Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
   
Gezi Alemi ::::: muratbasar Rumuzlu Üye         
muratbasar


Murat BAŞAR

 

 


Gezi Yazısı Bulunan Ülkeler

muratbasar ile ilgili
 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 muratbasar ile ilgili  Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.






muratbasar Rumuzlu Üyemizin Site Genelindeki Son Yorumları

Bayburt'da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (Serbest Kürsü) (07 Kasım 2016)
Bayburtda yukarıda belirtilen festivallerin yanı sıra aşağıdaki etkinliklerde geleneksel olarak düzenlenmektedir. Bayburtun Düşman İşgalinden Kurtuluşu / 21 Şubat Şifali Yayınlar Kırkpınar Köyü / 5 Mayıs-1 Haziran Hacıoğlu Köyü Şenlikleri / Temmuzun 2. Haftası Kırklar Şenliği (Kitre Köyü) / Temmuzun 2. Haftası 
İstanbul'da Toplu Ulaşım (Serbest Kürsü) (07 Kasım 2016)
Buradaki bilgi bayağı eskimiş. Son durumu size özetleyeyim. Öncelikle ulaşım için İstanbul Kart kullanılmaktadır. İstanbul Kartın 4 farklı türü bulunmaktadır. 1- ANONİM KARTLAR Anonim Kart, herkesin satın alıp yükleme yapabileceği ve tüm ulaşım araçlarında kullanabileceği kişiselleştirilmemiş Seyahat Kartıdır. İstanbul genelinde 2.100 e yakın Özel İstanbulkart Bayilerinden temin edilebilir. Anonim Kart ücreti 6 TL dir. Anonim Karta özel bayilerden, durak ve istasyonlarda bulunan Biletmatiklerden yükleme yapılabilir. İstanbulkart ile yapılan kontörlü yolculuklarda ilk biniş ücretleri; 2,30 TL, Aktarmalı biniş ücretleri de 1,65 TLdir. Anonim kart İstanbul’a kısa süreli gelmiş kişiler için uygundur. Sınırlı Kullanımlı Bilet ise herkesin satın alıp tüm ulaşım araçlarında kullanabileceği belirli sayıda geçiş hakkı sağlayan bilettir. Ücreti aşağıdaki şekildedir. BİRgeç: 4,00 TL İKİgeç: 7,00 TL ÜÇgeç: 10,00 TL BEŞgeç:15,00 TL ONgeç: 30,00 TL 2- MAVİ KARTLAR İETTnin resmi web sitesinde Mavi Kart adresinden başvuru formu doldurulup kredi kartı ile ya da T.C. Vakıflar Bankası şubelerinde İstanbul Belediyesi hesabına istenen ücreti yatırarak ulaşabilirsiniz. 2 gün içinde kartınız adresinize gönderilir. Başvuru merkezlerinden kartınızı almak isterseniz 1 adet vesikalık resim ve nüfus cüzdanınızla gidip ücreti yatırdıktan sonra kartınızı alabilirsiniz. Mavi Kart Ücreti İlk kez 10 TL; Kartların herhangi bir sebeple yenilenmesi talebinde (eski kartın ibrazı şartıyla) 10 TL; Kayıp / Çalıntı 20 TLdir. Mavi Karta özel bayilerden, durak ve istasyonlarda bulunan Biletmatiklerden yükleme yapılabilir. Tam aylık mavi kart 185 TL, indirimli öğrenci aylık mavi kart 80 TLdir. 3- İNDİRİMLİ İSTANBUL KARTLAR Öğretmen Kartı, Öğrenci Kartı ve 60+ Yaş Kartıdır. Eğer öğrenci kart alınacaksa öğrenci belgesi, nüfus cüzdanı ve vesikalık resim gerekmektedir. Öğretmen kartı alınacaksa kadro durumunu belirten resmi bir yazı, nüfus cüzdanı ve vesikalık resim istenmektedir. Sosyal kart almak için nüfus cüzdanı ve vesikalık fotoğraf ile birlikte belirlenen ücreti ödeyerek indirimli İstanbul kartı alabilirsiniz. 4- ÜCRETSİZ İSTANBUL KARTLAR 65 Yaş Kartı Harcırah Kartı Engelli Kartı PTT kartı TÜİK Kartı Şehit Ailesi Kartı Şehit Eşi Kartı Refakatli Kartı Sarı Basın Kartı EHS Kartı Belediye Zabıta Kartı Milli Sporcu Kartı Gazi Kartı Gazi Ailesi Kartı Vazife Malülü Kartı Vazife Malülü Ailesi Kartıdır Ücretsiz kart için ise yine İETTnin sitesinden başvuru yapılabilir. İstenilen belgeler farklıdır, tamamlandığı zaman kartınızı alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyi http://istanbulkart.iett.gov.tr adresinden alabilirsiniz. 
