Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İspanya ::::: Barselona ::::: Barselona Gezi Rehberi 2 (Ulaşım - Barselona Kart - Şehiriçi Turlar)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İspanya Barselona 27 Kasım 2012 01 Ocak 2012
02 Ocak 2012
42109 0 hakangeziyor 

 Barselona Gezi Rehberi 2 (Ulaşım - Barselona Kart - Şehiriçi Turlar)
 (Faydalı Bilgiler)

Barselona'ya nasıl ulaşırsınız? Havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir? Peki ya şehir içi ulaşım nasıl acaba? Bu soruların cevabını aşağıda bulabileceksiniz... Katkılarınızı bekliyoruz...
 
Barselona'ya Ulaşım
Türkiye'den Barselona'ya direkt uçuş için tek alternatifiniz THY. Bunun dışında Lufthansa, Alitalia, Swissair gibi ulusal havayolları ile aktarmalı olarak Barselona'ya uçabilirsiniz.

İspanya'da oldukça gelişmiş bir tren yolu mevcut. Bunun bir uzantısı olarak da Avrupa'nın pek çok şehrinden veya İspanya'nın diğer şehirlerinden trenle Barselona'ya ulaşmak mümkün. Trenler genel itibariyle son derece güzel ve dakik. Resmi firma Renfe (Spain Railways). Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Kısa ve orta mesafe yolculuklarda aynı gün içindeki gidiş-dönüşlerinizde %10 indirim kazanıyorsunuz. Uzun mesafelerde ise bu indirim %20'ye kadar çıkabiliyor. Daha detaylı bilgi için Renfe (İspanyol Demiryolları) internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 

 
Barselona'da İspanya içi ve uluslararası anlamda ana tren istasyonu Sants (Sants Estacio). Şehrin batı tarafında bulunan Sants tren istasyonuna metro L5 ve L3 hatlarıyla ulaşabilirsiniz. İstasyonda turizm danışma, banka, gazeteciler, eczane, hediyelik eşya dükkânları, Barselona futbol takımı resmi satış mağazası ve büyük bir kafeterya mevcut. İstasyonun arka tarafındaki Mc Donalds'ın yanında bagaj emanet ofisi bulunuyor  (Emanet ofisinin İspanyolcası "Conseignas" ). Emanet ofisine günlük küçük çantalar için 3 €, büyük valizler için 4,5 € ödüyorsunuz. İstasyonun içinde çok sayıda otomatik bilet alma makinesi bulunsa bile çok kullanışlı olmayacağı söylenebilir. Zira İngilizce dil seçeneği yok. Yan yana da olsa gişeler uzun ve orta mesafe yolculuklar için ayrılmış. Bu yüzden gitmek istediğiniz yerle ilgili sıraya girmeden önce mutlaka biletin hangi gişelerden alınabileceğini sormanız tavsiye edilir.
Şehrin en büyük otobüs terminali Barcelona Nord. Metro hattı L1 (Arc de Triomp) yakınında olan terminalden gerek İspanya'nın pek çok şehrine gerekse de Avrupa'nın önemli şehirlerine otobüs bulmanız mümkün. Terminalde kafeteryalar, bekleme odası, turizm danışma ve emanet ofisi mevcut. Terminalin hemen karşısındaki kilitli bölmeleri kullanabilmek için küçük parçalarda 3,50 €, büyük parçalarda ise 5,40 € ödemeniz gerekiyor. Daha detaylı bilgi için Barcelona Nord (Barselona Otobüs Terminali - Estacion de Autobuses) internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Avrupa'nın önemli limanlarından birisi olarak kabul edilen Barselona'ya Palma, İbiza, Cenova, Livorno gibi Avrupa şehirlerinden deniz yoluyla da gelmeniz mümkün. Bunun dışında Barselona pek çok Cruise seyahat şirketinin uğrak limanlarından da birisi. Barselonaya deniz yoluyla ulaşım hakkında daha detaylı bilgi için Directferries internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 

 Barcelona Nord
  

Havaalanı Ulaşımı

Merkeze 12 km. uzaklıktaki El Prat Havaalanı (BCN, Barselona havaalanı olarak de geçer) şehrin en büyük havaalanıdır. Resmi havayolları ve Türkiye'den kalkan THY ile düşük maliyetli havayollarından easyjet ve Jet 2 bu havaalanını kullanıyor. Havaalanında iki terminal bulunuyor. Terminal 1'de yer alan ve 24 saat hizmet veren emanet kasalarında bir günlük ücret bagajın küçük-orta-büyük olmasına göre 4,20 € - 4,80 € - 5,40 € olarak belirlenmiş. Havaalanı hakkında daha detaylı bilgi için El Prat Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.



