Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Çek Cumhuriyeti ::::: Prag ::::: Prag Gezi Rehberi 1 (Gezilecek Yerler)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Prag 25 Ağustos 2010 10 Ocak 2016 21 Ağustos 2009
24 Ağustos 2009
35730 20 hakangeziyor 

 Prag Gezi Rehberi 1 (Gezilecek Yerler)
 (Faydalı Bilgiler)

Doğu Avrupa'nın en güzel şehirlerinden Prag pek çokları tarafından bir "inci" olarak değerlendiriliyor. Prag'da o kadar çok gezilecek yer var ki... Aslında tarihi şehir merkezi başlı başına bir olay. Hele bir de yakın çevresini düşünürseniz bu sayı daha da artıyor. Aşağıda bunlardan en önemli gördüklerimizi, herhangi bir sıralamaya tabi tutmadan, bir araya getirmeye çalıştık. Sizin de katkılarınızla gelişecek sayfa umarız faydalı olur... Aşağıdaki giriş ücretlerini hesaplarken yaklaşık 100 CZK = 4 € olarak değerlendirebilirsiniz.

 
 
ŞEHİR MERKEZİ
 
 
 

PRAG KALESİ : Güzeller güzeli Prag Kalesini Kasım - Mart döneminde 06.00-23.00; Nisan-Ekim döneminde ise 05.00-24.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. İki gün süreyle geçerli bilet ücreti kısa tur için 250 CZK, uzun tur için 350 CZK. Prag Karta ücretsiz. Ulaşım için 22 no'lu tramvay hattı  Královsk letohrádek veya Prask hrad durakları. Bahçeler ücretsiz. Her gün saat 12.00'da nöbetçi değişim töreni izlenmeye değer. Detaylı bilgi için www.hrad.cz  internet sitesini inceleyebilirsiniz.


ULUSAL MÜZE (NARODNİ MUZEUM) : 1818 yılına tarihlenen Çek Cumhuriyeti'nin en büyük müzesi 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Her ayın ilk Salı günü kapalı. Giriş ücreti 150 CZK.  Her ayın ilk Perşembe günü ücretsiz. Prag Karta ücretsiz. Ulaşım için metro Hat A ve C,  Tramvay 11, Muzeum istasyonu. Daha detaylı bilgi için www.nm.cz  internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

 

YAHUDİ BÖLGESİ (JEWİSH QUARTER) : Farklı yerlerden oluşan Yahudi bölgesi 09.00 - 18.00saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Cumartesi günleri kapalı. Giriş ücreti gezmek istediğiniz yerlere göre 200-480 CZK arasında değişiyor.  Prag Karta %15 indirim. Tarihi şehirden yürüme mesafesinde. Daha detaylı bilgi için www.jewishmuseum.cz  internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 

OLD TOWN HALL TOWER : Tarihi meydandaki yaklaşık 55 metrelik kule Pazartesi  11.00-18.00; Salı - Pazar 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı. Giriş ücreti 110 CZK. Prag Karta ücretsiz.  Ulaşım için, Hat A ve Tramvay 17,18, Staromestska istasyonu. Turizm danışma da burada bulunuyor. Her daim mevcut olan kalabalık sizi korkutmasın. Daha detaylı bilgi için www.pragueexperience.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 
 

 

TARİHİ ŞEHİR MERKEZİ (OLD TOWN SQUARE) : Prag'ın en hareketli ve keyifli meydanında günün her saati ücretsiz zaman geçirebilirsiniz. St. Nicholas Kilisesi, Astronomik Saat, Tarihi Kule, ara sokaklardaki hediyelik eşya dükkanları, binlerce insan sizi bekliyor. Fiyat listesine bakmadan meydandaki kafelere oturmayın. Daha detaylı bilgi için www.pragueexperience.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 

WALLENSTEİN SARAYI (VALDSTEJNSKY PALAC) : 17. Yüzyıla tarihlenen Saray Çek Senatosuna ev sahipliği yapıyor. Cumartesi ve Pazar günleri 10.00 - 16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Sarayın iç bölümü ziyarete kapalı. Minik şapeli ve üç kademeli bahçeyi mutlaka gezin. Duvardaki başkalaşım geçirmiş ilginç taşları dikkatli inceleyin. Daha detaylı bilgi için www.prague.net   internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