izmir'de Nerede Kalınır (Serbest Kürsü) (12 Ocak 2016)
İzmirde konaklamak için önereceğim bir öğretmenevi İzmir - Konak - Merkez Hasan Sağlam Öğr.Evi ve Akşam Sn Ok ve Akşam Sanat Okulu Adres: İkiçeşmelik Caddesi , No2 , Eşrefpaşa, Konak/İZMİR Telefon : 0232 4464509 – 4464510 – 4464511 - 4464551 Faks: 232 446 45 08 İnternet Adresi : http://hasansaglamogretmenevi.meb.k12.tr/ Yatak Sayısı: 110 Oda Sayısı: 41 Öğretmen evimiz 1989 yılında sosyal tesis olarak açılmış olup 1997 yılından itibaren de Öğretmen evi Akşam Sanat Okulu olarak hizmet vermeye başlamıştır. Hacı Şakir Eczacıbaşı İlkokulu’nun binası iken İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaptırılarak 23.02.1989 yılında hizmete açılmıştır. Öğretmenevi Konak merkezde olup tarihi Kemeraltı Çarşının yakınındadır. Kentin her yerine rahatlıkla ulaşılabilecek konumdadır. Konum gereği tüm odaları ve bahçesi deniz manzaralıdır. Ayrıca tüm odalarımızda ve kurum salonlarında kablosuz internet bağlantısı mevcuttur. 4 adet suit oda 7 adet paylaşımlı oda 33 adet çift kişilik oda bulunmaktadır. Ek yatak kapasitemizle beraber toplam 110 yatak kapasitesi ne ulaşılmaktadır. 1 adet alakart restaurant 1 adet yemek salonu 1 adet kafeterya 1 adet internet kafe 1 adet toplantı salonu 300 kişilik kapalı düğün ve toplantı salonu 500 kişilik bahçe restaurant ile aynı anda 4 salonda 1200 kişi ağırlanabilmektedir. Yılın 365 günü gece ve gündüz hizmet vermektedir.  