Havaalanı-şehir merkezi-havaalanı arasında ulaşım tren ve otobüslerle yapılıyor. Sabah saat 05.42'den 23.38'e havaalanından merkeze (Passeig de Gracia veya Sants); 05.13 - 23.14 arası da merkezden havaalanına yaklaşık her yarım saatte bir Rodalies de Catalunya trenleri çalışıyor. Yaklaşık 25-30 dakika süren yolculuğun size maliyeti 3,60 €. Tren istasyonu Terminal 2'de bulunduğundan eğer Terminal 1'de indiyseniz hemen dışarıda yer alan otobüslerle yaklaşık 10 dakikada istasyona ücretsiz aktarma yapabilirsiniz. Tren hakkında daha detaylı bilgi için Renfe -  Rodalies de Catalunya internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Aerobus A1 ve A2 sistemli işleyen havaalanı otobüsleri. Katalunya Meydanı merkezli çalışan otobüslerden A1 seferlerini Terminal 1'e yaparken, A2 no'lu otobüs ise seferlerini Terminal 2'ye yapıyor. Fiyatlar, tek yön 5,75 €, dokuz gün geçerli gidiş dönüş bileti ise 9,95 €. Sabah 05.30'da başlayan seferler 5-10 dakika aralıkla gece yarısına kadar karşılıklı devam ediyor. İki terminal arası 4 km olduğundan uçağınızın hangi terminalden kalkacağı son derece önemli. Gerçi her yarım saatte bir iki terminal arasında ücretsiz servis hizmeti bulunsa da siz siz olun doğru terminale gidin. Aerobus A1 ve A2 hatları hakkında daha detaylı bilgi için Aerobus Otobüsleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 

 


Havaalanı-merkez arasında çalışan diğer bir otobüs ise TMB firmasına ait 46 no'lu otobüs. Havaalanından 05.30-00.45 arası, merkezden (Espanya Meydanı) ise 05.00-00.15 arası çalışan 46 no'lu otobüs ile tek yön şehir içi otobüs ücreti (2 €) ödeyerek istediğiniz noktaya ulaşabiliyorsunuz. Aerobus'a göre daha uzun süren yolculukta Barselona'da kullanılan diğer günlük kartlar da (T10 veya Barselona Kart) geçiyor. Havaalanına vardığında önce Terminal 2'ye, sonra Terminal 1'e uğruyor.



Barselona Havaalanından gece ulaşımları için de otobüsler bulunuyor. Katalunya Meydanı-Havaalanı arasında 23.00-05.00 saatleri arası ortalama 20 dakikada bir karşılıklı sefer yapan NITBUS N17 otobüsleri için 46 no'lu otobüs fiyatları geçerli.


Eğer havaalanından merkeze taksiyle ulaşmak isterseniz Katalunya meydanına ortalama fiyat 25-30 €, Espanya Meydanına ise 22-25 Euro civarında tutuyor.
 


Barselona civarında El Prat dışındaki en popüler havaalanı yaklaşık 80 km dışarıda olan Girona Havaalanı. Popülaritesi ise Avrupa'nın en önemli düşük maliyetli havayolu firmalarından olan Ryan Air'in bu havaalanına uçması. Havaalanı hakkında daha detaylı bilgi için Girona Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Girona Havaalanı ile Barselona arasında karşılıklı olarak en mantıklı ulaşım yolu Sagales firması tarafından işletilen otobüsleri kullanmak. Barcelona Nord (Otobüs Terminali) - Havaalanı arası çalışan otobüsler tek yön 15 €, gidiş-dönüş 25 €. Otobüsler hakkında daha detaylı bilgi için Sagales Otobüs Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Girona Havaalanı - Barselona arasını direkt taksiyle gelmek isterseniz 130-140 € civarında ücret ödersiniz.

 
Şehir İçi Ulaşım
 


Barselona'da şehir içi ulaşımın en mükemmel yolu kuşkusuz Metro Barselona Metro Haritası  internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Hafta içi (Pazartesi-Perşembe) ve Pazar günleri 05.00-24.00 arası işleyen metro, Cuma günü 05.00-02.00 ve cumartesi günü ise 24 saat çalışıyor. Normalde 4-6 dakikada bir metro gelirken günün çok erken ve geç saatlerinde bu süre 8-15 dakika arasına çıkabiliyor. Her metro durağı arası ortalama 2 dakika. Eğer aktarmanız varsa bunun için ilave 5-10 dakika eklemelisiniz. Zira bazı duraklarda aktarma için bayağı bir yol yürümeniz gerekiyor.

