Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali  2024 Haziran       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Bolu 15 Haziran 2013     6597 1 Erdin İVGİN 

 Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali  (2024 Haziran)
 Türkiye » Bolu
 (Gurme)

Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali 24 Ağustos 1981 yılında Mengen Kaymakamı Ali Cafer AKYÜZ' ün başkanlığında kurulan komite tarafından başlatılmıştır. 1985 yılında Kaymakamlık festival etkinlik hazırlıklarını Belediye Başkanlığı' na devretmiştir. 

Festivalin Amacı; Dil, din, ırk ne olursa olsun bütün aşçıları bir araya getirmek onların mutfak becerilerini sergilemektir.  Festival 1985 yılından itibaren medya ve görsel basın tarafından ilgi odağı olmuştur. Her yıl standart olarak Haziran ayında hafta sonu cumartesi va pazar günleri yapılmaktadır. 

Festival içerisinde yapılan etkinlikleri sıralamak gerekirse; Cumartesi günü sabah; açılış konuşmaları, bayanlar arası yemek yarışmaları, ahçılarımıza verilen ödüller; öğleden sonra Festival Show gösterisi ve standların açılışı, akşam ise ünlü sanatçıların katılımıyla düzenlenen müzik eğlence programı vardır. Pazar günleri ise çeşitli spor etkinlikleri ve müzik şöleni ile kapanır. 



NEDEN AŞÇILAR FESTİVALİ ? İlçe halkının büyük bir çoğunluğu aşçılık mesleği ile iştigal etmektedir. Gelir kaynaklarının başında gelmektedir. Gerek Türkiye' nin, gerkse dünyanın en büyük otellerinde baş aşçı olarak, öğretmen olarak görev yapmaktadırlar. Aşçılık yörede doğmuş, saraylara, intikal etmiş, dededen toruna devam etmiştir. Göz nuru ve el emeği bir sanat olarak Türkiyemiz' in ve dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Dünyada gelmiş tüm devlet ve milletler Mengenli aşçıları tanımışlardır. 

Dünyada birinci gelen Türk mutfağı ve mutfak zenginliği ile göz zevkini dilimizin tadını, damak tadını, ellerinin maharetini dünyaya duyurmakla ve çeşitli ülkelerde yapılan müsabakalarda Ayyıldızlı bayrağımızı göndere çektirerek, İstiklal Marşımız' ı çaldırıp, Türk diye gösterenler Mengenli aşçılarımızdır.

Festivalin temel amacı yöreyi tanıtmak, aşçılık sanatının önemini belirtmek ve Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini almasını sağlamak, yeni yetişen neslin bu mesleğe ilgisini çekmek, aşçıları arasında sanat dayanışmasını arttırmak, gurbetteki hemşehrileri bir araya toplamak, ilçede bir bayram yaratmaktır.

FESTİVALİN GELİŞİMİ Dünyanın dört bir yanında ün salmış olan aşçılarımıza maalesef sahip çıkılmamıştır. Bu nedenle büyük kurtarıcımız Ulu Önder Atatürk' ün doğumunun 100. yılındaki kutlama faaliyetleri çerçevesinde 1981 yılında başlatılan Aşçılar Festivali geleneksel hale getirilmiş, aşçılık mesleğinin tanıtımı ile geleneksel Türk yemekleri ve Türk mutfağını tanıtmak, yöremiz Mengen' i Türkiye' de ve dünyada tanıtmak, ayrıca aşçılarımızın bir okuldan mezun olup, yabancı dil öğrenerek diplomalı aşçıların yetişmesi için aşçılık okulunun kurulması amacı başta olmak üzere 1. Aşçılar Festivali düzenlenmiştir. Geleneksel hale gelen Aşçılar Festivali ilçemizde her yıl kutlanmaktadır. Festivalimizin uluslararası hale getirilebilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 

Aşçılar Festivalinin düzenlenmesi fikri İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlerimizdeki ünlü otellerde çalışan aşçılarımızla toplantılar yapılarak festival yapılması için görüşmelerde bulunulmuştur. Festivalin gördüğü büyük ilgi üzerine tanıtım kampanyasını daha etkin bir duruma getirmek ve aşçılar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için Mengen Aşçılar ve Turizm Derneği kurulmuştur. İlk defa yapıldığı için sadece gösteri niteliği taşıyan 1. Aşçılar Festivali nedeniyle Mengen' de aşçılar aşçılar okulunun açılması fikri zihinlere iyice yerleşmiştir. 1982 yılında 2. Aşçılar Festivali' nde okulun açılması kesinleşmiş ve Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi' nin temeli atılmıştır. Okul 1984-1985 öğretim yılında eğitim ve öğretime açılmıştır.