Gaziantep'de Konaklama Seçenekleri (Serbest Kürsü) (12 Ocak 2016)
Gaziantep'in ilçelerinde bulunan Öğretmenevlerinin listesi aşağıda: Gaziantep İslahiye Sabancı Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu Adres: Cumhuriyet Mh. Gaziantep Bulvarı No:28 İslahiye -Gaziantep Telefon : 342 862 23 63 Faks: 342 862 24 11 İnternet Adresi: http://islahiyesabanciogretmenevi.meb.k12.tr Yatak Sayısı: 24 Oda Sayısı: 9 Öğretmenevi; şehir merkezinde olup Hatay -Gaziantep karayolu üzerindedir. Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis İllerinin ortasında bulunmaktadır. Öğretmenevi 9 oda 24 yatak ile konaklama hizmeti vermektedir. Öğretmenevinde lokal, lobi ve kitap okuma salonu, yazlık bahçe ve 24 saat sıcak su internet bağlantısı bulunmaktadır. Gaziantep Nizip Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu Adres: Saha Mah. Necip Mahmut Cad. Özel İdare İş Merkezi Kat:3 NİZİP Telefon : 342 518 02 72 İnternet Adresi: http://nizipogretmenevi.meb.k12.tr Yatak Sayısı: 36 Oda Sayısı: 10 Nizip Öğretmenevi, 10 oda ve 36 yatak kapasiteli bir işletmedir. Ayrıca tesiste restoran, lokal da mevcuttur. Gaziantep Şahinbey Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu Adres: Bey Mah. Atatürk Bul No.23 Şahinbey/GAZİANTEP Telefon : (0342) 231 3110 - 230 86 97- 221 08 16 Faks: (0342) 230 40 54 İnternet Adresi: http://gaziantepogretmenevi.meb.k12.tr Yatak Sayısı: 108 Oda Sayısı: 54 Tarihi Kendirli Kilisesinin bahçesinde kurulu sit alanı içerisindeki Gaziantep Öğretmenevi 1983 yılında lokal, 1986 yılında da otel binasıyla hizmete açılmıştır.54 oda ve 108 yatak kapasitesiyle konaklama hizmeti, lokantası, kahvaltı salonu, yazlık çay bahçesi, bay kuaför salonu, lokali ve otoparkı ile hizmet sunmaktadır. Gaziantep Karkamış Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Adres: Hitit Bulvarı No:8 Karkamış / GAZİANTEP Telefon u - 342 561 20 33 İnternet Adresi: http://karkamisogretmenevi.meb.k12.tr Yatak Sayısı: 35 Oda Sayısı: 18 Öğretmenevi şehir merkezinde ilçenin en işlek caddesi; olan Hitit Caddesi üzerinde olup kolayca ulaşılabilir. Son şekli ile 24 Kasım 2007 tarihinde açılışı yapılan öğretmenevi 24 yataklı 18 odası ve lokali, dinlenme salonu, restorandı ile hizmet vermektedir.  
Haber ve Duyurular (30  Aralık 2014)
Gezialemini bu günlere getirenlere binlerce teşekkür... 
Haber ve Duyurular (18 Mayıs 2014)
Emperyalist işgale karşı vermiş olduğu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesiyle, işgal altındaki bütün ulusların umudu ve önderi olan, yaptığı devrimlerle bir ulusun küllerinden yeniden doğmasını başaran, içinde bulunduğu çağın en çağdaş ve bağımsız devletini kurarak sonraki nesillere emanet eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkü, sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. 
Gaziantep'de Mutlaka Tadılması Gereken Yemekler Nerede Yenir? (Serbest Kürsü) (14 Nisan 2014)