Gelelim biletlere... Barselona'da tüm metro biletleri bazı büfelerde ve metro duraklarında bulunan sarı veya kırmızı bilet makinelerinden alınabiliyor. Makinelerde İngilizce dil seçeneği mevcut ve hem kâğıt (en çok 20 €) hem de bozuk para kabul ediyor. Aldığınız tüm biletleri metro girişlerindeki otomatik kapılara veya otobüs girişlerindeki küçük makinelere okutmanız ve seyahat süresince saklamanız gerekiyor. Aksi halde ya da geçersiz bir bilet söz konusu ise yüklü bir ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz (minimum 50 €).
 
 

 


Barselona, şehir merkezi de dâhil olmak üzere toplam altı bölgeden (Zone) oluşuyor. 1. Bölgeden 6. Bölgeye doğru şehir merkezinden uzaklaşmış oluyorsunuz. Kullanacağınız ulaşım şekli ve buna ödeyeceğiniz ücretler bölgelere göre farklılık gösteriyor. Gezilecek yerlerin neredeyse tamamı 1. bölgede yer alıyor. Ayrıca konaklayacağınız yeri seçerken bölgelere de dikkat etmeniz tavsiye edilir.
 
Tek kullanımlık metro veya otobüs bileti 2 €. Ama şehirde birkaç gün geçirecekseniz tek kullanımlık bilet almak hiç de akıl karı değil. Bunun için çeşitli alternatifler hazırlanmış. İki günlük kart 13 €, üç günlük kart 18,80 € ve dört günlük kart ise 23,90 €. Bu kartların kullanımında metro, otobüs ve tramvay için bölge farkı bulunmuyor. Yani hangi bölgede olursanız olun bu kartları kullanarak sınırsız biçimde seyahat edebiliyorsunuz. Sadece RENFE'ye ait trenlerde 1. bölgede seyahat imkânı var. Diğer bölgelere geçilmiyor. Bu kartlar ilk kullandığınız saatten itibaren biletin süresine göre aynı saate kadar geçerli oluyor. Ancak hemen belirtelim günlük kartlar kişiye özel kartlardır. Yani, aynı kartla sadece bir kişi seyahat edebilir. Özellikle konaklayacağınız yer 1. bölgenin dışındaysa ve siz yürümek yerine nokta olarak istediğiniz yere gitmeyi tercih ediyorsanız iki ya da daha fazla gün geçerli olan günlük kartlar tam size göre.

Çok kullanımlı kartlara bakarsak; Günde en çok 2-3 arasında ulaşım aracı kullanacaklara mutlaka ama mutlaka bu biletlerden çoklu olanını almalarını tavsiye ediyoruz. Bir günlük geçerliliği olan T-Dia'nın fiyatı 1. bölge için 7 €; 6. bölge içinse 19,95 €. Ama bu bilet Barselona'da sadece bir gün kalacaksanız ve 10'dan fazla ulaşım kullanacaksanız mantıklı ve hesaplı geliyor. Aksi durumda pek çok turist tarafından tercih edilen ve en popüler olan T-10 bileti almalısınız. Bilet, herhangi bir gün kısıtlaması olmadan 10 kez toplu taşıma aracına binmenize imkân veriyor. Ayrıca ilk kullanımdan sonra belirli bir süre daha geçerliliğini (bu süre bölgeye göre 75-150 dakika arası) koruyor. Özellikle aktarmalarda bu sizin için çok önemli. Yalnız metrodan çıkış yapıp bu süre içinde metroya yeniden binmek isterseniz süre geçerli olmuyor. Ancak metrodan çıktığınızda herhangi bir otobüse binebiliyorsunuz.
 
 
T-10 bilet fiyatları kullanacağınız bölgeye göre değişiyor. Barselona'da hemen hemen bütün görülecek yerler 1. Bölgede bulunduğundan ve eğer konaklamanızda bu bölgede ise 9,45 € ödeyerek bu kartı alabilirsiniz. Ancak, kaldığınız yer 3. bölgede ise mutlaka bu bölge için geçerli olan T-10 kartını almak zorundasınız (25,50 €). Benzer şart 6. Bölgede konaklıyorsanız da geçerli (40,10 €).

