Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Türkiye ::::: Mersin ::::: Güzeller Güzeli Kızkalesi'ne Küçük Bir Yolculuk...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Mersin 22 Şubat 2011 22 Şubat 2011
22 Şubat 2011
15056 9 gülden 

 Güzeller Güzeli Kızkalesi'ne Küçük Bir Yolculuk...
 (Genel)

Tarihi ile zengin, doğası ve denizi ile kendisine hayran bıraktıran ve Akdenizin saklı cennetlerinden biri olan, Mersin ilinin şirin kasabası KIZKALESİ ne ufak bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Güzel olanı kim sevmez ki!! Hele de o güzel, yanıbaşınızda ise daha da bir şanslısınız...Uzun yıllardır Mersin'de yaşayan biri olarak, kendimi bu hususta şanslı hissediyorum...Güzeller güzeli Kızkalesi...Tarihten gelen adıyla Korikos.... Mersin'in 60 km. batısında bulunan küçücük, iklimi, manzarası, geniş kumsalları ve mükemmel deniziyle, yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmiş nadide bir kasaba...

Ziyaretçilerin yoğun bulunduğu yerlere oranla burada, her şey biraz daha sakin ve huzurludur. Geniş plajları ve harika kumsalıyla, kamp yerleri ve irili ufaklı pansiyon, motel, hotel ve otelleriyle, onlarca restaurantlarıyla, baştan cıkartıcı bir edaya sahiptir Kızkalesi...Yazı inanılmaz hareketli,kışı bir o kadar sakin geçer..Sanki bir yaz yorgunluğundan arınmak ve diyer yaza kendini hazırlamak istercesine, dinlenir, tazelenir......
Dramatik bir öyküyü içinde barından bu şirin kasabanın tarihi aynı zamanda da orta çağlara kadar dayanıyor... Milattan sonra 72 yılında Roma egemenligine giren bu eşşiz yer, tam 450 yıl büyük bir tarım ve liman kenti olmuş. Neredeyse Akdeniz'in bütün zeytinyağı ihracatı bu liman üzerinden yapılmış. Hatta kendi parasını bile basmış. En büyük sıkıntı olan "su" kemerlerle Lamos çayından getirilirmiş.

O zamanlara ait Korikos kalesinin yapımına Roma'lılar tarafından başlanmış, beş etapta Kıbrıs'lılar tarafından tamamlanmış. Kıyıdan, aşağı yukarı 200 mt uzaklıktaki adacığın üstüne yapılan kale ise yaşanılan trajedi karşısında Kızkalesi ismini almış ve kasabaya adını vermiş. Peki neymiş bu trajedi dersiniz ? "Korikos'ta yaşayan Krallardan biri, bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz Tanrıya yakarmaktadır. Sonunda dileği yerine gelir ve kız büyüdükçe güzelliği ve yardımseverliği ile herkesin sevgisini kazanır.

Günlerden bir gün kente bir falcı gelir. Kral onu saraya çağırtır, kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı prensesin eline bakınca irkilir ama bir şey söylemez. Kral zorlayınca "Kralım" der, "kızınızı bir yılan sokacak ve bu yazgıyı hiçbir şey bozamayacak" der ve "siz dahi engel olamayacaksınız" deyip oradan ayrılır. Kral, kıza bir şey söylemez ama düşüncelere dalar. Sonunda kıyıya yakın küçük bir adacık üzerinde, ak taşlardan bir kale yaptırmaya karar vererek kaleyi yaptırır ve kızını buraya kapatır. Olan biteni bilmediğinden kızı üzülmekte, günden güne eriyip gitmektedir. Günün birinde saraydan kaleye gönderilen bir üzüm sepetinin içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür"


Hikayenin doğru olup olmadığını bilmem ama buralarda herkesin dilinde olan öykü budur. Öyle ya da böyle "kaderden kaçılmaz" diyenler bir kez daha haklı çıkıyor anlaşılan.