Gaziantepde nerede ne yenir sorusuna en kısa şekilde şöyle cevap verebilirim: Doğan Dondurma & Kadayıf’da Antep Fıstıklı Dondurma - böyle bir lezzet yok! (Fatih Mah. Ali Nadi Ünler Bul. Şehitkamil) Mehmet Usta Kebap Salonu’nda Kuşbaşı Kebabı - (Alleben Mah. Kemal Köker Cad. No:19/A Şehitkamil) Koçak Baklava (Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:29 Şehitkamil) ve Ayıntap Baklava’da (Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:32) fıstıklı baklava Tahmis Kahvesi’de Menengiç Kahvesi - menengiç, kavurga ve leblebilerden oluşan bir kuruyemiş ile servis ediliyor. (Suyabatmaz Mah. Şehitler Cad. Eski Buğday Pazarı No: 21) Metanet Lokantası’nda Beyran - Şiddetle ve hararetle önerilir (Kozluca Mah. Kozluca Cad. No: 11) Erçelebi Kömürde Kadayıf’da Közde künefe - Közde künefe yemeden hayata gözlerini yuman, bu dünyadan eksik gitmiştir (Milli Egemenlik Bulvarı No:33) Yörem Gaziantep Mutfağı’nda Yuvalama, Cacıklı Arap Köftesi ve Kapamalı Firik Pilavı - Üçüde mutlaka tadılmalı (İncilipınar Mah. 3. Cad. 15. Sok. No:2/C Şehitkamil) Katmerci Zekeriya Usta’da Katmer - Antep katmeri muazzam (Çukur Mahallesi Körükçü Sokak No: 16/C-D Şahinbey) Kasap Halil Usta Fırınlı Et Lokantası’nda Lahmacun ve Küşleme - Dikkat kendinizi kaybetme tehlikesi (Fatih Mah. 24. Sok. No: 9)  
Ardahan'da Görülmesi Gereken Yerler (Serbest Kürsü) (28 Şubat 2014)
Ardahan'a gittiğimizde gezilecek yerler şu şekilde sıralanıyor: Atatürk Silueti Damal ilçesinin Karadağ yamaçlarına yansıyan Atatürk Silueti her yıl 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında 17:10 ve 18: 20 saatleri arasında görülebilir. Bülbülan Yaylası Ardahan’ ın Doğu Karadeniz Bölgesi sınırında bulunan Bülbülan yaylası Ardahan, Artvin, Göle ve Şavşat arsında bulunan doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir yayladır. Yalnızçam Yaylası Ardahan’a 15 km. mesafede olan Yalnızçam yaylasında doğal güzelliğinin yanı sıra kış sporlarının da yapılabildiği eşsiz güzelliğe sahip bir turizm alanıdır. Çıldır Gölü – Akçakale Adası İl merkezinin 45 km doğusunda yer alan ve deniz seviyesinden 1960 mt. yükseklikte bulunan Çıldır Gölü çevresindeki sulak alan habitatların florası lokal ve nadir türler bakımından zengin olup, 101 çeşit bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Göl üzerinde 4 ada bulunmakta ve bu adalar Karabaş Martı ve Van Gölü Martısı üreme noktalarıdır. Çıldır Gölü balık bakımından da zengin olup gölde 19 tür balık bulunmaktadır. Özellikle “Sarı Balık” yöre halkı için önemli bir gelir kaynağıdır ve bu etkenler düşünüldüğünde turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Göle Okçuoğlu Yaylası Köroğlu dağlarının eteklerinde yer alan bu yayla çeşitli bitki varlıkları ve yabani hayvanları ile doğal bir güzelliğe sahiptir. Aktaş Gölü Aktaş Gölü Ardahan ile Gürcistan sınırı arasında bulunan bir göl olup göl içerisinde sürekli hareket halinde olan 12 adacık bulunmaktadır. Kura Nehri Ardahan’dan geçerek Azerbaycan’a ulaşan Kura Nehri burada Aras Irmağıyla birleşerek Hazar Denizine dökülür. Kura Nehri il sınırları içerisinde menderesler oluşturur ve bu eşsiz bir güzellik oluşturur. Tarihi Yerler Ardahan Kalesi Şehir merkezinde ve Kura Nehrinin sol kıyısında yer alır. Ardahan Kalesi Selçuklular tarafından yapılmış ve Osmanlı döneminde de kullanılmış olan bir kale özelliği barındırır. Ardahan Kalesi, Rumeli Hisarı’nın yapımı itibariyle bir örneği gibidir. Kalecik Kalesi Göle ilçesindeki Kalecik köyünün 500 mt güneyinde yer alan kalenin M.