Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Çek Cumhuriyeti ::::: Prag ::::: Prag Gezi Rehberi 4 (son) (Diğer Hususlar)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Prag 29 Kasım 2012 10 Ocak 2016 01 Ocak 2012
02 Ocak 2012
17176 1 hakangeziyor 

 Prag Gezi Rehberi 4 (son) (Diğer Hususlar)
 (Faydalı Bilgiler)

Prag'a ulaştık, görülecek yerleri gördük, yerel lezzetleri tattık...Peki unuttuğumuz bir şeyler kaldı mı acaba? Merak ediyorsanız devamını gözden geçirebilirsiniz...Katkılarınızı bekliyoruz...

 
- Prag, tarihi dokusu ve mimarisi ile Avrupa'nın önemli gezi merkezlerinden birisi. Kış ayları oldukça soğuk olduğundan ideal gezi mevsimi olarak Mayıs-Ekim ayları kabul ediliyor.
 
 
- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Prag'da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun. Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; Havaalanında Terminal 2, Prag Kalesi, merkez tren istasyonu ve eski şehir meydanında bulabilirsiniz. Eski şehir meydanındaki astronomik saat kulesinin sol tarafında bulunan turizm danışmaya uğradığınızda tahmin edeceğinizden çok daha fazla işe yarar ücretsiz harita ve broşür alabilirsiniz.
 
 

- Prag, AB üyesi olmasına rağmen 2018 yılı sonuna kadar kendi parası CZK'yı kullanmaya devam edecek. Gerçi hemen hemen her yerde Euro kullanabiliyorsunuz ama yine de CZK taşımakta yarar var. Bugün için (10.01.2016) 1 € ortalama 27 CZK'dan işlem görüyor. CZK alabilmeniz için birkaç yol var: Bunlardan ilki banka otomatlarından Türkiye'de kullandığımız banka kartları (kredi kartı değil) yoluyla para çekmek. Bu yöntem parite açısından en uygun olanı. Ancak her işlem yaptığınızda Türkiye'deki bankanız sizden asgari bir komisyon alacağından tek seferde ihtiyacınız kadarını çekmek en mantıklısı. Aksi takdirde fiyattan kazanıp komisyondan kaybedersiniz. Diğer ve en sık kullanılan yol ise döviz bürolarında para bozdurmak. Ancak bankaya göre yüksek olacağı kesin, zira komisyon alıyorlar. Tabelalarda yazan tutarlara sakın aldanmayın. Çünkü siz bozdurma işlemi yaptığınızda çok daha azını vereceklerdir. Eğer farkına varıp da sorguladığınızda tabeladaki rakamın "şu kadar tutar (örneğin 1000 €) bozdurduğunuzda geçerli olduğunu" söylerler. Bu noktada üç önerim olacak: Çok turistik yerlerde para bozdurma işlemi yapmayın; gitmeden önce yaklaşık kur miktarını öğrenip pazarlık yapın ve kesinlikle sokakta para bozdurmayın.

 
 

- Prag'daki bölge sisteminden de bahsetmekte yarar var. Aşağıdaki haritadan da göreceğiniz gibi Prag, birbiriyle bağlantılı 10 farklı bölgeden oluşuyor. Gezilecek yerlerin neredeyse tamamı (Old town, Prague Castle, Wenceslas Square, Jewish Quarter, Charles Bridge) 1. Bölgede bulunuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu bölgede konaklama fiyatları oldukça yüksek. İki yıldızlı bir otelin bile fiyatı adam başı 30 Euro'dan başlıyor. Diğer bölgelerin 1. bölgeyle teması olan yerleri de yaklaşık bu fiyatlarda. Oysa 2, 6 ve 7. bölgelerde aynı fiyata üç yıldızlı otelde konaklayabiliyorsunuz. Eğer 20-30 dakikalık bir tramvay veya 15 dakikalık metro yolculuğu sizi rahatsız etmeyecekse 4, 8 ve 10. bölgelerde adam başı 30-35 Euro'ya 4 hatta mevsimine göre 5 yıldızlı otellerde kalabilmeniz mümkün. Prag'ın otel olarak en yoğun bölgesi, 2 ve 4. bölgeler. Size tavsiyem son derece gelişmiş ve rahat işleyen tramvay sistemini kullanmanız ve bu bölgelerde yıldızı merkeze göre daha yüksek otellerde benzer rakamlara konaklamanızdır. Ulaşım fiyatlarının da çok yüksek olmadığını düşünürsek en makul çözümlerden birisi bu gibi geliyor.