 

 

WENCESLAS MEYDANI (VACLAVSKE NAMESTİ)  : Prag'ın yeni şehir meydanı aslında meydandan ziyade uzun bir bulvar görünümünde. En yukarıda Ulusal Müzeye ev sahipliği yapan meydanın her iki tarafında dünyaca tanınmış markalardan döviz bürolarına, lokal kafelerden büfelere ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Ortasına serpiştirilmiş banklara oturarak kalabalığın keyfini sürün.  Daha detaylı bilgi için www.pragueexperience.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 



Yukarıda belirtilenler dışında aşağıdaki yerleri de görebilirsiniz:


- Charles Köprüsü (Karluv Most),

- Lennon Duvarı,

- Dans Eden Ev (Dancing House),

- Powder Kulesi  (Prasna Brana),

- Belediye Binası (Obecni Dum),

- Petrin Kulesi.

 

YAKIN ÇEVRESİ
 
Prag çevresinde güne birlik geziler için oldukça fazla alternatif bulunuyor. İşte yakın çevresindeki en popüler gezilerden birkaç tanesi...

 

Karlovy Vary


Prag'a yaklaşık 130 km mesafedeki Karlovy Vary şehri, termal turizmi ve ortaçağ karakteri ile ünlü. Meşhur Çek likörü Becherevko'nun esas yeri olarak bilinen şehirde daha önce Atatürk'ün de konakladığı biliniyor. Şehrin içinden geçen Tepla nehri ayrı bir güzellik katıyor. Diana Gözlem Kulesine çıkarsanız şehrin güzel manzaralarını fotoğraf makinenize hapsedebilirsiniz.

Karlovy Vary'e Prag'dan ekstra turla gitmek isterseniz, öğle yemekli tam gün turun fiyatları 1490-1690 CZK arasında değişiyor. Eğer bu yolculuğu kendiniz yapmak isterseniz Florenc Otobüs terminalinden ortalama saatte bir kalkan ve yaklaşık 2 saat 15 dakika süren otobüslere binmeniz gerekiyor. Otobüsün tek yön bilet fiyatı 160 CZK civarında. Florenc'ten kalkan otobüsler Prag'daki diğer otobüs terminali olan Dejvicka'da da duruyor. Prag'dan otobüs saatleri ve bilet ücretleri hakkında detaylı bilgi için
Student Agency Otobüs Firmasının internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Karlovy Vary'de indiğinizde merkeze 10 dakikalık bir yürüyüş yapabileceğiniz gibi 4 no'lu otobüsü de kullanabilirsiniz. Fiyatı 16 CZK (şoförden alırsanız 20 CZK). Karlovy Vary hakkında daha detaylı bilgi için www.karlovyvary.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 

 

Kutna Hora

Prag'ın yaklaşık 70 km. doğusunda yer alan Dünya Mirası Listesindeki Kutna Hora şehri, sahip olduğu gümüş madenleri nedeniyle bir dönem Prag'la yarışır hale gelmiş ve döneminde başkentlik bile yapmış. Ancak son yıllarda gümüşten ziyade "Kemikli Kilise"si ile öne çıkan Kutna Hora Prag civarında 4-6 saatlik kısa bir gezinin yapılabileceği önemli yerlerden birisi. Şehrin yüksek bölgesindeki büyük St. Barbara Katedrali'de gezilmeye değer.

Prag'dan ekstra bir tur satın alarak buraya gelmek isterseniz bunun yaklaşık maliyeti 1000-1200 CZK arasında değişiyor. Eğer bu yolculuğu kendiniz yapmak isterseniz bunun en mantıklı yolu trenle seyahat. Yaklaşık her iki saate bir bulabileceğiniz tren biletleri için tek yön ortalama 100 KC, gidiş-dönüş 180 KC ödemeniz gerekiyor. Yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor. Tren seferleri ve biletler hakkında daha detaylı bilgi için
www.cd.cz/en internet sitesini inceleyebilirsiniz. Küçük bir tüyo: Kemikli Kilise, tren istasyonuna sadece 2 km uzaklıkta.
 
