Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Yunanistan ::::: Sakız ::::: Yakın Komşu Sakız Adası...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Yunanistan Sakız 10 Ocak 2024 09 Ağustos 2023
10 Ağustos 2023
495 4 Şükran Şahin 

 Yakın Komşu Sakız Adası...
 (Gezi)



Ege gezimizi Sakız adasına giderek taçlandıralım istedik.  Çeşmeden feribot seferiyle yarım saatte adaya vardık. Sizler ister arabanızla adaya geçebilir, ister adada araba kiralayarak adayı turlayabilirsiniz. 4 kişilik gurubumuzla, Çeşmede var olan birkaç turdan birini tercih ederek ve arabamızı Çeşme limanında bırakarak, 2 günlük tur satın aldık. 

Rıhtımdam bir görüntü ile Adanın pek çok noktasında yer alan güzel plajlardan birisi...

Sakız planı yapanlar için bir öneri; özellikle sakinliği tercih edenler İlkbahar ve Sonbahar aylarını tercih edebilirler. Yaz mevsimi nedeniyle feribota girmek için işlemlerin uzun kuyruklar oluşturması, konaklama, yemek, araba kiralama, vb. fiyatların yüksekliği, lokantaların doluluğu gibi sorunlar olabiliyor. Bir parantez eklemeliyim. Eylül ayında gittiğimiz Side'deki lokantadaki yediğimiz yemeğin yarı fiyatını ödedik Sakız merkezde. Ülkemiz daha pahalı. Yunanistan'ın diğer adalarındaki gibi taze deniz ürünleri (balık, ahtapot, kalamar), fetalı Yunan salataları, musakka, mezeler lezzetli ve fakat Midilli adasında yediğim lezzetleri birinci sıraya koyarım.

Solda Sakız merkezden bir kare, sağda ise Metropolitlik Kilisesi...

Yunanistan'ın beşinci büyük adasının güneyindeki sakız ağaçları ve bu bölgede gerçekleşen damla sakızı üretimi nedeniyle Osmanlı'dan beri adanın bizdeki ismi Sakız. Yunanca Χίος, İngilizce Chios. 53.000 nüfusa sahip köklü bir tarihi olan Sakız adasında Antik Yunan, Roma, Bizans, Ceneviz, Osmanlı egemenliği hüküm sürmüş ve en son 1912 yılından sonra Yunanistan'ın adası olmuştur. 

Tarihi taş yel değirmenleri...
 
Korios Kütüphanesi...

 Feribottan indiğinizde tur firmaları, araç kiralama ofislerini geçerek,  yan yana sıralanmış kafeler, restoranlarıyla boylu boyunca kordon boyu karşınızda. Sahil boyu adanın her daim hareketli popüler yerlerinden birisi. Turistik bir ada olduğu için cruise gemileri kıyıya yanaşmış. Her köşe Türk turistlerle dolu. Eğer adanın yaşantısını merak ediyorsanız kordonu kesen sokaklardan içerilere doğru yürüyün derim. Kasabı, manavı, balıkçısı, fırınları, şarküterileri, marketleri, evlerini,  adaya has dükkânlarını, rahat güler yüzlü insanlarını görürsünüz. Uzun kuyruk olmuş, ellerinde naylon torbalarının içinde karton kutularla çıkan insanları görüp ne olduğunu sorunca souvlaki (tavuk, kuzu veya dana etleriyle yaptıkları şiş kebap) yanıtını alırsınız.

Solda Mecidiye Camii, sağda ise merkezin keyifli sokaklarından birisi...

Mağazaların, dükkanların, bulunduğu adanın ana alışveriş caddesi Aplotorias araç trafiğine kapalı. Sakız Kalesi, Osmanlı'dan kalma Mecidiye Camisi, Yunanlı bilgin Korais adına yapılmış Korais Kütüphanesi, Denizcilik Müzesi ve Arkeoloji Müzesi merkezde yer almış. Özellikle kapı, pencere, balkonlarındaki ferforjelerine hayran kaldığım ada evlerindeki begonviller ve saksılardaki çiçekleri seyrederek yürümek güzel. Ada çevresinde pek çok plaj var, biz denize Karfas sahilinde girdik. Tertemiz plajlar halka açık, hiçbir şekilde ücret alınmıyor. Otellerin önündeki plajlarda halka açık. Kutlarım komşuyu. 

Adanın heryerinde var ama güneydeki sakız ağaçları bir başka; Mesta köyündeki Taksiarhis Kilisesi...

Limandan kuzey yönüne doğru yaklaşık 1,5 km gidip  (Tabakika Bölgesi) deniz kıyısında minik bir koydaki adanın simgesi haline gelmiş tarihi taş yel değirmenlerini görmeden ve estetik kadrajlar çekmeden olmaz. Ünlü besteci Mikis Theodarakis, Sakız adası doğumluymuş. Homeros ve Christof Colomb'un da bir dönem adada yaşadığını söyledi rehberimiz. İzmir'de yaşayanlar için gerçekten güzel bir komşu kapısı. Damla sakızı üretiminde dünya birinciliğinden UNESCO korumalı kültürel alanlarına dek görülmeye değer özgün bir ada.  Sakız adasında merkeze 3km uzaklığında ulusal havalimanı bile var.


Sokakları, tarihi dokusu ve taştan mimarisi ile Mesta'ya "mest olduk" diyebiliriz...