T-10 kartının en önemli özelliklerinden birisi de sadece tek bir kişinin kullanımı için düzenlenmemiş olmaması. Yani, birden fazla kişi de aynı kartı kullanarak seyahat edebiliyor. Ayrıca T-10 kartları havaalanına giden trenlerde de kullanılabiliyor. Tek kullanıma göre yaklaşık %50 indirim sağlıyor. Barselona metrosu ile ilgili bilgiler, bölgeleri gösteren haritalar, havaalanı ulaşımı dahil her türlü bilet ve kart için daha fazla bilgiye TMB Metro Firması internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Barselona Kart

Avrupa'nın pek çok şehrinde olduğu gibi Barselona'da da özel kullanımlı kartlar var (2-5 günlük). Bu kartlarla süresi dahilinde 1. bölgede istediğiniz kadar seyahat yapabileceğiniz gibi pek çok müze, sanat galerisine ücretsiz veya indirimli girebiliyorsunuz. Ayrıca oldukça fazla sayıda restoranda da %10-20 arası indirim sağlıyor. Kartı aldığınızda size bir şehir haritası ve rehber veriyorlar. En çok kullanılan Barselona kartlardan iki günlük olanın ücreti 29 €, üç günlük olanın ücreti ise 35 €.
 
Peki Barselona kart avantajlı mı değil mi? 1. Bölgede süresi kadar ulaşım ücretsiz. Bu kartla havaalanından merkeze trenle ücretsiz gelebiliyorsunuz (3,60 €). Limanda tekne turu yapan golondrinalarla bedava küçük tur yapabiliyorsunuz (7 €). Mares müzesi, Çikolata müzesi, Müzik müzesi başta olmak üzere 18 müzeyi ücretsiz gezebiliyorsunuz. Gaudi'nin meşhur Casa Battlosu'na %20, Akvaryuma %20, Barselona Hayvanat Bahçesine %20, Cordobes Flamenko gösterisine %20, La Sagrada Familia'ya 2 € indirimle girebiliyorsunuz. Ayrıca Katalunya meydanındaki resmi satış bürosundan hediyeliklerde de %15 indirim alıyorsunuz. Kısacası, müze ve sanat galerileri gezecekseniz, Casa Battlo'yu dışarıdan görmekle yetinmeyecekseniz, akvaryuma uğrayacaksanız, hayvanat bahçesi sizin için özelse Barselona Kart gerçekten mantıklı bir seçenek oluyor. Kart hakkında daha detaylı bilgiye Barselona Kart internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
 
 

  
Barselona Şehir Turları
 


Her şehirde olduğu gibi Barselona'da da üstü açık otobüslerle gerçekleştirilen şehir turları (Hop On Hop Off) mevcut. Katalunya meydanından hareket eden bu otobüslerin iki rotası var: Batı rotası ve Doğu rotası. İki rota bazı yerlerde kesişmekle birlikte farklı noktalara gidiyor. Günlük fiyat 2012 yılı sonuna kadar yetişkinler için 24 €, çocuklar içinse 14 €. Aynı bileti iki günlük almak isterseniz fiyatlar sırasıyla 31 € ve 18 € oluyor. Saat 09.00-20.00 arası işleyen bu otobüslere bilet aldığınızda size verilen haritada belirtilen duraklarda inip o bölgeyi gezebiliyor, 10-25 dakika arasında gelecek olan diğer otobüse aynı duraktan binerek turunuza devam edebiliyorsunuz. Böylece hem görülmesi gereken yerleri kaçırmıyor hem de 6 dilde sunulan dil seçeneği ile elektronik rehberlik hizmeti alabiliyorsunuz.  Özellikle kısa zamanınız varsa ve pek çok şeyi görmek istiyorsanız bu tarz turlar tam size göre.  Bahsedilen dışında pek çok farklı tur seçeneği de mevcut. Turlar hakkında daha detaylı bilgiye Barselona Şehir Turları internet sitesinden ulaşabilirsiniz.


 
Diğer Hususlar

 
Barselona'da taksi ücretleri diğer Avrupa şehirlerine göre daha ucuz. Açılışla beraber km.si yaklaşık 1-1,5 € gibi bir rakama denk geliyor. Tüm taksiler temiz ve navigasyon aleti mevcut. Özellikle 2-4 kişi arasındaysanız taksi de ciddi bir şehir içi ulaşım alternatifi olarak düşünülebilir.


 
Her ne kadar görülecek tarihi bölgeler olmasa da Barselona limanından kalkan teknelerle uzun ya da kısa liman turu yapmanız da mümkün. Turun niteliğine göre fiyatlar 7-14 € arasında değişiyor.
 
  
 
  
Barselona hakkında diğer gezi rehberleri için:
 
Barselona Gezi Rehberi 1 (Gezilecek Yerler)
Barselona Gezi Rehberi 3 (Yeme-İçme)
Barselona Gezi Rehberi 4-son (Diğer Hususlar)
 
 
 
 




Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.





 
  
Son Güncelleme: 27/11/2012




















 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.