Ö. 8. Yüzyılda Urartular tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Altaş Kalesi Altaş köyünün doğusunda yer almaktadır. Türk dönemi öncesine ait kalıntılar üzerine, Türk döneminde inşa edilmiş olduğu muhtemeldir. Şeytan Kalesi Urartu dönemine ait olduğu sanılan Şeytan Kalesi Çıldır ilçe merkezinin 1 km. doğusunda yer alan sarp arazi ve hakim bir tepeye kurulu önemli bir turizm merkezidir. Kazan Kalesi Ardahan’ın 12 – 13 km kuzeydoğusunda yer alır. Bu kalenin M. S. 8. – 9. Yüzyıllarda Türkistan’daki Kazan bölgesinden gelip, bu bölgede yaşadıkları bilinen Türkler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Sevimli Kalesi Hanak ilçe merkezinin 20 km. güneydoğusundaki Sevimli köyü civarında yer alan bu kale Urartu Kalelerinin özelliklerini taşımaktadır. Kurtkale Kalesi Çıldır ilçe merkezinin 36 km. kuzeydoğusundaki Kurtkale nahiyesinin 1 km. güneyinde ve Gürcistan sınırında bulunmaktadır. Kinzi Kalesi Milattan önce inşa edildiği sanılan Kinzi Kalesi Ardahan’ın 30 km. batısındaki Bağdeşen köyünün kuzeyinde yer alır. Cak Kalesi Posof’a bağlı Türkgözü sınır karakolu yakınlarında Türkiye – Gürcistan sınırını çizen Cak suyu kenarında inşa edilmiş olan bir kaledir. Savaşır Kalesi Posof ilçesine bağlı Savaşır (Cancak) köyünün Güneydoğusunda üç yanı vadi ile çevrili, dil biçiminde sivri bir tepe üzerine kurulmuştur. Kesin inşa tarihi bilinmeyen kalenin Ortaçağda inşa edilmiş bir kuleden ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Kol Kalesi Posof ilçe merkezinin yaklaşık 6 km batısında bulunan Kol Köyü’nün doğusunda yüksekçe bir tepe üzerinde yer almaktadır. Yapılış tarihi bilinmeyen kalenin Milattan Sonraki asırlarda yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Mere Kalesi Ardahan – Posof yolu üzerinde, Posof’a yaklaşık 5 km güneydoğusunda yer almaktadır. Kesin inşa tarihi bilinmeyen kalenin tarihi kaynaklarda ismine rastlanmaktadır. Kale’nin güneybatı yamacında bugün tahrip olmuş bir kilise kalıntısı bulunmaktadır. Kırnav Kalesi Hanak ilçemizin 5 km batısında Ardahan – Hanak karayolu üzerinde yer almaktadır Alçak bir tepe üzerinde yer alan Kale, oldukça yüksek beden duvarlarına sahiptir. Çıldır Yakınlarında Kara Kale Çıldır ilçe Merkezinin yaklaşık 8 km doğusunda bulunan Karakale köyünün 300 mt. Doğusunda ve Kara Çıngıl deresinin akış yönüne göre sağında sarp kayalıklar üzerinde konumlandırılmış bir kaledir. Kışla Hanak (Avcılar Kalesi) Ardahan’ın Hanak İlçesine 3 km uzaklıktaki Kışla Hanak Avcılar Köyünün 2 km kuzey batısında Kalecik Mevkii denilen yerde bulunmaktadır. Hanak Yakınlarında Kara Kale Hanak İlçe Merkezinin yaklaşık 19 km kuzey batısında Cin Dağının 1 km doğusundaki Karakale Köyü’nün doğu ucunda yer alır. Tarihi kaynaklarda sadece adı geçen bu kalenin kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Dedeşen Köyü Kale Kalıntıları Kale kalıntıları, Göle ilçesine bağlı Dedeşen Köyünün kuzey sırtlarında bulunan alçak tepe üzerinde yer almaktadır. Tabyalar Boğazlarda ve sınırlarda XIX. Yüzyıl sonrasında savunmada kalelerin önemini yitirmesinin ardından Tabya adı verilen askeri savunma yapıları ortaya çıkmıştır. Osmanlı Devletinde sıkça kullanılan bu savunma yapılarından 4 tanesi de Ardahan’da bulunmaktadır. Ramazan Tabyası Ardahan il merkezine 5 km kuzeyinde yer alan bu Tabya 1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşında (93 Harbi) önemli bir rol oynamıştır. Ahali Tabyası Ardahan il merkezinde yer alan bu tabya 1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşında halk tarafından yapılmıştır. Kötenelik Tabyası Şehrin doğu bölümünde kura nehrinin yanında yer almaktadır. Senger Tabyası 1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşı sırasında Ahali Tabyası’ nın güneyinde inşa edilmiştir. 