Kutna Hora hakkında daha detaylı bilgi için www.kutnahora.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 

 

Terezin

Prag'a yaklaşık 65 km mesafedeki bu küçük kasabanın belki de tek ve önemli ayrıntısı 1940'larda Naziler tarafından işgal edildikten sonra bir toplama kampı olarak kullanılması. Önemli bir tarihi mekânı görmek ve o günleri biraz olsun hissetmek isterseniz burası tam size göre.

Terezin turları ortalama 1200-1300 CZK arasında değişiyor. Eğer kendiniz gitmek isterseniz aktarmasız yaklaşık 50 dakikalık yolculuk için Nádraí Holešovice otobüs terminalinden kalkan otobüslere binmeniz gerekiyor. Terezin'de ineceğiniz durak Bioveta ve kaçırmanız mümkün değil. Tek yön ücreti ortalama 88 CZK. Otobüsler hakkında daha fazla bilgi için
www.jizdnirady.idnes.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Terezin Kampı yüksek sezonda 08.00-18.00 arası açık ve giriş ücreti gezeceğiniz yere göre (Ghetto Müzesi, Krimatoryum, Küçük Kale)  170-210 CZK arasında değişiyor. 10 kişiden fazla olursanız rehberli tur fiyata dahil. Terezin hakkında her türlü bilgi için  www.pamatnik-terezin.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 
 
 
Prag hakkında diğer gezi rehberleri için:
 
 
 

 
 

Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.

Son Güncelleme: 10/01/2016









 Yazılan Yorumlar...
şükran şahin
(30 Ağustos 2012)

Hakan bey, Doğu Avrupanın incisi dediğiniz Pragı inci gibi anlatmışsınız. Üstelik tüm faydalı bilgileride ekleyerek. Nefis Prag rotası. Muhteşem, teşekkürler.Yazın Prag Budapeşte Viyana üçlüsüne Tatil bitmesin(Rokoko)turla gitmek istemiştik 5 arkadaş.Fakat uçağa binmemize 4-5 saat kala turun iptal olduğunu söylediler. Yatırılan paraların çoğunu geri ödeyemediler.Rokoko aynı zamanda Bam turla aynı şirket.Gezi aleminde de Bam Turun bilgilerini gördüm!!!! Keşke sizin yazınızı önceden görseydim, belki bu turla değilde kendim giderdim. O kadar kolaylaştırıcı ki ve cesaretlendirici!

fırat
(22 Haziran 2012)

hakan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim . özellikle gezdiğiniz yerlere ilişkin ücretleri teker teker yazmanız gerçekten takdire şayan . sağlıklı , huzurlu geziler diliyorum .

hakangeziyor
(22 Haziran 2012)

Fırat bey, öncelikle atm den para çekmek için bizim burada maaş kartı ya da banka kartı olarak isimlendirdiğimiz kartlardan lazım. Örneğin benim "NeoKart"ın üstünde "Maestro" yazıyordu ve bu işaretin olduğu atmlerden rahatlıkla para çektim. En uygun fiyat bu oluyor ancak bunun için bankaya bir komisyon ödüyorsunuz. Bu yüzden gitmeden kartınızın olduğu bankaya bunu sorarsanız iyi olur diye düşünüyorum. Bir de kesinlikle havaalanından sadece küçük bir meblağ bozdurun. Aksi takdirde yaklaşık yüzde 30 lara varacak kadar zarar edebilirsiniz. Gitmeden resmi kuru internetten öğrenin ona göre kıyaslama yapabilirsiniz. Örneğin bugün itibariyle 1 Euro= 25,82 KC ve 1 Euro= 286 HUF. Giderken bu rakamları yaklaşık olarak bilirseniz iyi olur.

fırat
(21 Haziran 2012)

selamlar , prag ,viyana ve budapeşte hakkındaki gezi notlarınızı büyük bir ilgiyle okudum . elinize sağlık .
benim sorum bankamatikle ilgili olacaktı . gelecek hafta eşimle birlikte prag ,viyana ve budapeşteyi kapsayacak tura çıkacağız . yanımıza euro alarak gideceğiz ,ancak okuduğum kadarıyla atmlerden para çekmek çok daha avantajlı gözüküyor . viyanada zaten euro kullanacağız ancak prag ve budağeştede yerel paralarını kullanmak durumundayız . bankamatik kartları yurtdışında bütün atmelerde çalışıyor mu ? bir de bu para çvirme işlemi nasıl oluyor ? bankamatikten para çekme olayını biraz detaylı anlatabilirseniz çok sevinirim . teşekkür ederim . keyifli günler dilerim .

