Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Ilgaz Dağı Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Çankırı 26 Mayıs 2014     4155 0 Engin D 

 Ilgaz Dağı Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde yer almaktadır. 1976 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 1.118 hektardır. İğne yapraklı ağaçların hâkim olduğu bir orman örtüsüne sahiptir. Karaçam, sarıçam ve göknar yaygın ağaç türleridir. Açık alanlarda ardıçlar da görülmektedir. Az sayıda olmakla birlikte ayı, kurt tilki, geyik, karaca ve yabandomuzu görülmektedir. Alan, giderek gelişen bir kış sporları merkezi halini almaktadır.

Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında yer alması, Ilgaz Dağlarının zengin bir tür ve habitat çeşitliliğine sahip olmasını sağlamıştır. 



Yapılan çalışmalar sonucunda Mevcut Milli Park Alanı ve yakın çevresinde 617 takson belirlenmiştir. Genel olarak "orman", "çalı" ve "alpin bitkiler" olmak üzere üç grupta toplanan bitki formasyonları arasında en geniş yayılışa sahip olanı ormanlardır. 



Kuzeye bakan yamaçların alçak kesimleri genel olarak nemcil meşe ve karaçam ormanlarıyla kaplıdır. 1.000-1.300 m yüksekliklerde gürgen ve kayın egemen duruma geçer. Bunlara diğer odunsu bitkiler ve yaprağını döken çalı toplulukları katılır. Daha yukarıda (1.500 m ve üzeri), Uludağ göknarı ve sarıçam saf ya da karışık ormanlar kurar. Bu kesim, Türkiye'nin kuzeyine özgü nadir türler bakımından zengindir. 2.000-2.200 m'den sonra başlayan Alpin Kuşak, nadir ve endemik türler bakımından son derece zengindir. Bu kuşağın en yaygın bitki topluluklarını bodur çalılar oluşturur. Küçük Hacettepe (2.546 m) ve Büyük Hacettepe (2.587 m) zirvelerinin zengin alpin florasında pek çok nadir ve/veya endemik takson yer alır.



Ilgaz Dağları çevresinde, Yabandomuzu, Bozayı, Yabankedisi, Vaşak, Kurt, Tilki, Porsuk, Ağaç sansarı, Kaya sansarı, Gelincik, Susamuru, Tavşan, Sincap, Kirpi, fare ve yarasa türlerini içeren 30 civarında memeli türünün yaşadığı sanılmaktadır.

Ilgaz Dağı Milli Park alanının tamamı 1997 yılında ilan edilen 'Kastamonu-Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi' içerisinde kalmaktadır. Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde 1990 yıllarından bu yana kış turizmi aktivitesi sürdürülmektedir. 



Milli Park içinde ve sınırında bulunan tesisler kış aylarında büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'dan kayak yapma amacıyla gelen ziyaretçilere hizmet verecek şekilde yapılanmışlardır. Milli parka gelen ziyaretçiler için yeme-içme ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamak üzere park içinde 3 adet otel bulunmaktadır. Ayrıca kış sporları için özel sektörce işletilen 2 adet kayak pisti ve telesiyej mevcuttur.



KAYNAKLAR: 


FOTOGRAFLAR:
http://www.milliparklar.gov.tr - DKMP Arşivi



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Çankırı
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.