Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali  2025 Haziran       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Bolu 15 Haziran 2013     6978 1 Erdin İVGİN 

 Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali  (2025 Haziran)
 Türkiye » Bolu
 (Gurme)

Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali 24 Ağustos 1981 yılında Mengen Kaymakamı Ali Cafer AKYÜZ' ün başkanlığında kurulan komite tarafından başlatılmıştır. 1985 yılında Kaymakamlık festival etkinlik hazırlıklarını Belediye Başkanlığı' na devretmiştir. 

Festivalin Amacı; Dil, din, ırk ne olursa olsun bütün aşçıları bir araya getirmek onların mutfak becerilerini sergilemektir.  Festival 1985 yılından itibaren medya ve görsel basın tarafından ilgi odağı olmuştur. Her yıl standart olarak Haziran ayında hafta sonu cumartesi va pazar günleri yapılmaktadır. 

Festival içerisinde yapılan etkinlikleri sıralamak gerekirse; Cumartesi günü sabah; açılış konuşmaları, bayanlar arası yemek yarışmaları, ahçılarımıza verilen ödüller; öğleden sonra Festival Show gösterisi ve standların açılışı, akşam ise ünlü sanatçıların katılımıyla düzenlenen müzik eğlence programı vardır. Pazar günleri ise çeşitli spor etkinlikleri ve müzik şöleni ile kapanır. 



NEDEN AŞÇILAR FESTİVALİ ? İlçe halkının büyük bir çoğunluğu aşçılık mesleği ile iştigal etmektedir. Gelir kaynaklarının başında gelmektedir. Gerek Türkiye' nin, gerkse dünyanın en büyük otellerinde baş aşçı olarak, öğretmen olarak görev yapmaktadırlar. Aşçılık yörede doğmuş, saraylara, intikal etmiş, dededen toruna devam etmiştir. Göz nuru ve el emeği bir sanat olarak Türkiyemiz' in ve dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Dünyada gelmiş tüm devlet ve milletler Mengenli aşçıları tanımışlardır. 

Dünyada birinci gelen Türk mutfağı ve mutfak zenginliği ile göz zevkini dilimizin tadını, damak tadını, ellerinin maharetini dünyaya duyurmakla ve çeşitli ülkelerde yapılan müsabakalarda Ayyıldızlı bayrağımızı göndere çektirerek, İstiklal Marşımız' ı çaldırıp, Türk diye gösterenler Mengenli aşçılarımızdır.

Festivalin temel amacı yöreyi tanıtmak, aşçılık sanatının önemini belirtmek ve Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini almasını sağlamak, yeni yetişen neslin bu mesleğe ilgisini çekmek, aşçıları arasında sanat dayanışmasını arttırmak, gurbetteki hemşehrileri bir araya toplamak, ilçede bir bayram yaratmaktır.

FESTİVALİN GELİŞİMİ Dünyanın dört bir yanında ün salmış olan aşçılarımıza maalesef sahip çıkılmamıştır. Bu nedenle büyük kurtarıcımız Ulu Önder Atatürk' ün doğumunun 100. yılındaki kutlama faaliyetleri çerçevesinde 1981 yılında başlatılan Aşçılar Festivali geleneksel hale getirilmiş, aşçılık mesleğinin tanıtımı ile geleneksel Türk yemekleri ve Türk mutfağını tanıtmak, yöremiz Mengen' i Türkiye' de ve dünyada tanıtmak, ayrıca aşçılarımızın bir okuldan mezun olup, yabancı dil öğrenerek diplomalı aşçıların yetişmesi için aşçılık okulunun kurulması amacı başta olmak üzere 1. Aşçılar Festivali düzenlenmiştir. Geleneksel hale gelen Aşçılar Festivali ilçemizde her yıl kutlanmaktadır. Festivalimizin uluslararası hale getirilebilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 

Aşçılar Festivalinin düzenlenmesi fikri İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlerimizdeki ünlü otellerde çalışan aşçılarımızla toplantılar yapılarak festival yapılması için görüşmelerde bulunulmuştur. Festivalin gördüğü büyük ilgi üzerine tanıtım kampanyasını daha etkin bir duruma getirmek ve aşçılar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için Mengen Aşçılar ve Turizm Derneği kurulmuştur. İlk defa yapıldığı için sadece gösteri niteliği taşıyan 1. Aşçılar Festivali nedeniyle Mengen' de aşçılar aşçılar okulunun açılması fikri zihinlere iyice yerleşmiştir. 1982 yılında 2. Aşçılar Festivali' nde okulun açılması kesinleşmiş ve Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi' nin temeli atılmıştır. Okul 1984-1985 öğretim yılında eğitim ve öğretime açılmıştır.

1984 yılına kadar komiteler ve Aşçılar ve Turizm Derneği' nin işbirliği ile yürütülen festival Mengen Belediyesi' nce "Aşçılar ve Turizm Festivali Yönetmeliği" ni hazırlanmış ve bu yönetmelik uyarınca belediye tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Bu yönetmelik uyarınca Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulca ayrıca mali işler ve program düzenleme komitesi, ağırlama, konaklama ve yürütme komitesi, festival hazırlama komitesi gibi komiteler oluşturularak görev bölümü yapılmıştır. Geleneksel hale gelen Mengen Aşçılar Festivali 1989 yılında aşçılarımızın işyerlerindeki iş yoğunluğu nedeni ile yapılamamıştır. 1990 yılından itibaren festivalimiz belediye ile müştereken sponsor firmalarla birlikte yapılmaya başlandı. 1991-1992 yıllarındaki festivallerimiz Körfez krizi nedeniyle gerçekleştirilemedi. 