NEŞE
(20 Haziran 2012)

Özlem hanım,Prag seyahatiniz sırasında oradaki ATM lerden çek kronu çekmek gibi bir istek seziyorum bu yazıdan ....Çek kronu nu kandırılmadan almanın en iyi yolu budur,biz denedik...Bunun için herhangi bir bankada ,Türkiyede ,bir vadesiz Türk lirası hesabı ve buna bağlı bir banka kartı((kredi kartı değil)) yeterli.Prag a gittiğinizde banka kartınızı Atm ye yerleştirin ve Türkiyedeki Türk lirası hesabınızdan ,çek kronuna çevrilmiş paranızı alın...en emin yol bu....Sevgiler...

hakangeziyor
(18 Haziran 2012)

Özlem hanım, Pragda Türk bankası yok bildiğim kadarıyla. Ne kadar süre kalacağınızı ve ne amaçla orada olacağınızı bilmediğim için çok da yardımcı olamıyorum. İyi günler...

özlem
(18 Haziran 2012)

ben seneye pragda olacağım ve euro hesabı açtırmak istiyorum, sizce hangi bankadan açtırmam en uygun olur. teşekkürler

hakangeziyor
(20 Mart 2012)

Sevgili Evren, öncelikle Venedikten Praga ucuz uçuş yapan Wizz Air olduğunu belirteyim. Sitesine baktığımda örneğin Mayıs ayında tek yön, el bagajı ile, 22,99 Eurodan başlayan fiyatlarla uçuşlar olduğunu tespit ettim. Tabi bagaj işin içine girince ortalama 10 Euro daha artıyor. Yani uçak seçeneğin var. Fiyatlar da gayet makul bence...

Berlinden Praga otobüsler Funktrum Terminalinden kalkıyor. İki firma tespit ettim: Bir tanesi touring. www.touring.de internet sitesinde aradığın detayları bulabilirsin. Yolculuk yaklaşık 4,5 saat sürüyor ve tek yön 39 Euro, gidiş-dönüş ise 69 Eurodan başlıyor. Ayrıva studentagency firmasının da otobüsleri var (www.csze-busz.hu). Tek tön 30 Euro, gidiş-dönüş ise yaklaşık 53 Euroya geliyor. Yolculuk yaklaşık 5 saat sürüyor.

Umarım faydalı olabilmiştir. Aklına takılan başka hususlar olursa yardımcı olmaya çalışırım...

İyi seyahatler...

Evren
(19 Mart 2012)

Merhaba ben de arkadaşımla birlikte Prag a gitmek istiyorum ama öncesinde Venedikte olacağız venedikten easy jet ya da rynair gibi ucuz firmalardan uçuş yok Pragtan sonra Berlini de görmek istiyoruz Venedikten Berline direkt uçuş var önce Berlin sonra Prag yapabiliriz Berlinden de Prag a uçuş yok tren ya da otobüs imkanı var mıdır acaba önerileriniz nelerdir şimdiden teşekkürler.

Sinem
(01 Haziran 2011)

Haklısınız Hakan bey ve Neşe hanım, yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum, tavsiyelerinize uyacağım, döndüğümde paylaşacağım.

NEŞE
(01 Haziran 2011)

Sevgili Sinem hanım,Prag çok kapsamlı bir şehir,zaten şehir içine 3 gün ayırmak gerek ,eğer tam gezmek isterseniz...Kaç günlük bir tura gittiğinizi bilmiyorum ama,eğer bir hafta Prag daysanız,3 gün şehir içi, 3 gün de şehir dışı olabilir diye düşündüm.Kale var,manastırlar var,katedraller var,yahudi mahallesi ,vltava da tur,çok şık kafeler derken zaten 3 gün şehirde uçup gidiyor.. Sevgiler..

hakangeziyor
(01 Haziran 2011)

Sinem Hanım, Prag-Viyana arası yaklaşık 295 km. ve en hızlı yolculuk 4 saatten az sürmüyor. Tercih sizin ama bence günü birlik bir Viyana gezisi çok da anlamlı değil.