 

 

 
- Avrupa'nın diğer birçok şehrinde de olduğu gibi Prag'da da tarihi ve turistik yerlerde bir noktaya kadar ücret ödemeden gezebiliyorsunuz. Bu yüzden planınızı iyi yapmanızı ve paranızı boşa harcamamanızı öneriyorum.
 
- Çek Cumhuriyeti cam işçiliği ve Bohemya kristalleri ile ünlü. Taihi bölgede pek çok dükkan bulabilirsiniz. Bu tarz alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapın. Karlı çıkarsınız...
 

- Yahudi Mahallesi (Josefov) cumartesi günü kapalı olduğu için gezemezsiniz. Pazartesi günleri neredeyse tüm kaleler ve kuleler ziyarete kapalı.
 

- Prag'da alışverişin kalbi Wenceslas Meydanı civarında ve Parizska Bulvarında atıyor. Belediye binasının çapraz karşısında yer alan Prag'ın en büyük kapalı alışveriş merkezi olan Palladium da 200'den fazla dükkanla meraklıları için oldukça fazla alternatif sunuyor. Wenceslas meydanının kuzeyinde kalan Havelska pazarında kendinize uygun bir şeyler bulabilirsiniz. 

- Şehir merkezinde yiyecek-içecek türü alışveriş için en doğru yer Narodni, 26 numaradaki Tesco Süpermarket. Bunun dışında şehrin farklı noktalarında bulabileceğiniz Albert Supermarketler de işinizi görecektir (Rytíská 406/10; Na mstku 16).
 

- Bir arkadaşım cebindeki öğrenci kartını gösterip ummadığı kadar yerden indirim aldığını söylemişti. Denemekle bir şey kaybetmezsiniz...
 

- Çek Comhuriyetinde elektronik cihazlarınızı 220 volt üzerinden Türkiye'de kullanılan prizlerle kullanabilirsiniz.
 

- Yasalar gereği Çek Cumhuriyetinde gezerken pasaportunuzu yanınızda bulundurmak zorundasınız. Aksi takdirde 2500 CZK'ya varan cezalarla karşılaşabilirsiniz.
 

- Türkiye'den Prag'ı aramak için 00-420-2-numara; Prag'dan Türkiye'yi aramak için 00-90-alan kodu-numara.
 

- Prag'da önemli telefonlar: Polis 158 veya 2121, yerel polis 156, ambulans 155, itfaiye 150.
 

- Prag'da tatil günleri şunlardır:
 

Yeni Yıl (1 Ocak),

 Paskalya (Mart/Nisan),

 İşçi Bayramı (1 Mayıs),

 İkinci dünya savaşının sonu (8 Mayıs),

 Cyril and Methodius Day (5 Temmuz),

 Jon Hus Day (6 Temmuz),

 Statehood (28 Eylül),

 Kurtuluş Günü (28 Ekim),

 Bağımsızlık Günü (17 Kasım),

 Noel (24-26 Aralık).
 
 
Prag Büyükelçiliğimiz: NA ORECHOVCE 69 162 00 PRAHA 6 CZECH REPUBLIC
 Telefon: 00 420 224 311 402 - 224 311 403
 Faks: 00 420 224 311 279
 turkemb.prague@mfa.gov.tr
 


- Prag hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:

 
 
 
 
 
Prag hakkında diğer gezi rehberleri için:
 

Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.



Son Güncelleme: 10/01/2016











 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(03  Aralık 2012)

Para bozdurma konusu gerçekten problem olabilir,döviz bürolarında kandırmaca çok fazla,yolda yanınızdan geçen birisi para bozmayı teklif edebilir aman sakın...canınız yanar,paranız gider...Ben de Türk bankalarından aldığım ,vadesiz hesabıma bağlı olan bankamatik kartımla çok kolay para çektim,komisyon çok fazla değil,hiç değilse kandırılma duygusu yok...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.