Gerçekleştirilen festivallerimizde aşçılarımızın rekorları yapmış oldukları eserleri ile düzenlemiş oldukları sergiler, davetliler ve halkımız tarafından zevkle izlenmiş TV ve basında yayınlanarak ses getirmiştir. 5. Aşçılar Festivali ile birlikte Türkiye' de ilk defa ata mesleği olan aşçılığı daha ilmi ne modernize atmeye yönelik Aşçılık Meslek Okulu açılmıştır. 6. Aşçılar Festivali' nde ilk defa bayanlar arsı yemek yarışması düzenleyerek festivale gelen bakan, milletvekili, TV ve basın mensupları ile ünlü aşçılardan oluşan jürinin değerlendirmesini yaptığı yarışmada derece alanlara ödüller verildi. Bu yarışma diğer festivallerde de yapılarak geleneksel hale gitirildi. Aşçılar Festivali' ne bir yenilik olarak gıda maddelerinin ve mutfak eşyalarının tanıtıldığı Mutfak 86 Fuarı düzenlenmiştir. Festivallerimizde aşçılar tarafından ilginç olarak 4 metre boyunda döner, 101 metre uzunluğunda şiş kebap yaparak yeni bir rekor kırılmıştır. Bu dev kebabın yapımı sırasında yaklaşık 300 kg et, 2,5 ton mangal kömürü kullanılmıştır. 60 aşçı, 4,5 saat uğraşmıştır.

10. festival dolayısıyla açılan mutfak müzesi festival sırasında ve festivalden sonra ziyaret edenlerce büyük ilgi görmüştür. 1994 yılında 11. festivaldede aşçılarımız kendi rekorlarını kendileri kırarak dünya rekorlar kitabına giren Türkiye' de ilk defa üretilen 4,5 metre çapında dev tencere içinde 10.000 porsiyon kapasiteli Mengen Pilavı' nı konuklara ikram etmişlerdir. Gerek dev tencere gerekse tencere içinde pişen pilav o günlerde Türkiye' nin gündemine gelmiştir.


Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.mengenbelediyesi.com internet sitesinden ulaşabilirsiniz.


Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
28.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 30 Haziran - 01 Temmuz 2012
27.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 21 - 22 Mayıs 2011
26.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 26 - 27 Haziran 2010
25.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 26 - 28 Haziran 2009
24.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 20 - 22 Haziran 2008
23.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 22 - 24 Haziran 2007
22.Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali / 4 - 6 Ağustos 2006





 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Bolu
Ana Sayfa
  Bolu
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(15 Haziran 2013)

29. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali bu yıl 28 – 29 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilecek

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Mayıs)
Doğançay Gözleme ve Ayran Festivali
Türkiye » İzmir
Saray Geleneksel Bahar ve Kültür Festivali
Türkiye » Tekirdağ
Muğla Geleneksel Boğa Güreşi Festivali
Türkiye » Muğla
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Zonguldak
Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Aydın
Gaziantep Bulgur Festivali
Türkiye » Gaziantep
Mordoğan Denizle Buluşma Şenliği
Türkiye » İzmir
Bartın Kültür Sanat Turizm ve Çilek Festivali
Türkiye » Bartın
Düzce Otları Tyche Bereket Şenliği
Türkiye » Düzce
Halfeti Meyve Yemekleri Festivali
Türkiye » Şanlıurfa
Başmakçı Flamingo ve Yumurta Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
‘Bin Nefes Bir Ses’ Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali
Türkiye » Konya
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Türkiye » Samsun
Uluslararası Kayseri Altınçınar Film Festivali
Türkiye » Kayseri
Uluslararası Fethiye Festivali
Türkiye » Muğla
Kırkağaç Geleneksel Çam Festivali
Türkiye » Manisa
Erciş Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Van
Dursunbey Barana Geleneğini Yaşatma ve Yayla Şenliği
Türkiye » Balıkesir
Dadaş Film Festivali
Türkiye » Erzurum
Ortaca Tarım, Çevre ve Turizm Festivali
Türkiye » Muğla
Silifke Uluslararası Kültür Haftası
Türkiye » Mersin
Serik Geleneksel Kültür Turizm ve Çilek Festivali
Türkiye » Antalya
Köprübaşı Kültür Sanat ve Çilek Festivali
Türkiye » Manisa
Cappadox Festivali
Türkiye » Nevşehir
Kakava ve Hıdrellez Festivali
Türkiye » Edirne
Geleneksel Kozarlı Çam Fıstığı Festivali
Türkiye » Aydın
Kırklareli Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Festivali
Türkiye » Kırklareli
Ayvacık Hayvan ve Emtia Panayırı
Türkiye » Çanakkale
Uluslararası Giresun Aksu (Mayıs Yedisi) Festivali
Türkiye » Giresun
Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali
Türkiye » Antalya
Marsyas Kültür Sanat ve Muzik Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri
Türkiye » Manisa
Edirne Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali
Türkiye » Edirne
Uluslararası Mersin Müzik Festivali
Türkiye » Mersin
Çatak Kanispi Ceviz Bal ve Alabalık Doğa Festivali
Türkiye » Van
Uluslararası Eskişehir Sokak Festivali
Türkiye » Eskişehir
Bulgur Pilavı Festivali
Türkiye » Mardin
Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali
Türkiye » Elazığ
Uluslararası İstanbul Kukla Festivali
Türkiye » İstanbul
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali
Türkiye » İstanbul