Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi:::::        
   
Dünya Mirası Listesi
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları (09 Haziran 2020)
Türkiye » Bitlis | Dünya Mirası Adayı
Van gölü kıyısında yer alan ve tarihi M.Ö. 900'e uzanan Ahlat yerleşimi; Selçuklu dönemi taş işçiliği, inanışları ve yaşam biçimini en güzel şekilde yansıtan mezar taşları ile UNESCO Dünya »»»»
 
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (31 Mayıs 2020)
Türkiye » Şanlıurfa | Dünya Mirası Adayı
Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Yukarı Mezopotamya'nın bereketli ovalarında kurulmuş tarihi bir yerleşimdir ve yöresel mimari ve geleneksel taş işçiliğinin en güzel örnekleri olan çok »»»»
 
Aziz Nikolaos Müzesi (31 Mayıs 2020)
Türkiye » Antalya | Dünya Mirası Adayı
Aziz Nikolaos, M.S. 3. yüzyılın ortalarında Antalya sınırları içerisindeki Patara`da doğmuş, eğitiminin ardından Myra yani günümüzdeki adıyla Demre`de piskoposluk görevini yürütmüştür. Bu yıllarda »»»»
 
Alahan Manastırı (31 Mayıs 2020)
Türkiye » Mersin | Dünya Mirası Adayı
Evliya Çelebi`nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor." diye anlattığı Alahan Manastırı, Mersin-Karaman karayolu üzerinde Geçimli Köyü civarındadır. 1300 metre yükseklikte ve Göksu Vadisi`ne »»»»
 
Sümela Manastırı (31 Mayıs 2020)
Türkiye » Trabzon | Dünya Mirası Adayı

Trabzon'un Maçka İlçesi`nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında »»»»

 
Karain Mağarası (30 Mayıs 2020)
Türkiye » Antalya | Dünya Mirası Adayı
Antalya`nın 30 kilometre kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde yer alır. Türkiye`nin en büyük doğal mağaraları arasında olan Karain »»»»
 
Göbekli Tepe (30 Mayıs 2020)
Türkiye » Şanlıurfa | Kültür Mirası
Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin kuş uçuşu olarak yaklaşık 15 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihöncesi dönemden, yani yazının henüz keşfedilmediği bir zamandan kalma bir ören yeridir. Normalde »»»»
 
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı) (14 Eylül 2017)
İran » İsfahan | Kültür Mirası
İmam Meydanı olarak bilinen Nakş-ı Cihan Meydanı İran'ın modern İsfahan şehri merkezinde yer alan bir meydandır. Dünyanın en büyük ikinci meydanı olma özelliğini taşıyan Nakş-ı Cihan Meydanı 186x530 »»»»
 
İsfahan Mescid-i Cuma (13 Eylül 2017)
İran » İsfahan | Kültür Mirası
sfahan Mescid-i Cuma İran'ın kalbi, İsfahan'ın kalbinde duran hala en büyük camidir. Cami Mescid'i 771'den 20.yy'ın sonuna kadar alanda süregiden inşaat, ilaveler ve yenilemelerin bir sonucudur; »»»»
 
Yezd Tarihi Kenti (12 Eylül 2017)
İran » İran Genel | Kültür Mirası
Yezd şehri dünyanın en büyük çöllerinden Lut çölü ve Kevir çölü tarafından çevrilen tam bir çöl şehridir. Tarihsel olarak Yezd'de ilk yerleşimlerin 3.000 yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Yezd, Zerdüştlük »»»»
 
Günbed-i Kavus (12 Eylül 2017)
İran » İran Genel | Kültür Mirası
Günbed-i Kavus İran'ın kuzeyinde, Gülistan Eyaletinde aynı adı taşıyan şehrin ortasında yer alan bir anıttır. Günbed şehri İran'ın kuzeyinde, Hazar denizi yakınındaki Gürgan kasabasının 93 km. kuzey »»»»
 
Gülistan Sarayı (11 Eylül 2017)
İran » İran Genel | Kültür Mirası
Gülistan Sarayı (Golestan Palace) Tahran`ın kalbi ve tarihi merkezinde yer almaktadır. »»»»
 
Meymand Kültürel Peyjazı (08 Eylül 2017)
İran » Kirman | Kültür Mirası
Maymand, İran`ın orta dağlarının güney ucunda bir vadinin sonunda kendine yeten, yarı kurak bir alandır. Kayalara oyulmuş çok sayıda mağarayla doludur. Bu mağaraların 10 bin yıl öncesinden kalma olduğu »»»»
 