Sinem
(01 Haziran 2011)

Hakan bey ve Neşe hanım,
ikinize de ayrı ayrı teşekkür ederim. Dressdene gidersek mutlaka tavisyelerinize uyacağız Hakan bey sanırım Dressdene değil ama Viyanaya günübirlik gitmek zor, daha önce giden tanıdıklarımız mutlaka Viyanayı da görmemiz gerektiğini söylüyorlar bu konuda sizin de fikrinizi alabilir miyim?

NEŞE
(31 Mayıs 2011)

Sevgili Sinem hanım,o bölgede çok dolaşmış biri olarak,Dresden günübirlik bir gezi için biraz uzak geldi bana...Dresden yerine Prag yakınlarında bir başka yere gitseniz ?Mesela,Kutna Hora olabilir,Konopişte şatosu olabilir...İyi yolculuklar,bol keyifler..

hakangeziyor
(31 Mayıs 2011)

Sinem Hanım, güzel yorumlarınız için teşekkürler. Umarım bilgiler faydalı olmuştur. Prag-Dresden arası ulaşıma gelince:

Öncelikle 192 km.lik Prag-Dresden arasında günde ortalama 8 adet tren seferi var. Bağlantı ve aktarmaya göre süre 2 saat 15 dakika ile 3,5 saat arasında değişiyor. Prag ana tren istasyonundan (Hlavni Nadrazi) kalkan trenler Holesovice ve Masarykovo tren istasyonlarında duruyor. Dresden’de ise Hauptbahnhofta.İkinci sınıf tren biletleri ortalama 25 Euro civarında. Gidiş dönüşlerde %5-10 arası indirim sağlanıyor.

Otobüse gelince...StudentAgency firması her gün Prag-Dresden arası otobüs hizmeti veriyor (Linkini aşağıda verdim). Sabah 07.30da Prag Florenc Terminalinden kalkan otobüs 09.50de Dresdene varıyor. Bir de Pazartesi ve Cuma günleri gece 23.55te otobüs mevcut. Dönüşler ise 16.30'da. Fiyatlar tek yön 23 Euro, gidiş-dönüş alırsanız 40 Euro. Fiyata tek bir bavul dahil. İkinci bavul için ilave 8 Euro istiyorlar. 26 yaş altına 10 indirim uyguluyorlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Dönünce anılarınızı ve katkılarınızı bekliyoruz...

İyi seyahatler...

http://www.studentagencybus.com/en/413_433/DRESDEN-PRAGUE-COACH-BUS

Sinem
(31 Mayıs 2011)

Hakan bey, günlerdir Prag ile ilgili bilgilendirici siteler arıyordum ve nihayet sizin sitenizle karşılaştım, kesinlikle çok faydalı tavsiye dolu bir yazı olmuş, teşekkürler. birkaç gün sonra turla Praga gideceğiz fakat takdir edersiniz ki ekstra turlar yazınızda da yazdığınız gibi bireysel gezmeye göre çok daha pahalı. gezimizin 2. ve 3. günlerini Karlovy Vary ve Dressdende geçirmek istiyoruz. tabi ekonomik olduğu sürece. Otobüs ile iki yere de ulaşmamız mümkündür değil mi? uygun bir fiyatla? Karlovy Varyyi çok açık bir şekilde anlatmışsınız zaten, Dressden hakkında da bilgi verebilir misiniz? yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

hakangeziyor
(03 Mayıs 2011)

Umarım keyifli geçeceğini düşündüğüm gezinizde size yardımcı olur. Gezi sonrası katkılarınızı bekliyoruz...
Neşe Hocam, teşvik edici yorumlarınız için gerçekten teşekkürler...

NEŞE
(02 Mayıs 2011)

İsmail bey,Hakan ın tüm tavsiyeleri çok yerinde...Uyguladım,çok memnun kaldım,hele hele Prag da tavsiye ettiği "U MEDVİDKU" restaurant ı kaçırmayın,ben bayıldım...İyi yolculuklar..

ismail albayrak
(02 Mayıs 2011)

mayıs sonunda tur şirketine baglı olmadan gideceğim bu bilgilerin çok faydalı olacagını düşünüyorum teşekkürler

ilknur
(27 Mart 2011)

keyifle okudum çok faydalı olacağına da eminim elinize sağlık

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.