Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İspanya ::::: İspanya Genel ::::: Madrid'den Endülüs' e İSPANYA 2. (Toledo)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İspanya İspanya Genel 12 Eylül 2017 06 Kasım 2016
06 Kasım 2016
3575 0 TAMER 

 Madrid'den Endülüs' e İSPANYA 2. (Toledo)
 (Gezi)

Madrid'i tadı damağımızda kalarak ardımızda bırakıyoruz. Ama geri döneceğiz. Yaklaşık 8 gün boyunca Endülüs bölgesinde olacağız ama sonra İstanbul'a dönüşümüz yine Madrid'den olacak. Bir gece daha Madrid'de konaklayacağız anlayacağınız...

Endülüs'e inerken İspanya'nın eski başkenti Toledo'ya uğramadan olmaz. Toledo, Madrid'den yaklaşık 1 saat uzaklıkta eski bir Ortaçağ şehri. İ.Ö. 590 yılında Yahudiler tarafından kurulmuş, sonra Romalılar, Ostrogotlar, Vizigotlar ve Arapların egemenliğinde kalmış zengin tarihli bir şehir. 1085 yılında VI. Alfonso şehri Araplardan alarak İspanya'nın başkenti yapmış. Hıristiyan, Musevi ve Müslüman toplumların zaman zaman hüküm sürdüğü ve her toplumun kültürüyle de zenginleşmiş küçük bir Kastilya-La Mancha Şövalye şehri. Şehrin tamamı 1986 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. 


Eski şehre girmek için aracımızı yakın bir yerdeki otoparka bırakıyoruz. Şehre yürüyerek gireceğiz. Daracık ve zaman zaman epey yorucu olabilecek diklikteki sokakları yürüyerek şehri keşfetmek daha heyecan verici.



                    





Kale hurçlarından aynı zamanda şehre giriş yapılıyor... 



Şehir oldukça yüksek bir bölgede yer alıyor. Bu yüzden hem oldukça korunaklı, hem de geçiş yollarını gözlem altında tutabildiği için eski çağlardaki olası saldırılara karşı son derece güvenli... Şehir içerisinde ulaşım otobüsler ile sağlanıyor.






Tejo Nehri...




Şehir çok yüksek bir bölgede konumlanmış...


Şehir nehirler tarafından vadilere bölünmüş. Bu nehirler Alcantara ve San Martin gibi köprüler ile aşılmış. Şehrin giriş kapılarına bu köprülerden de ulaşabiliyorsunuz.  


Ara sokaklarda kaybolmak diye bir terim vardır hani her gezginin yazısında mutlaka kullandığı, işte o terim bence Toledo için biçilmiş kaftan...


            



Ara sokaklar mükemmel...



  



Şehrin her noktası görmeye değer...


Toledo Katedrali muhteşem ve görkemli yapısıyla zaten şehrin neredeyse her yerinden gözüküyor. İspanyollar Amerika' nın keşfinden sonra çok zengin oldular ve bu paralar ile muhteşem katedraller yaptırdılar. Toledo Katedrali de bunlardan biri. İspanya'nın en büyük üçüncü katedralinin içi de dışı da muazzam. 










Toledo Katedrali... 



Korumalarımla beraber...


Toledo halkı 1. yüzyıldan beri çelik üretimi ile uğraşıyor. Orta Çağ savaşlarının en önemli silahı olan kılıç ile zırhlar uzun yılların kazandırdığı yüksek deneyim sayesinde büyük bir ustalıkla yıllarca burada üretilmiş. Şimdi ise Toledo'da sayıları iyice azalmış olan atölyelerde sadece turistik ve Hollywood filmlerinin ihtiyaçlarını karşılama amacıyla ticari olarak üretiliyor. Şanslıysanız bu atölyelerde eski Osmanlı Padişahlarının ve İspanya Kralları ile komutanlarının kullandıkları kılıçların kopyalarını da görebiliyorsunuz. Kılıç fiyatları 25 Euro'dan başlıyor 250 Euro'ya kadar çıkıyor. Çelik Zırhlar ise 3.000 ile 30.000 Euro arasında. İsterseniz küçük hediyelik olarak da kılıçlar var ama alırken mutlaka Toledo' da üretilmiş olduğundan emin olun çünkü çok fazla da Çin malı kılıç var. 



Meşhur Toledo Kılıçları... 



Kalesiyle, Katedrali ile, Zocodover Meydanı ile, Santa Maria la Blanca Sinagogu ile dar sokakları ve mistik Orta Çağ havası ile Toledo mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Eğer Madrid'e yolunuz düşerse üşenmeyin mutlaka Toledo'ya gidin. Bir gece de konaklamak isterdim Toledo'da ama bu sefer olmadı. Belki bir başka sefere diyerek Sevilla'ya doğru yola çıkıyoruz.  


Hoşçakal Toledo...











 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.