaklar bir print yanlarına kesinlikle almalı,ben dahil !