Bisotun (06 Eylül 2017)
İran » Kirmanşah | Kültür Mirası
Bisotun (Behistun - Bisütun) İran'ın Kermanşah eyaletinde tarihi bir ticaret yolu üzerinde yer alan arkeolojik bir alandır ve antik Pers tarihi boyunca tarih öncesi zamandan kalan kalıntılar içerir. »»»»
 
Bem ve Kültürel Manzarası (05 Eylül 2017)
İran » Kirman | Kültür Mirası
Arg-e Bem İran yüksek platosunun güney ucunda, Kerman Eyaletindeki modern Bem şehrinde bulunan, dünyanın en büyük kerpiç yapısıdır. Arg-e Bem'in kökenleri Ahameniş dönemine (MÖ 6. ila 4. yy'lara) »»»»
 
Nevruz (05 Eylül 2017)
Tacikistan » Tacikistan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Nevruz; Kuzey Yarımküre'de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak kutlanır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i »»»»
 
Aş Pilav, Geleneksel Bir Yemek ve Tacikistan'daki Sosyal ve Kültürel Bağlamları (04 Eylül 2017)
Tacikistan » Tacikistan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Aş palav (pilav), Tacikistan`daki kültürel mirasın bir parçasıdır. `Yemeklerin Kralı` olarak bilinen pilav sebze, pirinç, et ve baharat kullanan bir »»»»
 
Şaşmakam: Müzik Geleneği (04 Eylül 2017)
Tacikistan » Tacikistan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Yüzyıllar süren tarihi boyunca Şaşmakam Müzik Geleneği, Maveraünnehir olarak bilinen ve günümüzde Tacikistan ve Özbekistan'ı kapsayan bölgedeki şehirlerde gelişmiştir.

"Altı »»»»
 
Sarazm Tarihi Yerleşim Alanı (04 Eylül 2017)
Tacikistan » Tacikistan Genel | Kültür Mirası
Sarazm, kuzeybatı Tacikistan`da, Soğd ilinin Panjakent ilçesinde yer alan antik bir kenttir. Kentin tarihi M.Ö. 4. bin yıla kadar gitmektedir. Antik Sarazm Arkeolojik Alanı, Özbekistan sınırındaki »»»»
 
Tacik Ulusal Parkı (Pamir Dağları) (04 Eylül 2017)
Tacikistan » Tacikistan Genel | Doğa Mirası
Pamir Millî Parkı (Pamersky, Pamirsky veya Tacik Milli Parkı olarak da bilinir) Doğu Tacikistan`da yer alan bir milli park ve doğa koruma alanıdır. Park, 20 Temmuz 1992`de Tacikistan »»»»
 
Olonho Yakut Destanı (04 Eylül 2017)
Rusya Federasyonu » Yakutsk | Somut Olmayan Kültürel Miras
Türk halklarının en eski epik sanatlarından biri olan Olonho Destanı, aslen Yakut halkına ait bir destan geleneğidir. Ancak bugün, Rusya Federasyonu'nun doğusunda bulunan Saha Cumhuriyeti'nde bu geleneğe »»»»
 
İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka (04 Eylül 2017)
Azerbaycan » Azerbaycan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Lavaş, Katırma, Jupka ve Yufka, oklava ya da elle açılan yuvarlak veya oval biçimli ince ekmek türlerinden olup Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'de yaşayan halklarca sadece yemek »»»»
 
Nevruz (04 Eylül 2017)
Azerbaycan » Azerbaycan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Nevruz; Kuzey Yarımküre'de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak kutlanır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i Sultan, »»»»
 
Lahiç bölgesi: Bakır İşçiliği (04 Eylül 2017)
Azerbaycan » Azerbaycan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
Eski bir yerleşim bölgesi olan Lahiç, Azerbaycan'ın geleneksel el sanatlarının merkezi olarak kabul edilir. Lahiç'in yerli halkı ise özellikle geleneksel yöntemlere sadık kalarak bakırdan yaptığı »»»»
 
Kelagay-İpek Başörtüsü: Geleneksel El Sanatı (04 Eylül 2017)
Azerbaycan » Azerbaycan Genel | Somut Olmayan Kültürel Miras
İpek Yolu üzerindeki ülkelerin geleneksel el sanatlarından biri olan ipek başörtüsü yapımı, Azerbaycan'ın iki şehri Şeki ve Basgal'da hâlen sürdürülmektedir. "Kelagay" adı verilen bu ipek başörtülerinin »»»»
 
   
Toplam 330 kayıtdan 25 tanesi gösteriliyor.

Lütfen Kıta, Ülke veya Kategori Seçeneklerinizi Daraltınız.