Bingöl'de Görülmei Gereken Yerler (Serbest Kürsü) (28 Şubat 2014)
Bingöl’e gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Bingöl iline gidenler aşağıdaki listeyi dikkate almalıdırlar. Bingöl’ün bir çok tarihi yapıları, kamp yerleri, mesire yerleri, kaplıcaları bulunmaktadır. İmkanı olan buraları mutlaka gezmelidir. İşte Bingöl de gezilip görülmesi gereken yerler; Yolaçtı Kayak Merkezi Kayak Merkezi Doğu Anadolu Bölgesi, Bingöl ili sınırları içindedir. Şehir merkezine olan uzaklığı 25 km.dir. Ulaşım: Ankara’ya 916, İstanbul’a 1313 km. uzaklıkta olan uzaklıkta bulunan Bingöl’e her gün çeşitli illerden karşılıklı otobüs seferleri bulunmaktadır. Kayak tesislerine ulaşım özel araçlarla mümkündür. Kös Termal Turizm Merkezi Yeri: Bingöl – Karlıova yolu üzerindedir. Ulaşım: Bingöl il merkezine 18 km. uzaklıktadır. Suyun Isısı: 47oC PH Değeri: 6,1 Özellikleri: Sodyum, Bikarbonatlı, Sülfatlı, kısmen Klorürlü ve radyoaktif bir bileşime sahiptir. Yararlanma Şekilleri: İçme ve banyo kürleri Tedavi Ettiği Hastalıklar: Romatizma, kalp ve kan dolaşımı, solunum yolları, kadın, sinir ve kas yorgunluğu gibi hastalıklarda olumlu etki yapar. Konaklama: 30 oda, 60 yataklı bir otel mevcuttur. Bingöl Mağaraları Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası Mağara, Kiğı ilçesinin Çiçektepe köyünde, Sivri Dağı’nın eteğinde bulunmaktadır. Mağarada iki oda, at için yer, yemlik ve çocuk beşiği mevcuttur. Mağaranın bulunduğu yer oldukça eğimli bir yapıya sahiptir. Ayrıca Mağara önündeki mevcut yolla Erzincan’a gidildiği rivayet edilmektedir. Bu mağara, Kiğı’nın çok eski çağlardan beri insan topluluklarına mesken olduğunu göstermektedir. Zağ Mağarası Zağ Mağarası, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunmaktadır. Murat Nehri’ne bakan tarafı yerden 200-300 metre yükseklikte olup kayaların oyulmasıyla yapılmıştır. Mağara, üç kat üzerinde kurulmuştur. Her bir katında da 26 oda mevcuttur. Katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla, odadan odaya geçişler ise kapılarla sağlanmıştır. Birinci katta Zahire deposu olarak kullanıldığı sanılan kuyular, alt katta oturma odaları, en üst katta iki haremlik odası mevcuttur. Mağara zaman içinde hasar görmüşse de şu anda 17 odası hala yapısını korumaktadır. Kalkanlı Köyü Mağaraları Yayladere ilçesine bağlı Kalkanlı Köyü yakınlarında bulunan mağaralar, bir çok oyma sanatı ile süslenmiştir. Mağaralar ve mağaraların çevrelediği şelale turistik bir öneme sahiptir. Kübik Mağarası Kübik mağarası, Karlıova ilçesinin Kübik Köyü yakınlarındadır. Içinde cilalı Taş ve Tunç Devrine ait bazı kalıntılar vardır. Duvarlarında bir takım oymalar ve işlemeler mevcuttur. Bingöl Kaleleri Sentarius Kalesi Murat Irmağı Vadisi’ndedir. Bingöl il merkezinin 20 km. çevresini denetlemek üzere yapılan üç önemli kaleden biridir. Urartu dönemine aittir. Kral Kızı Kalesi Genç ilçesinde yer alan kale Diyarbakır çayı ile Konsper Çayı’nın buluştuğu yerde bir tepeye yapılmıştır. Keynekler denen bu yer yıkıntı durumdadır. Söylentilere göre Pers Kralı Dano kaleyi kızı için yaptırmıştır. Kiğı Kalesi İlçe merkezinin güneydoğusunda yer alan Kiğı Kalesi,çok sağlam bir yapıya sahiptir. Etrafı sarp kayalıklarla kaplıdır. Kale içinde bina harabeleri bulunmaktadır. Erzincan tarihinde bu kalenin Acemlerin akınına maruz kaldığı rivayet