1984 yılına kadar komiteler ve Aşçılar ve Turizm Derneği' nin işbirliği ile yürütülen festival Mengen Belediyesi' nce "Aşçılar ve Turizm Festivali Yönetmeliği" ni hazırlanmış ve bu yönetmelik uyarınca belediye tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Bu yönetmelik uyarınca Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulca ayrıca mali işler ve program düzenleme komitesi, ağırlama, konaklama ve yürütme komitesi, festival hazırlama komitesi gibi komiteler oluşturularak görev bölümü yapılmıştır. Geleneksel hale gelen Mengen Aşçılar Festivali 1989 yılında aşçılarımızın işyerlerindeki iş yoğunluğu nedeni ile yapılamamıştır. 1990 yılından itibaren festivalimiz belediye ile müştereken sponsor firmalarla birlikte yapılmaya başlandı. 1991-1992 yıllarındaki festivallerimiz Körfez krizi nedeniyle gerçekleştirilemedi. 

Gerçekleştirilen festivallerimizde aşçılarımızın rekorları yapmış oldukları eserleri ile düzenlemiş oldukları sergiler, davetliler ve halkımız tarafından zevkle izlenmiş TV ve basında yayınlanarak ses getirmiştir. 5. Aşçılar Festivali ile birlikte Türkiye' de ilk defa ata mesleği olan aşçılığı daha ilmi ne modernize atmeye yönelik Aşçılık Meslek Okulu açılmıştır. 6. Aşçılar Festivali' nde ilk defa bayanlar arsı yemek yarışması düzenleyerek festivale gelen bakan, milletvekili, TV ve basın mensupları ile ünlü aşçılardan oluşan jürinin değerlendirmesini yaptığı yarışmada derece alanlara ödüller verildi. Bu yarışma diğer festivallerde de yapılarak geleneksel hale gitirildi. Aşçılar Festivali' ne bir yenilik olarak gıda maddelerinin ve mutfak eşyalarının tanıtıldığı Mutfak 86 Fuarı düzenlenmiştir. Festivallerimizde aşçılar tarafından ilginç olarak 4 metre boyunda döner, 101 metre uzunluğunda şiş kebap yaparak yeni bir rekor kırılmıştır. Bu dev kebabın yapımı sırasında yaklaşık 300 kg et, 2,5 ton mangal kömürü kullanılmıştır. 60 aşçı, 4,5 saat uğraşmıştır.

10. festival dolayısıyla açılan mutfak müzesi festival sırasında ve festivalden sonra ziyaret edenlerce büyük ilgi görmüştür. 1994 yılında 11. festivaldede aşçılarımız kendi rekorlarını kendileri kırarak dünya rekorlar kitabına giren Türkiye' de ilk defa üretilen 4,5 metre çapında dev tencere içinde 10.000 porsiyon kapasiteli Mengen Pilavı' nı konuklara ikram etmişlerdir. Gerek dev tencere gerekse tencere içinde pişen pilav o günlerde Türkiye' nin gündemine gelmiştir.


Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.mengenbelediyesi.com internet sitesinden ulaşabilirsiniz.


Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
28.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 30 Haziran - 01 Temmuz 2012
27.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 21 - 22 Mayıs 2011
26.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 26 - 27 Haziran 2010
25.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 26 - 28 Haziran 2009
24.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 20 - 22 Haziran 2008
23.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 22 - 24 Haziran 2007
22.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 4 - 6 Ağustos 2006





 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Bolu
Ana Sayfa
  Bolu
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(15 Haziran 2013)

29. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali bu yıl 28 – 29 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilecek

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Nisan)
İzmir Kitap Fuarı
Türkiye » İzmir
Uluslararası İstanbul Film Festivali
Türkiye » İstanbul
Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği
Türkiye » İzmir
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
Alaçatı Ot Festivali
Türkiye » İzmir
Çanakkale Kara Savaşlarının Yıl Dönümü
Türkiye » Çanakkale
Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali
Türkiye » Ankara
Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali
Türkiye » Diyarbakır
Ağrı Dağı 15 Nisan Kurtuluş Şenlikleri
Türkiye » Ağrı
Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği
Türkiye » Van
Portakal Çiçeği Karnavalı
Türkiye » Adana
Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali
Türkiye » Muğla
Uluslararası İstanbul Lale Festivali
Türkiye » İstanbul
Bodrum Ot Festivali - Bodrum Ot Fest
Türkiye » Muğla
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği
Türkiye

Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri
Türkiye » Bursa
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali
Türkiye » İzmir
Urla Uluslararası Enginar Festivali
Türkiye » İzmir
Denizli Hayrettin Köyü Ters Lale Yayla Şenliği
Türkiye » Denizli
Uluslararası Prof. Cüneyt Gökçer Tiyatro Festivali
Türkiye » İstanbul
Ankara Uluslararası Müzik Festivali
Türkiye » Ankara