Sahil şeridinin sığ olmasıyla ünlü olan Kızkalesi' nde suya dalabilmek için, bir süre denizin içinde yürüyüş yapmanız gerekiyor. Ama her yerini böyle sanmayın. Özellikle İnce Burun tarafındaki akıntıya dikkat etmek lazım. Kıyıdan, hemen hemen on dakikada bir kalkan tekneler, isterseniz sizi, kaleye götürüyor ve kalenin etrafını çeviren kayaların baktığı o lacivert denizle baş başa kalıyorsunuz...

Denizden ayrılmak çok zordur bilirim...Fakat ''ben tarihte yolculuk yapmak istiyorum...'' diyorsanız, civar sizi içine alıyor ve sınırsız arkeolojik kalıntıyı görme imkanı sunuyor. Başlı başına bir açık hava müzesi görünümündeki Mezarlıklar vadisi iyi bir başlangıç yeri olabilir. Örenyerinde iç ve dış kale kiliseler, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler ve taş döşemeli Roma yolları kısmen ayaktadır. Bu arada Karakale'yi gezmeyi de unutmayın sakın...
Kızkalesi'nden yapılacak günübirlik geziler sayesinde, yakın çevresinde bulunan Kanlıdivane, Cennet ve Cehennem Mağaraları, Narlı Kuyu (..ki buz gibi masmavi denizi ve koydaki leziz balık lokantalarıyla meşhurdur), Silifke'de Silifke Kalesi, Uzuncaburç, Silifke müzesi, Ayetekla Kilisesi ..vb. gibi yerleri görme imkanı doğacaktır. Daha ötede bakir kıyılarıyla Aydıncık, Ovacık ve Anamur günübirlik gezilecek yerler arasındadır... Cennetten bir köşe arayanlara!... TEŞEKKÜRLER..








 Yazılan Yorumlar...
selma33
(13 Mayıs 2016)

Değerli bilgiler için çok teşekkürler, Kızkalesi her yönü ile cennet beldelerimizden birisidir, ayrıca http://www.kizkalesi.net web adresi de bulunmaktadır.

NEŞE
(26 Şubat 2011)

Erkekler bu kule ve kaleleri hep savunmuşlar,romantik bir yanı yok,ama kızlar ve aşk da hep birlikte anılıyor ve tarihi ve romantik hikayelere zemin hazırlıyor..

gülden
(26 Şubat 2011)

Asıl ben teşekkür ederim güzel ve destekleyici yorumlarınız için..Ayrıca neden kız kalesi yada kulesi varken erkek kulesi yada kalesi yok,gerçekten düşündürücü bir soru:))

Ferudun Babacan
(25 Şubat 2011)

Hep Kızların Kulesi var, Neden erkeklerin yok?
Bu güzel yazı için çok tşkler...

Mesut Ünal
(25 Şubat 2011)

İstanbulda kız kulesi vardır ve bu yapı şehrin simgelerinden biridir. Esasında kız kalesi de benzer bir geçmişe sahiptir ama ne yazık ki reklamı iyi yapılmadığından pek bilinmemektedir. Bu ve benzeri yazılar bu gibi yerlerin tanıtımı açısından çok önemli bence. Çok teşekkürler

esin
(23 Şubat 2011)

yanlışlıkla üyelikten çıktım tekrar üye olmak istiyorum

NEŞE
(22 Şubat 2011)

Yirmi yıl önce görmüştüm,herhalde çevre düzenlemesi ve koruma,temizlik günümüzde çok daha iyileşmiştir diye düşünüyorum.Çok teşekkürler bu güzel yurt köşesini hatırlattığınız için.

gülden
(22 Şubat 2011)

Çok teşekkür ediyorum.....

hakangeziyor
(22 Şubat 2011)

Sevgili Gülden, "Güzeller Güzeli" Kızkalesi yazınla aramıza hoşgeldin...
Nice yazılara inşallah...
Kalemine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.