olunmaktadır. Kale’ye giren İranlıların halka büyük işkence yaptıkları, evleri yakıp yıktıkları, erkeklerin çoğunu öldürdüklerinden ve kadınlara kötü davrandıklarından bahsedilmektedir. Burayı terketmeye mecbur kalan ahalinin Kiğı’ya gelip Kaleli mahallesinde yerleştikleri ve bu mahallenin bu yüzden “Kaleli” adını aldığı tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır. Bingöl Doğal Güzellikleri Bingöl de Güneşin Doğuşu İlimiz Karlıova ilçesinin 3250 m. yükseklikteki Bingöl Dağlarının Kale Tepesi’nden ” Güneşin Doğuşu”nu normal durumundan çok farklı seyretmek mümkündür. Her yıl 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında en iyi şekilde seyredilebilir. “Güneşin Doğuşu” çok değişik şekillerde, normal halinden çok farklı, heyacanlı ve oldukça korkunç sahneler yaratmaktadır. Dünyada tam anlamıyla; ”Güneşin Doğuşu” iki yerden izlenir. Birincisi İsviçrenin Alp Dağlarından, ikincisi; Bingöl Dağlarının Kale Tepesi’nden seyredilir. Ulaşım imkanı güçtür. Karlıova ilçesine kadar yol asfalt, dağın zirvesine kadar ham yoldur. Dağın altına kadar arabayla gidildikten sonra zirveye 25-30 dk. yaya çıkılır. Etrafta soğuk su kaynakları ve yeşilllikler görülür. Yol güzergahında dinlenme, konaklama tesisleri mevcut değildir. Güneş doğarken ilk etapda hafif bir kızartı ile belirir. Kızartı etrafta çok renkli güzellikler ve dekorlar yaratır. Daha sonra insana korku veren bir karartı şeklini alır. Kızarıklıklar kor parçası haline gelir. Kor parçası içinde insan yüzünü andıran üç büyük leke (Siyah renkli) belirir. Güneş karartı halinde yavaş yavaş açılmaya başlar. Ufukta görülerek oluşumunu tamamlamak üzere iken altın bir küre gibi görünmeye başlar. Döndükçe etrafa binlerce ışık saçar. İnsanoğlunun daha önce görmediği renkleri o andagörmek mümkündür. Daha sonra güneş elmas parçası gibi kıristalleşip eski durumunualmaya başlar. Oldukça heyacanlı anlar yaşatır. Gözlerde yaşarma, ışık saçma ve anında seyr edememe gibi durumlar olur. Solhan İlçesinin Hazarşah Köyü Aksakal Mezrası mevkiinde bulunan bir doğa harikası olan Yüzen Ada çok ilginç olduğu, kadar çok da güzel bir yapıya sahiptir. Gölün ortasında bulunan ada, göl üzerinde serbest hareket etme kabiliyetine sahiptir. Çır Şelalesi Uzun dere köyünün adını aldığı derenin, Çir taşı adi verilen 100 m. yükseklikteki kayalığın ortasından geçen güzel görünümlü bir şelaledir. Su 50 m. yükseklikten alt tarafı kayalık olan dere yatağına düşerken güzel bir görünüm arz etmektedir. Ilıca bucağı merkezine 8 km. uzaklıkta olan şelaleye iki ayrı yoldan gidilmektedir. Çir taşının olduğu bölgede ayrıca kayalıklar ve mağaralar bulunmaktadır. Bu kayalıklarda daha çok yırtıcı kuşlar yaşar. Yüzen Ada Solhan ilçesi Hanzarşah Köyü Aksakal Göl Mezrasındaki Ada, o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Söz konusu ada, şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat olayına sahiptir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 Km. uzaklıktadır. Yolu stabilize olup, 1.5 km’dir. Yolun asfaltlanması ve gölün ıslahı halinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artıracaktır. Bingöl’ün turizmi doğa güzelliklerine dayanır. Yüzen Ada da tamamen doğaldır. Göl’ün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Göl’ün şimdiki alanı 300 m2′ nin üzerindedir. Islahı halinde 500 m2′den fazla olur. Gölün derinliği 50 metreden fazla olduğu sanılmaktadır. Göle devamlı akıntı olduğu tespit edilmiştir. Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt tarafından, gölden daha aşağıdan dereyi beslemektedir. Ufak ufak kaynaklar bu görüşü teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür. Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca Göl’ün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Göl’ün çevresinde de çeşitli bitkilere rastlamak mümkündür. Yeşil alanın dışında kalan arazi gölden çok yüksektir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır. Balık yetiştirmek mümkündür. Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki Kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca Göl’ün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Göl’ün çevresinde de çeşitli bitkilere rastlamak mümkündür. Yeşil alanın dışında kalan arazi gölden çok yüksektir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır. 
Muş’ta Görülmesi Gereken Yerler (Serbest Kürsü) (23 Şubat 2014)
Muş'ta görülmesi gereken camiler şunlardır. Ulu Cami: Avlusunda yatan Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından yaptırılan Ulu Cami, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısındadır. Mimari özelliklerinden dolayı 14. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen cami, moloz taştan yapılmış, dikdörtgen, planlı ve kitabesizdir. Ana mekan, ortada kubbe, yanlarda beşik tonoz örtülü olup, kuzeyinde kesme taştan üç kubbeli son cemaat yeri vardır. Yine kesme taştan yapılmış, sade taç kapı sivri kemerli bir niş içindedir. Batı duvarı dışında öbür duvarlarda ikişer pencere vardır. Minaresi, depremden zarar görmüş olup, aslına sadık kalınarak 1968 ve 1972 yıllarında onarım yapılmıştır. Hacı Şeref Cami: Bir Selçuklu yapısı olan Arslanlı Hanın içinde bulunan cami 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Ana mekanı kare planlı olup, ortada büyük yanlarda basık kubbelerle örtülmüştür. Sade mihrabı yuvarlak kemerli ve niş biçimindedir. Camiye sonradan eklenilen minare 1902 yılında, son cemaat yeri ise 1997 yılında inşa edilmiştir. Alaaddin Bey (Paşa) Cami: Cami, 18. yüzyıl başlarında şehrin valisi Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Ortada büyük, yanlarda ise küçük kubbelerle örtülü ana mekan kare planlı olup, dokuz nefe ayrılmıştır. Ana mekana, üç basık kubbeyle örtülü son cemaat yerindeki taç kapıdan geçilerek ulaşılır. Taçkapının yanları, kabartma kandil motifleri, orta nefte yer alan mihrap da, sütunçeler ve bitki motifleriyle süslenmiş caminin minaresi kare kaideli silindir gövdeli olup, iki renkli kesme taştan yapılıdır. Esenlik Cami: Bulanık ilçesine bağlı Esenlik Köyü’nde yer almaktadır. Bir Selçuklu eseri olan camiyi 1194 yılında Şeyh Abdülmelik yaptırmıştır. Ahlat taşından yapılan cami iki kapılı, dört pencereli ve tek kubbelidir. Esenlik Cami minaresi dört pencereye sahiptir. Cami en son Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1985 yılında restore edilmiştir. Dikdörtgen planlı caminin üzeri dört adet kubbe ile örtülmüştür. Kıble duvarının ortasında bulunan mihrap yarım daire şeklinde ve yuvarlak kemerlidir. Yüneren Camii: Korkut İlçesi'nin Yünören köyünde bulunan Selçuklular dönemine ait tarihi caminin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. 
3803