 Güneye indikçe coğrafya sakız ağaçlarına evriliyor. Bu ağaçlar kuzeyde de olduğu halde iklim şartları nedeniyle güneydekilerden verim alınabiliyormuş. Sakız maddesi birçok sektörde kullanılıyormuş. Bu yüzden adanın güney kısmı daha zengin.  Ağaca atılan çizikler damla sakızı yani ağacın reçinesi yavaş yavaş damlamaya başlıyormuş. Damlayan sakız reçinesi, önceden ağaçların altına serpilen beyaz killi toprağın üstüne düşer düşmez katılaşıyormuş. Belediye her sene beyaz killi toprağı dağıtıyormuş üreticilere. Neredeyse dünyanın sakız ihtiyacını bu ada karşılıyor. Çok yararları olduğunu anlattıkları sakızın toz ve sıvı şeklinden aldım. Tatlılarda kullanıyorum.

Pirgi sokaklarında keyifli saatler...

Yol boyunca tek tük eski binalar ve minik yerleşim yerlerinden sonra (merkeze 40km) Mesta'ya varıyoruz. Sakız Adası'nın en büyük kilisesi olan Taksiarhis Kilisesinin yanındaki şirin köy meydanındaki bir kafede oturuyoruz. Merkezde yediğimiz lezzetli dondurmalar burada da var. Ayrıca sakız gazozu, köyün spesiyal tatlısını da tatmadan dönülmez. Görkemli kiliseyi de ziyaret ediyoruz. Tipik bir Orta Çağ köyü. Kuruluşunda da korsan saldırılarından kaçma isteğinin etkisi büyük. Cenevizliler tarafından oluşturulan köy, genel olarak bir kale formunda.

Pirgi'den kareler...

 Kale köy olarak da bilinen Mesta beşgen şekilde yüksek duvarların içerisine inşa edilmiş. Labirent gibi, kaybolabilirsiniz bu dar yollarda. Olası korsan saldırılarına karşı savunma amacıyla bitişik formda inşa edilmiş. Köyün yapılarının üstünden de yürüyüş yolları var. Korsanlar köye inince hemen damların üzerindeki üst yollara çıkıp aşağıya kaynar su gibi düşmanı püskürtecek şeyler atarlarmış. 
 
Pirgi sokakları...

Şehir merkezinden 25 km uzaklıktaki Pirgi'nin (Pyrgi)  diğer adı mastika yani sakız ağacı köyü. UNESCO dünya mirası listesinde hakkıyla yer almış bence bu köy. Xysta (ksista) denilen ev süslemeleri, evin özellikle sokak tarafına bakan duvarlarına siyah, beyaz gri geometrik şekillerin sıva üzerine kazınarak işlendiği Pirgi evleri çok etkileyici. Evlerin duvarlarındaki sgraffito tekniğiyle yapılan bezemeleri dünyada başka bir yerde yoktur sanırım. Mimarlık öğrencileri bu köyün eşsiz evlerini ziyaret etsinler, ilham verici.  Evlerin duvarlarındaki kazıma soyutlamalarını halı motiflerinden esinlenerek yapmışlar. 

Pirgi'den...

 Evler sanat eseri olmuş. Sanki açık hava müzesi.  Bir daha gelirsem adaya, Pirgi de kalmak isterim. Zaten görmediğimiz pek çok köy kaldı. Sakız tadında kokusu güzel enerjisi ile tekrar gelmeyi hak ediyor. Hafta içi olduğu için Pirgi'nin meşhur taverna gecesine katılamadık. Sakız adasında genellikle müzikli danslı geceler hafta sonu oluyor. Pirgi'den uzo, mastika içkisi, özellikle sakız likörü, boğma incir rakısı turistlerin vazgeçilmezlerinden. Merkezden şarküterilerden bunları ve keçi peyniri, zeytin, sakızın her çeşidini alabilirsiniz. Buraya özgü motifli hediyelik obje dükkânlarından eli boş dönmezsiniz. Böyle görülesi bir güzel adaya yani yakın komşuya ziyarette geç kalmışım diyor ve gezekalın dileklerimi iletiyorum.















 Yazılan Yorumlar...
Şükran Şahin
(02 Mart 2024)

Tamer bey Sakıza tekrar gideceğiz, Sakız Müzesini kaçırmışım bahane de oldu tekrar gitmek için, tavsiyenize tesekkür ederim.

Şükran Şahin
(02 Mart 2024)

Hakan bey, Sakıza sakin aylarda tekrar gitmek isterim sizin gibi. Köylerini keşfetmek isterim. Tesekkürler yine çok güzel yerlestirmişsiniz yazımı. Sevgiler selamlar

TAMER
(18 Ocak 2024)

Şükran hocam yine sevdiğimiz yerlere kısa da olsa güzel bir gezi yapmışsınız. Sakız adasını ben de çok severim. Özellikle Mesta ve Pirgi köyleri muhteşemdir. Keşke vaktiniz bol olsaydı da Sakız müzesini de gezebilseydiniz.

hakangeziyor
(18 Ocak 2024)

Şükran Hocam, Sakıza bir ocak ayının son günlerinde gitmiştim. Güneşli ve keyifli bir hafta sonuydu. O kadar sakin ve rahattı ki anlatamam. Kiraladığımız araçla adeta adayı talan etmiştik. Gündüzü ayrı geceleri de ayrı güzeldi. Sayenizde hatıralar canlandı. Kaleminize sağlık.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.